Uutta valoa kotiin

Ikean halvin kohdevalaisin
Pitkään olin miettinyt kattolamppujen vaihtoa, mutta asia vain siirtyi, koska en ole jaksanut tehdä asialle mitään. Makuuhuone oli ylivalaistu viidellä tehokkaalla energiansäästölampulla ja keittiöolohuoneessa samat sävelet. Lisäksi valaisinten vanhuus näkyi päivissä.

Aiemmissa kattovalaisimissa oli muutamia ongelmia: näihin osui aina pää siivotessa, yhdestä koriste-elementtejä tippuili ja toisesta puuttui ruuveja. Lisäksi valaisimet keräävät paljon pölyä, jotka roikkuvat katosta alaspäin. Eilen kävin Ikeassa ja ostin ratkaisun pulmaani: parit kymmenen euron kattovalaisimet ja näihin kuusi kappaletta GU10-lamppuja.

Hintaa tuli ostoksille alle 50 euroa. Säästän kuitenkin ajan kanssa energialaskussa.

Huoneessa ei tarvitse olla paljon valoa

Vaikka ei uskoisi, huoneeseen ei tarvitse paljon valoa ilta-aikaan. Itsekin tuota epäilin, koska LED-lamput yhteensä tuottavat nyt noin 1200 lumenin verran valoa. Epäilin ennen ostoa riittääkö se, vai pitääkö ostaa sellaiset, joihin saa asennettua E27-kantaisia LEDejä. Niitä on paljon tehokkaampia. Valinta osui kuitenkin nappiin, suunnattavuuden ansiosta valo jakautuu tasaisesti huoneissa - eikä sitä ole ainakaan liian paljon. Toisaalta ei saisi olla sitten yhtään vähemmän.

Onneksi jätin 200 lumenin lamput ostamatta. Valaisimessa on vain kolmet lamput, yhteinen wattimäärä on 18. Näen sen laskussa, joka putoaa, samalla rahalla enemmän tunteja. Aiemmin maksoin turhasta valaistuksesta, vaikka vähemmällä pärjää helposti. Ikean kattovalaisin ei tosiaan ollut kallis, joten hankinta maksaa itsensä nopeasti takaisin. Hehkulamppuja tässä taloudessa ei enää ole sillä LED-valot syttyvät täyteen tehoon saman tien energiaa säästäen.

Vanhat kattovalaisimet menivät kierrätykseen. Olen mielenkiinnolla seurannut muiden valaisimia, osa tuntuu hankkivan isoja, mutta kaikissa paikoissa ei lamppua ole, säästävät näin sähköä. Eikö olisi parempi ostaa kerralla tarvittavan tehoinen valo ilman ylimääräisiä paikkoja? Näyttääkin paljon kauniimmalta, kun kaikki paikat ovat uudessa valaisimessa käytössä! Pääsin omissa ostoksissa todella halvalla. Ikeasta olen muutenkin nykyään ostanut paljon lähinnä hinnan vuoksi.

Tupakeittiössä piti keksiä paras ratkaisu valaistukseen kahden valon takia. Plafondin tarkoitus on valaista keittiön nurkkaa ja toisalata tämä kohdevalaisin antaa valoa olohuoneen nurkkaan. Siinä on tosiaan 1 200 lumenin teho. Rupesin miettimään jo Ikeassa montako lumenia saisi olla plafondissa, että valo olisi mahdollisimman tasainen. Ikeassa oli 1 000 ja 600 lumenin E27-kantaisia lamppuja. Otin pienimmän ja se osoittautui hyväksi valinnaksi. Huone on lähes tasaisesti valaistu.

Loppusanat

Saatat maksaa sähkölaskussa liikaa, jos pidät valaisimia päällä turhaan, niitä on liian paljon - tai valaisimissa oleilevat liian tehokkaat lamput. LED-valot ovat hyvä investointi myös keston kannalta, ne kestävät noin 25 tuhatta tuntia palvelua. Toki arvot ovat aina ohjeelliset, mutta kesto on ainakin energiansäästölamppuja pidempää. Mitä Ikean valoon tulee, niin halvallakin tuntuu saavan kattovalaisimissa varsin nättiä ja toimivaa - hyvä juttu. Lamput myös hyviä.

Mikäli haluat säästää sähkön menoissa maksaen vähemmän laskuissa, kannattaa LED-valaisimille ja -lampuille antaa tilaa kodissasi. Älä kuitenkaan osta sellaisia kattovalaisimia, joiden lamppuja ei voi vaihtaa - yhden lampun sammuessa joudut vaihtamaan koko valaisimen! Tässä mallissa, minkä tosiaan Ikeasta ostin, pystyy yksittäisiä lamppuja vaihtamaan helposti. Valaisin palvelee siis varmasti vielä monia vuosia eilisestä alkaen - mikäli en kyllästy tyyliin jo tätä aiemmin.

Enkä edes usko, sillä minä tykkään valkoisesta erittäin paljon.

Tykkää hei sinäkin valkoisesta.

Kommentit