Chromebook puoli vuotta

Chromebook ja kuulokkeet
Acer Chromebook 15 malliltaan CB3-531 päätyi ostoskoriini puoli vuotta sitten. Korvasin tällä kannettavan Windowsilla. Hetkeäkään en ole katunut. En pelaa, enkä tarvitse järjettömiä tehoja, kuuntelen vain musiikkia ja katselen videoita - nettiselaimen kautta hoidettuna.

Tällaisessa käytössä läppäri on jo kohdannut palan ulkomaailmaakin. Tietokone viihdytti niin automatkalla Pohjois-Savoon kuin surffaillessa pääkaupunkiseudulla. Eniten tässä miellytti hinta sekä laatu. Jos ei pelaa kaiken maailman räiskintäpelejä, ei kannata tehoistakaan maksaa. Miinuksiakin koneessa on. Enemmän kuitenkin plussia ja ostohintaan 269 euroa ei täydellisyyttä voi odottaakaan, edes tietokonekaupoilla Gigantissa.

Hyvä hintaisekseen, mutta...

Kannettava on ollut täydellinen minulle. Tässä ei ole tarpeettomia tehoja ja näyttö on riittävän suuri kotikäyttöön. Matkoja ajatellen kone ei paina liikaa. Tässä on kuitenkin muutakin hyvää: Googlen palvelut ovat saman kirjautumisen alla ja en myöskään maksanut turhaan sisäisestä tallennustilasta - kone pohjautuu pilvitalvennukseen. Koska musiikit, videot, kuvat ja dokumentit ovat muutenkin Googlen servereillä, ei kyllä tilaa tarvitsekaan paljoa. Kaikki on netissä.

Mutta on tässä jotain huonoakin. Tietokoneen Chrome OS ei pysy päivityksissä mukana. Androidissa Chrome-selain on tuoreempi ja tässä on vieläkin versio 51. Uusia ominaisuuksia joutuu siis hiukan odottamaan. Vastapainoksi tässä ei ole suuria päivitettäviä, joten voit rauhassa nauttia selailusta ilman että kone ilmoittaa päivityksen tarpeesta. Koneen uudelleen käynnistäminen oli Windowsissa ärsyttävintä minulle käytön aikana. Uusi Chrome OS tuli vasta ajan päästä.

Lisäksi koneen materiaali voisi olla hiukan parempi. Juuri ne alueet, joissa kädet lepää kirjoituksen aikana, haalistuvat ensimmäisenä. Tummat läikät näkyvät selvästi kuoressa. Olen kuitenkin hommannut tietokoneen käyttöä varten ja on selvää että kulumisen jälkeä tulee kaikkialle. Etenkin näppäimiin, kuten vanhallakin läppärillä oli tapana, siis asia on OK. Muuten rakenteeltaan ja laadultaan tietokone vastaa odotuksia ja pohja on erittäin tukeva. Liitäntöjä on runsaasti.

Myös äänenlaatu kaiuttimissa on yllättävän hyvä. Niitä on kaksi ja sointi on kelpoa kotikäyttöön. Mitään jumputusta ei näistä kyllä kuule eli kuulokkeiden käyttö on paikallaan. Tällä 269 euron hinnalla tämä on tietysti mahtava investointi ja etenkin jos on hommannut 199 euron tarjoushintaan aiemmin. Pitää muistaa, että kaikki eivät tarvitse tehokoneita peruskäyttöön. Sama kuin ostaisi Ferrarin kylätielle. Täysin turhasta saa maksaa. Seuraavassa panostaisin prosessoriin.

Akku tässä on parhaimmillaan. En tykkää roikkua johdon varassa ja näin puolen vuoden käytön jälkeenkin akkua riittää noin 9-12 tunniksi latauksesta käytöstä riippuen. Normaalissa surffailussa akku kestää tietenkin pisimpään. Akku vastaa mielestäni uutta vielä tänäkin päivänä. Ainoa tietokoneen miinus on lähinnä aiemmin mainittu nopea käytön jälkien ilmaantuminen kuoreen etenkin näppäimistön ja tasohiiren kohdille. Parempaa tuskin saa tähän hintaan.

Loppusanat

Jos käytät konetta perusasiointiin, ei kannata kovin paljoa sellaiseen rahaa heittää, Windows ei toimisi tässä hintaluokassa. Se on käyttöjärjestelmänä raskaampi. Chromebook on tällaisena valintana pomminvarma. Puolen vuoden jälkeen en kyllä vaihtaisi tätä mihinkään. Android-puhelimen kanssa Samsungilta nämä ovat kotini parhaat ystävät. Loistavasti Acerille kelpaa Samsungin antamat 4G-vauhdit. Aion pysyä Chromebookissa, sillä hän ei kysy edes virustorjuntaa.

Tietokone on todella suosittu, koska sen hinta ei ole uudesta laskenut ollenkaan, vaikka malli on jo viime vuoden mallistoa. Se on ollut kerran tarjouksessa 199 eurolla, mutta itse myyntihinta ei ole vielä senttiäkään laskenut. Kirjoitushetkellä kone on halvin Gigantista ostettuna ja näin oli myös minulla ostohetkellä. Kannattaa siis hintoja vertailla ennen kaikenlaisia ostoksia. Jos maksat tietokoneella vain laskut, mitä tekisit pelikoneella? Mieti mistä maksat ja osta vasta sitten.

Kommentit