Muutakin kuin tavaroiden karsimista

Minimalistin vesipullo
Minimalisteja ei Suomessa paljon ole, mutta jokainen voi liittyä mukaan. Monien mielestä minimalismi on sitä, että elät tyhjässä asunnossa ilman tavaroita. Asia ei ole näin, vaikka Hardcore-minimalistejakin on. He saattavat pakata koko omaisuutensa yhteen reppuun.

Sinun ei tarvitse, vaan voit pakata minun tavoin omaisuutesi yksiöön, ja elää onnellista elämää. Minimalismin suola on elää vain onnea tuovien tavaroiden kanssa. Kaikki muu vie sitä. Minulle minimalismi on tätä, mutta sen lisäksi pyrin panostamaan tavaroihini, jotka kotiini huolin kauppareissulta. En esimerkiksi osta enää halpoja älypuhelimia, koska ne eivät ole tehokkaita, ja tuossa menee rahaa hukkaan ostaessa heti paremman.

Laatu kestää vuosia

On selvää, että laatu kestää vuosia. On parempi ostaa kuvan metallipullo retkeilyyn ja pyöräilyyn kuin vaikkapa helposti likaantuva muovipullo pyöräilytarvikkeiden osastolta. Niitä pulloja on minullakin ollut noin 2-5 euron hintaluokassa monta. Metallipulloon ei tule ajan kanssa muuta kuin korkeintaan muutama naarmu. Sen sijaan muovipulloihin tulee suurempaakin kulumaa, muun muassa mustaa jälkeä. Vielä enemmän rahaa menisi valmiiksi pullotettuun lähdeveteen.

Kertaostoksena pantin jälkeen 30 senttiä ei ole paljon, mutta vuodessa tähän menee useita kymmeniä euroja - kenties satanen päivittäisessä veden ostamisessa ruokakaupasta ennen pyöräilyn hetkeä töihin. Mieti miten paljon säästät kyseisellä metallipullolla? Vettä saa niin yksinkertaisesta paikasta kuin hanasta keittiössä. Tarvittaessa veden voi keittää ja pistää jääkaappiin viilentymään. Lähes ilmainen elämys vuositasolla, sillä maksat jo rajattomasta vedestä vuokrassa.

Minimalistina en myöskään vaihda syyttä: jos pääsen pyörällä paikasta A paikkaan B, pyörä palvelee minua edelleen, vaikka rungossa on pieniä naarmuja - väri on lähtenyt muutamasta paikasta. Minimalismin tarkoitus ei siis ole luopua kaikesta, vaan panostaa enemmänkin laatuun. Kun sinulla ei ole turhia ostoksia listalla, säästät rahaa ja silloin kun tarvitset uusia kenkiä, voit ostaa kerralla kalliimpaa laatua. Laatu kestää nykyään vuosia. Panostaminen kannattaa.

Moni tuttava on ihmetellyt valintaani. Miten joku voi elää ilman televisiota tai radiota, lopulta ovat nyt itsekin vähentäneet. Neljän television talous kutistui kahden television taloudeksi. Kaapeli sanottiin irti ja nyt ohjelmia katsellaan ilmaiseksi satelliitin ja kattoantennin kautta. Kaapelin irtisanominen oli työ itsessään, sillä Elisan asiakaspalvelija ei meinannut sitä sanoa irti millään. Etkö katsele televisiota? En. Kun syyksi paljastui kallis hinta, hän halusi tehdä paremman tarjouksen.

Parempi tarjous kuin ilmaiset kanavat kattoantennilla ja elämän eläminen ilman 99 kanavaa? Lopulta hän suostui antamaan sähköpostiosoitteen, mihin kirjoittamalla kaapeli sanottiin irti lopullisesti. Antenni on toiminut hyvin ja minimalismi on tätä. Luovumme tarpeettomasta, oli se sitten laskuissa tai kodissa. Eikä sinun tarvitse edes olla minimalisti, jotta voisit luopua jostain turhasta. Jokainen minimalisti tai siihen pyrkivä on erilainen, joten tee mitä haluat ja säästä rahaa.

Loppusanat

Tällä hetkellä kotonani on noin 222 artikkelia huonekalut mukaan luettuna. Astiastoni on palvellut minua jo vuodesta 2008 enkä aio vaihtaa niin kauan kuin toimii. Minimalismi voi olla monelle mielenhäiriö. Miten voisin luopua edes puolesta varastoni tavarasta? Monilla tuo on vain pelko siitä, että tavaraa tuleekin tarvitsemaan. Onkin tärkeä muuttaa ajatusmaailmaa - itse en ole jäänyt kaipaamaan myytyjä, lahjoitettuja tai pois heitettyjä rikkinäisiä tavaroita.

Minimalismi on siis muutakin kuin tavarasta luopumista. Minimalismi on sitä, että heität pois tarpeettoman, jotta voit nauttia laadukkaasti kaikesta tarpeellisesta. Minimalismi on panostamista kestävään kehitykseen uusilla ostoksilla. Kun ostat laadukkaan älypuhelimen, käytät sitä vuosienkin päästä. Se tarkoittaa vähemmän pakkausjätettä, enemmän säästyneitä euroja ja mahdollisuuden ottaa tutun puhelimen kouraan joka aamu! Puhelimen, joka toimii hyvin.

Mikä estää sinua panostamasta laatuun? Aloita vaikka vaatekaapista.

Kommentit