Valtaisat sähkölaskut, ei enää

Läppäri kuluttaa vähemmän sähköä
Vuoden 2012 aikana tein suuren muuton pienen kunnan miljööseen. Siitä asti olen maksanut muutaman vuoden ajan jopa 35 euron sähkölaskuja. Tänä päivänä sähkölaskuni on 22 euroa. Mihin ja miten jopa 13 euroa ovat vuosien saatossa sähkölaskusta kadonneet?

Asunhan minä edelleen samassa paikassa, mutta jotain on tapahtunut. Suurin syy laskeviin laskuihin piilee minussa - tein paljon hommia asian korjaamiseksi. Nyt en enää maksa kuin maksimissaan 22 euron sähkölaskuja. Muuttovuosina sähkönkulutukseni oli parhaimmillaan noin 1 300 kilowattituntia. Tänä vuonna kulutusennuste on 666 kilowattituntia.

Kulutus on käytännössä muutamassa vuodessa lähes puolittunut!

Mikään ei muutu, jos et toimi

Aiemmin asuin opiskelijoiden asuntolassa ja siellä sähkön käytöstä ei ole tarvinnut huolehtia. Sitä oli täysin rajattomasti. Minulla olikin siellä elämäntyyli vähän erilainen. Kaikki oli tehokkainta ja aina päällä - pöytätietokone oli parhaimmillaan yötäpäivää Online-tilassa. Valo saattoi jäädä päälle työpöydälle, vaikka poistuin hetkeksi lähikauppaan. Televisio oli päällä tuomaan melua silloin, kun sitä vähiten tarvitsen, yrittäessäni lukea muutamiin pian tuleviin kokeisiin.

Paras vinkki on kuitenkin tämä - mikään ei muutu, jos et ala toimiin itse. Yksi helpoimmista sähkön säästössä minulla on ollut sähkösopimuksen kilpailuttaminen. Yksi puhelinsoitto tai sähköinen yhteydenotto riittää. Sähköyhtiö katsoo sinulle tarjoukset läpi. Tämä on hyvä tehdä silloin, kun sähköyhtiöltä tulee viesti tarjouspohjaisen sähkösopimuksen päättymisestä ja uudet hinnat. Säästin näin pelkässä kuukausimaksussa yli kaksi euroa! Säästä hei sinäkin tänään.

Toinen asia on miettiä tarvitsetko huippuääntä kotiin vai pärjäätkö kuulokkeilla. Järeän stereosarjan ylläpitäminen vie tilaa, häiritsee naapureita ja vaatii rahaa. Samaa voisi sanoa maailman turhista vimpaimista. Kun luovuin televisiosta, sähkölaskuni laski reippaasti. Television poismenoa en ole jäänyt kaipaamaan, sillä voin halutessani katsoa leffoja läppäriltä. Myös pöytätietokone näyttöineen vie virtaa - mieti riittäisikö sinulle läppäri. Etenkin nyt, joudun sähköt itse maksamaan.

Vanha klassikko toimii aina: vaihda LED-lamppuihin. Valaisimia tai lamppuja vaihtaessa mieti jo valmiiksi tarvittavan valon määrää. Jos valaisimessa on liian paljon lamppuja tai vähäisetkin lamput ovat liian tehokkaita - maksat ylimääräistä. Minulla on makuuhuoneessa kolmen ledin kohdevalaisin ja valoa voi kohdistaa juuri sinne minne sitä haluaa. Lamppujen yhteisteho vastaa 1 200 lumenia ja sama kokonaisuus myös olohuoneessa. Keittiön nurkassa on 600 lumenin plafondi.

Pois lähtiessä sammuta kaikki. Vanha liesi tai jääkaappi voi myös kuluttaa tarpeeksi paljon virtaa. Jos ne vaihtaa, uudet ovat paljon tehokkaampia säästämään energiaa. Epätoimivan laitteen vaihto uuteen maksaa nopeasti itsensä takaisin. Vuokra-asunnossa vieläpä vaihto ei yleensä maksa mitään lieden tai jääkaapin kohdalla. Vuokranantaja hoitaa. Toimimalla oikein on siis mahdollista jopa puolittaa sähkönkulutuksen. Nyt ja vielä tulevaisuudessakin. Aloita jo tänään.

Loppusanat

Vaikka sähkön kulutusta voi vähentää, suurin osa laskusta on edelleen kuukausimaksuja. Et siis näihin voi hirveästi vaikuttaa, mutta myynnin kuukausimaksu yleensä halpenee uudella tarjouksella. Vaikka säästäisit vain pienin askelin ja vähän, vuodessa säästö voi olla kymmeniä euroja. Aiempiin vuosiin verrattuna säästän sähkössä toimillani ainakin 120 euroa vuodessa. Tämä on suuri summa rahaa ja jostain on sinunkin aloitettava, jotta pääset rahojasi säästämään tililläsi.

Säästäminen ei kuitenkaan toimi jokaiselle samoin. Kaikki eivät halua tulla toimeen läppärin kanssa, vaan moni vaatii pöytäkoneen tehoja, mutta lisäkoneet voivat olla kannettavia. Jos televisiosta luopuminen tuntuu hankalalta, mieti mitä kaikkea muuta voisit tehdä ilman? Irtisano ainakin kaapeliliitäntä kotiisi ja säästä jopa satanen vuosittain. Leffoja voi suoratoistaa ilman tuotakin. Ja tarvittaessa kattoantennilla saa ihan samat kanavat näkyviin antennin hinnalla.

Säästä miten säästät, mutta tekemällä sen oikein voit säästää useita satasia vuodessa. Mitä kaikkea voisit tehdä säästyneillä rahoilla ja ajalla? Joku voisi lähteä Texasiin, toinen vaikka Wesselingin kaupunkiin. Sinun ei tarvitse olla kuten kaikki muut. Älä kanna 300 euron laukkua ilman rahaa, vaan kanna 10 euron laukku ja 290 euroa rahaa. Tämä jos mikään on todellista säästämistä muuallakin kuin sähkölaskussa! Toimi siis heti ja näe tulokset saman tien, muuten et ehkä aloita koskaan.

Kommentit