Vihdoin valoa keittiöön

Keittiön näkymät
Täytyy myöntää, olen joskus laiska asioissa, jotka eivät minua kiinnosta. Niinpä keittiön ylävalaisin olikin täysin pimeänä jo vuodesta 2012. Eilen päätin ottaa lampun sieltä pois, koska eihän se palakaan. Huomasin kuitenkin jutun - johto oli irti. Oliko se syynä pulmaan?

Otin plafondin samalla kostealla liinalla puhtaaksi - vau: ensimmäistä kertaa vuosiin. Ja ei kun meisseli käteen. Pitkään luin nettisivuja plafondien asennuksesta ja nettikaveriakin konsultoin pari kertaa. Päätettiin yhdessä suorittaa liitännät. Yksi johdoista oli väärässä paikassa ja toinen kytkemättä. Kytkemällä johdot oikein valaisimeen syttyi valo - eikä mennyt kuin lähes neljä ja puoli vuotta saada valoa keittiöön.

Valaistuksen modernisointi

Aiemmin olen ostanut yksinomaan energiansäästölamppuja. Ne eivät ole hyviä ja niiden myynti pitäisi mielestäni lailla kieltää. Syttyminen täyteen tehoon kestää minuuttikaupalla. Nykyään suurimmassa osassa valaisimia minulla on LED. Se syttyy täyteen tehoon sekunnissa. Samalla paloaika pitenee, ainakin mainosten mukaan, lopullisen tuomion saa sitten nähdä vasta käytössä. Ikean kattovalaisimet ovat toimineet todella hyvin ja niihin olen ollut varsin tyytyväinen juuri nyt.

Valoja on helppo suunnata ja niitä on kolme - en siis valaise liikaa ja näin energiaa säästyy. Aiemmissa oli viisi paikkaa joka huoneessa. Maksoin turhasta valosta vuosia. Keittiössä käytin tähän asti seinävaloja ja liesituulettimen valoa. Eilinen oli onnenhetki kun ylävalaisimeen syttyi valo ensimmäistä kertaa! Sinne laitoin 600 lumenin lampun. Seinävaloja ei enää tarvitse pitää juurikaan - paitsi ruokia laitellessa. Ihan kaikkialle en kuitenkaan LEDejä saa valaisimista johtuen.

Kolmeen valaisimeen saa vain pitkiä loisteputkia ja aulassa on myös plafondi pienemmillä kaksisauvaisilla loisteputkivalaisimilla. Kaikkialle muualle, myös ulkovalaisimiin, sain LEDit käyttöön. LEDit maksavat itsensä nopeasti takaisin eikä vanhojakaan energiansäästölamppuja tarvinnut kierrätykseen laittaa vaan kelpasi lahjoituksena tarvitsevalle. Tärkeintä on hommata jatkossa vain LED-lamppuja ja tee sinä samoin - rahaa säästyy kaiken aikaa huomaamattasi.

Pientä päänvaivaa aiheutti kodin valaiseminen samalla tavalla. Halusin, että valoa olisi tasaisesti niin keittiön nurkassa, tuvan puolella kuin makuuhuoneessa. Päädyin hommaamaan 400 lumenin lamppuja kohdevalaisimeen, vaikka 200 lumenin lamput olivat itse asiassa paljon halvempia Ikeassa, onneksi niin. Nyt valoa on hyvin, eikä sitä ainakaan saisi olla yhtään vähemmän. Keittiön nurkassa on Ikean 600 lumenin lamppu ja plafondin kupu jonkin verran lumeneita kätkee sisäänsä.

Tärkeintä on nyt se, että koko tuvassa on nyt suhteellisen tasainen valaistus. Samalla mietin vaihtaisinko 400 lumenin LED-lampun liesituulettimesta pienempään. Puolet vähemmän energiaa ja valaisin ei enää valaise tarpeettomasti lieden ulkopuolelle. Tämän teen kuitenkin vasta, kun nykyinen lamppu siinä palaa loppuun. Minimalisti ei koskaan vaihda toimivaa, ainakaan näin pienessä asiassa, joten siksi valinnat kannattaa tehdä hyvin jo ostoskeskuksessa. Tai jopa siellä Ikeassa.

Loppusanat

Vaikka valaisimien vaihto on sähkötyötä, se on ohjeen mukaan helppo suorittaa itsekin, joku tutuistakin mahdollisesti auttaa. Kaikki muu on kuitenkin jätettävä ammattilaisen käsiin. Sitä tunnetta et sinäkään ymmärrä, kun neljän ja puolen vuoden päästä lamppuun syttyy vihdoin valo! Ei ollut lamppu rikki, ei ollut valaisin sekundaa - eikä ollut talossa mitään vikaa! Joskus ei kannattaisi olla niin laiska ja nettiin sukeltaminen antaa ohjeita pulmaan - jos vain 4G toimii ja aikaa on.

Perjantaina vaihdoin myös ruokapöydän tuolit uusiin. Vanhat olivat jo juuri ja juuri pystyssä. Sotkasta sai hyvällä palvelulla ja loistavalla alennuksella. Nyt on kodin asiat kunnossa! Jos aiot vaihtaa kotisi valaistusta, käytä tähän hieman aikaa ja suunnittele asioita etukäteen. Ei ole kivaa, jos asennuksen jälkeen kotona on kaikesta huolimatta liian vähän tai liian paljon valoa. Valoa kannattaa olla juuri sopivasti niin sähkölasku kiittää. Älä siis maksa tässäkään asiassa turhasta!

Kommentit