Näitä en enää ostele

Turhakkeet: TV ja kuulokkeet
Elämä on usein täynnä luksusta. Ihmiset nyt vain ovat sellaisia. Valmistajat ovat tämän ymmärtäneet, jokin hieno juttu asiassa saa ihmiset ostamaan, vaikka oikeasti tuotteelle ei olisi edes käyttöä ja juttukin mitätön. Pahimmassa tapauksessa sellainen tuote löytyy jo.

Kävin auttamassa tuttuja television hankinnassa. Heillä on kaksi sellaista ja yksi oli ajastaan jäljessä. Sanoin, että myykää pois, kun toimii vielä. Tämä tehtiin ja sitten tuli uusi ongelma - kahdella televisiolla ei pärjää. Niinpä kävin auttamassa, omaa rahaa kun ei sopassa liikkunut, 55-tuumainen televisio löytyi Android-käyttöjärjestelmällä. Ihan hyvä, mutta itse ajattelen nykyään niin, että voin tehdä kaikkea samaa läppärillä ja puhelimella halvemmalla.

En siis tarvitse televisiota, vaikka miten hienoja ominaisuuksia nykytelkkareissa olisi, anteeksi valmistajat. Kokeilin telkkaria katselemalla YouTube-suosikkiani, nimimerkkiä Silencewithinme nimeltä Stefan tosi kaukaa Uudesta-Seelannista. Ajattelin ensimmäiseksi, että onpa iso kuva. Toisaalta tuollaisen jättiläisen 115 watin tuntikulutuksella pystyn katsomaan näitä videoita läppärillä lähes kuusi tuntia. Luksuselämä näkyy siis sähkölaskussa ja se on ruhtinaallinen monilla.

Näihin en tuhlaa enää rahaa

Minimalismiin hyppääminen sai aikaiseksi paljon hyvää. Raha alkaa riittää eikä ole samanlaista tunnetta, että rahaa saisi olla enemmän, jotta voisi ostella jotain kivaa ja paljon enemmän kuin viime viikolla. Itse asiassa pystyn nykyään käymään suurimmassa ostoskeskuksessa ostamatta mitään. Kaupasta tyhjin käsin poistuminen ei sekään enää tunnu vastenmieliseltä. En enää ajattele niin, että kaupasta saa onnea, koska sellaista ei tulla koskaan siellä myymään.

1. Kodin viihde-elektroniikkaa aikaa tappamaan

Minulla on ollut paljon elektroniikkaa kasvattamassa sähkölaskua. Se tuntui niin hienolta... Oli kiva tulla kotiin huomatakseen, että voin pistää älytelevision päälle, kuunnella musiikkia verkkokaiuttimesta ja imurista oli myös kahta erilaista mallia. Sitten oli elisalainen Viihde-boksi, liuta kaukosäätimiä ja todella pölyinen DVD-soitin. Tänään en osta minkäänlaista elektroniikkaa. Omistan vain tarpeellisimman, esimerkiksi tietokoneen, ja päivitän uuteen rikkoutuessa.

Jo silloin ajattelin, että miksi omistan kaikenlaista. Oliko syynä se, että halusin tavaran paljoudesta jotain iloa päiviini? Vai halusinko kenties valintoja? Olin vielä aikoinaan ostamassa kotiteatteria. Onneksi kyseenalaistin asioita jo silloin. Tulin järkiini. Minulla oli Viihde-palvelu, vaikken löytänyt televisiosta mitään katseltavaa. Halusin kotiteatterin, vaikka Netflixissä ei ollut kokonaisia sarjoja. Halusin television, koska muillakin oli. Aina on ihmisiä, joilla on enemmän.

Nyt olen tilanteessa, etten välitä ollenkaan. Valmistajat valmistavat sellaista, minkä he toivovat myyvänsä erilaisille kaupoille, liike sen sijaan toivoo saavansa näistä rahaa sinulta. Tajusin jo noin kaksi vuotta sitten, että televisio ja radio on tehty ohjelmoimaan. Katsot ja kuuntelet mitä tarjoillaan, nyt minulla on valinnanvapaus. Minä päätän mitä katson ja kuuntelen tänään. Ei enää kiinnosta omistaa mitään muuta kuin olennaisimman - ilman päälle käyviä mainoksia.
Elektroniikkani pähkinänkuoressa: jääkaappipakastin, liesi ja liesituuletin, lattiatuuletin, mikroaaltouuni, älypuhelin, kannettava tietokone, imuri, silitysrauta, partakone, sähköhammasharja, varavirtapankki ja kuulokkeet. Sekä kännykkälaturi.

2. DVD- ja CD-levyt sekä alennuskirjat

Oli myös tapana ostaa viihdettä juuri silloin kun sai halvalla. Muutaman euron DVD- tai CD-tarjousta ei voinut ohittaa. Kirjoja piti ostaa, jos vaikka joskus innostuisin lukemisesta. Totuus oli, että kirjoihin en ole koskenutkaan kirjastojen aikakaudella ja musiikki on aina soinut maksullisesta suoratoistopalvelusta. Sen lisäksi, että en tuhlaa rahaa tarpeettomaan, en tarvitse kaapistoja kotiin, säilyttääkseni asioita reilulla pölyllä. Digielämässä on suuresti voimaa.

Silloin kaupasta oli helppo poistaa näitä musiikkilevyjä, koska en uskaltanut olla erilainen, yläasteella saadun kohtelun vuoksi. Niinpä koriin lähti normaalia valtavirtamusiikkia. Minulla oli Tiktakia ja Maija Vilkkumaata. En ole koskaan edes omistanut paljolti levyjä, mutta joitakin kymmeniä kaikkiaan. Ostin vain tykätyimpiä. Yläasteella minua ei hyväksytty erilaisena ja esimerkiksi erilaista musiikkimakuani haukuttiin. Nyt kuuntelen jo vuosia sitä samaa muista välittämättä.

Ei enää kiinnosta mitä muut ajattelevat minusta kun kuuntelen Hardstyle- ja Dancecore-musiikkia ripauksella hardcorea. Ei enää kiinnosta mitä muut ovat mieltä, jos en halua lukea tarinoihin pohjautuvaa kirjaa ensimmäistä sivua pidemmälle. Nykyisellään kulutan vain Google Play Musiikki -palveluun kympin kuussa ja välillä vuokraan elokuvia Google Play Elokuvat -palvelusta. Se, että minua ei hyväksytty lapsena, ei vaikuta valintoihini tänä päivänä mitenkään.
Aika moni tuntuu unohtavan, että kirjastosta saa kirjoja, musiikkia ja leffoja. Voit myös kysellä sukulaisilta tai kavereilta - tavaraa saa ja pitääkin lainata. Uutuussarjan voi myös vuokrata netistä puoliksi - näin maksat tosi paljon vähemmän.

3. Vaatteita oli kiire ostaa pysyäkseni muodissa

Halusin joskus uusia kuteita. Oli niin pakko, koska kaikilla muilla oli uusinta ja kauneinta kuukausittain, en halunnut olla erilainen. Parhaimmillaan minulla oli kymmenen kenkää ja hieman yli sata erilaista vaatetta. Enää minua ei voisi kiinnostaa pätkääkään muodissa pysyminen. Loin kapselivaatekaapin, jossa nykyään kolme kenkää ja 33 vaatetta plus erillisessä laatikossa erilaisia lisävarusteita tyyliin ja näiden on mahduttava vain yhteen pieneen boksiin.

Vaatteista haluan kirjoittaa enemmänkin, koska aihe on tärkeä minulle. Minimalismi opetti minulle, että mikään vaate ei tee minusta paremman tai huonomman, kuin mitä oikeasti olen tai päätän olla. Niinpä lopetin merkkituotteiden ostelun. Minua ei kiinnosta enää Jack & Jones -logo paidassani. Logo paidassa ei kerro ihmisestä yhtään mitään. Tykkään muutenkin pukeutua simppelisti, yleensä mustaan tai harmaaseen. Kapselivaatekaappi noudattaa tällaisiapäävärejä.

Huomasin myös lisäedun kapselivaatekaapin tekemisestä. Kämpän omat kaapistot riittävät täysin vaatteilleni ja jää vielä tyhjääkin. Olen oppinut paljon uutta, vaatekaapin ei tarvitse olla täysi, palvellakseen minua. Auikana jolloin minulla oli paljon vaatteita, huomasin käyttäneeni niitä samoja, joten siitä syystä aloinkin vähentämään niitä. Sen lisäksi kun minun ei tarvitse kilpailla muiden kanssa uusimmasta, säästän hitosti rahaa siinä samalla, kelpaa ainakin minulle!
Sinulla voi olla erittäin arvostettu logo paidassa, takissa tai housuissa, mutta mitä se kertoo sinusta? Ei yhtään mitään. Se kertoo vain sen, että olet tuhlannut tarvittua enemmän saadaksesi mainostaa kyseistä yritystä ilmaiseksi joka päivä.

4. Internetiin pääsee myös mobiililaajakaistalla

Tänään en maksa kiinteästä laajakaista. Olin kyllä aika tyhmä, kun edes suostuin kokeilemaan myyjän ehdottamaa Elisa Viihdettä asioidessa liittymäasioissa. Silloin se tuntui niin kivalta, saada kotiin sadan megan netti, kiinteänä ja oikein lompakkoystävälliseen 40 euron hintaan. Määräaikainen sopimus ei haitannut menoa, koska sai digiboksin tallennusmahdollisuudella, ja sen sai kantaa kotiin asti suoraan olohuoneeseen. Mutta, uusintoja tulee koko ajan, miksi tallentaa?

Myyjää en moiti, itsehän sen sopimuksen solmin, mitään pakkoa ei tietenkään ollut. Omilleni muuttaessa vuoden 2009 aikana käytin aina mobiililaajakaistaa. Alussa oli Elisan halpaoperaattorin Nopsa 3G. Se on toiminut hyvin ja muutettaessa vihdoin täysin omaan asuntoon päätin kokeilla tuota Viihdettä. Se osoittautui tarpeettomaksi. Omassa käytössä en huomannut mitään eroa 3G:hen - käyttö on erittäin kevyttä. Kuka tahansa pärjää mobiililla, viimeistään 4G:llä.

Kahden vuoden jälkeen irtisanoin sopimuksen Elisalle kiinteästä laajakaistasta. Tämä tapahtui vuoden 2015 lopussa. Siinä sitten kokeiltiin 3G-verkkoa, joka oli Elisalla todella hidas aiempiin vuosiin. Päädyin vaihtamaan DNA:lle ja nyt toimii kaikki. Maksan 25 euroa kuussa saaden ripauksen puheluita ja viestejä. Netti on kunnon 4G, nopeudella 50M/50M. Edes Elisan tuoma VDSL2 ei saanut houkuteltua minua takaisin Viihteen pariin. Sain siitä tarpeeksi kahden vuoden aikana.
Jos mietit mokkulaa kotiisi, tarkista operaattoreiden sivuilta arvioitu kuuluvuus. Valitse sen perusteella, ja ota ensin koeajalla, niin voit tarkistaa toimivuutta ostamatta sekundaa. Yksinasuvalle internetin jako älypuhelimesta toimii varmasti päivittäin.

5. En osta huonekaluja, sisustusta tai lahjoja

Lopetin tämänkin kulutuksen. Ennen minulla piti olla jotain kivaa. Televisiotaso, hieno koriste päällä, kenties jotain mukavaa seuraavaan jouluun. Asun pienessä yksiössä tuvalla ja tänne ei yksinkertaisesti mahdu. Toisaalta olen oppinut arvostamaan minimalismin kautta pieniä kämppiä. Tänne mahtuu liikkumaan hyvin ja siivous käy helposti kun ei ole televisiotasoa tiellä häiritsemässä imurin liikehdintää perjantaisissa siivousbileissäni. Siivous sujuu kuin tanssi joka lauantai.

En tykkää sisustamisesta. Sinulla voi olla tauluja, hienoja riipputuoleja ja väliseiniä, mutta... onko tämä ilo kaiken sen rahan arvoista? Entä paljonko sisustuselementti vaatii aikaa, kun joka viikko täytyisi koristeellinen väliseinä pyyhkiä pölyltä? Muutama tällainen pidentää siivousta merkittävästi. Minulla ei ole tähän aikaa enkä halua talooni ylimääräistä. Ei, kämppäni ei ole yhtään vähemmän kotoisa, kuin sinulla arvoisa sisustusintoilija. Enkä seuraa sisustuksen blogeja.

Joulun koittaessa lahjat. En enää osta sellaisia juuri kenellekään paitsi alaikäiselle veljelleni. Hänellekin ostan jotain, mistä hänelle on hyötyä, esimerkiksi makeiskassi pääsee varmasti käyttöön lojumatta vuosia kaapissa turhana. Aikuisille en osta mitään edes syntymäpäivänä. Meidät on opetettu antamaan lahjoja ojentamalla paketteja koko lapsuuden, mutta minä en ole enää lammas, että jatkaisin tätä tylsää perinnettä maksamalla satasia joka juhla. Lopeta sinäkin, elämä jatkuu.
Lahjapaketit ovat yleisin syy siihen miksi ihmisillä on niin paljon turhaa tavaraa. Ihmiset on totutettu vastaanottamaan paketteja lapsuudesta asti ja he jatkavat tätä aikuisena omille lapsilleen. Kuka tästä hyötyy? Valtio sekä myyjä. Lahjojen miettiminen aiheuttaa yleensä myös stressiä sekä kuluja kauppareissuun. Haluatko säästyä stressiltä jo tänä iltana?

Loppusanat

Tässä viisi tärkeintä asiaa, joiden hankkimista lopetin jo aikoja sitten. En sano, että minimalismi on kaikille, mutta mieti nyt tarvitsetko todella lehden tilausta kun samainen lehti on ilmaiseksi kirjastossa tai netissä. Minulla on pienesti laskua ja en stressaa maksukyvystäni - pystyn elämään elämääni ilman 55-tuumaista televisiota, keskihintaista Ladaa tai robotti-imuria. Pystyisitkö sinä? Älä ole valtion lammas, kauppojen suurkuluttaja. Tällaisista vain rikkaat nauttivat.

Laskuihini lukeutuvat asunnon vuokra, kotivakuutus, sähkölasku, puheliittymä netillä sekä musiikin tilauspalvelu. Ruokaan minulla menee noin 150 euroa kuukaudessa. En syö luksusta enkä tuhlaile ravintoloihin. Minimalismi on myös opettanut minua syömään vähemmän. En tarvitse suuria annoksia ja nälkä kyllä lähtee samalla tavalla. Painokin pysyy näin kurissa. En ole missään nimessä rutiköyhä, mutta käytän rahaani viisaasti. Suosittelen tätä samaa sinulle.

Päivän päätteeksi en mieti, että olisipa minulla jotain enemmän. Mietin enimmäkseen sitä, mitä olen saanut aikaiseksi. Tänä iltana mietin varmaan kirjoittaneeni tällaisen merkinnän. Mikä vimma monilla on, että raha on tuhlattava saman tien ja sitten vingutaan kun tilipäivä on vasta viikon päästä. Onko sellainen edes elämää? Voin kertoa, että silloin kun haluat vain kuluttaa, haluat isompaa palkkaa - mutta se on varmaa: et ikinä tule olemaan tyytyväinen. Lopeta ajoissa.

Totuus on, että kun palkka kasvaa, näiden hölmöjen kulutus kasvaa. Itku ei siis tilipäivän kaukaisuudesta häviä mihinkään. Näin oravanpyörä pyörii loputtomiin ja elämä ei maita.

Ole sinä erilainen äläkä välitä muista. Kirjoita itse säännöt.

Ja ennen kaikkea... nauti elämästäsi!

Kommentit