4G-verkkoa ei riitä kaikille

4G-alue Lappeenrannassa
Operaattorit mainostavat nopeita 4G-yhteyksiä jopa kiinteiden laajakaistojen korvaajina. Valitettavasti hieman aggressiivisesti, koska moni joutuu pettymään hankintaansa - maksiminopeutta ei saa kovin helposti kaikissa tilanteissa ja laskulla näkyy vääriä numeroita.

Yksinasuvana sanon, että huolta ei ole niin kauan, kuin käyttää yhteyttä yksin yhdellä laitteella kerrallaan. Pitää vain liittymän kohtuullisella nopeudella. Harva uskoo, mutta 4G on jaettua kaistaa, eikä tukiaseman 150 megasta riitä kaikille alueen asukkaille. Minulla on 50 megan liittymä molempiin suuntiin. Olen pärjännyt hyvin, mutta ruuhka-aikaan huomaa selvästi, että joku on yrittämässä kissavideoita katsella kanssani samaan aikaan.

Illalla vastaanottokaista tukkeutuu välillä

Ruuhka-aikaan kello 18-22 tehokkaaksi mainostettu 4G-yhteys ruuhkautuu helpommin. Silloin nopeus internetiin on suurempi kuin nopeus internetistä päin. Tämä johtuu siitä, että ihmiset eivät useimmiten tarvitse lähetyskaistaa niin paljon verrattuna vastaanottokaistan tarpeeseen. Se voi olla jatkuvaa Netflixiä katsellessa. On selvää, että mitä enemmän ihmisiä katselee Netflixiä, sen ruuhkaisempi tukiasema on. Yhteys on kuitenkin myös silloin varsin käyttökelpoinen.

Suurin tyytymättömyys tulee silloin, kun moni odottaa 150 megan liittymältä 150 megan nopeuksia katsomatta pientä tekstiä. Siellä luvataan 5-150 megan nopeuksia. Yhteyden nopeutta ei paraskaan operaattori takaa. Pettyneitä ovatkin he, joilla on useampia laitteita käytössä samanaikaisesti. Näihin lukeutuvat suurperheet. Silloin 50 megan yhteyden toimiessa 17 megalla ei kaistaa riitäkään neljän laitteen moitteettomaan Full HD -toistoon. Olisit lukenut kaikki tekstit!

Kissavideoita joutuukin katselemaan vain kolmelta laitteelta, koska kaistaa ei riitä enää neljännelle. Siellä, missä yhteydet toimivat, ilo loppuu lyhyeen - yksikin kehu saa muita vaihtamaan paremmalle kaistalle. Muutama uusi asiakas tarkoittaa suurempaa taakkaa ja yhteydet ruuhkautuvat. DNA:n mobiiliverkko 4G:n puolella on ollut jo pitkään asuinalueen vaativassa käytössä, mutta ruuhka-ajan nopeudet ovat toistaiseksi pysyneet riittävinä. Kuvan tilanne on harvinainen.

En suosittele 4G-yhteyttä vaativille käyttäjille, paitsi jos mitään muuta yhteyttä ei ole, tai se on olennaisesti 4G-verkkoa hitaampi. Itse en käytä nopeita valokuituyhteyksiä, koska asun yksin, enkä tarvitse suuria nopeuksia ainoalle läppärilleni. Puhelimesta jakaminen toimii siis minulle, mutta liittymän maksimeihin pääsen vain yön pimeinä tunteina ja muuten tulee 30-40 megan nopeuksia. 3G toimii täällä hyvin, lähes joka mittauksella 18 megaa, mutta se on tilanne tänään.

Olen jo pitkään miettinyt, mitä käytännön hyötyä saan 4G-yhteydestä tällä hetkellä? Jos 3G-verkossa saan 14 eurolla kuussa 10-21 megan nopeuksia, ajaa se saman asian kuin 4G-verkko 24 eurolla kuussa 20-50 megan nopeuksilla. Full HD ja kaikki pyörii. Älä luota mainoksiin, 4G:tä mainostetaan kaikkialla tehokkaana vaihtoehtona, mutta tehokkuus loppuu lyhyeen, jos naapurisi hankkivat samanlaisen yhteyden arkea helpottamaan mainoksien jälkeen. Yritän saada vähän alennusta.

Loppusanat

Puhelimen käyttö puheluihin ja viesteihin on minulla minimaalista, joten pakettien täyttymistä saa todellakin yrittää elämässäni. Sen sijaan 4G-dataa on mennyt  marraskuussa lähes 180 gigatavua. Suurinta osaa tästä edustavat videot, musiikki sekä nopeustestit. 4G:n nopeuteen on kuitenkin jo ehtinyt tottua - blogit avautuvat nopeasti. Hetkittäinen tiedonsiirto voi mennä vaikka 40 megaan ja siinä ei kauaa mene sivuilla seikkaillessa. Hinta on kuitenkin hyvä rajattomuudesta.

Ilta-aikaan tämä ilo noin puolittuu, nopeuden laskiessa, mutta yhteys on silti 3G:tä nopeampi. Jos mietit 4G-liittymään vaihtamista, kokeile ensin 3G-verkon toimivuutta. Monissa tilanteissa se voi olla tasalaatuisempi, koska suurin osa liittymiä ja päätelaitteita tukevat 4G-verkkoja ja tällöin enemmistö laitteista kirjautuu sinne kaistaa kuluttamaan. Osviittaa saa operaattoreiden myyntitilastoista, kaikki kärkilaitteet ovat 4G-kykyisiä ja tämä ohjaa selkeästi kansan liittymävalintoja.

DNA:n 21M:n liittymä saisi jo tulla 4G-mahdollisuudella, mutta siihen asti täytyy kärvistellä kalliimmalla paketilla, kuitenkin Tele Finlandin liittymä on houkutellut välissä. Heillä on rajaton 21M/21M 4G -liittymä puhelimeen 16 euroa kuukaudessa käytön mukaisena. Se olisi tarvitsemani nopeus vähemmällä nopeusvaihtelulla. Mietin vaihtoehtoja, mutta se on selvää jo nyt: 4G-yhteydestä ei riitä kaikille kymmenien megojen edestä. Ehkä sellainen jumii välillä myös sinulla.

4G-yhteys nimittäin ruuhkautuu helposti, jos muutkin tykkäävät kissavideoista:

 

Nopeustesti otettu kello 21.05 ilman liikennettä kotiverkossa.

Kommentit