Kierrättäminen kunniaan, vähemmän jätettä

Roskakori
Kävin perjantaina Prismassa, koska sain autokyydin. Siellä käyn todella harvoin, koska paikkakunnallani ei ole sellaista ja suosikkikauppani onkin Lidl. Prismassa huomasin yhden jutun, pakkasin hedelmiä ja vihanneksia muovipussiin, vaikka banaanit tulevat omassa paketoinnissa. Mutta miksi?

Koska se oli helppoa. Siitäkin huolimatta, että kotonani on jo jemmassa 23 sellaista ja toin juuri viisi lisää - nyt minulla on 28 muovipussia. Näitä pitäisi käyttää uusiksi ajattelin, mutta en koskaan tehnyt niin ja toin aina lisää. Eilen mietin millaisen vaikutuksen annan tästä luonnolle - maailman kaatopaikat ovat jo nyt muovia täynnä meriä myöden. Jos vuosi sitten kangaskassin ostoksilleni, nyt on aika hommata kestopusseja heville!

Ymmärrä roskakorisi sisältö

Minulla on isohko 12 litran roskakori, todennäköisesti, koska en oikeasti osaa sanoa. Eilen mietin jo näitä muovikasseja, huomenna menen ostamaan kestokassit myös punnittaville asioille. Miten heräsin tähän? Löysin netistä videon naisesta, joka ei käytännössä tuota kaatopaikoille mitään, pieneen purkkiin mahtuu hänen vuosien roskat - joita hän ei voi mitenkään kierrättää. Käsittääkseni tilannetta minun piti tutkia - roskakoria perinpohjin. Tätä en ole edes tehnyt muutamaan vuoteen.

Kierrätän elektroniikkaa, pahveja, metalleja, laseja sekä biojätettä. Taloyhtiöllä on näille paikka, sekajätteeseen laitan kaiken muun. Yllätys oli suuri, sekajätettä on minulla normaalia vähemmän, koska olen minimalisti - mutta silti maapalloa kuormittavan suuresti. Minimalismi osaltaan vähentää jätettä, koska en omista sellaista, mitä en tarvitse. Toisaalta en shoppaile ilman tärkeää syytä. Silti roskapusseja kulkee aivan täysinä viikottain - roskiin. Sentään kohtuullisen kerran.

Jos et tiedä mitä roskiin heität, et tiedä kuinka vähentää kyseistä roskaa. Niinpä avasin roskapussin ja tutkin sisältöä. Lihatuotteet poikkeuksetta näkyvät tulevan jonkinlaisessa rasiassa leikkeleitä myöten. Roskakorissa oli myös paljon siivousliinoja sekä kosteuspyyhkeitä maustettuna hedelmäpusseilla. Tämänpäiväisen roska-auton kuormaan ehti myös hammastahnatuubi tyhjänä. Yleisin roska ovat siis ruokakaupan jutut pusseista paketteihin. Kaupassa lähes kaikki on pakattua.

Aion tosiaan hommata kolme kestopussia punnittaville asioille, lisäksi ajattelin siirtyä vegaanimpaan suuntaan, kuten aiemmin kirjoitin. Lihatuotteet tulevat lähes poikkeuksetta jonkinlaisessa paketissa ja se menee minne - sekajätteeseen. Samalla tietysti eläimet kärsivät kuolemaansa asti ja päätyvät sitten kauppalistoillemme. Asioiden ei kuitenkaan tarvitse olla näin. Aion myös selvittää voiko muovia kierrättää paremmin - missä ja miten. Pirkkalassa on ainakin yksi paikka.

Hedelmiä ja vihanneksia syömällä et kuormita mitään, koska nämä tulevat ilman paketointia yleensä, ja ovat myös erittäin maistuvia. Aion ottaa tämänkin haasteen vastaan ja yritän jatkossa tuottaa nykyistä vähemmän jätettä. Aion korvata ison roska-astian kuvan pienemmällä. Tämä on peräisin kylpyhuoneesta. Kuka tarvitsee roskakoria sinne, kun keittiöön on studiokämpässä vain parin sekunnin kävelymatka? Elämäni turhin hankinta, poljinroskis.  Ei kukaan, vain laiska.

Loppusanat

Minä en ole laiska, tai en ainakaan halua edustaa laiskaa, tilalle tuleva roskakori on Jyskistä ja ollut käytössä jo vuoden - roskiksen tilavuus on kolme litraa. Kuulostaa pieneltä, mutta jospa siitä lakkaisi into ostella pakkausmateriaalia - tai hakea sellainen heviosastolta aina uudelleen ja uudelleen. Tilalle tuleva roskis on myös moninkertaisesti aiempaa suppeampi tilavuudeltaan, tämä toivottavasti innostaa panostamaan ostoksiin maapallo huomioiden. Kokeile, auttaako tämä sinua.

Se on kuitenkin selvää, jos et purkaa roskapussiasi pala kerrallaan, et voi tietää mistä roska koostuu. Avaamalla pussi ja katsomalla sisään tiedät mitä eliminoida. Minun tapauksessa täytyy korvata hevipussit kestokasseilla - Citymarketissa osastolla vaakojen vieressä ja saa näköjään myös Punaiselta Ristiltä myös, myymälöistä tai netistä tilaamalla. Jouluostoksilla ostin toivottavasti elämäni viimeisen jokaviikkoisen leikkelepaketin. Niitä näkyi useampi siellä majailevan.

Aion myös panostaa jatkossa yleensäkin pussittomuuteen. Ajattelin luopua roskapusseista kokonaan ja heittää vähäiset roskat tuoreeltaan kierrättäen. Yksin on hankala vaikuttaa, koska suurin osa edelleen pakkaa kaupan koristeita lihastaan ja karkeistaan. Itse en karkkeja muuten syö, joten sieltä tulevat kääreet eivät majaile roskapusseissani. Roskapussi on minusta niin valtavirtaa. Minä haluan vähentää jätettä niin, ettei sellaiseen ole tarvetta. Hyvä alku on jo roskapussi viikossa.

Säästää voi myös muillakin valinnoilla, aion jatkossa tehdä lattian- ja yleispuhdistusaineet itse. Ne ovat lopultakin kalliita ja tuhlaan muovia. Viimeisimmästä jää kätevästi suihkepullo.

Nyt ei muuta kuin nauttimaan uudesta vuodesta ja päivitellään myöhemmin!

Kommentit