Minimalismin kautta vegaaniksi

Vegaaniset vaihtoehdot
Minimalistiksi ryhdyin vuonna 2012 muuton aikana ensimmäiseen omaan kämppään solusta, ennen kolme kenkää ei riittänyt ja vaatteita piti olla jokaiselle päivälle erilaisia. Muutto oli sopiva aika luopua kaikesta turhasta: toimistotuolista, joka oli rikki, ja paljosta muusta.

Nyt elän minimalistista elämää tietokone ja puhelin ilman tiedostoja sekä vaatekaappi muine kaapistoineen ilman ekstraa. Minulla on tasan 3 kenkää ja 33 vaatetta - sen lisäksi omistan 170 muuta asiaa huonekalut mukaan luettuna. Minimalismin aikana heräsin myös toisenlaiseen minimalismiin, veganismiin. Tämä tapahtui jo ollessani aikuinen. Hain tietoa eläinten kohtelusta, kun askarrutti joka kerta, ottaessani vaikkapa kananmunia ostoskoriin.

Useimmat eivät arvosta eläimiä

Koska omistan silmät, pystyn näkemään mitä useimmat ihmiset ostavat kaupassa, useimmiten perhe ostaa noin 10 maitopurkkia, muutaman kananmunarasian, kolme pakettia jauhelihaa. Normaali ihminen luottaa sokeasti mainokseen ja mielikuviin - jauheliha on paketissa siististi, joten voin ostaa sen. Heräsin tähän itse asiassa itsekin, koska ennen olin juuri mies, joka osti kananmunia, joi maitoa ja teki jauhelihasta jotain hauskaa. Meidät on ohjelmoitu tekemään niin jo vuosia.

Jos mietit oikein aivoillasi, niin söisitkö lounaaksi kissaa ja koiraa? Ei, sellainen ei ole millään tavalla hyväksyttävää. Sitten ihmiset hyväksyvät valinnoillaan kanojen ja possujen syöntiä noin vain - eläimiä ovat nekin. Eläimet jotka haluavat rakastaa ja tulla arvostetuiksi. Heräsin tähän vasta nähdessäni tosiasioita kanojen, possujen ja lehmien tiloista. Juuri niitä asioita, jollaisia eivät mainokset, tai televisio meille näytä. Mainos kertoo aina muuta. Paketti mainostaa vain eettisyyttä.

Tarkastellaanpa mainosta maidossa. Äiti tulee kotiin, juoksee halaamaan puolisoaan. Lapsi tulee huoneesta iloisena ja kohta jokainen juo hymyssä suin lasillisen maitoa. Todellisuudessa lehmät kokevat kovia, katso video omalla vastuulla, sillä se sisältää väkivaltaa lehmiä kohtaan. Haluatko sinä tukea tällaista toimintaa ostamalla 3, 7 tai 10 maitopurkkia ruokakaupasta? Voi olla, että joissain paikoissa eläimiä kohdellaan paremmin. On okei käyttää maitotuotteita, mutta vähennä edes.

Kamera ei kuitenkaan huijaa ja mieti jo valmiiksi millainen elämä on kanoilla tai possuilla. YouTubesta löytyy materiaalia, sillä sellaista materiaalia ei televisio näytä, koska he haluavat että ostat lihaa, maitoa ja kananmunia jatkossakin. Olen lisäksi kuullut, että maito ei olisi edes terveellistä ja mieti nyt itsekin - mihin aikuinen tarvitsee lehmän maitoa? Kyseinen maito on tarkoitettu aivan toisaalle - lehmän poikasille. Vertaa vaikka äidinmaitoon. Nauttivatko vasikat vai vauvat siitä?

Äidinmaidosta puheen ollen, ethän juo sellaista enää vauvaiän jälkeen? Miksi sitten juot lehmänmaitoa purkki kerrallaan? Maito on sen lisäksi rasvaista sekä epäterveellistä ihmiskeholle, näin kerrotaan täällä. Maidon voi korvata esimerkiksi kookosmaidolla, kauramaidolla, soijamaidolla tai vedellä. Munat ovat myös epäterveellisiä ja ostamalla niitä tuet kanojen älytöntä kohtelua - vapaan kanan muna ei auta - samassa pikku tilassa satoja kanoja. Meille markkinoidaan valheilla.

En ole vielä vegaani

Jos edellä mainitut syyt eivät vielä kääntäneet vaakaa, niin jo on ihme. Pelkästään katsomalla näitä episodeja minulla on huono vointi. Miten ihmiset voivat hyväksyä tällaista ostamalla kyseisiä tuotteita? Näen ulkona vapaana olevan kissan, ei edes pyöri ajatuksissa: tässä on minun seuraava ruoka-annos. En voisi edes tappaa kanaa. Enkä usko että moni muukaan, mutta ostovolyymit ovat silti kovia. Joku muu hoitaa sen likaisen työn nimittäin ja me ostamme sen jälkeen siistin paketin.

Mietitkö, olenko vegaani? Itse asiassa en vielä. Olen minimalisti ja nyt se on edennyt pisteeseen, jossa sekä fyysinen että digitaalinen "roska" on hävitetty. Kotini sisältää vain tavaroita, joista nautin ja digielämä loistaa selkeydellään, pilvessä on vain muutama asiakirja, musiikissa muutama soittolista ja kaikki on niin selkeää. Jopa kodin tärkeät paperit mahtuvat yhteen mappiin. Nyt vien saman meiningin ruokailutottumuksiin, en muutu kokonaan vegaaniksi, mutta vähennän reilusti.

Haluan valinnoillani parantaa maailmaa ja yksi ei kyllä siihen pysty, mutta toivottavasti meitä on muitakin. Minulla ei ole autoa, turhaa elektroniikkaa sähköä syömässä, turhaa tavaraa ostoslistalla tai mitään muutakaan. En omista televisiota, niitä toivottavasti valmistetaan vähemmän. Kun en edes halua ostaa televisiota, kauppias tilaa vähemmän. Jos minulla on vähemmän elektroniikkaa ja käytän sitä loppuun asti, en rasita maapalloa turhaan. Kaikki mitä omistan on tärkeää.

Myönnän syöväni lihaa vähän, jauhelihaa en ole ostanut aikoihin, kananmunia en osta enää ollenkaan ja maitoa en juo sitäkään vähää, olen korvannut maidon juustolla, kermaviilillä ja jogurtilla. Lihaa syön joskus, etenkin valitettavasti leivän päällä, mutta kuten sanoin vegaaniksi ei tulla yön yli - ja toivon korvaavani kinkkuviipaleet vaikkapa kurkulla jo ensi vuonna. Nyt syön näitä juuston ja voin kanssa. Margariinin korvasin voilla viime vuonna ja se on toiminut hyvin.

Sokerista luovuin pari vuotta sitten ja mehun juontia yritän välttää, suosin terveellisiä mehuja ilman lisättyä sokeria. Artikkelin kuvasta näkee, että tykkään pastasta raikkaan salaatin kera maustettuna kermaviilillä ja mustapippurilla saa lisämakua siihen. Syön lisäksi kerran päivässä pääasiassa, ellen ole erityisen aktiivinen, silloin toinen ateria on välttämätön. Nykyään syön myös todella paljon vihanneksia sekä hedelmiä ylipäätään. Se on askel eteenpäin paremmaksi tulemisessa.

Loppusanat

Valinnoillani toivon vähentäväni ilmaston kuormitusta, mikä näkyy siinä, että minun täytyy tyhjentää pienen asuntoni roska-astia vain kerran viikossa. En tuota paljoa roskaa ja pyrin lajittelemaan mahdollisimman hyvin ilmastoa ajatellen. Haluaisin lisäksi puhua näin loppuun minimalismista ruokailussa. Anna minun sanoa, ennen kuin tulin minimalistiksi, söin kahdesti päivässä. Piti olla myös välipalaa ja olin tukeva ihminen - limsa maistui pullollinen kerrallaan.

Minimalismi on parasta mitä koin elämässäni vähään aikaan, koska heräsin ajattelemaan, mainokset halusivat minun syövän paljon kaikenlaista. Televisiossa ruokamainos? Halusin syödä jotain. Kun söin enemmän, halusin hieman lisää. Olen mies, mutta pärjään hyvin nyt yhdellä aterialla päivässä, välipalaksi otan hedelmiä. Terveellistä ja ennen kaikkea todella rohkeaa. Kun syön vähemmän, ostan vähemmän, säästän rahaa - enkä ole vielä menehtynyt nälkään.

Painoni on laskenut yli seitsemän kiloa ja olen nyt noin 180/80. Maha on jonnekin hävinnyt, kun en enää sokeria tue. Usko pois, yksi ateria vie nälän ja maha tottuu kyllä kaikkeen. Minusta on yleinen harha, että meidän täytyisi syödä lihaa, juoda maitoa ja ottaa välipalaksi kananmunia. Koska oikeasti asia on näin: mainostaja tietää ettei mainokseen upotetut miljoonat mene varmasti hukkaan ja maitotuottajakin haluaa sinun ostavan maitoa. Hänen elanto on siinä.

Haluaisitko sinä syödä terveellisesti ilman että kanoja kuolee yliaktiiviseen munien tuotantoon? Saisiko mielestäsi lehmäkin ansaita kohtelua ja elämää ilman että se tapetaan ennenaikaisesti - koska lehmä ei enää jaksa maitoa tuottaa. Sinä voit vaikuttaa lompakollasi. Kenen maitoa juot?

Muista tämä seuraavalla kauppareissulla. Eläimet haluavat elää elämäänsä niin kuin sinäkin.

Kommentit