Suoratoistopalveluissa aina puutteita

Googlesta musiikkia
Käytän Googlen musiikin suoratoistopalvelua Play Musiikki Rajoittamaton, mutten ole siihen täysin tyytyväinen. Palvelussa on siis puutteita. Osa puutteista ovat sittemmin korjattu, muun muassa suositukset osuvat nyt entistä paremmin viimeisimmän päivityksen myötä.

Olen palvelun käyttäjä helmikuussa 2017 vuoden ajan ja olen harkinnut palvelun vaihtoakin, lähinnä tuhannen biisin rajoituksen takia soittolistoissa, mutta ruoho ei ole aina vihreämpää muuallakaan. Ehkä on puutteet pakko hyväksyä, koska suurimman osan ajasta olen palveluun kuitenkin tyytyväinen. Pelkästään monipuolisempi radio ja rajattomat mahdollisuudet kirjastossa ovat omiaan Spotifyyn verrattuna. Jään siis tänne Googlen helmoihin.

Deezer ei kannata

Deezeriä olen testaillut aiemmin kolme kuukautta, mutta palvelu ei ole vakuuttanut. Web-soitin on hieman sekava Googleen nähden ja siinä on rajoituksia myös. Kirjasto on rajattu tuhanteen albumiin, kun Googlessa se on rajoittamaton, pienellä albumimäärällä tämä tuskin tulisi itselleni ongelmaksi kuitenkaan. Googlen kirjasto kuitenkin sisältää kätevät jaottelut: soittolistat, kanavat, esittäjät, albumit, kappaleet ja tyylilajit. Ne ovat mahtavia ja näitä ei kannata etsiä muualta.

Soittolistojen hallinta on hieman parempi, koska Deezerin soittolistoille voi laittaa biisejä kaksi tuhatta kappaletta, Googlen yhden tuhannen sijasta. Apu olisi kuitenkin pieni siihen vaivaan, jonka täytyisi kestää soittolistoja siirtäessä, manuaalisesti tietenkin. Deezer ei siis ole vaihtoehto minulle. Apple Musicista en tykkää, koska palvelu ei toimi verkkoselaimen kautta - Googlen omaan läppäriin Chromebookiin sitä ei ole mahdollista saada tänään - tuskin huomennakaan.

Microsoftilla on palvelu myös, mutta en olisi siitä varma, verkkosivu vaikutti olevan sekava ja rajoituksista ei ole tietoa. Nettikeskustelujen perusteella Groove Music soittolistojen kappalemäärä rajoittuu sekin tuhanteen biisiin. Lisäksi tuntuu, että palvelua ei ole enää vuoden päästä. Spotifyssä tämä raja on kymmenen tuhatta, mutta palvelu itsessään on huono - radio soittaa samaa ja suositukset eivät vastaa aina musiikkimakua. Spotify ei ole enää mikään vaihtoehto.

Google Play Musiikki on kehittynyt vuodessa paljon - ulkoasu on uudistunut täysin. Palvelun suositukset uudesta ja vanhasta musiikista ovat kehittyneet. Toisto toimii hyvin myös 2G-verkossa, jos toistolaatua hieman laskee, kännykällä kuunnellessa - kaikkialla ei ole 3G-verkkoa vielä. Aiemmin mainittu ongelma biisien katoamisesta on selvinnyt, julkaisujen jakelija pohjolassa vaihtui ja Google ei osaa vaihtaa kappaleita automaattisesti. Tämä piti suorittaa vaivalla käsin.

Google poisti nämä kappaleet listoista ja tykkäyksistä, mutta jätti laittamatta vastaavat, uusista julkaisuista toiselta levy-yhtiöltä. Nyt kappaleiden määrät täsmäävät laitteiden välillä ja manuaalinen soittolistojen päivitys asetuksista korjaa numerot viimeistään. Tykkäyksien soittolistassa on tuhannen kappaleen rajoitus myös. Tykkäyksiä voi olla toki enemmänkin, mutta vain tuhat uusinta näkyvät. Tämä on harmillista, koska olisin halunnut nähdä päivittäin kaikki tykätyt kappaleet.

Loppusanat

Uusin bongaus hankaloittaa elämääni entisestään. Minulla on neljä soittolistaa ja koska soittolistoissa on tuhannen kappaleen rajoitus, ajattelin että tässä voisi olla ratkaisu, kuunnella tykkäyksien listalta kaiken kerralla. Tämä ilo näyttää vähemmän iloisesti rajoittuvan vain tuhanteen kappaleeseen. Mielestäni Googlen mainio suoratoistopalvelu on pilattu muutamilla tällaisilla jutuilla. Ilman näitä palvelu olisi lähes täydellinen minulle. Enkä ole ainoa, netissä moni vihaa näitä puutteita.

En ole täysin tyytyväinen Googlen musiikkipalveluun, mutta parempia vaihtoehtojakaan ei ole, ehkä puutteet on nieltävä. Palvelussa on kuitenkin enemmän plussia kuin miinuksia. Rdio onkin jo kentältä lähtenyt ja Tidalista en ole testiaikana oikein tykännyt. Soittolistojen kappalemäärien rajoitus saa myös miettimään: onko kappale todellakin lisäämisen arvoinen? Joskus eilen löydetty kappale ei olekaan enää tallentamisen arvoinen tänään. Haluan pitää laadusta kiinni soittolistallani.

Minkälaisia puutteita sinä löydät omasta suoratoistopalvelusta? Kerro siitä alle.

Kommentit