Joukkoliikennettä ja maastopyöräilyä

Väinö Paunun bussi
Niin se talvi vain käy ja kovaa pakkasta piisaa, ainakin silloin tällöin, mutta samalla huomasin jotain hauskaa - matkakorttini täyttää tässä kuussa viisi vuotta. Hankin matkakortin muutettuani pois Tampereelta kehyskuntaan palatakseni takaisin aina silloin tällöin.

Vuonna 2012 huomasin, ettei Tampereella olekaan minulle mitään, ainakaan säännöllisesti, joten silloin tajusin pärjääväni hyvin matkakortille ladattavalla saldolla. Sitä meneekin noin 20 euroa kuukaudessa nykyään. Kotikunnasta löytyvät kaikki tarvitsemani palvelut ruokakaupasta silmälääkäriin ja sekatavarakaupasta kukkakauppaan. Ei, en ole kukkaintoilija.

Bussilla mentäessä aiempaa harvemmin poistun kotikunnasta palveluiden luo.

Talvella bussi on oiva valinta

Huomasin bussin tarpeellisuuden tänä talvena. Aiemmin käytin bussia lähinnä satunnaisesti, nyt saatan mennä kerran tai pari viikossa yhden bussilipun taktiikalla. Ennen ajelin talvella maastopyörällä kauppaan. Hankalaksi sen tekee se, että pyörällä mentäessä joudun menemään kauppaan useammin ja toisaalta ohjaustangon varassa kuljettaminen on hankalaa. Bussilla voi sitten ottaa isommankin kassin matkaan. Kaikki on tosi paljon kätevämpää bussilla hoidettuna.

Nykyään käyn pari kertaa viikossa Lidlissä. Pikku täydennyksiä sekä unohduksia hoidan lähikaupassa, ollut toimiva ratkaisu minulle, ja pyörä on säästynyt harmilta. Vaihteet eivät aina pakkasessa nimittäin toimi. Ehdin hyvin kauppaan ja takaisin yhdellä bussilipulla, ja näin talvella se on ollut tosi mahtavaa kyllä, koska osa ostoksista eivät kestä pakkasta. Juuri siksi niitä mielellään kuskailee bussilla sopivasti ennen bussia pysäkille saapuneena. Hyvä keksintö tämä bussikortti.

Urheilen talvella lähinnä kävellen ja juosten. Nyt matkakorttia on höylätty useammin, päätin ladata loppuneen saldon reilulla summalla. Astuessani aamulla lentoaseman bussiin pistin matkakortin kortinlukijaan ja saldo latautui heti - jonottamatta mihinkään. Netin perusteella ajoittain tässä on ongelmia, mutta keskustelun määrästä päätellen ovat yksittäisiä tapauksia, tiedä sitten tuosta. Omalle kohdalle ei ole epäonnistumisia sattunut. Kuulemma eniten viikonloppuisin.

Uskoisin saldon riittävän muutamaksi kuukaudeksi, ehkä huhtikuun loppuun. Aikataulujen mukaan mennään ja maastopyörällä on voinut lähteä heti. Busseja täällä kulkee kolmen merkin varassa lähes koko ajan, joten kauppaan pääsee, vaikka viikonloppuna bussiliikenne hieman rauhoittuu. Bussien käyttäminen tukee myös työpaikkoja, koska matkalippuja ostamalla kuskeja palkataan kysynnän mukaan. Kausilipulle ei minulla kuitenkaan ole minkäänlaista tarvetta nyt.

Viime viikolla käytin bussia kolme kertaa ja 1,84 euron lippuhinnalla ei tuo lysti kalliskaan ollut. Tällaisella matkustusmäärällä kausilippu tulee toki varsin epäedulliseksi. Kesällä matkustan vieläkin vähemmän, koska silloin tykkään maastopyöräillä ja kauppaan lähtee vaikka useammin. Kesäkeleillä saavun Lidliin kotoani noin vartissa, talvella menee keleistä riippuen noin viisi minuuttia enemmän. Bussilla saavun kauppaan kymmenessä minuutissa alueen ruuhkista riippuen.

Loppusanat

Jos minulla olisi säännöllisempiä matkatarpeita, silloin harkitsisin uudelleen, toisaalta sellaisen voi lainata. Sekin tuossa on muuten hyvää, matkakortilla saa alennusta tamperelaisista uimahalleista ja alennus oli viimeksi noin kaksi euroa käteislippuun verrattuna. Uimahallimaksu maksetaan kortilla sisäänkirjautuessa hallin kortinlukijasta. Uintiaika oli ilmeisesti rajaton, koska uin ainakin nelisen tuntia ja pääsin vielä poiskin ilman lisämaksuja! Uin näköjään koko rahan edestä.

Vakioasiakas tuskin olen, mutta matkakorttini on sentään ajoilta, jolloin matkakortissa luki "Tampereen joukkoliikenne". Sellainen on tänä päivänä harvinaisuus, koska nykyään matkakorteissa lukee "Nysse, Tampereen seudun joukkoliikenne". Noin kymmenen euron kuukausittaisella käytöllä tuskin olen kovin arvokas, mutta ainakin on joku joskus, joka poistuu bussista täysin viimeisenä. Muuten joku muu voittaisi tämän kisan meidän seudun tyhjissä busseissa.

Kuvan bussin Vaitin kautta Vähäjärvelle nappasin alueiden välissä tänään kello 16.05.

Kommentit