Maidosta ei pääse eroon

Arlan maitoa
Joulukuusta kokeilin vegaanimpaa elämää. Tämä kokeilu avarsi paljon, ostan muun muassa enemmän vihanneksia, mikä on positiivisen hyvä asia. Lisäksi juon vettä janojuomana. Täysin vegaaniksi on kuitenkin mahdotonta tulla - maito on kaikkialla - Lidlissä etenkin.

Miksi juuri Lidlissä on enemmän maitotuotteita? Löytääkseni vegaania jogurttia minun piti lähteä viereiseen S-Marketiin. Lidlin mukaan maidoton soijajogurtti ei myy, mutta hyllyssä oli kuitenkin maidottomia levitteitä leiville. S-Marketissa jogurtti soijalla oli kallis, puolen litran pakkaus yli kaksi euroa, tällä saa kolme vastaavaa maitojugurttia Lidlistä täytteillä. Pikkubudjetilla veganismi on todella vaikeaa. Köyhän on hankalaa olla vegaani.

Muitakin ongelmia kohtasin

Ongelmat eivät lopu tästä. Täysi vegaanius vaatii mielestäni liian paljon aikaa, ilman vegaaniruokavaliota pärjäsin kaupassa puolessa tunnissa, vegaanituotteita piti metsästää - kahdesta kaupasta. Kauppareissuun meni siis tunti ja en päässyt bussilipun vaihtoajan puitteissa kotiin. Jouduin leimaamaan uuden lipun. Tämä näkyi kuluissa kauppareissuilla välittömästi. Jos budjetti on erittäin tiukka, tähän ei välttämättä ole ihmisellä varaa. Köyhiä on Suomessa paljon.

Ulkona syöminen. Kävin eräänä pakkasaamuna syömässä Fazerin kahvilassa brunssilla. Veganismin kokeilu sai aikaan sen, että jouduin kyselemään melkein joka tuotteesta. Lappuja tuoteselosteen kera ei yksinkertaisesti ollut, ei leivissä tai kakuissa, muusta nyt puhumattakaan. Normaaliruokahaluiset ihmiset ottivat vain tarvitsemansa ja saivat vatsansa täyteen - minulla meni alku pelkästään kysyessä onko maitoa tässä yms. Tämä vei ihan hirveästi aikaa ja koko idean syömisestä.

Yllätys oli suuri, maitoa oli jonkin verran tuotteissa, kananmunista puhumattakaan. Eräässä kakussa päällä oli kanasuikaleita. Jos siis noudattaisin sataprosenttista vegaanin linjaa, en olisi saanut syödä muuta kuin leipää ja kasviksia. Kasvikset eivät täytä kokonaista miestä. Lopulta kyllästyin kyselemään tuotteista ja söin mitä tarjolla oli, minullahan ei mitään ruoka-allergiaa sentään ole. Sama kaupassa, maitoallergiaa ei ole, mutta en juo sitä koskaan janoon tai ruokajuomana.

Tammikuussa on tulossa matka Helsinkiin, siellä olisi hotellissa ilmainen aamiainen. Hotellin aamiaiset kuuluvat aina hintaan kyseisessä paikassa. Viime kerralla tarjolla oli esim. mehua, vettä, kahvia ja teetä, sen lisäksi ruokana oli perinteistä hotelliruokaa - jogurtteja, leipiä, lihapyöryköitä, nakkeja, perunoita, puuroa... Kaikessa on varmaan lihaa tai maitoa. Mitä siis syödä ja maksaisinko hotellille ruokailusta hinnassa ilman kaiken kattavaa monipuolista syömistä ruokalassa?

Kävin tutustumassa Vegekauppaan naapuripaikkakunnalla. Asiointi oli helppoa, kaikki tuotteet olivat vegaaneja, mutta ruokalasku oli isohko. Sen lisäksi että jouduin käyttämään kahta bussilippua. Vegekauppa oli mukava tuttavuus, mutta maaseutumaisesta miljööstä on sinne hankala lähteä, aikaa menisi pelkästään matkailuun yli tunti. Oikeastaan kokeilusta oli minulle paljon hyötyä, mutta täyttä vegaaniutta en aio jatkossakaan harrastaa. Kokeile mistä on sinut tehty.

Loppusanat

Haasteen otin toki iloisesti vastaan ja nyt tulokset näkyvät. Kun olen poistanut ruokavaliostani aiemmin sokerit ja rasvat, paino on tullut normaaliksi, ja minun on mukava olla. Syön kokeilun ansiosta entistä enemmän kasviksia ja arvostan hanasta tulevaa vettä - sen sijaan että ostaisin hyllystä lehmänmaitoa juomaksi. Vaikuttaa voi näinkin asioihin! Maidottomia tuotteita ei käytännössä ole. Tuntuu, että kaikessa on nykyään maitoa. Maito tuntuu olevan yhtä tärkeää kuin sähkö.

Pitempään en käytä sokeria, en juo mehuja ja limsoja, syön enemmän itse tehtyä ruokaa. Tästä on ollut vain positiivisia vaikutuksia minulle. Tämänkin ymmärsi vasta, kun joutui itse maksumieheksi muun muassa hammaslääkärin käynneillä, nyt en limsoja ostoskoriini laita. Jos juon mehua, se on aitoa mehua, ilman lisättyjä sokereita. Syön myös parempaa kotiruokaa, koska mielestäni valmiit laatikot tai euron pizzat, eivät ole sitä oikeaa ruokaa. Nälkä niistä lähtee huonosti.

Syön myös vähän ulkona, mikä pitää rahan pankkitilillä, koska itse on halvempi valmistaa. Jos ajattelit vegaanimpaa elämää, törmäilet luultavasti muutamaan seikkaan. Kertaillaan: varaudu siihen, että normaalissa ruokakaupassa joudut etsimään vegaaneja tuotteita, varaudu kasvavaan ruokalaskuun ja huomaa, että ulkona syöminen vaikeutuu selvästi. Mutta on tässä jotain positiivistakin: opit ruokailemaan paljon terveellisemmin vähentäen liha- ja maitotuotteita.

Huolimatta jatkatko sillä linjalla vai et. Itse huomasin, että maidottomia tuotteita ei löydä, mutta voin vaikuttaa juomalla ruokajuomana vettä ja jättämällä kananmunat kauppaan.

Täysi vegaanius on mielestäni mahdotonta, mutta voit vähentää eläintuotteiden kulutusta.

Niin teen itse jatkossa, mutta etsimättä kaikesta vegevaihtoehtoja.

Kommentit