Katsoin hyvän rainan

Ensimmäinen vuokraleffa
Vaikka en omista edes televisiota, enkä katsele kausittain loputtomia sarjoja, tykkään silti reilusti hyvistä leffoista. Eilen vuokrasin pitkästä aikaa rainan nimeltä Escape Plan. Tässä tarkoituksenani oli myös kokeilla Googlen omaa leffojen vuokrauspalvelua nimeltä Elokuvat.

Valitsin tämän palvelun, koska tykkään Googlen muistakin palveluista. Suosikkibiisit ovat valuneet jo helmikuusta 2016 Googlen suoratoistopalvelusta Musiikki kymmenellä eurolla kuussa. Olen ollut siihen varsin tyytyväinen ja leffapuolikin toimi kunnolla. Maksan musiikit ja leffat Googlen saldolla vaikka DNA:n kuukausilaskutus on ollut jonkin aikaa myös mahdollinen.

R-kioskilta saldokorttien haku on vain jäänyt tavaksi pari kertaa vuodessa.

Elokuvan vuokraus oli helppoa

Hinta on tietysti tässä erilainen verrattuna musiikin suoratoistoon - tai vaikkapa Netflixiin. Leffasta joutuu pulittamaan SD-laadulla 2,99 euroa ja HD-laadulle hintaa tulee 3,99 euroa. Netflixin lopetin jo kauan sitten - en ole jäänyt sitä kaipaamaan. Vaikka hinta oli vain 9,99 euroa kuukaudessa, sillä ei saanut kaikkia kausia sarjoista ja leffoissa oli paljon huonoja. Jos halusin katsella huippuleffan, jouduin sen vuokraamaan - se meni kuukausimaksun päälle. Sarjat eivät enää kiinnosta minua.

Totuus lisäksi - kun katselin viikossa vain yhden leffan, kuukausimaksulle ei tullut vastinetta. Voin katsella yhtä hyvin viikonloppuleffan vuokraamallakin saaden hieman etujakin. Saan valita itse leffan ja voin nähdä myös huippuleffoja. Jos vuokraan neljä leffaa SD-laadulla kuukaudessa, maksan vain 12 euroa eli vain hieman enemmän mitä maksaisin Netflixille leffoista, joita ei halua katsoa, arviot ovat IMDb:ssä varsin huonot näille. Jos vuokraan kolmesti, säästän selvää rahaa.

HD-laatuisia videoita en ole kokeillut, koska 15-tuumaisella läppärinäytöllä ei hirveästi eroa ole onko laatu HD vai SD, resoluutio kun edustaa mallia HD Ready. Sama puhelimessa. DNA:n 4G-verkosta meni tähän leffaan noin 2 Gt dataa. Toisto oli kauttaaltaan erinomaista, ei ollut bufferointia, eikä laatu laskenut missään vaiheessa toistoa. Vuokraus veloittui sen sijaan suoraan Googlen saldosta. Palvelu toimi muutenkin mielestäni hienosti kaiken aikaa ja tekstit sai halutessaan pois.

Netflixissä oli toki hyviäkin leffoja, mutta valitettavasti suurin osa edustivat mallia "Prisman alennuskorin DVD:t", vuokraus tuntuu siis paremmalta. Etenkin silloin, kun en kuitenkaan tarvitse leffoja päivittäin, suurimman osan ajasta vietän musiikin parissa Google Play Musiikissa tai videoiden parissa YouTubessa. YouTube onkin siitä hyvä palvelu, että sen kanssa viihtyminen ei maksa senttiäkään, joten aivan hyvin voit sanoa Netflixin irti, jos et sitä tarvitse.

Ainoa miinus Googlen vuokraamon sovelluksessa oli tekstitys. Sen muuttaminen toiseen oli toki mahdollista, mutta olisin halunnut taustan läpinäkyväksi - tämä ei ollut mahdollista. Taustalle piti siis jättää joku väri ja oletuksena se oli musta. Hyvä puoli palvelussa oli kuitenkin Offline-tila. Leffan sai tallennettua tietokoneelle tai puhelimeen esimerkiksi lentomatkan ajalle. Leffan saa kyllä sitten toisaalta katsoa aika äkkiä loppuun toistonappulaa painaessa - alle 48 tunnissa.

Loppusanat

Osan leffoista sai omaksi maksamalla noin kymmenen euroa, mutta en näe siinä mitään järkeä - itse katselen leffan yleensä vain kerran. Sen sijaan musiikkibiisit toistuvat aina uudelleen ja uudelleen - jos ovat vain hyviä ja mieleen. En myöskään nauti viihteestäni laittomasti, koska haluan tukea tekijöitä. Kolmisen euroa parituntisesta elämyksestä ei ole paljon. Päivittäin en taas leffoja haluaisi edes katsoa - vuokraaminen ei siis tule kovin kalliiksi minulle vuositasolla mitattuna.

Se on kuitenkin selvää, Netflixin kaltaiset palvelut tarjoaisivat minulle aika vähän. Onneksi sanoin sen palvelun irti jo yli vuosi sitten. Nettijuttujen perusteella sitä vaivaavat edelleen samat ongelmat: sarjoista uupuu kausia ja leffavalikoima vastaa lähinnä ruokakaupan alennusosastoa. Sen sijaan suoratoiston musiikkipalveluissa musiikille alkaa olla jo ihan kaikkea - myös omaa lempimusiikkiani tyylilajeista Hardstyle ja Dancecore. Tykkään tästä, ja on rahansa arvoinen maksu.

Musiikkipalvelusta maksan ilolla kymmenen euroa kuukaudessa, mutta valitettavasti leffapalvelu ei ole samaan hintaan vakuuttanut vielä kertaakaan. Olen kokeillut Netflixin lisäksi myös Viaplayta ja Ruutu+:aa. Chromebookin tehot riittävät aivan hyvin leffanautintoon eikä toisto jumittele missään vaiheessa. Läppäri täyttää myös puolisen vuotta huomenna ja saman verran olen hienosti pärjännyt ilman Windows-tietokonetta. Saa nähdä mikä on seuraava raina ja koska.

Googlle vinkki: saattaisin tilata Elokuvien tilauspalvelun hintaan 9,99 euroa kuukaudessa, jos siihen kuuluisi neljä HD-tason vuokraleffaa kuukausittain. Pistäkää tulille tällainen palvelu!

Kommentit