Chromebook täyttää vuoden

Vuoden vanha Chromebook
Hommasin kuvan Chromebookin vuosi sitten Windows-tietokoneen tilalle Gigantin verkkokaupasta. Nyt on pakko sanoa, etten enää viihdy Windowsin parissa ollenkaan. Jopa päivitysruljanssin seuraaminen toisen Windows-tietokoneella istuen tuntuu pitkästyttävältä ajalta.

Chromebook päivittää itseään taustalla, eikä se päivitä mitään muuta kuin itse selainta, datan kulutus on siis laskenut. Samaan aikaan kone ei enää kysy ylläpitoa, minun ei siis ole enää tarvinnut huolehtia virusturvasta, ohjelmien ajantasaisuudesta tai mistään muustakaan. Olen vihdoin päässyt nauttimaan olennaisesta ilman kaikkea turhaa. Googlen ystävä olen ollut pitkään, mutta nyt kaikki elämässäni on tässä Googlessa.

Google on Androidissa ja Chrome OS:ssa

Käytän Googlen palveluita edelleen monipuolisesti ja erityisesti tässä vuodessa ne ovat kehittyneet. Chromebookin käyttöliittymä on tullut paremmaksi ja ominaisuuksia on lisätty. Pelkästään YouTube ja Google Play Music ovat kehittyneet vuodessa reippaasti, mutta se tärkein on käyttöjärjestelmä itse. Jo pari vuotta sitten huomasin, että en tee Windows-tietokoneella muuta kuin selailen nettiä, kuuntelen musiikkia ja katselen videoita, rupesin ihannoimaan Chromea.

Niin, ja tästä kaikesta nauttimiseen olin istunut vuodessa tunteja vain katselemassa Windowsia päivitetään -ilmoitusta. Puhumattakaan jo siitä, miten paljon vaivaa näin pelkästään päivitellessä ohjelmia yleensä virusturvasta toimisto-ohjelmiin. Nykyään minulla menee kirjaimellisesti hermo jonkun toisen tietokoneella siihen, että Windows päättää kesken kaiken päivittää itse itsensä. En yksinkertaisesti jaksa odottaa minuuttitolkulla päivityksiin liittyvää tuomiota.

Acerin tietokone maksoi minulle 259 euroa ja nykyään sitä myydään 249 eurolla. Malli ei ole kallis, mutta on toiminut kyllä asiallisesti, huoltoakaan ei ole tämä kannettava nähnyt. Vuoden takuu meni juuri tänään umpeen, saisi olla pidempi kyllä. Kone on edelleen uudenveroinen, mutta hiiritason kohdalla rungossa on jälkiä, maali on osin haalistunut. Tämä on ongelmista pienin, koska olen käyttänyt tietokonetta päivittäin, siinä kohtaa käden on mukava levätä.

Suurin asia tänään on tämä - en koe kaipaavani pelejä, ohjelma-asennuksia, virusturvaa tai haittaohjelmilta suojausta. Chrome on ollut mielekäs myös selaimena ja käytän sitä puhelimessakin. Acerin 15-tuumainen malli on siitäkin hyvä, että tässä on hintaansa nähden erinomainen näyttö sekä näppäimistö - bloggaaminen on siis erityisen mukavaa juuri nyt. Myös äänenlaatu on menevä kannettavaksi kahden ison kaiuttimen takia. Muulloin käytän nappikuulokkeita.

Ainoa miinus Acerin kannettavassa on ollut teho. Celeronista ei ole paljoksi, toisaalta myös RAMia saisi olla pari gigatavua enemmän. Olisin valmis lisätehosta maksamaan. Tällaisenaan kone on hyvä peruskäyttöön, mutta se jumiutuu herkästi raskaammassa multimediakäytössä, esimerkiksi monta välilehteä auki ja HD-video kokoruututilassa. Lisäksi läppäri hyytyy helposti kun selaat pitkää mediatäytteistä sivua alaspäin. En suosittele tätä mallia ainakaan tehokäyttäjille.

Loppusanat

Vaikka läppärissä on miinuksia, siinä on kuitenkin enimmäkseen paljon hyvää. Omassa tietokone-elämässä arvostan helppoutta ja käyttöni painottuukin pitkälti nettiselaimen ympärille tietokoneessa. Läppärillä ollessani lähinnä bloggailen, someilen, luen blogeja, kuuntelen musiikkia, katson videoita tai ajoittain vuokraan elokuvia. Myös pankkiasioita tulee hoidettua ja jokainen välillä hakee myös tietoa Googlella. Kaikki tämä on onnistunut ilman suuria ongelmia joka päivä.

Jos tunnistat itsesi, ei ehkä kannattaisi satsata kalliisiin koneisiin, sillä peruskäyttö toimii hyvin Celeron-prosessorin varassa ja koneetkin ovat halvempia. Miksi hommata 500 euron tarjouskone, jos ei edes pelaa? Säästynyttä rahaa voi käyttää sitten vaikka junalippuihin - matkailu tuo kokemuksia. Mielestäni Acerin Chromebook on todella hyvä, etenkin kun sillä 249 eurolla saa myös muhkean 15-tuumaisen näytön, hyvä juurikin kotikäyttöön huonosta katselukulmasta huolimatta.

Android on ollut toimiva puhelinjärjestelmä jo vuodesta 2010, jolloin hankin ensimmäisen älypuhelimen. Välissä oli Windows-puhelin, mutta sen sovellusvalikoima ei miellyttänyt, joten palasin takaisin Androidiin. Googlen tuotteet ovatkin hintaisekseen hyviä, esimerkiksi nykyinen Samsungin älypuhelin maksoi vain 199 euroa. Se toimii puhelimena, peruskäyttöön erityisesti, mutta totta puhuen tarvitseeko peruskäyttö mitään muuta tänä päivänä? Ei todellakaan.

Kuvassa hauska Chromebookini ja Sonyn rakkaat hyvä-ääniset nappikuulokkeet.

Kommentit

  1. Minäkään en ole Windowsia käyttänyt enää vuosiin. Nyt on koneessa Linux Mint. Sitä pitää kyllä aina välillä päivittää, mutta sen voi itse valita, milloin laittaa päivitykset pyörimään. Eivätkä ne paljon aikaa vie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linuxista on itse asiassa minullakin kokemusta. Jos kaipaa selainta enemmän, muttei kuitenkaan Windowsia - on se hyvä välimalli. Siinä tosiaan päivitysmekanismi toimii paremmin ja toisaalta Linuxin saa mihin tahansa tietokoneeseen ostamatta uutta. Myös Chrome OS pohjautuu Linuxiin ja nykyään sekin on vapaasti asennettavissa jos haluaa kokeilla. Kiitos kommentistasi ja hyvä kuulla, että olet Linuxiin tyytyväinen. Windowsille ei tosiaan nykyään ole paljoa tarvetta, paitsi jos on pelaaja, tai tarvitsee muuten ohjelmia joita ei muualle saa.

      Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle