DNA täyttää vuoden

Vuosi sitten sain postia
Ennen DNA:ta minulla oli Elisan liittymä viisi vuotta, viimeisin Saunalahti Tarkka 3G 1M ja liittymä oli sinänsä hyvä - mutta 3G-verkko oli alueella ylikuormittunut ja mainoksia tuli jatkuvaan. Toisaalta 4G maksoi mielestäni liikaa, joten se ei ollut Elisalla mikään vaihtoehto.

Siirto oli helppo tehdä varsinkin, kun Elisalta alkoi tulla liikaa mainoksia kymmenen euron kuukausihintaan. DNA tarjosi nopeampaa liittymää ilman mainoksia samaan hintaan halvemmalla taksalla. Sen nopeus oli 2M/2M, kun Elisalla oli 1M/0.5M. Puhe- ja viestitaksa oli viisi senttiä - ollen kaksi senttiä Elisaa halvempi. Hyvä liittymä, mutta sitten päätin päivittää 21M-liittymään. Toisaalta hyvä, toisaalta harmittaakin. Tuollaista ei saa enää mistään.

Pikkuhiljaa 4G-verkkoon

2M-liittymällä pystyin kuuntelemaan musiikkia, käyttämään hakua ja maksamaan laskut. Myös HD-videot näkyivät ongelmitta ilman muuta liikennettä. Se riitti, mutta toisaalta biisin suoratoisto kesti parhaimmillaan koko kaistalla noin minuutin. Nykyisellä 50 megan liittymällä sama biisi latautuu alle viidessä sekunnissa. Otin myös yhteyttä DNA:han vuoden asiakkuuden kunniaksi ja sain 4G-paketista reippaasti alennusta kokonaiseksi vuodeksi ilman erityistä vastarintaa.

Nykyisin liittymääni kuuluu 24,50 eurolla rajaton 50M/50M-netti, 200 minuuttia puhetta ja 200 kappaletta viestejä. Sain nämä palvelut vuodeksi hintaan 21,90 euroa vain ottamalla yhteyttä. Paketissa on edelleen hieman liikaa nopeutta nettiin, hieman liian paljon puhetta ja viestejä, mutta hinta on halpa. Elisalla maksaa vastaava 4G-nopeus ilman paketteja rajattomana mainoksineen lähes saman verran eli 23 euroa. Mainospoisto on euron luokkaa, eikä ainakaan halpene.

On siis hyvä, että jätin Elisan vuosi sitten. DNA on toiminut esimerkillisesti, musiikki ei ole vielä katkeillut puhelimessa kertaakaan, ja en edes käytä välimuistia Google Play Musiikissa. Lisäksi toisto on pakotettu 320K-laatuun. Se vaatii verkolta enemmän kuin vaikkapa 192K-laatu. Myös kotona netti on toiminut jouhevasti jopa läppärille jaettuna. Nopeudet ovat olleet huippuluokkaa ja tosiaan hieman harmittaa, että luovuin siitä hitaammasta liittymästä, mutta uusi on uutta.

Toisaalta 15 euron korotus normaalihinnassa ei ole mikään suuri, palvelun käyttö silloinkin maksaa alle euron päivässä. Kukaan ei köyhdy, jos matkapuhelinkulut tiedonsiirtoineen ovat alle 25 euroa kuukaudessa. Nykyään operaattorit muutenkin haluavat myydä ensisijaisesti noin 20-30 euron puhelinliittymää. Jollakin rahalla on verkon rakentaminen ja parantaminen kustannettava. Lisäksi kuukausimaksuista maksetaan palkkaa yrityksen valtavalle henkilöstölle.

Yllättävää on se, että kotiseudulla en ole vielä törmännyt paikkaan ilman 4G:tä ja 3G:lle tippuessa DNA tippuu vain hetkeksi. Edge-verkosta en ole nauttinut sitten Elisan - missään. Todella tyytyväinen olen ollut, varsinkin kun tykkään vaeltaa metsissä musiikkia kuunnellen, se on soinut Iso-Naistenjärvestä Kaitajärveen sekä kaikkialla muuallakin. Dataa siirtyy kuukaudessa noin 125 gigatavua ja aion siirtää saman verran jatkossakin, sillä tämä vastaa kiistatta kiinteää laajakaistaa.

Loppusanat

Operaattorille kannattaa soittaa, saattaisit sinäkin saada jotain alennusta laskuihin, ei maksa paljoa. Pienikin summa tässä on kuitenkin lähes 31 euroa säästöä. Ei ole varmaan monelle suuri summa, mutta toisaalta 25 euron liittymässä on aina vähemmän laskuvaraa vaikkapa 40 euron liittymään verrattuna, olen tyytyväinen kokonaisuuteen. Tänä vuonna Telia tuli markkinoille Soneran tilalle ja hinnastoa katselemalla melkein pyörryin. Järjettömät hinnat, en halua asiakkaaksi.

Telian halvin liittymä maksaa 12,90 euroa. Siinä ei ole edes puhetta tai viestejä, peruskäyttöön on sentään vielä DNA:lla viiden euron liittymä pikkunetillä. Se on monille parempi valinta, koska kaikki eivät tarvitse nopeaa nettiä. Sukulaisilla entisen Tele Finlandin viiden euron liittymät, heti kun pakkopäivittävät, täytyy varmaan siirtää DNA:lle heidän loputkin liittymät. Netti on ollut siellä jo vuoden 4G-verkossa, ovat myös onnellisen tyytyväisiä erityisesti hintaan.

No entäpä sinä? Joko on luuri kädessä - soita matkapuhelinoperaattorillesi ja kysy tarjouksia.

Kommentit