Kapselivaatekaappi selkeyttää elämää

Kaikki vaatteet
Olen kirjoittanut kapselivaatekaapeista aiemminkin ja tässä tulee jatkoa asialle. Kapselivaatekaapin idea on selkeyttää elämää todella helposti - kun luovut vaatteista, joita et tarvitse, sinulle jää enemmän aikaa kaikkeen muuhun. Ei enää aamuongelmia arkipäivän valinnoissa.

Niin, varsinkin jokainen nainen sen tietää, kuinka stressaavaa on etsiä päivän kokonaisuutta. Itsehän en käytä energiaani siihen, vaan johonkin muuhun järkevämpään, vaatekokonaisuus löytyy sekunnissa jokaiselle päivälle. Kuvassa on valehtelematta ihan kaikki vaatteet viimeistä sukkaa myöten. Jouduin ottamaan kuvan siis ilman vaatteita.

Onneksi asun yksin, niin alastomuus on sallittua. Tietää ainakin, että valintoja on tehtävä nopeasti. Mainostettavaan muotiin voi mennä vuodessa useita satasia rahaa, enkä välitä mistä sitä ostat. Tavallisesti suosin H&M:ää vaatteissa, Ikeaa kodin tavaroissa ja Zalandoa kengissä. Minulla on jopa ensin mainittuun klubijäsenyys. Tämäkään ei tarkoita sitä, että shoppailen siellä jatkuvasti. Pyrin ostamaan tarpeeseen, aidosti ajatatonta ja ennen kaikkea maapalloa kunnioittaen.

Loin oman kestävän muodin

Lehdet ja muotikatalogit mainostavat vaatteita, itse asiassa myös televisiot ja radiot koko ajan, halutaan mainostaa uusinta muotia. Juttuhan on se, että heti kun ostat tällaisen muodin, uudempi muoti on taas ovella, mediassa olevassa mainoksessa. Vanha muoti hukkuu monilla kaappeihin pölyyntymään. Kapselivaatekaappi taistelee tätä muotia vastaan. Projektin 333 loi minimalisti Courtney Carver ja hän suosittaa elämään 33 vaatteen kanssa kolmen kuukauden ajan.

Voin sanoa eläväni niin jo vuosia. Kuvassa on kaikki omistamani vaatteet ja lisävarusteet tyyliini. Niin talveen, kesään, syksyyn kuin kevääseenkin. Minulla on tällä hetkellä 25 vaatetta ja kolme kenkää. Lasken asukokonaisuuden yhdeksi asiaksi esim. kuvan talvitakin alla on talvihousut ja sama tilanne on vettä hylkivässä urheilutakissa, alla vettähylkivät housut. Minimalistit eivät laske lisävarusteita mukaan, mutta näiden on mahduttava todella pieneen boksiin kokonaan.

Lisävarusteita ovat sukat, alusvaatteet, huivit, päähineet, hanskat ja vaikka vyöt. Lisäksi kokonaisuuteen ei yleensä lasketa harrastuksiin käytettäviä vaatteita, mutta itse laskin omat kesäiset pyöräilyvaatteet yhdeksi asiaksi. Kenkineen vaatteita on siis minulla alle 30 kappaletta ja minulla on silti kaikki vuodenajasta riippumatta. Minimalistina en hyväksy sitä, että asiat lojuvat kotonani ilman työtä, vaan jokainen asia on säännöllisessä käytössä myös vaatekaapissa.

Poikkeuksena tiettynä aikana tarvittavat asiat, niitä ei voi oikein lahjoittaa, koska tulee tarvetta joskus taas esim. talvitakin kohdalla tai heijastinliivejä toisaalta tarvitaan vain pimeämpään aikaan vuodesta. Niitä ei siis tarvitse poistaa, mutta omistamani asiat ovat teoriassa hommattu käyttöön - ei siis hyllyillä makaamiseen vuodesta toiseen. En muutenkaan ymmärrä sitä, miksi pitäisi omistaa monia talvitakkeja, sillä meillä on vain yksi talvi. Seuraavana vuonna sama tilanne.

Olen lisäksi ennenkin sanonut, että vaatteittakaan ei tarvitse kulkea kapselivaatekaapista huolimatta, ja toisaalta kengät pääsevät myös käyttöön. Kengissä on kolmesta kengästä ihan kaikkeen. On talvikenkä, kesäkenkä kuin kenkä syksyyn ja kevääseen vettähylkivällä ominaisuudella. Kengän ikääntyessä korvaan uudella vastaavalla. Paitoja ja alusvaatteita on viisi kappaletta, sukkia vähän enemmän, toisaalta myös farkkuja on kaksi kappaletta. Kaikkea, muttei liikaa.

Loppusanat

Vaikka liikun samoissa kengissä ja kuteissa, ihmiset eivät välitä, moni on sanonut kuinka hyvältä näytän. Kenellekään ei tullut mieleen että käytän kapselivaatekaappia, koska tosiaan esim. paidan tilalle löydän helposti vähän juhlallisempaa päälle pantavaa. Suurin kiitos kuuluu lompakolle, jota minulla ei muuten edes ole, rahaa on säästynyt vuosien saatossa tuhansia - ostan vaatteita vain edellisten tullessa tiensä päähän. Ehkä useammin, mutta yksi sisään, yksi ulos -periaatteella.

Minimalismi on tehnyt elämästäni paremman, selkeyttämällä valintoja, ja säästämällä rahaa kokemuksiin. Niitä otan usein, esim. Hardstyle-bileiden muodossa, näihinkin minulla hyvät kuteet. Tästä merkinnästä oli minulle hyötyä, kun otin kaiken sängylle ja sen viereen. Löysin ennen tätä kuvaa vielä pari poistettavaa vaatetta. En tarvitse kolmansia käyttämättömiä farkkuja ja toisaalta toinen pitkähihainen paita ei palvele. Lahjoitan, sillä joku muu käyttäisi niitä mielellään.

Suosittelen samaa sinullekin, ota kaikki ulos kaapeista ja katso jokainen vaatekappale ja kenkäyksilö ja esitä kysymys: tuoko tämä asia iloa elämääni? Jos esineessä on vielä hintalappu, ehkä on aika myydä se jollekin toiselle, lahjoittamallakin voit tehdä jonkun päivästä iloisemman. Se on kuitenkin selvää, monilla meistä vaatekaapit eivät sulkeudu kunnolla, ja minä pärjään 15 henkarilla. Niistäkin neljä ovat ylimääräisinä. Haluatko elää yhtä simppelisti? Ennen tämän lopetusta...

Minulle riittävät asuntoni valmiit kaapistot edelleen, niin vaatekaapeissa kuin muissakin kaapeissa, älä siis osta Ikeasta helposti lisää - koska se on merkki siitä että sinulla on liikaa tavaraa.

Toistan liikaa tavaraa, eikä liian vähän säilytystilaa, mutta mistä aloittaisit tänään?

Vinkki: jos joskus tarvitset juhlakenkiä ja -pukuja, vuokraaminen tulee halvemmaksi, ja toisaalta voit myös lainata vaatteita sukulaisilta tai naapureilta. Säästetään rahaa kaikki yhdessä!

Kommentit