Roskaa luonnossa

Keräsin roskaa luonnosta
Nasevasta nimestään huolimatta tämä merkintä ei anna lupaa roskata meidän luonnossa, vaan käskee toimimaan juuri päinvastaisesti, älä roskaa muualle kuin roskakoriin. Merkintä kuvastaa vartin kävelyäni joka muuttui kolmeksi vartiksi tässä mahtavassa hetkessä tänään.

Edes neljä roskapussia eivät riittäneet reilun kilometrin lenkin roskan taltioimiseen. Tämä kuvastaa hyvin pientä lenkkiä Pirkkalassa lähellä maaseutumaisen hiljaisia katuja, suuria peltoja ja ainakin tänään, hieman vähemmän roskaisia maisemia. Pidetään tästä kiinni, sillä kuva kertoo, ilman roskaa - tai edes näitä roskapusseja - kaikki olisi niin paljon kauniimpaa. Nyt mietin millainen tilanne on muualla, sillä tämä otos on pieni koko kunnasta.

Jaksa seuraavaan roskikseen

En ole koskaan ymmärtänyt roskaavia ihmisiä missään tilanteessa. Roskakoreja on paljon, jos ei ole, niin täytyisi kyllä löytää taskuista tai repusta tilaa. Ihminen on mielestäni pahin koko planeetalla. Miksi? Jokainen voi katsoa metsiämme, ei siellä ole roskaa, eläimet eivät roskaa. Vain ihminen on sellainen, joka tuottaa roskaa metsiimme, järviimme, kuntiimme, kaupunkeihimme ja ihan kaikkialle missä meitä ihmisiä on. Missä ihmisiä, siellä roskaa. Olisiko aika muuttaa tämä?

Miten paljon paremmin voisimme, jos lähtisimme aamulenkille luontoomme ilman roskaa. Miten paljon paremmin voisimme, jos roska ei lentäisi päällemme juoksulenkin aikana? Miten paljon paremmin voisimme, jos toisen karkkipussi ei olisi tullut yllättäen polkupyörän pinnojen väliin? Miten paljon paremmin voisimme, jos meidän ympärillämme ei olisi koskaan mitään roskaa? Voisimme ottaa selvää ja sinä voit osallistua tähän jo tänään. Muuttumalla muutumme yksi kerrallaan.

Lakkaa roskaamasta ja edelläkävijät voivat kävellä kahden roskapussin kanssa. Vain yksi roskapussillinen roskaa pois luonnosta on kullanarvoinen, loput ovat ekstraa. En itse edes ymmärrä kenellä menee niin huonosti, että karkkipussi, jugurttipurkki, mehutölkki, limsakorkki, tupakka-aski, viinipullo ei pysy kädessä seuraavaan roskikseen. Elämme maassa, jossa on ilmainen koulutus, joka ei kouluta kaikille sitä tärkeintä - luonto ei ole oikea paikka meidän omalle roskalle.

Sitten taas turistit ihan mistä tahansa, toivoisin myös heidän huomioivan tämän, että kaunis luontomme sisältäen kauniit metsämme, kauniit järvemme, kauniit rantamaisemamme ei ole tehty pilaantumaan meidän roskasta, joka ei kulje seuraavaan roskikseen asti. Toisaalta turistit eivät ole ainoat, myös suomalaiset roskaa, etenkin täälläpäin nuorison kokoontumispaikoilla - sitten myös aikuiset osaavat heittää roskia luontoon esimerkiksi auton ikkunasta. Olen nähnyt kyllä.

Mitä siis pitäisi tehdä? Auttaisiko tähän roskakori joka valotolpassa? Vai pitäisikö Samsungin valmistaa lennokkeja keräämään roskaa luonnosta automaattisesti? Tärkeintä ei ole se, että maa jotenkin pyörii, vaan se - että kotimaamme on mielenkiintoisen näköinen turisteille ja kaikille muille, jotka haluavat ottaa osaa. Lopetetaan siis roskaaminen ja pidetään huolta, ettei kukaan muu tee niin, lapset ovat hyviä oppimaan meiltä vanhemmilta. Yrittäisit edes, ei ole vaikeaa.

Loppusanat

Roskia keräillessä tänään on löytynyt kaikenlaista. Karkkipusseja, ostoskasseja, viinipulloja, oluttölkkejä, muoviämpäri, rikkinäinen USB-varavirtalähde, television kaukosäädin paristoineen ja neljä kassillista puhdasta roskaa meiltä ja maailmalta. Kuuluuko tämä miten luontoomme? Ihmiset olivat ihmeissään, että joku keräilee roskaa, vaari tuli jopa kiittämään toivoen samalla, että säilyisi vähän pidempään tuo tekemäni siisteys. Hän on tehnyt vastaavaa aiemmin.

Vaarin mukaan roskaa tulee aina ahkeroinnista huolimatta lisää, eivätkä ihmisten kädet opi pitämään roskasta kiinni, mutta hän ei silti lakkaa osallistumasta roskien keruuseen aina silloin tällöin. Seuraavaksi ohi kävellyt nainen koiransa kanssa ihmetteli roskien määrää noin lyhyellä matkalla. Hänen mukaansa koirien jätöksistä on vähemmän haittaa luonnolle sillä suurin roskaaja on ihminen itse. Tässä olisi monella opittavaa, sillä koiramme ovat meitä paljon viisaampia.

Useimmat koirat käyvät asioilla siististi puskaan, mutta ihmisen roska päätyy teille, kadunvarsiin, metsiin, pelloille, järviin, meriin, busseihin, talojen nurkkiin ja ihan kaikkialle muualle kovan tuulen mukana. Mitä haittaa on koiran asioinnista puskan alla? Kyllä suurin roskaaja koko maapallolla on ihmiskunta itse ja tämän todisti myös tämänpäiväinen lenkkini. Oletko valmis todistamaan itse asuinalueesi roskatilanteen? Saatat meinaan yllättyä keräillessä talteen.

Ennen kaikkea. Pitäisikö asialle tehdä jotain 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi.

Älä roskaa luontoa ja kerro siitä muillekin. Kiitos.

Kommentit