Kannattaako pankin vaihto

Nordea uhkaa lopettaa Pirkkalassa
Nordean pankkipalvelut ovat vielä ilmaisia alle 28-vuotiaille. Etu päättyy todella pian minulla. Jatkossa kun Nordean asiakas täyttää 29 vuotta, pankkipalvelut maksavat seitsemän euroa kuukaudessa. Tämä on 84 euroa vuodessa - ja se on rahaa minkä voi säästää parempaan.

Pankkipalveluiden vaihto ei kuitenkaan ole helppoa, tilinumeroita ei voi siirtää teleoperaattoreiden puhelinnumeroiden tavoin ja myös e-laskuja on laitettava uusiksi, jotta löytävät tyylikkäästi perille. Tietenkin sinun pitää myös päivitellä tahoja, kuten verohallintoa ja muita rahansiirtäjiä, uudella tilinumerolla. Mutta onko se kaiken sen arvoista, jos sen kunniaksi säästät useita kymppejä vuosittain? Itse miettinyt ihan samaa.

S-Pankki kuulostaa hyvältä

S-pankin ilmaisuus kovasti houkuttaa, mutta ihan helpoksi ei sekään ole tehty, sillä ilmaisuus perustuu S-ryhmän asiakasomistajuuteen. Omistajuus maksaa 120 euroa ja sellaista ei minulla koskaan ollutkaan. Toisena vuotena tulee kuitenkin sijoitus kannattavaksi, koska Nordean kahden vuoden asiakkuus jatkossa merkkaisi 168 euron menetyksen, erilaisiin pankkimaksuihin. Toisaalta Nordeassa ei ole ollut mitään mainittavaa vikaa yli kymmenen vuoden aikana.

Epäröin kuitenkin asiakkuutta S-ryhmään. Käyn nykyään pitkälti Lidlissä ja en haluaisi sitä muuttaa. Johtaisiko S-ryhmän asiakasomistajan titteli siihen, että alkaisin suosia S-ryhmän kauppoja? Lisäksi osassa tuotteita Lidl on selvästi halvempi edelleen ja siihen hupenisi helposti seitsemän euroa enemmän viikoittain S-ryhmän kauppoihin. Ilmaisia pankkipalveluita ei ole, vaan ne maksatetaan ihan aina jollakin, tässä tapauksessa S-ryhmän asiakasomistajuudella.

Toinen varjopuoli on se, että S-ryhmän pankkipalvelut ovat kaukana, kun Nordean ja OP:n vastaavat ovat kuntakeskuksessa - siististi rivissä. Lähin S-pankki on Tampereen keskustassa tai Lielahden Prismassa. Jos asuisin lähellä Prismaa, vaihtaisin pankin jo aiemmin, Prismassa kun sitä valikoimaa on ja hintakin oikeasti halvin. Totuus kuitenkin on se, että olen Nordean asiakas yli kymmenen vuotta ja en ole pankin konttorissa muistaakseni muutamaa kertaa enempää käynyt.

Kolmas juttu on se, että vaihdos saattaa aiheuttaa aina kysymyksiä. Voisiko unohtua joku, joka sitten maksaisi rahat vahingossa entiselle tilille? Entä voiko käydä niin, että jokin pankkimaksu tuleekin yllätyksenä. S-pankissa näyttäisi maksavan nettipankin koodilistan uusinta. Viisi euroa on ihmeen kova hinta kaikesta tästä, minkä Nordea lähettänyt ilmaiseksi entisen täyttyessä. Nykyään olen käyttänyt pitkälti Tunnusluvut-sovellusta älypuhelimessa kätevyyden takia.

Kaikki on ratkottavissa, vaihdon voi ajastaa niin, että tilit ovat käytössä jonkin aikaa samanaikaisesti. Rahana säästö on iso, 84 eurolla voi ostaa noin seitsemän menopaluulippua Tampere-Helsinki-välille Expressbussilta, minulla on ainakin parempaakin käyttöä tuolle rahalle. Niinpä pankin vaihto tuntuu ajankohtaiselta juuri nyt. Kymmenessä vuodessa säästäisin 840 euroa. Pankkipalveluilla lisäksi on tapana kallistua. Danske Bank nosti palvelumaksujaan vähän aikaa sitten.

Loppusanat

Vaikka ajatuksia on edelleen avoimena, en ihan usko, että asiakasomistajuus olisi pahasta saatuun säästöön nähden. Toisaalta Lidlissä on kyllä nykyään monia puutteita, suosikkituotteita poistetaan myynnistä, vaikka tilaa olisi näillekin, jos jätettäisiin käyttötavara kokonaan pois. Suurin osa haluaa ostaa Lidlistä ruokaa, ei tietokonekaiuttimia, tai keittiövälineitä. Näille on Tokmanni tai Ikea auki läpi vuoden. No mitä sitten pitää tehdä? Käy pankissa ja avaa tili. Näin helppoa se on.

Niin minäkin aion tehdä, sillä tosiaan 84 eurosta vuodessa löytäisin parempaa käyttöä, vaikkapa bussimatkoihin tanssimusiikin bileisiin. En muutenkaan ymmärrä miksi oman rahan käytöstä pitäisi maksaa pankille. Danske Bankin pankkipalvelut ovat nykyään Nordean hintaisia ja OP maksaa viisi euroa. Kahden euron säästö ei tunnu isolta, mutta seitsemän euron säästö tuntuu jo reilulta. Tuleekohan minusta asiakasomistaja vielä tänä vuonna? No sitä sopii miettiä.

Tavallisille ihmisille kuukausittainen seitsemän euron pieni säästö on suuri säästö.


Sinä teet muutoksen.

Kommentit

 1. Otinkin heti selvää S-Pankilta mitä tuo viiden euron palvelumaksu verkkopankin tunnuslukulistassa merkkaa. Heidän mukaan maksua ei tule ollenkaan, jos lista uusitaan sen loppuun käyttämiseen. Sen sijaan hukkunut lista voidaan uusia tuolla palvelumaksulla. Tämä onkin ainoa asia joka askarrutti ja aion pankkia vielä tulevan kesän kunniaksi vaihtaa.

  VastaaPoista
 2. Sen osuusmaksun saa korkoineen takaisin, jos joskus päättää lopettaa asiakkuutensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin juuri siinä hyvää, raha ei mene hukkaan, jos liittyy ja 15 vuoden päästä päättää sanoutua irti asiakkuudesta. Myös pankkipalvelut ovat kilpailukykyisiä. Nordea tosiaan muistaa ikääntyviä kirjeellä, että jatkossa pankkipalvelut maksuttomuuden sijasta ovatkin maksullisia. Seitsemän euroa on paljon, varsinkin syntymäpäivästä alkaen.

   Poista
 3. "Tavallisille ihmisille kuukausittainen seitsemän euron pieni säästö on suuri säästö."

  Aika kireessä pitää rahat olla, jos seitsemän euroa kuussa vaikuttaa elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seitsemän euroa siellä, kuusi euroa täällä, tekee satasia vuodessa. Jos on rahaa heittää pois, vaikka ilmaiseksikin saa palveluita pankeista, mikä siinä. Vaivaa se toki vaatii, siirtää asiakkuus toisaalle - toisaalta kannattaa miettiä onko saatu helppous seitsemän euron arvoista kuukaudessa. Muutamassa hetkessä kun saa siirronkin tehtyä onnistuneesti.

   Poista
  2. Kun rahaa normaalilla työssäkäyvällä ihmisellä on ja aikaa taas ei liikaa, niin helppoudesta mielellään maksaa.

   Poista
  3. Kyllä, mikä toimii sinulle parhaiten. Kaikkia ei varmasti kiinnosta pankinvaihto jos muuten toimii ja tottunut nykyiseen. Toki tuossakin vaihdossa kuluja on, S-ryhmään liittymisessä joka voi taas vaikuttaa kauppavalintoihin tulevaisuudessa. Asioita pitää pohtia, enkä vielä ole juossut S-pankkiin, vaan mietin ennen lopullista päätöstä.

   Poista
 4. Ei OP mitään maksa, jos varat riittävät riittävään bonuskertymään, jolla palvelumaksut kuitataan.

  Nordeassa taisi olla ehtona vähintään 80 teur säästöjä tai sijoituksia, jotta palvelumaksuja ei mene.

  Kannattaa selvittää OP:n bonuslaskurilla, paljonko bonuksia kertyisi ja riittäisikö se maksujen kuittaamiseen. Jos riittää, se on silloin ilmainen.

  Itse irtisanoin kaikki Nordean paskat alkuvodesta, kun rupesivat veloittamaan joka kuukausi kahden euron tilin kuukausimaksua.

  Nordea haluaa olla yrityspankki, joka pyrkii eroon näillä maksuillaan varsinkin pienempituloisista henkilöasiakkaista. He tuovat vaan santaa konttorin lattialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nordea on erittäin suosittu yrityspankki, omissa e-laskuissa (5 kappaletta), suurin osa laskeutuu Nordean tilille. Olisiko yksi lasku, joka meni muualle. Täytyy katsoa vaihtoehtoja, Danske Bank ei ole vaihtoehto ainakaan, Nordealta soittivat ja sanoivat että laskuni jatkossa neljä euroa. Sekin on toki rahaa.

   S-Pankin toimistolla en ole vielä käynyt, OP:n pankkiin täytyy tutustua, yksi kaveri maksaa sinne neljä euroa peruspankkiasioista. Ilmaisia pankkeja on muitakin, mutta lähinnä rikkaille, kuten Nordeassa - pitäisi olla asuntolainaa tai mahdottomasti säästöjä ja useita palveluita pankista.

   Poista
  2. "Hiekkaa konttorin lattialle" -heitto on Nalle Wahlroosiin, joka johti silloista Sampo Pankkia. Danske-kaupan jälkeen siirtyi Nordean hallitukseen. Pankit luottavat siihen, mihin monopolit yleensäkin; kunnon kilpailua ei ole, joten nyhdettävien on tyydyttävä johonkin nyhtäjistä. Ei se sen kummempaa ole. Siksi siihen ei pitäisikään tyytyä...

   Poista
  3. Niin, sama kun operaattoreilla, lähes sentilleen samat hinnat liittymissä puhelimeen tai mokkuloihin. Todella surkeaksi mennyt tarjonta sielläkin.

   Mitä pankkiin tulee, toistaiseksi päätin jatkaa Nordean asiakkaana, ainakin siihen asti, kunnes täytän 28. Sitten mietin asiaa uudestaan.

   Näillä näkyminen oma hinta tulee olemaan neljä euroa kuukaudessa.

   Se ei ole paljon, että ei tarvitse liittyä S-ryhmään, vaikka sekin edelleen vaihtoehto.

   Poista
 5. Vaihdoin tänään pankkia S-pankkiin Nordean epäedullisten uudistusten myötä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle