Rivitaloasuminen tuo yhteisöllisyyttä elämään

Rivissä rivitaloja
Moni asuu vuokralla ja enemmistö kerrostaloissa. Tällaisille on suurta tilausta, koska talot asuttavat satoja ihmisiä kerrallaan. Itse en kuitenkaan kerrostaloon enää muuttaisi, sillä löysin elämäni rivitalosta, joka on mielestäni hyvä välimalli omakotitalon ja kerrostalon välillä.

Omakotitaloille on tilausta myös, siellä asutaan monesti siksi, että on perustettu perhe ja halutaan suuresti vain omaa rauhaa. Toisaalta joillekin täysin oma koti antaa kaivattua tekemistä talon rakenteita kunnostettaessa ja puutarhassa työskennellessä. Itse suosin rivitaloasumista ja nyt kirjoitan miksi. Ehkäpä osaat jo aavistella ne tärkeimmät syyt.

Miten elämäsi voisi olla parempi rivi- tai paritalossa verrattuna kerros- tai omakotitaloelämään? Lue tämä kaikki ja paljon lisää nyt. Meillähän käydään jopa saunassa naapurin kanssa. Lenkkivuorolla yhteinen sauna lämpiää kuumaksi. Sellaisia ovat jututkin. Kyseessä on viikon kohokohta sen lisäksi, että pihallakin jutellaan, aina kun törmätään. En ole ikinä nähnyt mitään vastaavaa asuttuani kerrostalossa 2000-luvulla. En ainakaan silloin asuttuani Lentävänniemessä Tampereella.

Häkkejä katutasolta noin seitsemänteen kerrokseen

Olen asunut erinäisissä kerrostaloissa vuosia, mutta en ole koskaan siitä tykännyt niin paljon, verrattuna nykyiseen rivitaloelämään. Kerron toki miksi. Kerrostaloissa on liian paljon ihmisiä ja toisaalta asuminen perustuu teoriaan, jossa jokaisessa kerroksessa vaikkapa neljä isoa häkkiä. Asumismuoto toki asuttaa monia perheitä kerralla, mutta mielestäni siitä puuttuu oman reviirin olemassaolo. Rivitalossa minulla on reilusti omaa kotipihaa ja naapureita vain kolme.

Kerrostaloissa on aina useita kerroksia. Ensimmäiseltä kerrokselta asunnon saaminen on siis hyvin hankalaa. Vaikka talossa voi olla hissi, minua ei ainakaan hirveästi nappaisi asua talon yläpäässä. Kerrostalo voi helposti vähentää ihmisten ulkoilua, kun seitsemännestä kerroksesta on oma vaivansa tulla hissillä tai portaita pitkin ulos, rivitalossa avaat oven ja olet pihalla. Ulkoilu on siis helpompaa. Toisaalta kun naapureita on vähemmän, kuuntelen vähemmän riitaa nauttien elämästä.

Kerrostalo on kuitenkin siitä hyvä, että tällaisessa talossa asuu paljon ihmisiä, joten teoriassa voit saada suuremmalla mahdollisuudella kavereita. Parveke ei kuitenkaan mielestäni korvaa kotipihaa. Vaikka rivitalossa pihaa on usein harmillisen vähän, on se silti enemmän kuin tavallisessa kerrostalon huoneistossa, jossa sitä ei ole lainkaan. Lisäksi rivitalo- ja omakotitaloalueet ovat mielestäni kauniimpia kulkea. Kerrostalot blokkaavat kauniit maisemat aamusta toiseen. Etkä voi mitään.

Omalla kauniilla asuinalueellani korkein elementti on Telian telemasto, jossa myös DNA:n sekä Elisan lähettimet sijaitsevat. Koska tällaisella alueella on vähemmän asukkaita, myös mobiiliverkko on vähemmän kuormittunut. Nopeudet 4G-verkossa ovat parasta huippuluokkaa. Toisaalta jos ainoa este rivitalon ja tukiaseman välillä on kyläpelto, data liikkuu liukkaasti verrattuna siihen, että välissä olisi jonkinlainen korkeahko asetelma  kuten jättimäinen seitsenkerroksinen kerrostalo.

Rivitaloyhtiöstämme löytyvä pisin asukas asuu vuokralla talojen rakennuksesta. Hän ei muuttaisi kerrostaloon ja saunassakin on käynyt joka tiistai jo kymmeniä vuosia. Hänen mielestä rivitalo tarjoaa hiljaisuutta ja tarvittaessa muutaman naapurin seuraa pitämään vaikkapa lenkkisaunan aikana. Hän tykkää myös omasta pihasta sekä lähellä olevasta varastosta. Huomattu on, pyörän hankkiminen ajoon omasta lähivarastosta on minustakin hyvin helppoa aivan ulko-oven vierestä.

Omakotitalo asumismuotona kallis ja käy työstä

Muutamat sukulaiset asuvat omakotitalossa. Asumistapana se on toki kerrostaloelämää parempi, mutta häviää mielestäni pari- tai rivitaloille. Ensinnäkin omakotitalo on yleensä kallis omistaa, siinä on paljon kuluja kiinteistöveroista jätemaksuihin ja vedenkulutuksesta aina kalliin sähkön kautta lämmitysöljyn hankintaan. Elä kaksi vuotta ja vuotava hana vaatii korjausta  koska omakotitaloissa ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä, asukas on itse sellaisena ja maksaa kaikki juoksevat kulut. 

Jos osaamista ei ole, LVI-asiantuntijan voi toki kutsua omaan laskuun. Lisäksi ruohonleikkuu ja puutarhan hoito käy mielestäni työstä. Moni perhe sattumalta tykkää asua omakotitaloissa kuluista välittämättä. Annettakoon mahdollisuus. Yksi asia omakotitaloasumisessa on huonosti, mielestäni naapureihin ei ole samanlaista sidettä. Joskus naapuriin voi olla useita metrejä, kenties puoli kilometriä haja-asutusalueella. Rivitalossa juttuseuraa löytyy vierestä. Sitä on siellä aina.

Jos ei täällä ole kananmunaa torttuun, soittelen naapurin ovikelloa ja saan, mutta moniko on joskus soittanut naapurin ovikelloa omakotitaloalueella kysyäkseen ruohonleikkuria lainaksi? Toisaalta rivitalossa asumisessa tunnen naapureitani nimellä ja miesten saunavuorolla jutellaan löylyjä heitellen maailmanmenosta tyylikkäisiin tuoteuutuuksiin lähikaupassa. Samanlaista läheisyyttä ei saa välttämättä aina omakotitalon naapureihin. Rivitaloasuminen tuo jokaiselle sosiaalisia tilanteita.

Koska vuokra-asuntojen rivitaloissa on isännöitsijä ja huoltoyhtiö, minun ja naapureideni suurin päivän kysymys on se, mitä tehdään tänään tai huomenna ruoaksi. Maksat vain vuokralasku ja kaikki on katettu  hana korjataan, jääkaappipakastin tai liesi vaihdetaan jos menee rikki, talon asioita hoidetaan eikä tarvitse nurmikkoa leikata, remontoida saati sitten mitään muutakaan. Rivitalossa asuminen vapauttaa ylimääräisestä työstä. Vapautettu aika? No lähdetään metsään. 

Rivitaloasumisessa ei ole sitä häkkiasumisen tunnetta ja toisaalta asumismuodossa on reilusti omakotitalon elämää edullisempaa oli vuokralla tai omistaen. Kun naapurini tulee töistä kotiin, häntä ei voisi enää vähempää kiinnostaa ruohonleikkuu, kukkien kastelu tai perunamaa, ruohonleikkuu kuuluu täällä huoltoyhtiölle! Selkäkipuja on vähemmän ja toisaalta vapaata aikaa saa muuhunkin kulumaan, kuin ruohonleikkuuseen. Elämä on tosi lyhyt leikata ruohikkoa viikoittain.

Loppusanat

Kerrostaloasuminen palvelee hyvin enemmistöä, mutta mieli virkistyy vasta pari- tai rivitalossa. Oma piha ja näkyvyys kotimaisiin metsiimme on uskomaton. Asun itse rivitalossa jo kuudetta vuotta enkä muuttaisi mistään hinnasta takaisin kerros- tai omakotitaloon. Naapureista saa helposti seuraa, kunhan viitsii tsättäillä roskia viedessä. Naapureita näkee myös postia hakiessa, lenkkisaunassa tai ulkoilemaan mennessä. Se on sitä elämää. Päivittäin ja ihan kuulkaa vuodesta toiseen.

Nykyään omakotitaloissa on paljon perheitä, mutta asuntokanta myös vanhentuu, eläkkeellä moni muuttaakin rivitaloon vuokralle. Viimeistään silloin on tapana huomata, että hei, minulla on parempaakin tekemistä kuin leikata ruohikkoa joka viikko ja hoitaa kotipihaa lumesta talven pakkasissa. Rivitalossa oma hoitoalue rajoittuu aivan ulko-oven läheisyyteen ja sen kolaa lumesta minuutissa muutamassa. Varmaa on, että asun rivitalossa jatkossakin, hauskaa nimittäin on.

Moni omakotitaloasuja sanoo, että pääsen nauttimaan vapaa-ajastani eläkkeellä, tämä on minusta väärin. Vapaa-ajasta kannattaa nauttia jo nyt, koska vointi on vielä hyvä. Selvää se on, moni on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen ja ruohonleikkuu tuo varmasti jonkinlaista tekemistä, itselleni on aina löytynyt kiinnostavampaakin asiaa kuin ruohonleikkuu tai kukkien istutus. Kauniilla alueella metsiemme läheisyydessä ei tekemistä puutu, jätän ylimääräisen työn huoltomiehelle.

Asutko tällä hetkellä rivitalossa, omakotitalossa, paritalossa vai kerrostalossa? Oletko tyytyväinen nykyiseen asuinpaikkaasi? Aiotko muuttaa lähiaikoina? Onko välejä naapureihin? Kommentoi alle.

Kuvan rivitaloista otin lenkilläni tänään keskiviikkona Pirkkalan kunnassa.

Kommentit

Niko L. sanoi…
Asun kerrostalossa katutasossa. Oma ovi suoraan ulos ja jalkakäytävä toimii parvekkeen korvikkeena. Ei ole kukaan vielä valittanut, että siinä usein pöytää ja tuolia pidän. Ja hyvin tutustuu samalla naapureihinkin.
Se onkin mielenkiintoinen kerrostalo sinulla, kun tosiaan yleensä kerrostaloissa ei ole mahdollista asua ihan katutasolla omalla kotipihalla. Toisaalta ylipäätään ensimmäiseen kerrokseen pääseminen on vaikeaa. Toimii varmasti ja etenkin pieni asuntosi olisi omiaan minimalistille.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia