Elektronista tanssimusiikkia Eurassa

Juhannuskokko ja savusaunaa
Yleensä vietän juhlapäiviä kotona, mutta nyt ajattelin lähteä mukaan, kun kerta kutsuttiin. Mistään muusta en jäänyt paitsi, paitsi kannettavasta tietokoneestani, joka jäi onnellisesti kotiin. Joskus näin päin, koska lopulta en jäänyt sitä edes kaipaamaan. Älypuhelin riitti täysin.

Älypuhelintakaan en ole käyttänyt koko ajan, vaan tarkoitus oli viihtyä ihmisten kanssa. Yleensä sitä sanotaan, että älypuhelimissa on huonot akut, mutta niin se vain kesti yli päivän, kun en ole käyttänyt sitä laitetta jatkuvaan. Puhelin piti ladata ainoastaan lauantain aamuna varavirtalähteeni avustuksella. Siinäkin tein järkivalinnan, kun rikkinäisen tilalle ostin halvemman.

Puhelimen lataus kerran täyteen riittää minulle. Miksi maksaisin enemmän?

Hardstyleä haja-asutusalueella

Olen tottunut Pirkkalan kunnassa asfalttiin ja kaksisuuntaisiin teihin, mutta Euran haja-asutusalueella niitä ei sitten ollutkaan. Kylän ainoa tie oli yksisuuntainen ja täynnä kiviä - lenkki oli kipeytyviä jalkoja täynnä ja taisin metsästä järvenkin löytää. Tällaisia maisemia on toki täälläkin, mutta siellä niitä oli erityisen paljon. Mikäpä sen parempaa kuin juhannus siellä, hieman hardstyleä, DNA:n 4G-verkkoa, ruokaa, uintia ja savusaunaa. Kaikkea oli, paitsi tietokoneaikaa.

Mökissä oli hienot antimet, savusauna oli elämäni toinen, ja se ei ole sama asia kuin vuokranantajan kustantama lenkkisauna sähkökiukaan voimin. Se oli erilainen saunakokemus ja välissä sitä ehti uimaankin - luonnollisessa asussa. Tällainen saunaelämys on ainutlaatuinen, mutta koko matkan idea ei ollut tässä - juhannuskokko pääsi valloilleen saunan jälkeen ja siellä grillattiin sopivia karkkeja. Pitkin juhannuksen viettoa syötiin ja juotiin katsomatta lukemia vaa'assa.

Yö meni nukkuessa, suhteellisen viileässä tilassa, mökin vieressä olevissa kodissa. DNA toimitti hyvän netin tännekin, kun suoratoisto pyöri ongelmitta ja vauhtia oli keskellä ei mitään 4G-verkossa 30M/10M ja 3G-verkossa 10M/3M. Ottaen huomioon palvelun hinnan, mökin sijainnin kaukana kaikesta ja 50M-nopeusprofiilin, tulos oli hyvä, etenkin lähimaasto huomioiden. En ole jäänyt siis internetistäni paitsi, mutta yritin siirtää onnistuneesti painopistettä siitä muualle.

Musiikin kuuntelu hoitui uusissa maisemissa päivittäin, perjantaina jalkaisin meni kaksi tuntia ja tänään lauantaina yli tunti. Aktiviteettejä oli paljon ja juhannus oli onnistunut ruuasta savusaunaan. Mökillä oleminen keskellä ei mitään opetti sen tärkeän: sitä selviää myös ilman kaupungin herkkuja. Vettä ei tullut hanasta ja sähkö tuli akuista, mutta mitään ei tästä kaksipäiväisestä puuttunut. Ei edes sitä läppäriä, minkä jätin kotiin. Tuntui, että olin kerrankin kohtuullisen rikas kaveri.

Moni viettää juhannusta erilaisilla festareilla, mutta mielestäni savusauna tekee juhannuksesta erityisen arvokkaan. Jos ei savusaunaa ole, niin antakaa sitten sähkökiukaan hoitaa työt. Juhannusta ei kuitenkaan tule ilman saunaelämystä. Lisäksi hyvä vielä toistaa pääasia: puhelimen akku kestää hyvin, jos sitä puhelinta osaa kohtuudella käyttää. Kokeile ja katso mitä kaikkea muuta voit keksiä lautapeleistä ulkoiluun täysin uusissa maisemissa. Emme tarvitse puhelinta aina.

Loppusanat

Nyt tällainen juhannus on päättynyt ja sitä on taas sopeuduttava kuntaelämään palveluiden ääressä. Tuli selväksi, kunnon maaseudulla lähin kauppa on pitkän ajomatkan päässä ja tässä sitä on jotenkin tottunut toimiviin bussiyhteyksiin, reiluun kauppa- ja palvelutarjontaan, muusta nyt puhumattakaan. Euran haja-asutusalueella 4G-verkko oli mallia 800, joten palvelutaso hieman laski 1800-verkkoon nähden. Tässä paremman 4G-verkon palveluun on jo tottunut. Se toimii vakaammin.

En muuttaisi asumaan syrjään, mutta satunnainen oleilu syrjässä on mielenkiintoista, ja suosittelen sitä kaikille kuunteleville. Lähtekää vaikka ensi alkuun Pohjois-Karjalaan, varatkaa rantamökki ja keksikää tekemistä. Muuta tekemistä kuin 4400-maraton, kympin uutiset tai lööppien selailu netistä. Älä myöskään ole Facebookin orja lomalla. Mikä parasta tällaiselle matkalle voi lähteä sekä porukalla että yksin. Mihin sinä matkustat 100-vuotiaan kotimaamme kunniaksi seuraavaksi?

Kuvan hienosta juhannuskokosta otin Euran haja-asutusalueelta, tänne kokon ääreen DNA:n 4G sattui myös ylettymään - mutta kokko oli sillä hetkellä parempi valinta. Tiedätkö jo miksi?

Kommentit

 1. Hyvää kesää, Jyri!

  VastaaPoista
 2. Tämä on nyt ihan offtopickia artikkelin aiheesta, mutta kun olet musamiehiä, niin ajattelin, että oisko sulla jotain neuvoa kun kannettavassa on Dolbyn automaattinen "taajuskorjain"-ohjelma, joka saa kaiken kuulostamaan aivan hirveältä hyvällä kuulokkeilla, mitä tällaisessa tilanteessa voisi tehdä? Valmistajan valmiiksi asentama Dolby Digitalin "ammattilaisille suunnattu" äänenraiskaaja estää käyttämästä Realtekin parempaa softaa, joka on useimmissa koneissa mukana. Enkä oikein tiedä, jos yritän poistaa Dolbyn, niin meneekö koko systeemi sekaisin ja sitten ei kuulu mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit poistaa äänenparannussoftan, mutta ennen sitä kannattaa luoda koneeseen Windowsin palautuspiste. Useimmissa softissa äänenparannuksen voi myös ottaa pois päältä ilman että tarvitsee poistaa itse ohjelmaa.

   Poista
 3. Kiitos neuvosta. Löysinkin Dolbyn poiskytkennän äänikortin asetuksista. Mutta sitten ajattelin, että saisin Realtekin Audio HD Hallinnan käyttöön sillä, että asennan Realtekin sivuilta ladatun uudemman version ko. softasta ja asensin sen. Lopputulos oli, että asennusohjelma vain poisti tehdasasennetun Realtekin ajurin ja sen jälkeen ei kuulunutkaan sitten enää mikään. Sain ongelman (ainakin toistaiseksi) korjattua siten, että ajoin saman asennuksen, joka ekalla kerralla vain hävitti äänikortin ajurit kokonaan ja säätelin vähän laitehallinnasta. Jotain se herjasi jossain asiassa, mutta kuten todettua, juuri nyt ääni kuuluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että ääni toimii. Koneiden kanssa on joskus kaikilla ongelmia!

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle