Kolme vuotta bloggaamista (mitä opin siitä)

Musiikkia metsässä
Aloitin tämän Jumissa tanssilattialla -blogin kesäkuussa 2014 ja aika menee kyllä varsin nopeasti. Tänään tajusin, että kesäkuun 1. blogini täytti kolme vuotta ja neljäs alkoi siis mukavasti. Nyt kerron mitä olen oppinut tästä. Tosiaan, elämä on ollut aina täynnä ihanaa oppimista!

Aloitin blogin siksi, koska halusin jakaa ajatuksia, ja tässä sitä ollaan. Aiemmassa blogissa en ollut tyytyväinen siihen, että se aiheutti WordPressillä mm. verkko-osoite- ja webhotellikustannuksia. Lisäksi aina oli täytynyt kaikkea päivitellä ja kehitellä. Nyt Google tarjoaa kaiken - rajatonta palstatilaa, rajattomia valokuvia ja ilmainen verkko-osoite kuuluu mukaan.

Niin, eikä myöskään mitään päivitettävää, onneksi!

Mitä opin tästä kaikesta

1. Tunnen itseni paremmin. Kirjoittamalla suosikkiaiheistani tiedän mistä tykkään. Ennen tätä en ole oikeastaan edes miettinyt mistä tarkalleen ottaen tykkäänkään. Katsomalla tämän blogin tunnisteita tällä hetkellä suosituimpiin aiheisiin kuuluvat muun muassa elektroninen tanssimusiikki, maastopyöräily ja minimalismi. Kun tiedän suosikkiaiheet, pystyn ohjailemaan elämääni näiden suuntaan esimerkiksi käymällä tanssimusiikin bileissä tai lukemalla lisää minimalismista.

2. Vaadin kokemuksia materian sijaan. Aiempaa sivuten, kun tiedän suosikkejani, ohjailen rahaa näihin asioihin, materian sijasta. Koska maastopyöräily on ilonaiheeni, käytän rahaani mieluummin sen kunnon ylläpitoon, uusimman älypuhelimen sijasta. Toisaalta koen mieluusti klubielämää tanssimusiikkia kuunnellen ja maksan musiikin kuuntelusta laillisesti. Tiedän, että tästä kaikesta saan iloa päiviini oli sadetta tai ei, kokemuksista voi myös kirjoittaa kokonaisen kirjan.

3. Kokemuksiin paluu on helpompaa, kun löydät artikkelin. Totta, ihmisen muisti on mahtava, mutta joskus asioihin paluu on hitusen helpompaa artikkelin tai kuvan jälkeen. Tässäkin on paljon tekstiä ja muutama kuva. Viime vuosina blogini mukaan olen viihtynyt hyvin elektronisen tanssimusiikin bileissä, Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa ja muun muassa kotipihalla kevään ensikukkia seuraillen. Onko sinulla tällaista päiväkirjaa? Aloita nyt, heti tänään.

4. Kirjoitan aiempaa paremmin. Yksi syy lisää aloittaa blogi on yksinkertainen, mitä enemmän kirjoitat, sen paremmaksi tulet. Mitä enemmän pyöräilet, sen paremmin poljet. Toimii joka asiassa. Alussa tekstin kirjoittaminen oli hankalaa ja tein paljon typoja, mutta nyt tällainen teksti muokkauksineen syntyy noin puolessa tunnissa. Tekemällä virheitä kieliopista aina asioiden sijoitteluun, opin niistä, ja tulevissa sessioissa kaikki on taas hitusen iisimpää.

5. Etsin baarin sijasta uusia aiheita. Moni tuhlaa päiviä viikonloppua odotellen. Moni tuhlaa aikaa baareja etsien. Moni tuhlaa nykyhetken täysin odottaen parempaa elämää toisesta suunnasta. Minä en odota, nautin siitä mitä minulla on jo nyt. Kun tiedän mitä arvostan, ei riitä, vaan etsin jatkuvasti uusia aiheita. Joskus uusista asioista kirjoittaminen opettaa paljon uutta. Jos uusissa aiheissa kohtaa paljon tietoa, tiedon prosessointi on hankalaa, mutta valmis juttu on syy iloon.

Loppusanat

Joskus bloggaaminen tuntuu vaivalloiselta, mutta kun nykyään Googlelta saa ilmaista blogitilaa, kuka ei enää haluaisi saada äänensä kuuluviin? Voit kirjoittaa minimalismista, televisiottomasta elämästä (joka muuten tänä kesänä täyttää kohdallani kaksi vuotta), veganismista ja kaikesta muustakin. Jos olet vegaani, mikset perustaisi blogia kertomaan elämästäsi - tuorein vegekaupan löytö tai viimeisin vegelounas Helsingissä? Miksi ei. Kirjoita aiheesta huomisen sijasta jotain jo tänään.

Bloggaaminen on yksi parhaimpia tapoja tutustua itseensä. Itseensä tutustuminen vähentää ongelmia. Milloin viimeksi olit yksiksesi yli viiden tunnin ajan? Moni sanoisi, että siitä on jo aikaa. Yksin syntyvät parhaat ajatukset ja ilman yksinoloa en saisi tätäkään merkintää kasaan. Joskus puhelin kannattaakin sammuttaa, koska älypuhelimen Facebook-ilmoitukset vievät keskittymisen muuhun. Joskus on myös sanottava kavereille ei, jos sinulla on innostavampaa tekemistä omasta takaa.

Bloggaaminen ei ole minusta kovin monimutkaista. Vaikeinta on tehdä alku, mutta tämän tietää jokainen, lapsi ei opi kävelemään yhdessä yössä. Niinpä bloggaaja ei tule paremmaksi yhdessä kuukaudessa. Ainoa mitä tarvitset on kunnon potku takapuoleen, sen jälkeen bloggaaminen sujuu kuin tanssi useiden virheiden ja niistä oppimisen kautta. Jos haluat aloittaa bloggaamisen nyt, aloita sellainen jo tänään, sillä tekemättäkään ei voi jättää. En voi olla suosittelematta.

Kuvan otin maastopyöräilyreissulta lähellä Birgitan polkua 11.09.2014.

Kommentit

 1. Mutta koska aloitit bloggaamisen hpgurussa? Silloinhan et vuosiin käyttänyt kuin nimimerkkiä ja blogitit pitkät tovit päivittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitin sen 2007, ja se meni kiinni joskus 2012, kun verkko-osoite meni myyntiin ja en tykännyt siitä blogista enää - en halua kirjoittaa huvikseni uutisia tai lööppejä joita oli blogin lopetusvaiheessa erityisen paljon. Blogasin siellä viisi vuotta muistaakseni.

   Tämä blogi on hyvä juuri näin, ei uutisia tai lööppejä, mutta elämää ja siihen liittyviä juttuja kokemuksineen tuotteista sekä asioista.

   Eikä sisällä mainoksia, koska kaupallisempana blogini muuttui aiemmin huonommaksi, ja tälle en anna käydä samoin.

   Poista
 2. Sait parhaimillaan hyvät näkyvyydet ja hakuoptimoinnit. Pikavipit kasvavat koiruhoa vanhan osoitteen ohjauksena edelleen. Tietysti, kiinni missä tarkoituksessa juurikin bloggaa; harrastuksena, vakavampana, omana päiväkirjamaisena, jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, en tietysti sen sisältöön voi enää vaikuttaa, joten ostaja haluaa pitää siellä vippisivua. Itselläni ei kyllä mitään hyvää sanottavaa pikavippitoiminnasta, pilanneet monien elämän, vaikka toki pikavippien käyttäjät itsekin saisivat peiliin katsoa. Rahaa ei saisi kuluttaa velaksi arjessa.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle