Kulutusjuhla ei tee onnelliseksi

Omista kaikkea hienoa
Juuri nyt on Iltasanomissa kuuma peruna, julkkis myy uutisen mukaan luksusasuntonsa ja ajattelin avautua siitä, kuka haluaa asua tällaisessa oli rahaa tai ei kommenttikentässä. Kolmas internetsota oli syttyä välittömästi, koska ollaan nyt kuulemma köyhiä.

En ihmettele miksi raha-asioista puhuminen on vaikeaa, jos sinulla ei saa olla mielipidettä konsumerismia vastaan. Ei siinä, löytyi kiinnostava aihe. Kommentoin juttua siksi, että saisin näkökulmamme esille - valitettavasti moni ei osaa kyseenalaistaa rikkaidenkaan leveää elämää. Niinpä, kuka sitä haluaisi enää puolustaa omia mielipiteitään maailmassa, jossa kilpailu loputtomasta materiasta on kovaa? Onhan sinullakin uusin iPhone?

Oletko onnellinen vanhasta pesukoneestasi

Moni ei yksinkertaisesti halunnut asioitani ymmärtää minimalistin näkökulmasta. Omassa elämässäni olen huomannut sen, että kolme vuotta sitten hankittu pesukone ei ole enää onnen lähde, hetkittäin olin tosi iloinen kun sain vihdoin pyykkikasan pois rikki menneen pesukoneen edestä tällä uudella kapistuksella. Nyt kolme vuotta myöhemmin pesukone on vain työkalu, ei todellakaan mikään ilon lähde. Iloisuus ja onni häviää kun tavaramme ikääntyy ja haluamme taas uuden.

Minulla on vanhaa tavaraa, koska tiedostin asian aiemmin, moni on liittynyt seuraan. Ihmiset alkavat tajuta: tavaran tuoma ilo kuihtuu päivistä nopeammin kuin luulemme. Jotta saamme samanlaisen ilon takaisin, ostamme uuden mallin iPhonesta, vaikka vanha vielä toimii. Olen jättäytynyt tästä kisasta jo aikoja sitten elämällä alle 222 artikkelin kanssa. Minulla on silti kaikki. Miksi julkkiksen asunto on myynnissä? Ihmiset kyllästyvät samanlaisiin maisemiin. Itse olen ymmärtänyt totuuden, muuttamalla ajatusmaailmaa, tykkäät nykyhetkestä ilman aikaa vievää muuttoliikettä.

Seuraavaksi yksi sanoi, että miksei joku voisi olla onnellinen tavarasta. Oikea onni ei tule sieltä, miksi muuten niin moni parisuhde päättyy eroon? Ihmiset kyllästyvät toisiinsa, yhteistä aikaa ei ole, kun molemmilla on oma show eri huoneissa olevissa televisioissa. Kuka enää keskittyy omiin parisuhdeasioihin, kun televisiosta voi nähdä muiden parisuhdeongelmia, joille ei voi mitään. Oikea onnellisuus lähtee itsestä, eikä riipu toisista tekijöistä, kuten suhteet ja tavarat.

On ihmisiä jotka ovat onnellisia, vaikka heillä ei ole ökytaloa tai materiaa uudesta peltilehmästä uima-altaaseen kotipihalla. Jos joku on onnellinen puhtaasta ilmasta, musiikista, perusasioista elämässä ja katosta pään päällä ilman hirveitä määriä kavereita - ei pitäisi olla ongelma muillekaan. Toisaalta, kuka nyt rehellisesti sanoen edes yrittäisi aloittaa alusta, luopumalla kaikesta, tutustumalla itseensä ja jättämällä kulutuksen harrastuksena taakseen? Paine on nimittäin todella kova omistaa jotain enemmän ja jotain paljon uudempaa. Paremmat mainokset ovat jo matkalla meille.

Nostin myös esille maailman ongelmat, monissa maissa ihmisillä ei ole varaa tossuihin tai pyörään. Enemmistö oli sitä mieltä että minun pitäisi lahjoittaa kaikki sinne. Olen varmasti osani tehnyt lahjoittamalla tavara Konttiin, kun suurin enemmistö on ostanut sitä lisää. Tavara ei tuo meille onnea kahdesta syystä: ostamme sitä aina lisää ja myymme vanhan Tori.fi:ssä. Jos tavara toisi meille paljon onnea, emme luopuisi tavarasta joka toimii valmiiksi päivittäisessä arjessamme.

Loppusanat

Aiheesta saisi varmasti lisää mielipiteitä ja aihe kuohuttaakin. Minimalismin idea ei kuitenkaan ole luopua kaikesta, ainoastaan ylimääräisestä, eikä kommentillani ole mitään tekemistä sen kanssa että minun pitäisi lahjoittaa kenellekään mitään. Sillä olen jo lopunut kaikesta mistä voinut, antamalla jollekin paremman huomisen Kontti-kirpputorin kautta. Mitä sitten muut ovat tehneet asian eteen? Suurin on kulutusjuhlan jatkaminen perinteenä. Jouluna sitten uudemman kerran.

Enää ei opiskella koulussa budjettia, tai kuunnella mummon neuvoja, koska on niin helppoa hakea lainaa. Enää ei haluta olla itsemme, koska sellainen ei pärjää ja jää metsän syrjäautotielle. Tällainen elämä ei kuitenkaan tarkoita yksinäisyyttä, köyhyyttä tai tekemisen puutetta. Materian etsimisen, ostamisen ja sen jälkeen myymisen sijasta uuden tieltä lähdemme vaeltamaan maksutta kotimaisiin metsiimme, nauttien viikonloppuna tanssilattian tanssimusiikista, hymy ja onni pitkin elämääsi - ja kokemus säilyy ikuisesti. Tavara menee rikki ajallaan, etkä voi sille oikein mitään.

En sano, että sinun pitäisi olla tämän puolesta, mutta jos teet niin - saattaisit olla iloisempi. Tämä rikkaille, jos tulevaisuudessa haluat myydä asuntosi, halpa asunto myy paremmin. Siinä ei ole mitään väärää menestyä työssään ja tienata paljon rahaa, väärin on kuluttaa luontoa iPhone 7:aan, iPhone 6:n ja iPhone 5:n perään kun meriä kuolee roskaan, eläimiä nälkään ja ihmisiä köyhyyteen. Asioita on muutettava ja sinä voit olla se muutos. Aloita jo tänään, aloita jo saman tien - nyt.

Älä tee asiat niin kuin kaikki muut. Ole erilainen, sillä tekemättäkään et voi jättää.


Ja hei, onneksi iPhone 8 on jo ovella (jos ylimmäinen elämäntapa ei sovi sinulle).

Kommentit