Verkkovierailu poistuu vai poistuuko?

Telian telemasto
Suomen operaattorikentällä kilpailu on kovaa, kun Telia, DNA ja Elisa pitävät siitä varmaa huolta. Tavalliselle suomalaiselle paljon hehkutettu verkkovierailun vapautus EU/ETA-alueella ei poistukaan. Itse en ole sitä koskaan ymmärtänytkään, koska se on aivan turhaa.

Minkä takia joku menisi ulkomaille, vaikkapa Saksaan, surffailemaan kymmenen gigatavun edestä? Jos matkalla ei ole mitään muuta tekemistä, niin saa minun puolesta maksaakin kalliimmista liittymistä. Telia vaihtoi kaikki edulliset liittymät uusiin Yhteys-paketteihin. Ne ovat aika kalliit ja esimerkiksi minulle ei löydy Telialta sopivaa liittymää. DNA:lta saan rajattoman 50 megan liittymän puhe- ja viestipaketilla noin 25 eurolla.

Verkkovierailu on hyvänhintaista DNA:lla

Teleoperaattoreista mahtava Elisa toi yhden kalliin EU/ETA-liittymän 35 euron normaalihintaan, mutta samalla päätti veloittaa vanhoista liittymistä käytön mukaan. Data on ostettavissa gigatavuittain ja puheesta sekä viesteistä näillä alueilla peritään aiempaa pienemmän maksun. DNA hoiti tonttinsa hieman asiallisemmin, tiedotteen mukaan vähiten suosittu operaattori ei peri lainkaan ylimääräistä EU/ETA-käytöstä puheluiden ja viestien osalta. Se on reilua.

Käyttö menee siis puhe- tai viestipaketista ja jos sellaista ei ole, DNA veloittaa kotimaan hinnan, EU/ETA-alueella silloin tällöin oleillessa. Data maksaa sielläkin erikseen, vähemmällä hintalapulla, Elisaan verrattuna. DNA tuo lähiviikkojen aikana kalliimmat EU/ETA-liittymät tarjontaan. Oikea veto, itse en ainakaan halua osallistua muiden verkkovierailuun esimerkiksi Saksassa tai Norjassa. Kun menen ulkomaille, menen nauttimaan maisemista, en internetistä.

Toisaalta hyvä juttu tuo poikkeuslupa, rajaton liittymä on omiaan, korvaamaan esimerkiksi hitaan ADSL-liittymän asuinalueella. En kaipaa nettiä kotimaan hinnoin ulkomailla, koska voin istua internetissä ilman rajoja Suomessa aivan tarpeeksi. Sen sijaan arvostan puheluiden ja viestien menoa puhepaketista EU/ETA-alueilla jatkossa. Datakäyttö minulla on noin 100 gigatavua kuukaudessa puheliittymän kautta, mutta paketteja en käytä paljoakaan tänä päivänä.

Telia on nykyisellään sikamaisen kallis, ei ole optimaalista, että halvin perusliittymä maksaa lähes 13 euroa ja sisältää joillekin tarpeettoman netin. En tiedä  yhtäkään peruskäyttäjää peruspuhelimella joka haluaa netin. Toisaalta nettiä käyttävä kohtaa rajan hyvin pian käyttöönoton jälkeen. Tällaisella liittymällä ei tee mitään. Ei siis ihme, että Sonera kallistui yön yli Teliaan muuttuessa. EU-käyttö verottaa reippaasti, sinänsä kilpailijat ovat hoitaneet asian paremmin.

Kuka sitten haluaa käyttää dataa Euroopan alueella tai Pohjolassa ja Baltiassa, maksakoot siitä ilosta enemmän, vaikka useita euroja. Ulkomaille muutenkin mennään hakemaan vaihtelua arkeen. Teliasta tuli rikkaiden operaattori. Olen tyytyväinen DNA:n käyttäjä jo yli vuoden ajalta ja seuraava vuosi menee tarjouksesta nauttiessa - liittymäni on vuoden ajan 21,90 euroa, kun sen normaalihinta on 24,50 euroa. Dataa menee paljon 4G:ssä, mutta puhetta ja viestejä käytän vähän.

Loppusanat

Odotimmeko liikaa? Olisihan se hienoa käyttää liittymää kotimaan ehdoin vaikkapa Ruotsissa tai Tanskassa, mutta... operaattorit eivät sitä kauneinta iloamme halua kustantaa. Suurin osa meistä kuluttajista ei halua lisäeuroja laskuun. Mielestäni poikkeuslupa ja sillä rahastaminen on kaikista paras vaihtoehto. Wifi-aikakaudella sellaisen saa kahvikupin hinnalla maassa kuin maassa, lentokentillä sitä on myös, ja Whatsapp-aikakaudella kuka soittaa enää vanhanaikaisesti?

Mikäli Teliaan ja Elisaan on luottamista, myös DNA:n EU/ETA-liittymä tulee sijoittumaan melko korkealle hintahaarukassa, halvalla ei kukaan sellaista iloa anna. Loput riippuu sinusta: pystytkö sinä lähtemään reissuun muu kuin mobiilidata mielessä? Hyvin moni ei voisi kuvitellakaan, koska tällöin et saa someilla, lukea ikäviä uutisia tai viihtyä kissavideoita katsellen. Toisaalta hän joka tämän tajuaa, säästää paljon puhelinlaskussa jatkossakin, ja nauttii ihanasta matkasta täysin.

Kuvassa Telian telemasto, jossa myös Elisa ja DNA sijaitsevat asuinympäristössäni.

Kommentit