Mobiilidatan kulutus laski

Mobiilidatan sijasta voi pyöräillä
Vielä muutama vuosi sitten käytin mobiilidataa parhaimmillaan 500 gigatavua kuukaudessa! Tämän vuoden alussa mobiilidataa oli enää 125 gigatavua kuukaudessa. Nyt mobiilidataa on enää alle sata gigatavua kuukaudessa. Miksi? Minimalismi on ratkaisu.

Tarkemmin sanottuna uutinen on varmasti hyvä DNA:lle, koska en kuormita käytölläni kauheasti alueellista 4G-verkkoa. Toisaalta jos Suomessa myytäisiin liittymiä 100 gigatavun rajoituksella halvemmalla, riittäisi sellainen minulle mainiosti. Saan kuitenkin vastinetta rahalleni myös nykyisellä pakettillani, sillä en omista kiinteää laajakaistaa. Maksan tällä hetkellä noin 22 euroa rajattomasta 25 euron 50 megan netistä 200 kappaleen paketteineen.

Minimalismi vähentää dataa

Yksi syy datan vähenemiseen on minimalismi. Kun luovuin älytelevisiosta noin kaksi vuotta sitten, luovuin samalla kymmenen euron Netflixistä. Tajusin, ettei sarjojen katselu hyödytä minua. Sen sijaan tykkään enemmän maastopyöräilystä asuinalueeni maisemissa. Katso artikkelin kuva, näistä maisemista ei todellakaan nauti sisätiloissa istumalla, joten lakkasin katsomasta sarjoja putkeen. En ole katsonut niitä vuosiin lainkaan. Enkä kaipaa niin yhtään mitään näistä sarjoista.

Minimalismin avulla siirrän internetin kautta vain tärkeimmän datan, kuuntelen 320K-musiikkia aina suoratoistolla, koska Google Playn Musiikki-sovelluksessa ei ole välimuistia verkkoselaimessa ja puhelimessa kytkin sen tarkoituksella pois, jotta puhelimen tilaa olisi esim. kuville ja videoille. Musiikin suoratoisto kuluttaa vain 144 Mt tunnissa ja musiikkia kuuntelen päivästäni eniten esimerkiksi pyöräilyn tai metsässä kävelyn aikana. Dataa säästyy suoratoistosta huolimatta.

Surffailu kuluttaa suhteellisen vähän dataa videoihin verrattuna. Videoita katselen vain HD-laadulla dataa säästääkseen, itse asiassa YouTube valitsee sellaisen laadun automaattisesti, sen perusteella että kannettavan tietokoneen resoluutio ei ole Full HD. HD Ready -näytölle on turhaa laadukkaampaa resoluutiota syöttää ja 15-tuumaisella näytöllä ei eroa huomaa HD-laatujen välillä. Datan kulutuksessa kaikki toki näkyy. Päivässä käytän noin 2.5 Gt dataa. Nyt on niin.

Lisäsyy vähäiseen dataan on tämä, lakkasin mittaamasta tiedonsiirtonopeutta, se ei ole tarpeen. Minulle riittää, että HD-video pyörii ja musiikki suoratoistuu parhaalla MP3-laadulla. Tämä hoituu riippumatta siitä toimiiko DNA:n 4G tietyssä paikassa liittymän maksimilla eli 50 Mbit/s tai 25 Mbit/s, kenties jotain siltä väliltä. Välillä liittymä kävi hankalissa paikoissa 10 Mbit/s tai alle, mutta musiikki soi aina ja videotkin näkyvät odottaessa, hyvä niin. Miksi vahtia, jos toimii?

Anna minun sanoa, ennen oli kivaa ajaa Speedtest.net joka paikassa metsästä hiekkarantaan ja hiekkarannasta lähikauppaan. Enkä ole ainoa, monella on tällainen sovellus ja varsinkin 4G-liittymällä sovellus syö aika runsaasti dataa. Noin 50 megan liittymillä hyvässä paikassa testi vei parhaimmillaan 100 megatavua dataa. Tee testi lähes joka tunti ja puhutaan noin gigatavusta. Toisaalta mitä teet sillä tiedolla? Minulle riittää, jos musiikki soi ja videot pyörii.

Näen selaimesta tai musiikista, kun netti lagaa, ja mittaan nopeuden vasta silloin.

Loppusanat

Kun lakkasin kokeilemasta mihin nettiliittymästä on, datan käyttö laski lähes minimiin. Minua ei edes kiinnosta katsella sarjoja enää ja leffoja vuokraan enää vain harvakseltaan. YouTube on päällä noin alle tunnin päivässä ja sillä käytöllä dataa ei tule kovinkaan paljoa. Hyvä syy datan vähenemiseen on myös puhelimen siistiminen turhista sovelluksista, turhankin sovelluksen päivitys vie ylimääräistä dataa, ja tällaiset asiat kannattaakin poistaa käytöstä tai jopa kokonaan dataa syömästä.

Toukokuussa siirsin DNA:n 4G-verkosta noin 100 gigatavua dataa, kesäkuussa dataa meni jo 90 gigatavua ja nyt kun heinäkuun 15. on jo ovella, dataa onkin enää noin 40 gigatavua. Uskon, että tässä kuussa jään datan kulutuksessa noin 85 gigatavuun. Tästä innostuneena asetin jopa Android-puhelimessa rajoituksen kohtaan 100 Gt ja varoituksen kohtaan 85 Gt. En todellakaan saa näitä enää yli rajoittamattomasta liittymästä huolimatta. Kokeile sinäkin säästää nettiä.

Tällä hetkellä liittymäni antaa läppärille 41 Mbps sisään ja 21 Mbps ulos 50 Mbps -profiililla. Ja sellaisella nopeudella tämäkin musiikkikappale pyörii vaikka kymmenessä eri välilehdessä.

Nyt on kuitenkin niin, että tarvitsen vain yhden välilehden, kiitos.

Kommentit

  1. Ota Sonera, sori Telia, ja maksa enemmän vähemmästä. Eikös se olisi minimoneymalistista jos mikä? Telia haluaa varmasti tyhjästä maksavia asiakkaita lisää. Kalliit vedätykset vaativat kalliit hinnat. Katot löytyy ja vauhti on lattiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmaan olisi järkevää sellainen, kun rajattomista tykätään. Toki maksan normaalihinnaltaan sitten 25 euroa alle 100 gigatavusta, kun joku toinen maksaa saman verran 1 000 gigatavusta. Telialla on aika kalliit hinnat nykyään ja DNA:kin meni poistamaan huippuliittymän myynnistä. Sellainen minullakin on, DNA Superälypaketti 4G 200, jossa rajaton 50M/50M, ei mainoksia, 200 min, 200 sms ja juurikin kaikki mitä peruskäyttöön tarvitsee tietokoneelle jakaen.

      Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle