Ei kahvi kauas kupista putoa, mutta...

Roskaa luonnossa
Näillä kupeilla ja eväillä on hankaluuksia päätyä roskikseen 50 metrin päässä. Kyllä ihminen on julma eläin. ABC Pirkkalan seudulla roskaaminen on nimittäin yleinen ongelma, joka ei näytä poistuvan, vaikka kunta järjestää yleisiä siivouskampanjoita vuosittain.

Siivoan aluetta vapaaehtoisesti kävellessäni pussin kanssa. Viimeksi tein niin perjantaina, mutta nyt maanantaina löytyi lisää. Kuka roskaa? Roska meille sen paljastaa - yhdessä kuitin ostopaikkana toimi oululainen kauppa. Roskaaja oli siis Oulusta. Toisessa oli jonkinlainen tilausvahvistus, löytyi roskaajan koko nimi, puhelinnumero ja sähköposti. Lähetin siis Gmailin  - kiitos kun roskasit ABC Pirkkalan seudulla, poimin löydön maasta roskakoriin.

Roskaaminen on ongelma

Olen kirjoittanut roskaamisesta myös aiemmin. Nyt kirjoitan uudelleen. Vaikka roskaa noukin maasta mahtavia annoksia joka viikko, luulisi, että ihmiset arvostaisivat kaunista luontoamme - mutta ei. Roskaa tulee aina lisää. Roskassa on niin Hesburgerin kääreitä kuin ABC:n kahvikuppeja. Hauskinta tässä asiassa on se, että kuppi mainostaa kahvin pysyvän kupissa, mutta itse kuppi ei näytä pysyvän seuraavaan roskakoriin. Joka on yllättävän lähellä, alikulkutunnelissa.

Ihmiset eivät arvosta mitään muuta kuin omaa elämää. Jos sitä edes on. Roskaaminen ei kuulu nimittäin normaaliin elämään. Aiheesta on laitettu palautetta Hesburgerille, heidän mukaansa pakkauksen materiaaleille ei mitään voi ja riippuu asiakkaasta mihin ne sitten päätyvät, ikävää. Toinen olisi miettinyt mihin Hesburger olisi voinut laittaa toisen roskiksen ABC:n alueelle. Tai, pitäisikö myyjän kertoa mihin roskat kuuluvat, jos ottaa mukaan? Enemmän vastuuta, kiitos!

Ihmisillä selvästi puuttuu perustaito, roska ei kuulu luontoon. Seuraava askel lienee laiskuus, tai näköongelmat, olenpahan törmännyt myös roskaan aivan roskakorin vieressä. Ymmärrän, että etenkin miehillä on vaikeuksia tähdätä vessassa oikeaan paikkaan, mutta roskan tähtääminen lähietäisyydeltä on maailman yksinkertaisin juttu. Naisiltakin toivoisi samaa, roska roskakoriin, ja elämä jatkuu kaikilla mukavissa merkeissä. Haluatko sinä nauttia kauniista luonnosta?

Loppusanat

Olen kuullut, että roskien kerääminen ilman lupaa tienvarsista on sakon uhalla kielletty, mutta minä maksan mieluummin sakon kuin katson roskaisaa lähiluontoa kävellessäni tanssimusiikin seurassa. Mielestäni rangaistavaa pitäisi olla roskaaminen, ei sen kerääminen. Tehdään siis yhdessä luonnostamme parempaa, nyt kun seuraavan kerran lähdet kävelylenkille, ota pari pussia ja kerää kaikki mitä löytyy. Nyt tarvitaan esimerkkiä maailmaan, että joku välittää.

Joku, joka välittää kauniista metsistämme, mahtavista poluistamme, ihanista maisemistamme, siisteistä järvistämme. Nyt tarvitaan joku, joka rakastaa siisteyttä yhtä paljon kuin kotonaan. Ja nyt tarvitaan sinuakin. Ole niin siisti lähiluonnossa, kuin kotonasi, sillä tekemättäkään et voi jättää. Roskan kantaminen roskikseen, johon se kuuluu, on terveysteko luonnolle. Sinä osaat tämän vaivatta, pistä taskuun, reppuun tai pidä autossa, mutta tähtää seuraavaan koriin.

Muille ikävempiä uutisia, kenellä menee niin huonosti, ettei roska jaksa seuraavaan astiaan?

Hävetkää.

Kommentit