Kotivakuutuksen halpuuttaminen

Vakuutuksissa voi säästää
Hommasin kotivakuutuksen pieneen vuokrakotiin 4. helmikuuta 2015 ja tästä on nyt noin kolme vuotta. Harmi, koska olen maksanut jo vuosia 13 euroa täysin turhaan vakuutuslaskuissani. Maksatko sinä? Moni maksaa, tietämättä. Tämä raha on pankkitililtäsi pois.

Ylimääräisesti maksettua rahaa en saa enää takaisin, mutta voin muuttaa maailmaa nyt. Niinpä otin yhteyttä Chatin kautta Ifiin, jossa kotivakuutusta tarkasteltiin uudelleen. Ehdotuksestani se muutettiin, omavastuuta suurentamalla, mutta vuosilaskua trimmaamalla. Vakuutus on asia, josta ei kannata maksaa ylimääräistä, ellei nyt ihan rahaton ole vuodesta toiseen - ettei kestä tositilanteessa sadan euron ylimääräistä omavastuuta.

Omavastuun suurentaminen on juhlaa

Omavastuu on asia, joka monia mietityttää. Ifillä omavastuu voi olla 150 tai 250 euroa. On selvää, että mitä halvempi omavastuu on, sitä kalliimmat kuukausimaksut vakuutuksissa. Minä olen erilainen, minulla ei ole talo täynnä kalliita asioita, minulla ei ole tuhannen euron älykapulaa, 700 euron läppäriä tai edes sitä kauneinta 500 euron Moccamasteria kultaisella värillä. Jos puhelimeni menee rikki, sen arvo on tälläkin hetkellä omavastuuta halvempaa. Miksi maksaa enemmän?

Enkä edes puhu tietokoneestani, sama asia. Jos tämä lähes arvoton Chromebookini joutuisi varkaiden kynsiin Oulussa, en saisi siitä mitään. Läppärin ikä on kohta kaksi vuotta ja hankintahinta oli 249 euroa. On totta puhuen helpompaa ostaa uusi, kuin kaipailla vanhaa vakuutuksen kautta. Jos minulla olisi tuhannen euron läppäri, alempi omavastuu olisi perusteltu. Nyt ei ole niin. Toisaalta If antaa vahingottomista vuosista 20 euron hyvityksen aina 200 euroon asti.

Nyt minun omavastuun etu on 40 euroa ja pian 60 euroa. Kymmenessä vuodessa kertymä olisi 200 euroa. Jos jotain tapahtuu, tämä etu vähentää omavastuuta ja olisi väärin, jos etu pysähtyisi jo 150 euroon. Tämä oli se syy miksi ylipäätään asiasta otin Ifiin yhteyttä. Toisaalta mitään varallisuutta ei minimalistilla ole, sänky on kymmenen vuotta, tietokone kaksi, puhelin vuoden, pesukone täyttää pian kolme. Yksittäisestä asiasta en hyödy vakuutuksessa käytännössä ollenkaan.

Lisäksi pitää muistaa, että laki tarjoaa meille muutenkin turvaa, esimerkiksi pesukoneen kanssa arkea vietellen. Jos pesukone menee rikki juuri takuun umpeuduttua, kolmantena vuotena myyjän vastuu ei pääty siltikään, koska pesukoneen oletettu elinikä on enemmän kuin vaivaiset kaksi vuotta. Miksi siis maksaa kalliimpia vakuutuksia? Chatissa tarjottiin myös vakuutusta, joka korvaisi huolimattomuutta, arjen elämässä. Puhelimen tippumista, vaikkapa. En nähnyt mitään tarvetta.

Kuten totesin, puhelimeni ei ole kallis, enkä halua olla huolimaton sen tähden että vakuutus niin sallii. Sitä paitsi kalliimpi hinta ei houkutellut. Ainoa kotivakuutuksen hyöty on hädän keskellä: naapuri aiheuttaa vahinkoa omaisuudellesi, poikkeuksellinen juttu vie elämän alta, ja silloin on se ja sama onko omavastuu 150 vai 250 euroa. Jos ei ihan rutiköyhä ole, 100 euroa pystyy säästämään vaikkapa säästyneistä vakuutusvirroista Ifin sijasta omalle säästötililleen vuosien aikana.

Loppusanat

Jos asut vuokralla tai asunto-osakeyhtiön kerros- tai rivitalossa, sinun ei tarvitse vakuuttaa vakituisen asuntosi rakennusta. Vakuuttamisen hoitaa asunto-osakeyhtiö tai vuokranantaja. Vuokralla asumalla voi säästää lisää, kun itse rakennusta ei tarvitse erikseen vakuuttaa. Ifiin olen ollut tyytyväinen noin kolmen vuoden aikana. Saan jatkuvaa 12 euron alennusta vakuutuksiin maksamalla laskut automaattisesti verkkopankista. Sen lisäksi omavastuuetua ja kauppaan ei kuulu mainontaa.

Nyt vakuutukseni on jo maksetun kauden loppuun alennusten jälkeen noin 108 euroa ja jatkossa tämä maksu tippuu noin 95 euroon. Kolmetoista euroa vuodessa on joistakin pieni summa, mutta pienikin summa turhaa, on ikävä maksaa valmiiksi rikkaille firmoille. Minulla on vakuutuksista vain vähän kokemusta, mutta pienikin kokemus on opettanut sen, että turhasta ei kannata maksaa. Niinpä autottomana minulla ei ole kotivakuutusta enempää. Osa vakuutuksista ovat turhia.

Mieti millaisia vakuutuksia satavuotias Suomi tarjoaa esim. sairauden varalle veloituksetta.

Ja nyt mieti millaisista vakuutuksista sinä saatat maksaa liikaa tai täysin turhaan.

Nyt on aika ottaa luuri käteen ja halpuuttaa laskuja!

Kommentit