Mobiililippu palvelisi bussien satunnaiskäyttäjää

Bussilla ihan minne tahansa
Kannan pientä muovisen tuntuista matkakorttia mukanani, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Tamperelaisessa joukkoliikenteessä maksuksi käy vain muovi tai käteinen. Käteistä en käytä ja tällä tavalla ostettu bussilippu on kaiken lisäksi kalliimpi ja hidastaa linjan kulkua.

Olen joukkoliikenteen satunnainen käyttäjä, mutta matkakortti ei palvele toiveideni mukaan. Haluaisin parempia maksutapoja. Lähimaksun aikakaudella on nurinkurista että paikallisliikenteessä ei voi ostaa lippua kortilla lähimaksua käyttäen. On epäreilua, että Helsingissä toimivaksi todettu mobiililippu ei ole saanut jalansijaa Tampereelta vielä.

Paunu, TKL tai Länsilinjat - kaikki mukaan

Mielestäni satunnaiskäyttäjän suurin pulma on matkakortin saldon pitäminen ajan tasalla. Matkakortin hankkiminen kaiken lisäksi maksaa asiakkaalle viisi euroa. Matkakortti voi lisäksi hajota esimerkiksi juuri takuun umpeuduttua - tai kadota niin että löytäjä tai varas - voisi sitä käyttää matkoihin. Matkapuhelimen mobiililipun väärinkäyttäminen vaatisi puhelimen avaamista ja kenties muutakin tietoa esimerkiksi käyttäjän erilaisista koodeista. Tämä olisi jo hankalaa.

Toinen pulma on matkakortin lataushaasteet. Asiakaspalvelun piste vaatii matkaa sinne joko pyörällä tai bussilla - parhaimmillaan käteisellä - jos saldo on ehtinyt loppumaan. Toisinaan R-kioski pelastaa, mutta latausmahdollisuutta ei kuitenkaan ole kaikissa kioskeissa. Apuun tulee Nella Nettilataus, mutta onnistunutta matkaa varten, matka pitäisi osata ennakoida. Latauksen jälkeen bussiin saa mennä nimittäin aikaisintaan kahden tunnin kuluttua. Se on jo hyvä aika odottaa.

Toisinaan mietin kuinka paljon matkoja jää joukkoliikenteeltä saamatta tyystin kokonaan, koska maksu on tehty niin vaikeaksi aikana, jona korttimaksaminen on tässä maassa huipussaan. Matkakortti on minulle täysin turha kortti - käytän bussia niin vähän, että hyötyisin tosi paljon Mobiililippu-maksamisesta joko operaattorin kautta tai pankkikortilta. Hinta saisi olla näissä maksutavoissa matkakortin kanssa tasoissa ja kuski näkisi matkan tiedot puhelimestasi.

Päivänä, jona autoilua pitäisi vähentää, pitäisi myös panostaa joukkoliikenteen maksutapoihin. Aina kun käyn Helsingissä, joukkoliikenteen käyttö on hyvin sujuvaa. Minun ei tarvitse matkustaa mihinkään, kioskille tai muuallekaan, ostamaan väliaikaisia kortteja. Pääsen bussiin ostamalla lipun HSL:n sovelluksesta. Helppoa ja kätevää, lisäksi tosi halpaa, verrattuna kuljettajalta ostettuun lippuun. Ihmettelen sitä, miksi tänään sellaista vaihtoehtoa ei ole kaupungin Nysseissä.

Loppusanat

Täydellistä joukkoliikennettä tuskin olekaan, mutta Suomen mittakaavassa HSL on aika lähellä sitä. Siellä tietotekniikkaa käytetään hyväksi asiakashankinnassa, kun taas Tampereella sitä yritetään väistää. Aikana, jona kuluttajat ovat pakotettuja nettiin erilaisten e-laskujen sekä mobiilioperaattoreiden tukipalveluiden takia. Myös pankkiasiointi on siirtynyt nettiin ja konttoria ei enää tunneta samalla tavalla. Nysse, kuuntele asiakkaita, koska heillä on älypuhelin!

Jos tamperelaisissa busseissa pääsee sisään mobiililippua näyttämällä, minä käyttäisin busseja satunnaiskäyttäjänä nykyistä enemmän. Se olisi helpompaa, koska juuri nyt matkakortilla on yhden lipun verran saldoa. Sitä pitäisi ladata ja kun lähteäkin jo pitäisi, en ehdi nyt odottamaan kahta tuntia nettilatausta, ja kioskilta ladattuna sielläkin saldo saapui omalle kortille viime kerralla vasta useiden tuntien päästä. Haluan matkalle nyt, siksi haen varastosta maastopyörän.

Mutta jos jotain toivon Tampereen kaupungilta, niin toivon mobiilimaksamista viimeistään ennen ratikkaa. Ratikasta en tykkää, jos sitä mietit, koska sen reitti ei vaihdu ikinä.

Olen bussien ystävä ja näillä näkymin tämä ei tule muuttumaan koskaan.

Kuva on otettu eilen syksyisenä päivänä TKL:n bussista #37 linjalla 1B.

Kommentit