Riidat vuokralla työllistävät isännöitsijöitä

Riidat vuokralla
Tässä taloyhtiössä tapahtuu kummia. Aiempi väliaikainen noin vuoden isännöinyt isännöitsijä ei ole tehnyt koko aikana mitään ja määrännyt taloon asukkaista muutaman vastuuhenkilön. Tämäkin kaiketi siksi, jotta hänen ei olisi tarvinnut riitoja ratkoa laiskana isännöitsijänä.

Tämä toimeton isännöitsijä saatiin pois ja nyt Realian isännöinti aloitti samalla kun Sato myi talot seuraavalle ostajalle. Kaikki on nyt varsin hyvin, saatiin ruohotrimmeri, uudet roskikset, parempaa lautaa saunaan ja onpahan naisella muitakin töitä - naapuririitojen ratkominen. Mielestäni on naurettavaa, että isännöitsijä joutuu ratkomaan erimielisyyksiä.

Toinen asia on se, että mielestäni kenenkään asukkaista ei pitäisi ottaa mistään vastuuta, aiempi isännöitsijä nimitti vastuuhenkilöt vain siksi ettei hänen olisi tarvinnut vaivautua riitojen ratkomisessa. Nyt kun talossa on jonkinlainen puheenjohtaja asukastoimikunnan vuoksi, antaa tämä toisille enemmän oikeuksia, muihin asukkaisiin verrattuna. Tällainen systeemi pitäisi uuden isännöitsijän purkaa. Kaikki naapuririidat ovat isännöitsijän. Kuka tahansa voi auttaa uusia asukkaita, ja sinun ei tarvitse olla puheenjohtaja tässä, ja kaikilla on Realian yhteystiedot myös.

Älä usko kaikkea

Asukkaana olen itse asunut kuusi vuotta ja en ole koskaan törmännyt tällaisiin ongelmiin. Muistan vain sen, että ihan alussa lähistölle muutti riitelevä pariskunta. He metelöivät läpi iltojen ja öiden ja nainen yritti karata soittamalla muiden ovikelloja miehensä käsistä. Alkoholi tekee kaikenlaista ja silloisen isännöitsijän toimesta saatiin häirikköperhe pois asumasta. Tämän jälkeen ongelmia ei ole ollut pitkään aikaan, kunnes vuokranantaja myi taloyhtiön Satolle ja kaikki vaihtui.

Satossa ainoa ongelma oli toimeton isännöitsijä. Samaisena kesänä taloyhtiöön kuitenkin muutti myös uusia ihmisiä. Samalla riidat alkoivat. Asukkailla on ollut erimielisyyttä saunavuoroista ja toisaalta kananmunia heitetty sekä pyörän renkaita on kuulemma riitelijöiden kesken puhkottu. Lähinnä riidat koskevat kahta naista, joista toinen asuu ongelmitta jo kymmenen vuotta. Nyt hänen vierestä perhe muutti viime kesänä, hänen aikuistuva nuori sai muuttaa siis viereen.

Itse olen ollut asumassa kunnolla, en ole jutellut kenestäkään mitään ja pyrkinyt asumaan ilman ongelmia, minulla ei esimerkiksi ole kaiuttimia ja kuuntelen Hardstyle-musiikkia kuulokkeilla. Naapureissa ei ole valittamista ja kaikkien kanssa tulen toimeen. Samaa ei voi sanoa muista, koska muuten ei olisi talossa riitaa eräiden kesken ja huhupuheita. Heräsin asiaan silloin, kun uusi asukas muutettuaan kiersi heti valtavan nimilistan kanssa ja vaati isännöitsijää häätämään vuosia täällä jo asuvaa ulkomaalaista naista. Tämä nainen ei ole häirinnyt minua koskaan.

Jouduin paperin allekirjoittamaan, koska kiertävä nainen kertoi monia syitä miksi pitäisi, kertoilemalla kaikenlaista kuinka tämä ulkomaalainen on häntä vastaan. Jotain olen kuullutkin, että saunan edessä oli huutoa, mutten ole tosiaan nähnyt. Allekirjoittaminen sen perusteella oli siis virhe. Ongelma on edelleen päällä ja täällä puhuttiin pitkään kananmunien heitoista ja pyöräkumien puhkomisista. Sauna-aikoja kuulemma kytätään. Mihin tämä on menossa?

Olen jutellut myös ukomaalaisen naisen kanssa ja hän on aivan normaali ihminen. Miksi vihata ihmistä, kuulematta tai tutustumatta, saatikka allekirjoittaa sitä mitä ei ole koskaan nähnyt? Ulkomaalaistaustainen nainen on asunut kuitenkin täällä jo vuosia ja pidempään kuin tämä viime kesänä muuttanut nainen. Koska riidat eivät kuulu minulle, olen aina sanonut, etten ole kenenkään puolella. Isännöitsijän pitää asia hoitaa ja hän on työllistetty joutavan asian takia.

Loppusanat

Heräsin uudestaan, eilen nimilapun kanssa kiertänyt nainen oli kertonut, että joku ilmoitti isännöintiin liian äänekkäästä siivoamisesta yhteisessä varastossa. Hän tiesi kuka varaston siivosi imuroimalla, sillä toisella kerralla auttoi minua puutarhanhoidon välineiden järjestelemisessä. Talossa, jonka ensimmäisessä kämpässä myös tämä ulkomaalainen nainen asuu, hänen aikuiseksi tullut nuorukainen toisessa. Satuin nimittäin itse paikkaa siivoamaan, kun Lassila&Tikanoja ei siivoa jostain syystä edes saunaa, mutta miksipä isännöitsijä olisi ilmoittanut tästä hänelle.

Tosiaan rupesin vain miettimään asioiden kokonaisuutta, omalla järjellä.

Jos näitä asukkaita homma olisikin häirinnyt, niin olisiko isännöitsijä ilmoittanut siitä minulle, vai jollekin toiselle joka ei ole yhteisiä tiloja silloin siivonnutkaan? Sitä paitsi päiväsaikaan saa siivota ja pestä pyykkejä niin paljon kuin kiireiltään ehtii. Tätä tämä ulkomaalainen nainen myös ihmetteli, koska hän ei ole edes huomannut mitään muuta, kuin siistin varaston eikä hänen mukaansa siivoamisesta tullut sen enempää ääniä hänen kotiinsa kuin ohimenevästä bussista.

Parasta riidoissa on se, ettei itse liity sellaiseen, eikä usko ihan kaikkea kerrottua. Olen sitä mieltä, että asiat pitää nähdä tuoreeltaan, koska ilman tätä et oikeasti voi tietää kuinka asia on mennyt. Se on naurettavaa, että isännöitsijä joutuu selvittämään tällaista riitaa. Ja hän selvittää sitä paljon. Asukkaiden kanssa pitäisi tulla toimeen, kaikkien kanssa ei tarvitse kahvia juoda, mutta kaikille on voitava jutella avoimesti talon asioista. Taloyhtiössä 99 prosenttia asukkaista ovat mahtavia.

Kaikkia en henkilökohtaisesti tunne, mutta moniin on syntynyt yhteys. Voi tulla vaikka kupposelle, mutta se on väärin - että jotkut vihaavat näin paljon toisia syyttä - etenkin ulkomaalaisia.

Me kaikki olemme ihmisiä. Meidän on tultava toimeen.

Ja sen aika on nyt. Kiitos.

Kommentit