Saisiko olla tehokkaampi Chromebook

Kaikkea uutta?
Olen käyttänyt Windowsia vuosia, mutta noin kaksi vuotta sitten päätin siirtyä toisenlaiseen leiriin, Chromebookien ihmeelliseen maailmaan. Se kannatti, en ole ikinä nauttinut tietoa tarjoavasta koneesta enemmän. Kauppias haluaa myydä nyt vain uudempaa ja vähän lisää.

Minulla ei ole mitään hyviä tietokoneita vastaan, mutta en tarvitse näitä juuri nyt. Minulla on jo toimiva tietokone. Minimalismi on opettanut minulle sen, että toimivaa ei kannata vaihtaa, etenkään silloin jos uusi ei korjaisi mitään. Harvemmin uudempi tavara korjaakaan mitään, jos nykyinen palvelee täysin. En ole kuitenkaan pettynyt verkkokauppaan siitä, että ehdotetaan parempaa tietokonetta Gigantista ostetun tilalle.

Tehoton tehokkaaksi

Ensimmäinen väite: vastinetta rahalle. Verkkokauppa.comin myyjän mukaan Acer Chromebook 15 (2016) alkaa olla tehoton. Siitä on kuulemma tehokkaampia malleja, Intelin Core 3 -prosessorilla. Koneen hinta on kohtuullinen, 399 euroa, ja itse maksoin omastani 249 euroa noin kaksi vuotta sitten. Myyjän mukaan saisin vastinetta, mutta sitä myyjä ei halunnut kommentoida, että mitä minä tekisin vanhalla toimivalla tietokoneella ostoksen jälkeen. Kaikkihan on vastinetta rahalle.

Toinen väite: Celeronin takia tietokoneesi luultavasti jäätyilee etenkin videoita katsellessa. Kyllä, mutta silloin minun pitää miettiä katsonko videoita samalla kun taustalla latautuu tiedosto tai samaan aikaan auki on kymmenittäin vanhoja välilehtiä eiliseltä, joita en laiskuuttani poistanut. Jokainen välilehti kuormittaa, joten turhat olen ottanut yleensä heti pois, kun en enää ole tarvinnut. Myyjä silti halusi minun huomaavan, että uudemmassa mallissa on parempi prosessori.

Kolmas väite: vanha tietokone kyllästyttää, uusi tuo onnea matkaan. Piti oikein kysyä, mitä sitten tapahtuisi tälle uudelle koneelle, sekö ei kyllästyttäisi koskaan? Jokainen ostos on aluksi onnellisuuden multihuipentuma, mutta kuukausien karttuessa uusi juttu tulee normaaliksi. Kun lennät lentokoneella ensimmäistä kertaa, toinen ei enää sytytä niin paljon. Kolmannella haluat jo kuuhun, jos vain olisi rahaa. Myyjä samaistui nopeasti, sillä hän koki elämässään samaa.

Loppusanat

Minimalismi on sitä, kun osaa sanoa ei. Myyjä tekee varmasti työtään ja se on oikein. Pitää yrittää myydä. Mutta jos sinulla on jo mitä tarvitset, et luultavasti tarvitse mitään. Kyllä, minulla on välillä mennyt hermo hidastelevaan Chromebookiin, videoita katsellessa pienet välilehdet auki. Minulla on mennyt hermo siihen, että Facebook jumittaa tietokonettani haussa alas vierien todella usein. Mutta minä olen selviytynyt tästä. Tietokoneeni on lopultakin täysin toimiva tarina.

Mutkat matkassa myös opettavat. Jos tietokoneesi hidastelee käytössä, mitä voisit tehdä toisin? Mistä hidstelu johtuu? Olen vähentänyt turhien välilehtien seisottamista yläpalkissa. Jokainen näistä vie RAM-muistia. Kahdesta gigatavusta ei riitä pyörittämään kymmeniä näistä kaikista. Olen aloittanut harjoittamaan minimalismia kannettavalla tietokoneella. Mietin mitä pidän jatkuvasti auki ja mietin milloin katson näitä HD-videoita. Mietin jatkuvasti asioita, joista on hyötyä elämässä.

Koska jos jotain voisin kertoa sinullekin, HD-video toisen vastaavan suoratoiston kanssa tekee tiukkaa, ja se on yksi kaikista isoista asioista joita yritän välttää kuin karhua lähimetsässä.

Nyt on niin, että en halua tietokoneeni jumiutuvan toistamiseen, koskaan enää.

Nyt väitetään, etten ole kiinnostunut tästä paremmasta koneesta.

Kaikkea voi ostaa, mutta mitään ei ole pakko.

Kommentit