Maastopyöräni on marketista

Raleigh FS29
Hankin elämäni ensimmäisen etujousitetun Raleighin maastopyörän kesäkuussa 2013. Moni on valintaani ihmetellyt, sillä minä ostin pyöräni nopeasti ja halvalla Hobby Hallista. Markettien pyörät ovat kuulemma huonoja, mutta olen silti todella ylpeä ostopaikasta.

Raleigh FS29 -maastopyörän hinta oli tarjouksessa 399 euroa ja ohjevähittäishinta majaili 499 eurossa. Tämä pyörä täyttää kesäkuussa 2018 viisi vuotta. Toivon, että silloin paistaa aurinko, koska lähdemme tuolloin synttäriajelulle. Kaikkia ei voi marketilla miellyttää, yleinen näkemys on, että sieltä ei saa roskaa enempää. Olen eri mieltä. Marketissa saa silmiä ja aivoja käyttää, ihan halvinta pyörää en minäkään ostaisi sieltä. Järkeä saa siis käyttää.

Vuosien ajot, säännölliset huollot

Marketista ei todellakaan saa aina hyvää halvalla. Kohtuuhintaan saa, mutta ei tämäkään tarkoita, että maksamalla 400 euroa kaupalle saat ajaa tuolla vuosia maksamatta mitään lisää. Sama juttu autoissa. Maastopyöräni on ollut minulle kallis investointi: olen joutunut uusimaan sisä- ja ulkorenkaita lukuisia kertoja. Tämä ei ole halpaa lystiä, koska haluan näihin panostaa ostamalla laatua. Lasken kuitenkin säästäväni, koska en tarvitse autoa, vakuutuksia tai busseja läpi vuoden.

Toisaalta olen myös ostovaiheessa hommannut pyörään kunnolliset lamput eteen ja taakse, nekään eivät halpoja olleet, puhumattakaan näteistä merkkilokasuojista. Ei se pullotelinekään ilmainen ole, hyvästä jalkapumpusta jo puhumattakaan. Nämä kuitenkin kaikki pakkohankintoja, koska ne tuovat ajoon mukavuutta, ja turvallisuutta kukin osa omalla tavallaan. Markettipyörä ei ole varmasti pitkäaikainen investointi, jos ei sitä myöskään huolla tai hoida omien taitojen mukaan.

Olen tehnyt rakkaalleni ensihuollon heti kuukauden kuluttua ostoksesta. Lisäksi tarvittaessa olen suorittanut ammattilaisella toistamiseen täyshuoltoja. Hintaa oli reilusti, mutta näissä myös rikkinäiset osat vaihdettiin. Tämä on se, miksi markettipyöräni kestää vuodesta toiseen. Pyörä on todella kallis investointi minulle, mutta toisaalta minulla ei ole autoilun tuomia sivukuluja veroineen ja vakuutuksineen, ja tästä olen tyytyväinen. Hoidettu peli pelaa useita vuosia.

Olen pitkään ihmetellyt miksi niin moni haukkuu Hobby Hallin tai XXL:n pyöriä. Ihan samanlaisia maastopyöriä siellä on kuin Bikeshopissakin, mutta hintaa on satasia vähemmän. Ymmärrän. Jos olet ammattimaastopyöräilijä ja osallistut kisoihin, ei tuolloin laadusta kannata tinkiä, vaan kallis tonnin pyörä voi maksaa itsensä nopeasti takaisin. Itse asiassa Raleighini rungossa etuhaarukassa on komea varoitus: älä osallistu kilpailuihin tällä pyörällä. Enkä ole edes miettinyt tätä.

Siihen tämä ei välttämättä ole sovelias, saati suunniteltu, mutta vuosien varrella pirkkalalaisista ja lempääläläisistä luontopoluista olemme taitavasti selvinneet. Sitä paitsi kun pyöräni ostin, 500 euroa oli budjetti, monilla muillakaan ei ole kauheasti varaa pistää pyörään. Olen onnellinen siitä, että 400 euron hankinta palvelee minua edelleen. Ilman huolenpitoa mikään ei tule vuosia kestämään. Ostaisin myös seuraavan maastopyöräni marketista. Miksi maksaisin paljon enemmän?

Loppusanat

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka harrastavat vapaa-ajalla ja niitä, jotka harrastavat työkseen. Kenties myös jotain siltä väliltä. Tajuan, ettei markettipyörä tuolloin ole paras valinta oikeille maastoreiteille kilpailumielessä. Jos kuitenkin olet yhtä kokeilunhaluinen kuin minä, markettipyörä ei petä, jos siis haluat ajella polulta toiselle ja pysähtyä nauttimaan metsäisistä maisemista aina silloin tällöin. Muutama hyppykään ei menoa haittaa todellakaan.

Mutta haluaisin antaa kuitenkin vinkin, jos hommaat samalla budjetilla maastopyörää nyt, älä osta täysjoustoa. Tuohon hintaan et sitä saa edes välttävänä. Tällä pienoisbudjetilla kannattaa katsella etujousitettuja vaihtoehtoja. Ne ovat parempia, koska siinä pyörässä on keskitytty laatuun sen sijaan, että keskitytään takajousitukseen lisäksi. Jos taas hommaat lisäosia, hommaa kerralla kunnolliset, köyhällä ei ole varaa sijoittaa ensin halpaan ja sitten vielä hyvään.

Minkälainen harrastus polkupyöräily on sinulle? Kerro siitä kommenteissa.

Kuvan otin tänään varsin sateisena päivänä elektronista tanssimusiikkia kuunnellen.

Kommentit

  1. Ostin SCOTT hybridipyörän viime vuonna ja polkupyörily on minulle ei vain harrastus vaan tapa liikkua paikasta toiseen. Kävelemisen sijaan lähden mielummin pyöräilemaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle