Mobiililiittymien köyhtyminen arkipäivää

Musiikin suoratoistoa
Elämme aidosti aika mielenkiintoisia aikoja, kun mobiililiittymät jatkavat köyhtymistään ja valinnanvara supistuu halvoissa vaihtoehdoissa, hintojen karatessa pilviin. Onneksi DNA tarjoaa vaihtoehtoja. Silloinkin kun muut eivät. Katsotaan jutussa tarjontaa enemmänkin.

Minulla oli Elisan liittymä yli viiden vuoden ajan. Vaihdoin pois kasvaneeseen mainostulvaan ja toisaalta Elisalla ei ollut aidosti mielenkiintoisia liittymiä edullisella hintalapulla. DNA minulla on käytössä huhtikuusta 2016. Olen ollut tyytyväinen, vaikkakin maksan hieman ylimääräisestä. Netiksi riittäisi 21 Mbps 4G ja puhe- sekä viestipaketiksi 100.

Nyt on 50 Mbps ja 200 yksikköä jokaisessa paketissa. Hinta on kuitenkin halpa.

Liittymän vaihto käy helposti

Nykyään onneksi liittymien vaihto käy helposti. Tiskille vaikkapa Poweriin ja liittymä saa vahvistuksen numeronsiirrosta alle kymmenessä minuutissa. Siirto kestää viikon. On järjetöntä, että tähän täytyy ajautua, mutta tarjonta on yksinkertaisesti näin heikkoa esimerkiksi Telialla kun Tele Finland ja Sonera lopetettiin pyytämättä tänä vuonna. Telellä liittymät olivat aidosti halvat. Tutuilla tilanne oli hauska, puhepaketista yhdessä liittymässä piti luopua käytön pienentymiseen.

Telian vastine liittymälle maksoi 13 euroa kuukaudessa. Pakettiliittymä maksoi 12 euroa. Kauppoja ei ole syntynyt ja vuoden tarjouksella asia siirtyisi eteenpäin. Niinpä tutut kysyivät apua mitä pitäisi tehdä. Halusivat saada kolmanteen liittymään Telen Mini-liittymän viidellä eurolla. Elisalla tällaiseen liittymään ei kuulu enää edes nettiä. Elisa jäi siis vaihtoehdoista. Sitten muistin, käyttäjät ovat todella tyytyväisiä DNA:n 4G-nettiin 10M-nopeudella kotona. Lähdin ideoimaan.

Tällainen netti on korvannut heidän ylihinnoitellun Elisan 10M ADSL -laajakaistan jo kahden vuoden ajan. Omalla liittymällä oli helppo testata 3G- ja 2G-verkon toimivuutta käyttöpaikassa. Samaiset puhelut onnistuivat siinä missä Teliallakin. Käytiin Powerin myymälässä missä alle vartissa kaikki kolme liittymää saivat uuden kodin DNA:lta. Mini Data -liittymä sisältää rajattoman 256 kbps -netin, muun käytön mukaan 7 sentin hintaan ikävällä minuuttiveloituksella.

Puhepaketistaan luopunut käyttäjä oli jo pitkään tutustunut Whatsappiin. Oli hauska nähdä kuinka vanhakin vielä pääsee kärryille ilmaisista puheluista ja viesteistä. Miksi siis maksaa puhepaketista? Tänään hänen puhelinlasku koostuu muutamasta 10 minuutin puhelusta. Se kustantaisi muutaman euron. Maksaisitko sinä 12 euroa hulppeasta pakettiliittymästä tai käytön mukaan 8 euroa? Tarkista laskusi saman tien, sillä saatat maksaa turhasta ja tietämättäsi jo kuukausia.

DNA:n hinnastolla 10 minuutin pikapuhelu maksaa käyttäjälle 70 senttiä. Toisaalta olen aina sanonut, että pakettiliittymät eivät ole kovinkaan hyviä käyttäjälle, silloin usein rupattelee suuresti roskaa. Kun jokaisesta puhelusta täytyy maksaa, puhelun on loputtava pian, näin turhaa jutustelua "ei mistään" ei pääse syntymään. On nurinkurista, että Telialla ei ollut tällaista liittymää viiden euron hintaluokassa. Kaikki eivät halua Prepaidia numeronvaihdolla. Menettivät asiakkaan.

Kalliita paketteja, nopeita yhteyksiä

Mielestäni hauskinta on hinta. Avasin ensimmäisen puheliittymäni Saunalahdelle vuoden 2010 aikana. Silloin SIM-kortti maksoi 66 senttiä kuukaudessa ja Mobiililaajakaista Mini 0.5M-nopeudella 4,90 euroa. Mitä samaan rahaan saa nykyään? Eipä juurikaan mitään, puolet hitaamman netin tai Elisan tapauksessa kirjaimellisesti sitäkään vähää - sillä nettiä ei halvimpaan liittymään enää kuulu. Osakkeenomistajien ilo - asiakkaat maksavat kuukausittain ei mistään!

DNA on siinä mielessä aito. Olen tykännyt ja suosittelin heitä rakkaudella. On se kallis, hitaasta netistä, mutta toisaalta siirto on rajatonta ja liittymä on juuri omiaan heille. He käyttävät kotona 10 megan DNA:n 4G-verkkoa 300 gigatavun edestä kolmella älypuhelimella, pöytätietokoneella langallisesti ja vieläpä kaksi Smart-TV:tä Androidilla löytyy. Kaikki on toiminut, silloinkin, kun molemmat televisiot suoratoistavat YouTube Full HD:tä samaan aikaan. Eivät kaipaa nopeampaa.

Tämä riittävän nopea netti kotona kompensoi sitä hitaampaa nettiä mukana. Tai ei se hidas ole varsinaisesti, mutta käyttäjän täytyy olla erittäin kärsivällinen, toisaalta juuri sama nopeus heillä on tälläkin hetkellä Telialla ennen lopullista siirtoa numeroissa. Ei 256 kbps -netillä kuuhun mennä, mutta esimerkiksi uutisten luku, someilu, ilmaiset puhelut ja tosi alkeellinen suoratoisto esimerkiksi Spotify Freellä onnistuu ilman ongelmia. Maksamatta ylimääräistä kenellekään.

Tosi hidas netti tosi nopeassa älypuhelimessa ei ole rikos, koska kotona on niin hyvä 4G, ja toisaalta useimmissa paikoissa Ikean parkkipaikkoja myöten löytyy ilmainen Wifi. Milloin viimeksi sinä tutkit ilmaisen nopean netin saatavuutta esimerkiksi Paunun Expressbussissa? Siellä sitä on, eikä tarvitse omasta maksaa maltaita. Samalla kun hallitus leikkaa, on säästettävä, sieltä mistä säästöjä saa aikaan. Ainakaan heidän budjetista ei löydy rahaa kolmeen 29,90 euron liittymään.

Minua ei miellytä myöskään mobiilikaistan tarjonta. On täysin naurettavaa se, että 50 megan laajakaista mokkulaan maksaa sekä Elisalla että DNA:lla jo 22 euroa. 150 megan nopeus maksaa 30 euroa ja 300 megan nopeus 35-40 euroa operaattorista riippuen. Ikävää myydä ilmaa eri hintaan, kun varsinainen palvelulupaus kaikissa 4G-liittymissä vain 5 megaa. On keksitty tapa myydä ilmaa huippunopeuksilla, jotka eivät todeudu koskaan, ei ainakaan nopeimmissa nopeusprofiileissa.

Loppusanat

On myös sairasta myydä kaiken täysin rajattomana suolaiseen noin 30 euron hintaan. Netti 50M on mielestäni se ainoa ja oikea näistä mitä voi tänään valita. Toisaalta puheen ja viestien laskiessa, operaattorit yrittävät sitä elvyttää sisällyttämällä rajattomia paketteja. En tiedä ketään joka pistäytyy todella rankan työpäivän jälkeen sohvalle rupattelemaan viihdestaroista tällaisen Jennin kanssa tunneiksi Samsung Galaxy J3 2017 kädessä kuumana kuin peruna sänkyyn saakka.

Toisaalta EU-muutokset liittymissä ovat hintoja nostaneet. Nämä liittymät palvelevat matkailijoita, mutta taas, rahaa ei ihmisillä ole matkustaa joka kuukausi nauttimaan 10 gigatavusta dataa vaikkapa Saksan junassa Düsseldorfista Duisburgiin. Lisäksi nämä EU-liittymät ovat reippaasti ylihinnoiteltuja. Sen sijaan halvat liittymät jatkavat köyhtymistään. Elisan halvimmalla liittymällä ei tee mitään ilman nettiä, Telialla halpa alkaa 13 eurosta. Halvin DNA on sitten riittävän hidas arkeen.

Ja se ei ole enää kaikille. 1 Mbps Elisan valikoimasta maksaa kympin, mutta nykyaikaan on auttamattoman hidas jos puhelimen nettiä jakaa läppärille minun tapaan. Onneksi DNA:lla on tähänkin ratkaisuja: 21 megan 3G maksaa noin 14 euroa ja mobiililaajakaistoissa on vielä 10M/10M 4G noin 15 eurolla kuukaudessa. Vaihtoehtoja säästää on operaattoreiden kentällä, mutta sinun on oltava valmis siirtämään numero viikon mielenkiintoisella odottelulla, aiotko?

Mutta hei, onneksi kaikki tämä on nykyään sairaan helppoa ja kuuluvuus ei siitä huonone. Älähän maksa turhasta, katso niitä operaattorin vaikeaselkoisia laskuja ja vertaile hintoja.

Sitten kilpailuta, jotta seuraavassa laskussa olisi kaikki edullisemmin.

Kuvassa DNA:n 3G keskellä ei mitään Iso-Naistenjärvellä, nykyään täältä löytyy myös 4G!

Kommentit

 1. Elisan Saunalahti Norppa Latausliittymä https://elisa.fi/kauppa/#!/puheliittymat/latausliittymat taitaa olla Mobiililaajakaista Perus 2 M:lla tämänhetken edullisin liittymä datakäyttöön. 10 €/kk.

  2 Mbit kuitenkin riittää peruskäyttöön, kun Adblockin selaimessa. Youtube toimii 480p laadulla jne. Jos jopa 512 kbps riittää, on kuukausimaksu alle 5 €.

  Jos datakäyttöä vain miettii, tuo Tarkka 1 M on rahan haaskausta.

  Elisan ja DNA:n "laitteiden ohjaukseen" tarkoitettu 128 kbps -dataliittymästä tuskin taas on mihinkään ilman rautaisia hermoja. Se on käytännössä käyttökelvoton, toisin kuin vielä 512 kbps.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latausliittymä on hyvä vaihtoehto, jos ei pelkää maksaa etukäteen, yksi ongelma siinä kuitenkin on - ainakaan viimeksi liittymissä ei ollut 4G-tukea. Olen itse sen tarpeen huomannut.

   Täällä DNA:n 3G löi vuosia sitten jatkuvasti 18 Mb/s, nykyään nopeus on usein 5-10 Mb/s. Kun nopeus on lähelle viittä megaa, niin Full HD -toisto takkuilee pitkiäkin aikoja välillä.

   4G:ssä ei sen sijaan nopeuden laskua juurikaan esiinny. Ja silloinkin, kun nopeus on normaalia alhaisempi, puhutaan kuitenkin silti vähintään 20 megan yhteydestä asuinalueellani.

   128 kbps:n liittymä on täysin naurettava, edes laitteiden ohjaukseen, eikä varmaankaan sovi edes valvontakameraan.

   Poista
  2. Ei tuolla 128 kbps:llä videokuvaa siirretä, yksittäisiä still-kuvia hitaasti (15 kt/s) toki.

   Sama koskee DNA Mini Dataa (256 kbps eli 30 kt/s), sitä en muistanutkaan.

   Jos "laitteiden ohjaus" vaatii julkisen IP:n, käytännössä ainoa vaihtoehto on DNA:n 128 kbps tai 50 Mbit. Mitään tuolta väliltä ei ole - näin surkeaksi on tarjonta mennyt. Hintahan tulee samaksi 50 Mbit:lla myös Elisalla kun ko. palvelu, mikä DNA:lla kaikissa dataliittymissä vakiona, aiheuttaa Elisalla 2 €/kk lisäkustannuksen.

   Poista
  3. Nopeudet ovat kasvaneet, mutta samalla verkon todellinen nopeus on laskenut, ja näihin 150 megan nopeuksiin päästään harvoin. Olen puhunut tästä eräänlaisena huijauksena.

   Olisi parempaa myydä liittymiä, joiden nopeuksiin oikeasti pääsee eli 4G-palveluita nopeusluokilla 2M, 10M, 25M ja 50M. Puhelinkäytössä riittäisi jo 10M-nopeus, ellei jaa tietokoneelle myös, silloin 50M olisi optimaalisempi.

   DNA:n Mini Dataa on itse asiassa kolme kappaletta tutuilla käytössä. Kotona 4G Wifi-mahdollisuudella 10M/10M-profiililla ja mukana tarvitaan vain pienen netin sään tarkasteluun ja uutisiin. Kevyttä sosiaalista mediaa.

   Ovat siinä käytössä toimineet, mutta vaatii tosiaan hermoja, ilman kiirettä seuraavaan linkkiin. Telialla on mielestäni erityisen huono tarjonta tällä hetkellä, etenkin sellaisille, jotka eivät puhu tai tekstaa juurikaan.

   Poista
  4. "DNA:n Mini Dataa on itse asiassa kolme kappaletta tutuilla käytössä. Kotona 4G Wifi-mahdollisuudella 10M/10M-profiililla ja mukana tarvitaan vain pienen netin sään tarkasteluun ja uutisiin. Kevyttä sosiaalista mediaa."

   Mitä tämä 10M/10M-profiili tarkoittaa? Ei se tuolla nopeudella Mini Data voi olla - ellei kyseessä jokin vanha (myynnistä poistunut) tai joku "erikoisliittymä", mitä ei tavallisesti myydä.

   10 Mbit nopeus riittäisi itselleni mainiosti, 4K-videoita (Netflix ym) tai IPTV-palveluita (HD-kanavat) kun en tarvitse. Netflixissä lisäksi tavallinen HD-tason video vei muistaakseni joidenkin speksien mukaan n. 5 Mbit/s.

   Poista
  5. Se on DNA Veppi 4G Perus ja maksoi 13,90 € kk. Dataliittymä kotimodeemissa. Nyt sen tilalla on Perusnetti 4G, joka löytyy asiakaspalvelusta kysymällä, ja sen saa hintaan 14,90 euroa.

   Se on käytössä kotinettinä siellä, puhelimeen ei saa 4G:tä tuolla nopeusluokalla, mikä on harmi. Mini Data kuitenkin toimii 4G-verkossa. DNA pitää tuota 10M-liittymää piilossa siksi, että saisivat myytyä sitä kalliimpaa 21,90 euron liittymää.

   Poista
 2. Ihan järjetöntä ostaa 300 megan liittymiä puhelimeen, kerran oli, sain 33 megaa kotona. Naapurin poika sanoi, että oli 50 megan liittymä, sai 33 megaa.

  Päivitin itsekin liittymän alemmaksi, lasku putosi, sama nopeus.

  Ihan huijausta tuo osta tuo 300M saa 30M. Kun vielä maitoa myytäisiin näin kysynnän mukaan eli jos 10 samalle maidolle jonossa, saakin 0.1 litraa jokainen. DNA, Elisa, Telia kaikki samaa huijausta?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tästä syystä en suostu maksamaan 50 megaa nopeammasta mobiilinetistä, mutta valitettavasti esim. DNA:lla 50M on vähimmäisnopeus 4G-verkkoon. Optimaalista olisi, jos tuo halvempi 21M-netti toimisi 4G-verkossa myös. Halutaan rahaa.

   300 megan netti on helppo hommata kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on se, että mitä monipuolisempi paketti, sitä kalliimpi se on ja näin ollen enemmän varaa tehdä kovia tarjouksia. Toinen syy on se, että moni ostaa tuon netin vain sanoakseen kaverille, että minulla onkin 300M-netti. Todellisuus, no...

   Tämä sama netti toimii tasan yhtä hyvin tai huonosti katvealueilla, ruuhka-alueilla ja tosielämässä kuin tämän kaverin hitaampi 50 megan netti. Kolmas syy, mitä ei pitänyt olla, on se että moni ei tiedä mitä ostaa. Joillekin on hankalaa edes sanoa paljonko käyttöä mahtuu yhteen gigatavuun puhelimella.

   Ilmaa myymällä tehdään rahaa. Eikä se tästä ainakaan lähiaikoina muutu. Hyvä jos sait laskun alemmaksi, turhasta ei kannata maksaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle