Acer Chromebook 15 (2017) testissä

Acerin kannettava tietokone
Chromebookien maailmassa on paljon valinnanvapautta. Vapaus kuitenkin loppuu siinä vaiheessa, kun haluat jotain kättä tehokkaampaa arkeesi. Minulla on itse asiassa ollut Chromebook jo vuosia. Tarkemmin sanottuna kaksi vuotta.

Aiemmassa mallissa Acer Chromebook 15 (2016) olen ollut tyytyväinen kaikkeen muuhun paitsi tehoon. Ostin tuon tasan siksi, koska silloin minulla oli vielä 1 Mbps -liittymä Elisan 3G-verkossa puhelimesta jaettuna. Sillä ei tarvinnut näkyä muu kuin 480P. Kun päivitin liittymäni nykyaikaan 4G-verkkoon, pystyin samalla laitteella katsomaan enää 720P-videoita enkä aina niitäkään - tehot tulivat usein vastaan.

Parin vuoden jälkeen kävelin Verkkokauppa.comiin ja tiedustelin jotain tehokkaampaa. Aiempi tietokone maksoi 249 euroa ja on kyllä palvellut - ja palvelee edelleen tutuilla laskujen maksuun ja uutisten lukuun olohuoneessa. Siinä oli Celeron-prosessori ja vain kaksi gigatavua RAM-muistia. Tässä syy siihen, miksi YouTube tuotti ajoittain vaikeuksia. Myyjä meinasi suositella alkuun Windows-tietokoneita, mutta halusin jatkaa Chrome OS -järjestelmällä.

Pian löytyi Acerin tuoreempi malli. Ja arvostelen sen nyt.

Miksi minimalisti ostaa uuden koneen

Alkuun haluaisin korostaa sitä, että minimalisti voi tietokoneen päivittää aina niin halutessaan, vaikka edellinen toimii. Päivitykseen täytyy olla syy: kysyin miten tämä tietokone parantaisi elämääni? Vastauksia oli monia: Full HD -näyttö, tehokkaampi koneisto, enemmän RAMia sekä levytilaa ja kosketusnäyttö. Kahden gigan mallia en voi todellakaan suositella RAM-muistin osalta ja myös Celeron-prosessori on aika kulahtanut nykypäivään. Tämä kone on niin paljon nopeampi, etten vanhaan vaihtaisi. Tietokone oli vieläpä esillä Pirkkalan myymälässä ja hyvä niin.

Pääsin vertailemaan kuinka paljon nopeammin kaikki avautui omasta blogista aina näihin kissavideoihin. Celeron-prosessori on toki vähimmäisvaatimus peruskäyttöön, mutta peruskäyttökin on sujuvampaa, jos hommaa jotain tehokkaampaa. Full HD -näyttö antaa enemmän palstatilaa bloggaamisen tai blogien lukemisen avuksi. Vanhemmassa tietokoneessa näyttö oli HD Ready ja kyllä sen huomaa jo Tori.fi-ilmoituksia tehtäessä miten paljon enemmän se vei aikaa, koska kuvien laitto ei mahtunut samaan näkymään. Nyt mahtuu ja ilmoituksen laitto sujuu lennosta.

Päältä kuvattuna

Myös YouTube-videot pääsevät nyt täysiin oikeuksiinsa. Sain tietokoneen alennushintaan ja Acerin kone on normaalisti hieman liian kallis, noin 499 euroa, mutta sain sen 449 euron hintaan. En ostaisi sitä normaalihintaan, vaan odottaisin tarjousta, jos olisin kaupoilla myöhemmin. Ostin tämän koneen tehokäyttöön ja toivoin sen, että tämä kone suoriutuisi tehtävistään myös vuoden 2021 aikana. On parempi ostaa liian tehokas kannettava kuin ostaa toisen heti parin vuoden päästä. Opin tämän kantapään kautta ja en itse enää Celeron-konetta hommaisi koskaan.

Valitettavasti koneet ovat kevyeen käyttöön ja usein prosessori on vaatimaton. Suurin osa Verkkokauppa.comin Chrome OS -laitteista pyörivät tällä Intelin Celeron-prosessorilla. Myös RAMin määrä 2 Gt on huolestuttavan yleinen. Nyt, tällainen kone ei ole huono, mutta se ei ole hevijuusereille joiden ideana on nauttia tarkasta videokuvasta ja selailla nettiä valtavan välilehtikirjaston voimin. Olitpa sitten minimalisti tai maksimalisti, arvioitava kone on hyvä valinta jokaiselle, ainakin mielestäni. Luin myös arvioita koneesta ennen ostosta ja laitetta lähinnä kehuttiin.

Miten minä kehuisin tätä laitetta ja löytyykö tästä mitään huonoa?

Liitäntöjä ja tehoa

Tässä koneessa on paljon tehoa ja riittäviä liitäntöjä. En kylläkään oikeastaan tarvitse muuta kuin muutaman USB-liitännän, latausliitännän, kuulokeliitännän ja siinäpä kaikki. Koska käytän mobiililaajakaistaa puhelimen kautta jaettuna, en tarvitse edes Ethernet-porttia. Enkä edes sitä DVD-asemaa. En edes muista koska viimeksi kuuntelisin musiikkia CD-levyltä ja katsoisin leffoja DVD-levyltä. Google Play Musiikki ja Google Play Elokuvat ovat siis tuttuja suoratoistopalveluita minulle YouTubea tietenkään unohtamatta. Koska tämä kaikki toimii hyvin ainakin minulle.

Tässä koneessa ei ole edes HDMI-liitäntää tai levyasemaa, mutta kuva siirtyy myös USB-C-liitännän kautta. Porttien määrä on hyvä ja pitää muistaa, että laite ladataan myös USB-C-porttien kautta. Laitteessa niitä on kaksi, eri puolilla runkoa, joten aina löytyy hyvä nurkka tietokoneesta nauttimiseen johdon varassa. Valitettavasti latauspiuha on kotikäyttöön hiukan liian lyhyt. Se saisi olla pidempi. Liitäntöjä ei siis ole liiaksi, toisin kuin joissakin Windows-tietokoneissa, ja mielestäni tässä Acer on onnistunut hyvin. Minimalisti tarvitsee aina vähemmän. Nyt tai huomenna.

Liitännät oikealla puolella

Acerin oikealla puolella liitäntöjä on tämän verran: kuulokeliitäntä, micro-sdhc, USB3 ja USBC. Valmistajan mukaan micro-sdhc-kortilla kannettavan sisäistä 32 Gt:n muistia voi laajentaa aina 128 Gt asti. Sisäistä muistia on muuten todella paljon, mutta käyttöjärjestelmän jälkeen sitä on ostajan käytössä vain 24 Gt. Käyttöjärjestelmä vie suurin piirtein kahdeksan gigatavua. Vasemmalla puolella liitännät ovat minimalistiset myös: aukko koneen lukitusta varten, merkkivalo koneen päällä olosta ja latauksesta sekä USBC ja USB3. Tarvitsetko sinä jotain muuta liitäntää? Minä en.

Aiemmassa mallissa kuulokeliitäntä oli vasemmalla puolella ja sen siirtyminen oikealle puolelle vaati alkuun pientä opettelua kurssin varassa. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun yritin hakea liitäntää vanhalta puolelta. Pidän tätä uutta paikkaa Sennheiserin kuulokkeille jopa parempana käyttömukavuuden kannalta. Mitä ääneen tulee, se on jopa parempaa samoilla kuulokkeilla. Äänikortti ei siis ainakaan ole huonompi verrattuna parin vuoden takaiseen Acerin Chromebookiin. Ja hyvä niin, rakastan elektronista tanssimusiikkia ja välillä tulee kuunneltua myös hiphoppia.

Liitännät vasemmalla puolella

Mitä tehoon tulee, niin tästä ei sitä todellakaan puutu. Kuten totesin aiemmin, niin Celeron-koneella oli vaikeuksia toistaa jopa 720p60-videoita. Mistään 1080p60-videoista ei voinut siis edes unelmoida. Myös kahden gigatavun RAM oli huono - se täyttyi jo muutamasta välilehdestä. Järjestelmähän tietysti vaatii myös osansa ja se olikin aina 90-prosenttisesti täynnä jo peruskäytössä. Raskaammalla käytöllä koneen välilehtiä kaatui usein, sanoisinko että päivittäin. Tämä kone, ei mitään ongelmia. Onhan tässä Pentium-prosessori ja 4 Gt:n RAM. Webkamera on laadultaan välttävä.

Se on huono etenkin pimeässä. Intelin Pentium ei ole sama asia kuin Intelin i3 tai i5. Se on kuitenkin neljällä ytimellä ja se helpottaa arjessa. RAMin runsaus aiheuttaa sen, että peruskäytössä se ei ole koskaan täynnä, vaan vapaata muistia on ainakin 40 prosenttia. Se on paljon, eikä se täyty koskaan, vaikka olisi auki kymmeniä välilehtiä ja päällä Defqon.1-tallenne Hardstyle-festivaaleilta 4K-laadulla. Nyt, 4K-striimi Full HD -näytöllä on naurettavaa, mutta tällä voi testata niitä tehoja. Kone ei jumittele tässäkään yhteydessä. Viikon käytön aikana yksikään välilehti ei ole kaatunut.

Play Kauppa - uhka vai mahdollisuus?

Epäilin puhelimista tuttua Play Kauppaa ja sen olemassaoloa ylipäätään turhaksi. Täytyy sanoa, että olin täysin oikeassa. Kosketusnäyttö ei toki ole jäänyt turhaksi, vaan siitä on hyötyä blogien vierittämisessä ja Googlen Earthissa. Useimmiten käytän kuitenkin tasohiirtä. Play Kauppa oikeastaan on turha monesta syystä. Ensimmäinen syy on se, että se vie koneelta tehoja. Vaikka tietokone onkin tehokas, Android-lisä vie heti saman tien muutamaa kymmentä prosenttia reilusta RAMista. Play Kauppa myös luo paljon prosesseja, jotka voivat hidastaa tietokonetta hieman.

Toinen syy on itse kauppa.

Sovellukset ovat monimutkaisempia Chrome-selaimesta nautittuna. Play Musiikissa on verkossa niin paljon enemmän ominaisuuksia, ettei tabletille suunnattu versio todellakaan maksa vaivaa asentaa. Tabletin versio skaalattuna 15-tuumaiseen näyttöön ei vain ole ruma, se on naurettava. Lisäksi suurin osa sovelluksista eivät toimi kunnolla läppärille peilattuna. Osassa sovelluksia lukeekin, että sovellus ei välttämättä toimi laitteella, tai kokoruututila puuttuu. Esimerkiksi mikään paikannusta vaativa peli ei toimi ollenkaan tällä laitteella, koska GPS-anturia ei laitteessa ole.

Google Musiikki toimii, sillä Full HD -näytöltä näkee enemmän

Lisäksi täytyy sanoa, että vaikka Play Kauppa on monelle syy ostaa tämä tai vastaava Chromebook-tietokone, se ei ehkä lopultakaan maistu ainakaan mainoksen veroisesti. Moni ajattelee, että sovelluksilla saa laitteesta Windowsin veroisen laitteen. Näin ei ole. Play Kaupasta ei paraskaan etsijä löydä kunnollista videoeditointiohjelmaa, etkä pääse tekemään Chromebookilla musiikkiakaan. Google onneksi tämän ymmärtää, kaikki eivät halua hidastaa tietokonettaan ja täyttää RAMiaan Play Kaupan prosesseilla, joten Play Kaupan voi poistaa asetuksista kokonaan häiritsemästä.

Play Kaupan poistaminen ei ole ihan täydellinen toimenpide. Muistia kyllä vapautuu ja prosesseja lähtee, mutta sovellusvalikkoon jäävät kuitenkin kummittelemaan linkit Play Musiikkiin, Play Kauppaan, Play Kirjoihin, Play Elokuviin ja Play Peleihin. Näitä linkkejä ei voi poistaa ja jos näitä erehtyy painamaan, Play Kaupan käyttöönoton valmistelu alkaa. Itse ratkaisin asian niin, että loin Play-kansion sovellusvalikkoon ja siirsin kaikki turhat Play-kuvakkeet sinne. Lähetin myös palautetta Googlelle siitä, että näitä ei edes pitäisi olla siellä. Ehkä se korjataan.

Onhan niin, että Play-kaupan palauttaminen käy asetuksista hekessä.

Arjen sankari ei ole täydellinen

Mihin tästä tietokoneesta sitten on? Tämä tietokone on omiaan blogikirjoituksiin ja tämänkin merkinnän kirjoittaminen tietokoneella oli erityisen hauskaa. Kirjoittaminen oli toki maistuvaa vanhallakin Chromebookilla, mutta paremman resoluution takia vanhaan ei ole enää paluuta. Väliotsikoista huolimatta malli ei ole vain täydellisyyttä ja tehokkuutta, sillä nyt kirjoitan syistä, joiden takia tämä arjen sankari ei ole paras. Aihetta jo sivusin hetkeä aiemmin: Play Kauppa on lähinnä turhake. Siitä ei ole kannettavaan ja se lähinnä vie arvokasta RAM-muistia.

Toisaalta kaiuttimet ovat kookkaita, näistä ei lähde kunnolla bassoa, ja äänikin jää vaisuksi pienillä voimakkuuksilla. Volyymiä täytyy suurentaa reippaasti, että kuulee jotain, mutta tällöin vaarana on etenkin elektronisen tanssimusiikin säröytyminen. Äänenpaine ei kuitenkaan missään nimessä ole onnetonta, mutta siinä on toivomisen varaa. Hyvillä kuulokkeilla ongelma ratkeaa saman tien. Suosittelen Sennheiserin CX3-kuulokkeita siitäkin huolimatta, että ne eivät kestä kovinkaan pitkään, mutta takuu on Verkkokauppa.comissa ihan toimivaa kaikissa asioissa.

Tietokone läppä kiinni käy ohueksi

Tietokoneessa on pääasiassa kaikki hyvin, mutta miinuksista ei voida välttyä. Tietokoneen näyttö lisäksi kääntyy vain 180 astetta. Tähänkään asti en ole keksinyt mitä tekisin näytöllä tässä kulmassa. Näppäimistö saisi olla tähän hintaan jo taustavalaistu sinisillä ledeillä. Positiivista on koneen keveys ja ohuus. Se mahtuu repun läppärille tarkoitettuun luukkuun helposti. Kosketusnäyttö toimii hyvin, vaikka sille on normaalissa arjessa vähän käyttöä. Joskus sitä tulee kuitenkin käytettyä, ja myös Wifi toimii hyvin. Kokonaisuudessaan tietokone vaikuttaa laadukkaalta.

Kone on tehty pääasiassa metallista ja alla on varsin hauskan tuntuista muovia. Parasta tässä tietokoneessa on kuitenkin akunkesto. Valmistaja lupaa sille 12 tunnin toiminta-aikaa. Käytössäni totesin, että tämä pitää paikkaansa. Aamulla täyteen ladattu laite sammuu siis vasta yön pimeinä tunteina. Latausjohto on kuitenkin minusta onnettoman lyhyt arkikäyttöön. Android-sovellukset eivät kaikki sovi kannettavalle ja se onkin miinuksista suurin heti webkameran jälkeen. Mielestäni Android-puolta on kyllä mainostettu varsin kunnolla ja uudenvuoden ilotulituksen verran.

Todellisuudessa Play Kauppa ei jostain syystä sytytä ostajaa heti ostamisen jälkeen.

Sytyttääkö tämä Play Kauppa sinua? En voi ennustaa.

Loppusanat

Chromebookin tuoteperhe Acerilta on aika laaja, mutta mikään tietokone ei ole täydellinen, koska emme ihmisetkään ole sellaisia. Ihmisen suunnittelema kone on käypää valuuttaa muille ihmisille jotka haluavat parempaa. Emmekä puhu nyt täydellisyydestä. Mutta sopiiko tämä kone sinulle? Ehkä. Jos aiot asentaa tietokoneellesi Bookmaster-kirjanpito-ohjelman, Microsoftin Office-paketin ja liudan pelejä Steamista - tämä tietokone ei ole ehkä sinulle. Jos et tunnista tästä kuvauksesta itseäsi, saattaisit olla kuin minä, viihdyt suurimman osan ajasta Chrome-selaimessa ja tällöin saat kyllä Chrome OS -järjestelmällä hoidettua kaiken. Voit maksaa laskuja ja kuunnella musiikkia.

Olen Chromebookin käyttäjä huhtikuusta 2016 ja ne hetket, jolloin olen tarvinnut Windowsia, voin laskea käsin. Ehkäpä muutamia vuodessa. Olen joutunut turvautumaan kirjaston koneisiin tai vierailemaan tuttujen tietokoneilla. Kun massat juoksevat Windows-kaupoille, olet aina turvassa Chrome OS -valinnallasi. Jos taas olet Windows-fanaatikko, et todennäköisesti lue tätä arvostelua tositarkoituksella. Siitäkin huolimatta voin suositella tätä tietokonetta sinullekin vaikkapa kakkoskoneeksi kotiin tai matkusteluun työntekotarkoituksessa. Yksi bloggaa, toinen kirjoittaa dokumentteja asiakkailleen, siitä kuinka Chromebook muuttaa maailmaa.

Edelleen, en ostaisi tätä Chromebookia normaalihintaan, mutta 449 eurolla tämä tietokone on täydellinen. Kaikki tässä on pääasiassa hyvää. En lähde valittamaan puutteista ja Play Kauppa olemassaolollaan ei päätä kiristä. Google on antanut mahdollisuuden poistaa sen käytöstä. Luulisin, että aika harva tekee niin, mutta hän joka tähän toimenpiteeseen uskaltaa, saa lisätehoa surffailuun. Play Kauppa voi olla sinulle, mutta toisaalta jos se ei ole mieleesi, poista käytöstä. Koneen ostamatta jättäminen pelkästään siksi, että Play Kauppa on turha, ei siis kannata. Sinulle on annettu valta päättää hyödyttääkö Play Kauppa juuri sinua. Minä en ole tällaiselle mahdollisuudelle lämmennyt.

Toisaalta minä olenkin minimalisti. Pärjään muita paljon vähemmällä.

Juuri nyt on niin. Ja tänään on muuten siivouspäivä.

Aivan kuten Google Play Musiikki jo ennusti (katso kuvaa). Alan epäillä, että Google osaa lukea ajatuksiani, sillä lauantaisin siivoan viikosta toiseen. Niin on tänään ja Google tietää sen!

Kommentit