Miksi en äänestä vaaleissa

Vaalimainoksia
Kun puhut minusta, puhu erilaisesta ihmisestä, sillä minä en seuraa urheilua, uutisia, televisiota tai radiota, enkä edes politiikkaa tai trendejä vaatteissa ja elektroniikassa. Moni on kysellyt miksi, sillä politiikka on tärkeää, vaan ei minusta. Minunlaisia ihmisiä on monta.

Mitä äänestämiseen tulee, en ole hirveästi äänestänyt, enkä aio äänestää presidentinvaaleissa. Nyt tätä on mahdotonta ohittaa, presidenttiehdokkaat ovat tyrkyllä niin kauppamatkalla kuin Facebookissakin. Sanotaan, että äänestää pitää, mutta en keksi mitään syytä. Presidentin tarkoitus on jutella mukavia Putinin ja Trumpin kanssa, oli siellä kuka tahansa, sodat jatkuvat ja ongelmat kasvavat. Edes koulukiusaaminen ei lopu koskaan. Mutta miksi, luuletko, että kaikki tämä olisi yhden ihmisen käsissä? Yksi ihminen on voimaton.

Politiikka on ajanhukkaa

Politiikka ja sen jokapäiväinen seuraaminen on tärkeää aikaa sinulta. Se on yhtä turhaa kuin urheilun seuraaminen, palloa liikutellaan kentällä, ja mikään ei muutu elämässäsi parempaan. Olen äänestänyt elämäni aikana kaksissa kunnallisvaaleissa, mutta sielläkin meno on samanlaista, asiat eivät välttämättä muutu miksikään. Metsää kaatuu kuin tähänkin asti, sillä raha ratkaisee tässä maassa eniten. Ja luuletko tosiaan, että tässä maassa olisi maailman puolustajia sinun näkemyksillä?

Mitä 20 kysymyksen kyselytunti kertoisi sinusta?

Nyt, mitä yhtä suppea vaalikone kertoo edustajasta, jota aiot äänestää? Näistä syistä en harrasta politiikkaa, eikä pahemmin kiinnosta edes äänestää, ja syitä on monia.

1. Äänestäminen vaatii aikaa. Politiikka, oli se sitten valtakunnallista, tai kunnallista vaatii aikaa. Sinun tulee tutkia ihmisten taustoja, heidän sopivuutta omaan arvomaailmaan, käyttää aikaa vaalikoneissa ja puolueiden sivuilla, tapahtumissa, matkustaa bussilla kenties kauaskin, ja sitten vielä äänestää heitä. Tämä on aikaa, kun olisit voinut parantaa maailmaa, tekemällä töitä unelmiesi toteuttamiseksi, opiskelemalla kieliä ja parantamalla itseäsi ihmisenä. Äänestyksen jälkeen tämä ei lopu, sinun tulee seurata ehdokkaasi, että hän tekee kaiken luvatun, ja toivoa ettet joutuisi katumaan.

2. Löydän parempaa tekemistä. Minulla ei ole aikaa seurata vaalien jälkeen ehdokkaani menestymistä, tekemisiä, tai muutakaan. Siksi en yleensä äänestä ketään. Totuus on, että ehdokkaat lupasivat, ettei koulutuksesta leikata vaan mitä kävikään samojen ihmisten astuessa sisään töihin Eduskuntaan? Jos et sinä löydä mitään politiikkaa parempaa, on ehkä aika etsiä jotain, sillä sitä on tarjolla runsaasti. Moni ei edes jaksa seurata politiikkaa rankan työpäivän jälkeen, ensin äänet ja sitten et voi enää valittaa päätöksistä, sillä kuulemma olet äänestänyt ja et ole asioista perillä.

3. Ei mitään merkitystä. Äänestäessä, parasta mitä voit toivoa, että edustaja vaikuttaa asioihin kertomallaan tavalla. Olen huomannut, että vaikka kuinka paljon seuraisit politiikkaa, asiat eivät muutu miksikään. Tulee hyviä päätöksiä, useimmiten huonoja, ja sinulla ei ole sanaakaan näistä. Tästä syystä en seuraa uutisia, vaikka miten paljon uutisten mukaan iskuja tehdään, mitä voin sille? Mitä voin sille, että aktiivimalli tuli ihmisten arkeen? Vaikka miten seuraan asiaa, mikään ei muutu. Sinun äänellä ei ole merkitystä sen käyttämisen jälkeen, voit vain katua sitä myöhemmin.

4. Se on masentavaa. En tiedä sinusta, mutta minusta uutisten ja politiikan seuraaminen on masentavaa, tuntuu että asioihin ei saa mitään sopua ja päätöksiä tulee liukuhihnalta, joilla ei ole mitään vaikutusta. Masentavaa on se, että edustaja sanoo aktiivimallin työllistävän, vaikka meillä on kohtaanto-ongelma. Masentavaa on se, että joku sanoo, että asumistuen leikkaaminen pienentää vuokria. Mene ilmaiseen kirjastoon, lue muutama kirja, ja opi ettei näillä asioilla ole mitään vaikutusta työllisyyden tai edes vuokrien kohtuullistamisen kannalta.

5. Kansanedustajien sivut sisustusta. Facebookissa sinulla on ääni, voit kommentoida niin uutisia, kuin sitä poliitikkoa. Joskus saat tykkäyksen, toisinaan kommentin, kiitos! Mutta mihin tämä johtaa? Niin kauan kuin on vallassa hallituspuolue, vasemmisto tai vihreät tai sosiaalidemokraatit eivät voi asialle mitään. Parasta mitä voit toivoa, on toimia seuraavissa vaaleissa, että hallituspuolue olisi täynnä perussuomalaisia, vihreitä ja vasemmistoliittoa. Näin saattaakin käydä, mutta mikään ei muutu. He ehkä korjaavat nykyisen hallituksen virheet, tuoden paljon lisää, ja sinä suutut.

6. Luotatko tuntemattomaan ihmiseen? Minä en. Jos tuntematon mies sanoo minulle, että minulla on ruma reppu, se perustuu hänen ajatusmaailmaan enkä voi sille mitään. Miksi minun pitäisi luottaa siihen, jos sama mies sanookin, että hän ei leikkaa kouluista, että hän kokeilee mielellään perustuloa ja että hän poistaa työttömyyden? Se on hänen sana tänään, huomenna sama mies voi kiittää sinua äänestä, mutta nyt minä aion leikata rahaa niin sinulta kuin muiltakin - sillä olen nyt vallassa. Sinä olet vastuussa kaikkien äänestäjien kanssa siitä, mitä Suomi on tänään.

7. Äänestämällä tuet systeemiä. Sanotaan, että olet vapaa yksilö ja sinulla on sananvapaus. On, mutta oikea sananvapaus on presidentillä ja kansanedustajilla, etkä sinä saa sanoa sanaakaan äänestämisen jälkeen. Voit kommentoida ja lähettää postia edustajille, mutta taas, sinun on toivottava parasta että sinua kuunnellaan. Kansanedustajia ei kiinnosta tavallinen kansalainen, heitä kiinnostavat isot yritykset, ja näiden etuja suojellaan. Milloin viimeksi eduskunnassa puhuttaisiin liian hintavista vuokrista? Oikeat toimenpiteet puuttuvat! Asioille ei haluta tehdä mitään.

8. Paras tapa vaikuttaa, on vaikuttaa itse. Mielestäni asia on niin. Toki hallituksen päätökset voivat vaikuttaa jokaisen arkeen, mutta älä unohda sinun voimaa vaikuttaa. Jos sinun tilipussista varastetaan 10 euroa leikkauksena, muistetaan alkuun se, ettei sinulla ole reklamaatio-oikeutta ja toisaalta voit aina itse kostaa. Kuluta vähemmän ja valtio saa vähemmän veroeuroja. En muutenkaan ymmärrä miksi pitäisi äänestää tuntemattomia ihmisiä edustamaan kansaa, nykytekniikalla ei luulisi olevan vaikeaa kysyä mielipidettä suoraan kansalaisilta vahvan tunnistautumisen aikakaudella. Politiikka suojelee mielestäni liikaa lainsäätäjiä, kuin meitä muita tavallisen luokan kansalaisia, ilman osaa taikka arpaa maamme tilanteeseen. Paras tapa vaikuttaa on vaikuttaa itse.

9. Ihmiset muuttuvat. Etenkin rikastuessa, ihmiset muuttuvat. Toki muutenkin. Voitko todella luottaa siihen, että se mitä ajattelet tänään televisiosta, pitäisi paikkansa vuoden päästä? Sen lisäksi on aika hankalaa sanoa se, koska ihminen puhuu totta vai tarua, mieti sitä. Juuri siksi politiikassa tapahtuu kaikenlaista. Sininen tulevaisuus syntyi laittomasti, kukaan ei ole äänestänyt sellaista puoluetta sisään, samaan aikaan pienillä puolueilla ei ole edes mahdollisuutta tulla sisään. Kaikki on kiinni rahasta. Raha puhuu niin paljon politiikassa, että hävettää. Raha muuttaa ihmisiä ja tulos on eduskunnassa. Miksi kenenkään pitäisi antaa vapaassa maassa ääni toiselle.

10. Kansanedustaja on vankilassa. Kansanedustaja yrittää parastaan ajaa asioita, mutta politiikka on hänelle eräänlainen vankila, ja kun puhun tästä vankilasta tarkoitan tietenkin puoluetta. Puolueella on oma linja ja kansanedustajan on liityttävä heidän ideologiaan. Millainen vaikuttaminen on se, jossa et voi oikeasti vaikuttaa, olemalla vapaa mielipiteeseen? Kaikki vihreät olutasiassa olivat sitä vastaan, täysin siitä syystä, että nyt haluttiin olla hallitusta vastaan ääniä saadakseen. Tavallinen ihminen ei ymmärrä, tai edes halua tajuavan, että koko politiikka on vallan hakemista ja sinä olet kohderyhmää.

Tässä kymmenen syytä miksi en arvosta politiikkaa ja viime aikoina en ole edes aktiivisesti osallistunut siihen. Saatan ehkä kommentoida siellä jossain asiasta, mutta naapurini sanoin, ei sillä kannata päätään vaivata. Asioita tulee, asioita menee, me voimme vaikuttaa vain omiimme. Vaalien aikana meille toitotetaan, että jokaisella äänellä on merkitystä ja niin onkin, edustajat saavat mahdollisuuden palkkioonsa. Totuus on kuitenkin se, että ketä äänestetäänkään, leipäjono ei Suomesta lopu koskaan. Hallitus on tehnyt hienoa työtä, kansalaiset!

Älä valita, äänestä heti

Moni on sanonut minulle tasan näin. He ovat äänestäneet, mutta minä en ole. Heidän mukaansa en saisi kritisoida, jos en ole äänestänyt ketään. Kehotan lukemaan uudelleen aiemmat 10 syytä siihen, miksi politiikka on huono tapa vaikuttaa, se ei oikeastaan toimi. Meille on moni muukin asia arkipäivää, sinun pitää juoda maitoa, sinun pitää juosta lääkärillä, sinun pitää opiskella, sinun pitää perustaa perhe ja sinun pitää elää velaksi. Me uskomme, että koska massat tekevät, meidänkin tulisi tehdä niin. Lopultakin kansat ovat äänestäneet satoja vuosia.

Sanotaan, että uskonto on huijannut ihmisiä läpi elämän, mutta niin tekee myös politiikka. Ihmiset ovat ohjelmoituja ajattelemaan, että he jotka eivät äänestä, eivät voi valittaa.

Jos olisin palomies, sanoisin väärin sammutettu, näistä syistä.

1. Minä en ole äänestänyt näitä ihmisiä eduskuntaan. Kun puhut valitusoikeudesta, toivon teidän puhuvan asioiden oikeilla nimillä, en ole vastuussa näistä toimista eduskunnassa. Eduskunnan vaaleissa en ole äänestänyt ihmisiä, jotka toivat aktiivimallin, leikkasivat köyhiltä ja toivat väkevämmät oluet kauppaan. Kun en ole äänestänyt ketään edustamaan asiaani, minulla on oikeus hallituksen toimia haukkua. Äänestäjä on käyttänyt ääntään ehdokkaaseen, joka toivottavasti pääsi mukaan, sinultahan se valitusoikeus puuttuukin. Olet äänestänyt, nyt ainoa tapa vaikuttaa, on kirjoittaa tälle kyseiselle edustajalle. Hän edustaa sinua. Etkä voi sille mitään, jos hän ei siihen kykene.

2. Sinä äänestäjänä olet vastuussa ehdokkaasi toimista. Jos äänestämäsi edustaja ei olekaan mieleesi, tai se ei oikeasti edes aja mainostettuja asioita, sinulla on mennyt ääni hukkaan. Et voi äänestää uudelleen, sinulla ei ole oikeutta potkia kansanedustajaa pihalle, ja mieti vielä, mitä oikeuksia sinulla on. Kun laitoit numeron paperiin, leimasit ja laitoit boksiin, se on siinä. Ei palautusoikeutta. Kun minä en ole äänestänyt, en joudu pettymään, koska en ole lammas. Lampaat tekevät sen mitä sanotaan. Äänestä, että sinulla on ääni. Sekin on ääni, kun istuu vaalipäivänä kotona.

3. Äänestämättä jättäminen on ääni. Kun en äänestä, olen koko vaalipäivän vapaa, mutta minun maailmassa tämäkin on ääni. Äänestämättä jättämisellä kerron etten tue tällaista teatteria mitä politiikka nyt on, mielestäni on parempia tapoja hoitaa Suomi kuntoon, en halua antaa valtaa toiselle ja pidän vallan mieluusti käsissäni. Jos joku ei tätä tajua, olisit käynyt koulut! Valta kuuluu kansalaisille, kansanedustajuus on eräänlainen tapa huijata ihmiset uskomaan siihen, että valtaan äänestäminen ajaisi loppujen etua. Ketä kiinnostaa sinun etu, kun tässä maailmassa on isompia gryndereitä, joiden kenkiä nuolla. Kansanedustaja nykyään ei edusta kansaa.

Toiset ovat sanoneet, miksi en menisi itse vaikuttamaan? Kerron. Olin sitten vihreissä tai vasemmistoliitossa, mielipiteeni ei merkkaa mitään, jos en noudata puolueen linjaa. En myöskään halua ääniä itselleni, minulle on ihan sama mitä muut ovat mieltä, ja mielestäni paras tapa vaikuttaa on vaikuttaa itse. Jos haluan kiusaamisen loppuvan, puutun nähdessäni sitä. Jos haluan köyhyyden loppuvan, mainostan ihmisille sitä, että minimalismi säästää rahaa. Ei tarvitse olla poliitikko, tehdäkseen blogia. En halua valtaa, me olemme kaikki tasa-arvoisia. Puolueessa en olisi itseni.

Loppusanat

Kuvan presidentinvaaleihin liittyen otin tänään kävelylenkillä, ja mietin jo silloin, että nyt on pakko avautua. Totuus on, että presidentillä ei ole valtaa maassa, ainakaan paljoa. Miksi äänestää, koska äänestäminen on aikaa. Aika on lyhyt ja se tikittää loppumistaan päivä päivältä. Haluatko todella käyttää kallista ilman palautusoikeutta olevaa aikaasi tuntikausia vaalikoneissa, vaalilähetyksiä katsellen, julkisiin poliittisiin tapahtumiin osallistuen ennen tärkeitä vaaleja, ja vielä sen jälkeen seuraillen kun puolueet väittelevät asioista ilman että sinulta kysytään mitään?

Minulta ei kysytty kantaani saako vahvempia tölkkejä tuoda kauppaan, minulta ei kysytty saako asumistukea leikata, minulta ei kysytty saako eläkeikää nostaa. Onko sinulta? Jos meille annetaan ääni jonkun kansanedustajan kautta, joka ei edes välttämättä pääse eduskuntaan sisään, niin miten paljon oikeasti voimme vaikuttaa? Ainoa asia, missä voisi äänestää ja joskus kannattaakin, on kunnallisvaaleissa. Kunnanvaltuusto päättää siitä säästetäänkö puut kotikunnassasi. Siinäkään takeita ei ole, että asiat muuttuvat, jos edustajasi edes pääsee sisään.

Myös kotikunnassani haluan omistaa äänen itselläni, en valitsemallani edustajalla. Sinulla on ääni, mutta luotatko siihen, että vaalikone antaa vastauksen kysymyksiin? Olen asunut naapurini kanssa vierekkäin jo vuosia, olemme käyneet hänen kanssa saunassa joka tiistai, mutta vieläkään en tunne häntä. Olemme jutelleet paljon ja joka viikko opimme toisistamme uutta. Sitten kuulen jatkuvasti ihmisiä, jotka luottavat siihen, että vaalikoneen avulla valitsemani kansanedustaja vastaa omia arvojani täysin. Se ei ole vain naurettavaa, se on mahdotonta.

Olitpa sitten kuka tahansa, muista että jokaisella on ääni, joten käytä sitä.

Silloinkin kun et äänestä ketään, käytät ääntäsi pelkäämättä.

Kiitos että äänestät!

Kommentit

 1. En itsekään äänestä, Irwin sanoi sen aikanaan ääneen. Ei todellakaan mikään muuttu, ihmiset haluavat vain valtaa ja ei voisi heitä vähempää kiinnostaa yksittäinen ihminen.

  KansanEDUSTAJA, edustaa kansaa. Ei näillä muuta virkaa ole kuin nuolla isojen yritysten takapuolta, täysin idioottimaista äänestää. Hyvä kun joku ajattelee samalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja säästyy aikaa :D

   Ihmiset tyypillisesti huomaavat äänestysvirheensä ja kertovat toimivansa eri tavalla seuraavissa vaaleissa, mutta jonnekin se sitten unohtuu. Mikään ei nimittäin muutu silloinkaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle