Putkimies pelasti talvelta

Oraksen termostaatti
Aiemmin kirjoitin siitä, kuinka huonosti Lassila&Tikanoja toimii. Patteri nimittäin oli kylmä syksystä alkaen, nyt tilanne on muuttunut. Putkimies pelasti minut kylmyydeltä! Kaikki ei mennyt niin kuin elokuvissa, mutta nyt toimii, ja kohta olisi lisää uutisia.

Mielestäni Lassila&Tikanoja on nyt petrannut. Näen omin silmin, kuinka auraa ei tarvitse enää odottaa, ja se auraa kunnolla myös parkkipaikat. Myös yhteisissä tiloissa ei ole enää niin likaista kuin ennen. Täydellistä huoltoyhtiötä tuskin on missään, mutta huoltomiehen vaihtumisen jälkeen petrattavaa silti olisi. Vasta kolmas huoltomiehen asiointi kämpillä sai hänet miettimään, että olisikohan tässä sellaista vikaa, mille hän ei mitään voi. Hän tilasi viime viikolla vihdoin putkimiehen. Vikailmoituksen jälkeen, valitettavasti.

Putkimiehen odotus pitkittyy

Ongelmaa on yritetty ratkaista ilmaamalla patteri. Nuori kundi istui patterin kanssa syksyllä puolisen tuntia ja hän joutui lähtemään, sanomalla ihan rehellisesti ettei tiedä mitä tehdä. Hän ainakin myönsi sen. Lupasi, että tulee takaisin, jos ongelma ei poistu ja kävi vielä säädöt katsomassa taloyhtiössä patteriverkostolle. Koska silloin oli nollakelit, ajattelin, että odotan kunnes kunnon talvi tulee. Pakkasilla oli pakko jättää uusi vikailmoitus, kun patteri oli edelleen kylmä.

Odotin miestä viikkoja, kunnes kyllästyin koko hommaan. Ajattelin, ettei häntä enää kiinnosta. Kuukauden odottelun jälkeen netti-ilmoituksesta päätin soittaa huoltoyhtiöön ja saman tien mainitsin sen, että en enää jaksa odottaa viikkoakaan lisää. Päivän päästä huoneeseeni saapui nainen, joka kertoi, että talkkarimalli on nyt poistunut. Ajattelin, että hän vihdoin tekisi asialle jotain. Nainen tuli ilmoittamaan, että termostaatti on rikki, ja se kannattaisi vaihtaa.

Kun kysyin aikooko hän tehdä asian eteen jotain, hän ilmoitti, ettei aio. Termostaatit vaihdetaan kaikille samaan aikaan keväällä. Nauroin pitkään ja kysyin, mitähän varten ylipäätään tulet sitten. Nainen lähti pois sanomatta mitään ja vähän ajan päästä toinen huoltomies tuli vaihtamaan sen. Mieheltä ei mennyt aikaakaan, kun uusi termostaatti oli kiinni. Kysyin häneltä miksi patteri ei lämpiä, hän sanoi, että termostaatti on nyt kunnossa ja kaikki toimii oikein.

Viisas mies kysyisi itseltään, pitäisikö tilata putkimies heti hommiin? Huoltomiehet eivät voi nimittäin putkiin koskea. He voivat vain ilmata tai vaihtaa termostaatin, siihen päättyy heidän osaaminen. Mies lähti toteamalla, että patteri on kunnossa, eikä sen ole tarkoituskaan olla lämmin kaiken aikaa. Epäilin asiaa jo silloin, koska olin jo aiemmin kovilla pakkasilla yrittämässä nukahtaa, kun patteri oli kylmä. Viime talvella patteri lisäksi toimi, ainakin vielä varsin kohtuullisesti.

Laitoin uuden vikailmoituksen ja tämä nainen ilmaantui takaisin. Hän alkoi pyöritellä lämpömittaria edessäni, että sisällä on 18 astetta ja tuskin jäädyt yöllä hengiltä, vaikka patteri olisikin täysin kylmä. Kun hän kysyi, aiotko nukkua trooppisissa lämpötiloissa, minä luulin hänen pitävän minua tyhmänä. Hän toisti, että eikö olekin mukavaa, ettei tule liian lämmin nukkuessa? Kysyin heti, talvella? Hän kuitenkin suostui vihdoin tilaamaan putkimiehen. Kauan kestikin!

Hän vihdoin myönsi sen, että patterissa on ehkä jotain vikaa, jos se ei lämpiä, vaikka ulkona olivat kovat pakkaset päällä. Perjantaina 19. tammikuuta vihdoin putkimies tilattiin, kun hän vielä kertaalleen soitti minulle asiasta ja ihan kiusallaan kertoi, että oletko mitannut lämpötilan oikein? Piti sanoa, että sinä olet myös ja tiedät mitä se on ollut, talvella. Äärirajoilla. Hän lisäksi kysyi mistä alkaen patteri toimi huonosti. Kerroin, että ongelman havaitsin viime syksynä.

Loppusanat

Huoltomiehet ovat joskus ylimielisiä. He eivät myönnä vikaa niin kauan, kunnes itse kerrot heille, mitä pitää tehdä. Tänään tiistaina putkimies tuli taloon. Hän kertoi heti, että huoltomiehet eivät tiedä kylmistä pattereista yleensäkään mitään ilmausta ja termostaattia pidemmälle. Ei ihmetellyt, jos eivät ole heti kutsuneet. Hän kuitenkin paikansi ongelman, venttiili oli rikki ja lisäksi toinen osa vaatii vaihtoa, minkä hän tekee huomenna. Hän teki jotain noin kaksi tuntia ja tässä ajassa hän myös joutui käymään kaupassa uutta venttiiliä ostamaan. Ei mennyt aikaakaan kun hän palasi.

Kaupanteon jälkeen hän asensi sen ja putsasi patteriverkostoa, hänellä oli ainakin jonkinlainen imuri mukana, ja muita välineitä. Meteliä kuului paljon. Lopuksi hän lähti tupakkatauolle. Tämän ajan hän toivoi, että patteri alkaisi lämmitä. Niin kävikin, kun hän palasi, patteri oli jo puoliksi kunnolla lämmin. Hän jätti kuitenkin työt kesken ja kertoi palaavansa asiaan huomenna - kun saa myös toisen varaosan hankittua. Lähdin samalla myös ulkoiluttamaan koiraa, joka halusi lenkille.

Kun tulimme koiran kanssa kotiin, ensimmäisenä menin patteria katsomaan, ja kuinka ollakaan - se oli tulikuuma päästä päähän. Mietin samaan aikaan sitä huoltomiestä, joka termostaatin vaihdon jälkeen sanoi, että kylmähkö patteri toimii oikein pakkasilla ja talvella. Huomenna aamulla putkimies viimeistelee työn, hänen mukaansa jos tämäkään ei olisi auttanut, hän alkaisi miettimään patterin vaihtoa tai perusteellisempaa patterin putsausta sisältä. Onneksi päästiin termostaatilla ja venttiilillä. Pois lähtiessä hän tarkisti olohuoneen patterin ja kertoi sen olevan viallinen myös.

Koska asun vuokralla, myös seuraava korjaus ei tule minulle maksamaan mitään ja nyt huomaan, että kaikki huoneiston patterit ovat samalla tavalla kuumia sekä varsinkin nyt tulikuumia.

Kiitos putkimiehelle, vielä on talvea jäljellä, lämpimän patterin kanssa!

Kommentit

 1. Tuo L&T:n talkkarimalli taitaa olla sieltä minne aurinko ei paistele? Meidän vuokratalossa olen ilmoittanut kolme kertaa viallisesta pihalampusta, ensimmäisen kerran viime lokakuussa = ei vieläkään mitään reaktiota.

  Noissa täytyy pistää vaan kova kovaa vastaan, nuo kun yrittää venkuilla viimeiseen asti ("kyllähän tää 18 astetta riittää" ja muuta päänaukomista). Vähintäänkin vuokran alennus tuossa kohtaa vaadittava, ellei laiteta kuntoon.

  L&T on pörssifirma, joka tietysti pyrkii saamaan työntekijäpuolen kuluja tällä talkkaripaska-mallillaan alemmaksi. Sen toimivuus vaan on sellainen, kuin olemme nyt todenneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normaalia tältä huoltoyhtiöltä. Täälläkin palaneen lampun vaihtaminen pyykkitupaan ja saunaan vei näiltä kuukauden ja vaati viisi yhteydenottoa. Ei kiinteistönhoitoa hoideta näin, valikoimalla mitä tekee ensimmäisenä aina.

   Epäilimme naapurin kanssa sitä, että suurin osa työntekijöistä L&T:llä ovat juuri koulusta valmistuneita, joilla ei ole työkokemusta saati taitoa, ja sitten palkkaa ei tarvitse maksaa.

   Saa nähdä mihin isännöitsijä lopulta päätyy, vaihdetaanko tämä toiseen vielä tänä vuonna, kuten aiemmin oli tarkoitus.

   Poista
  2. "Ei kiinteistönhoitoa hoideta näin, valikoimalla mitä tekee ensimmäisenä aina."

   Kyllähän asioilla on prioriteetit yleensä. Näissä tapauksissa kyse taitaa olla vaan siitä, että oikein mitään ei saada aikaiseksi - mikä onkaan perimmäinen syy.

   "Epäilimme naapurin kanssa sitä, että suurin osa työntekijöistä L&T:llä ovat juuri koulusta valmistuneita, joilla ei ole työkokemusta saati taitoa, ja sitten palkkaa ei tarvitse maksaa."

   Jotain tällaista epäilen itsekin. Voivat olla myös 9 €/päivä "työkokeilijoita". Toisaalta mitään uutisointia tämänlaisesta ei ole ollut.

   "Saa nähdä mihin isännöitsijä lopulta päätyy, vaihdetaanko tämä toiseen vielä tänä vuonna, kuten aiemmin oli tarkoitus."

   Huoltoyhtiö?

   Pienemmät yhtiöt hoitaa järjestään asiat paremmin. L&T kun on iso konserni, sillä lienee varaa tehdä halvempi tarjous kilpailutettaessa. Halvin aina voittaa - laadulla harvemmin väliä (näin se yleensä tavallisesti menee).

   Poista
  3. Halvalla saatiin kyllä taloyhtiönä, siinäpä sitten ongelma. Eilen ei ole auraa käynyt koko päivänä, kun oli piha lunta täynnä. Tänään jo suli kaikki plussakelien johdosta.

   Patteriasiassa täytyy sama vielä tehdä olohuoneeseen, saa nähdä ymmärtääkö huoltomies nyt tilata suoraan putkimiehen, vai ymmärtääkö mitä sinne laitetaan - putkimies. Putkimies itse vielä sanoi, että olisi todella hyvä tehdä tuo nyt kaikkiin pattereihin samalla.

   Täällä oli ennen Pirkan talohuolto, se toimi oikein hyvin.

   Poista
 2. Meilläkään ei patteri toiminut kunnolla muutama viikko sitten. Joku tuli sitten patteriverkoston perussäädön tekemään ja nyt toimii taas. Harmi, että sulla kesti kauan ennenkuin patteri saatiin toimimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoltoyhtiö onneksi vaihtui, nyt asiat tapahtuvat vähän nopeammalla tahdilla Kotikadun toimesta.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle