Facebook tietää sinusta kaiken - ikuisesti

Facebookitta voi nauttia tapahtumista
Naamakirjan käyttö on suosittua. Hitsi, meitä ihmisiä on myös niin Instagramissa kuin päivän Twitterissä, ainakin toistaiseksi. Itse en ihmeisiin kuulu, paitsi valitettavasti ensimmäiseen, enkä varmaan pitkään edes siihen. Facebook sanoo antavansa onnea, mutta ei koskaan sitä toimita.

Profiilikuva ei ole oikea ihminen. Vielä vähemmän jos henkilö on kokonaan kuvaton. Ei ihan tavatonta, sanoisin. Moni ei halua esiintyä oikealla kuvallaan internetissä. Sen sijaan lemmikin yksityisyys ei näitä käyttäjiä huoleta. Lemmikki kun ei tiedä edustavansa jotakuta sosiaalisessa mediassa profiilikuvan kautta. Minua on jo pitkään harmittanut Facebookin vakoilu.

Tämä turhakepalvelu ja sen älykäs omistaja tietää sinustakin kaiken. Mutta huolettaako tämä sinua? Iltalehdet toitottavat väliajoin palveluiden vakoilusta, ja ennen kaikkea hyvin turvattomista tietoa varastavista sovelluksista. Kohu on voimassa päivän, ja kaikki unohtavat sen. Facebookia ei ajeta alas, ei edes suurmedioiden jättikampanjoilla. Ihmiset ovat koukussa kivaan ja joillekin Facebook on yhtä tärkeä, kuin kuukausittainen tilipussi firmalta. Ilman ei voi oikein elää, tai se on hyvin vaikeaa.

Naamakirjan arkisto paljastaa kaiken

Jokainen voi ladata arkistonsa omalle nimelleen. Oma henkilökohtainen arkistoni sattui olemaan lähes 70 megatavua. Tässä oli ihan kaikenlaista. Minun täytyi tutkia tätä monivuotista arkistoa hyvän ajan kanssa  edes pitkäksi havaittu tunti ei ole riittänyt. Valitettavaa onkin se, että tämä arkisto kasvaa päivä päivältä. Koska minä, minä, annan sen tapahtua. Onko aika vastustaa tätä vakoilua? Palautetaan vanhanaikainen viestintä, soitetaan älypuhelimella ja jutellaan, ennen nettiin laittamista!

Arkiston laajuudesta kertoo jotain se, että sen toimittaminen kestää Facebookilta noin kymmenisen minuuttia, ja tässä kaikki mitä sinäkin voit löytää sieltä itsestäsi ja muistakin ihmisistä:

1. Kaikki tiedot ihan sinusta. Facebookin arkisto avautuessaan vie omaan profiiliin. Täällä sanotaan, että loin tilin Facebookiin 30. elokuuta 2012 klo 10.42.00. Hitsi, edes minä en muistanut näin tärkeää tietoa  etenkään minuutin tarkkuudella! Facebook tuntee hyvin nykyisen sekä entisen sähköpostini. Facebook muistaa entisen nimeni, koska vaihdoin sen aikoinaan suomalaiseen. Facebook tietää kaikki asuinpaikat ja -ajat, työpaikat, koulut, parisuhdetilanteeni, puhelinnumeroni, puhumani kielet, ja mielenkiinnon kohteissa ensimmäisenä oli Väinö Paunu Oy ja sitten liuta lisää. Kaikki tykkäämäni artistit, leffat, sarjat, asiat, yritykset, maat, paikkakunnat... Osa näistä tiedoista näkyvät onneksi vain minulle. Mitä tietoa jaat Facebookille, ja mihin sitä ilmaiseksi jaettua dataa oikein käytetään?
Mainontaan, jotta ostaisit paskaa. Sitä, mitä et ehkä tarvitse. Haluatko antaa mainostajille arvokasta tietoa, jotta voisit köyhtyä hieman lisää?
2. Kaikki mistä tykkäät jakaa. Facebook tietää mistä tykkäät jutella tai mitä haluat jakaa. Kun avasin aikajanan, järkytyin miten paljon muutamassa vuodessa on tullutkaan arkistoon, vaikken koskaan jaa aikajanalla mitään elämästäni. Ei ole tapana kirjoittaa käyneeni kaupassa tai matkalla, enkä tykkää päivitellä muutenkaan mistään. Silti tämä sivu arkistossa oli loputtoman vierityksen takana. Tässä oli kaikki videot, joista tykkäsin YouTubessa, Iltalehdessä, Taloussanomissa ja kaikkialla läpi internetin. Jos tykkäät, se on täällä. Ikuisesti. Näen juuri ne videot, joista tykkäsin ehkä liian helposti. Täällä näkyi myös Spotify-aikana kuuntelemani kappaleet. Kaikki ne Da Tweekazit, DJ Gollumit sekä juuri ne biisit, joita en kehtaisi enää edes kuunnella vaikkapa järkyttävien lyriikoiden takia. Jos tuuri käy, löydät myös milloin vaihdoit Facebookin kieltä, ja kenet sekä koska hyväksyit kaveriksi. Aika tutkia ja hutkia!
Tai hylkäsit, ehkäpä poistit, mutta hei onneksi Facebook ei kerro tästä muille. Vuosien toiminta arkistossasi. Onpa kauheaa, ja paljon lisää tulee koko ajan, varsinkin jos et tee mitään! Oletko tietoinen tästä?
3. Kuvat ja videot tarinoineen. Albumeittain kaikki kuvat ja videot? Myös ne kuvat, joita olet lähettänyt vahingossa kavereille? Ihan kaikki. Myös kavereiden. Entä tuntemattomien lähettämät paljastavat kuvat kehoistaan Inboxiisi, kaikki täällä. Jotta voisit ihailla näitä kerran vielä. Nämä kuvat eivät lähde Facebookista koskaan, koska vaikka poistat profiilin, sinun on vain luotettava siihen että data poistuu. Data jää kaverisi profiiliin näistä samoista kuvista. Näin arkistosta stereosarjan, minkä kaveri osti kaksi vuotta sitten. Näin arkistosta kuvan, minkä lähetin kaverilleni 2014 syyskuussa illalla. En edes muistanut lähettäneeni sitä, mutta ajattelin informoida pizzastani tuolloin. Näin myös kaikki täytteet, eikä siinä mitään, juusto sekä meetwursti sopii siihen täydellisesti. Tomaattia vielä, kiitos.
Kaikki media kaikilta. Aika huolestua? Unohdatko tämänkin kohun?
4. Tapahtumat, viestit ja tökkäykset. Jos olet miettinyt, koska ja ketä tökkäsit viimeksi, päivän, tunnin ja minuutin tarkkuudella  lopeta arvailut. Lataa arkisto ja katso. Samalla näet käymäsi keskustelut kaikkien kanssa. Näet myös tuntemattomien lyhyeksi jääneet En tunne sinua, sori -välitunnit. Näet ihan kaiken, sanasta sanaan. Myös sen, minkä et ehkä sanoisi enää koskaan. Näet myös sanasta sanaan sen, kun elämäsi paras Facebook-kaveri lopettaa vuosien työn  haukkuen ja lähtien menemään sinun kaverilistalta. Jos et muista koska, jatkahan lukemista, minä kerron. Vaikka osa näistä tiedoista eivät olekaan julkisia, sairasta on se, miten paljon tietoa Facebook meistä säilyttää  emmekä edes huolestu. Koska nykyään sitä sanotaan, että sosiaalinen media on sosiaalinen. Kerro kaikki.
Sosiaalinen media painostaa jakamaan tietoa. Mitä oikein mietit?
5. Kaverit, kaverit ja kaverit. Kohta kerron miksi. Sillä on olemassa kavereita, joita olet hyväksynyt, sitten on olemassa kavereita, jotka eivät ole pyyntöjäsi vahvistaneet laiskuuttaan. Kolmannet kaverit ovat syystä tai toisesta päätyneet poistoon. Näet heitä täällä. Päivien ja tuntien tarkkuudella. Näet ihan kaikki sisään tulleet pyynnöt, koska mitä teet  kyllä tai ei, kiitos. Listalla on paljon tuntemattomia muslimeja, ja niitä muita kavereita, joita en tunne. He ovat täällä. Facebook tietää kuka on yrittänyt päästä kaverilistaani. Facebook tietää ihan kaiken, ja jos haluat onkia tietoa kavereista omalla listalla, sitäkin arkistossa on. Sähköpostit, puhelinnumerot, asuinpaikat ja osoitteet  you name it! Mieti siis mitä jaat, koska Facebookissahan on tapana hyväksyä kaikki. Eihän kukaan haluaisi sanoa ei yhden kuukauden kurssikaverille? Ja täytyykö heidän tietää mitä mietit ja mistä numerosi koostuu?
Jos sinulla on 500 kaveria Facebookissa, laskepa nyt kuule uusiksi!

Loppusanat

Naamakirja on kovin ikävä juttu. Olen miettinyt sen poistamista. Sen voi tehdä kuka tahansa. Ei vain deaktivoimalla, mutta poistamalla kokonaan. Arkisto pelkästään on antanut käsittämättömän paljon tietoa minusta, ja koska sosiaalisen median idea on olla julkinen, suurin osa tiedosta sitä onkin. Mitä kommentoit Aamulehden sivuilla, on kaikkien nähtävissä. Vaikka sinulla olisi julkaisut vain kavereille, ei heidänkään kuuluisi tietää, mistä tänään nautit. Ei koskaan, sillä se syö kaverisuhteita. Miksi? Mieti itse. Jos luen jo aamulla Facebookista mitä teit eilen, mistä aiheista puhuisimmekaan sitten lounaalla iltapäivällä? Elämme aikaa, kun kyttäys on voimissaan, ja kaikki hyvä on vain sanottava  heti.

Meidän on jaettava jokaiset bileet, jokainen kylmäksi mennyt lounas, jokainen arkipäivä ja ainainen viikonloppu, että joku tykkäisi siitä. Me olemme sitä parempia, mitä enemmän meillä on reaktioita profiilikuvissamme. Olemme kiireisiä päivittämään sosiaalista mediaa sen sijaan että päivittäisimme dieettejä arjessamme. Koska näistä dieeteistä me tulemme paremmiksi ja sosiaalisen median kautta heikommiksi. Kun me jaamme kaiken näin julkisesti, kaverinkin on helppo tunnistaa heikkoudet. Juuri näitä heikkouksia he voivat käyttää sinua vastaan. Ei ehkäpä nyt, mutta viiden vuoden päästä.

Sosiaalinen media ruokkii narsismia. Moni lapsi ei enää osaa jutella kasvotusten. Liian moni aikuinen yrittää vakuuttaa muut samalla, kun Facebook-julkisivun takana on parisuhderiita, ja ulosottomies kaverina. Facebookissa roikkuminen on alkanut viimeksi kyllästyttämään minua. En pidä julkisivuista, vaan haluan tutustua ihmisiin vähän syvällisemmin. Tästä syystä tulen harkitsemaan Facebookista muuttamista oikeaan elämään. Rekisteröidy ilmaiseksi jo tänään. Jos joskus päätän niin tehdä, enkä usko sen olevan täysin mahdotonta, lupaan kirjoittaa jutun jotta sinäkin pääset ulos tästä vankilasta. Vapaus on se, joka kiinnostaa minua eniten. Vapaus elää ilman kahleita sosiaaliseen mediaan.

Jos olet valmiina, paina poistolinkkiä. Vain niin Facebook poistuu täysin. Tai niin ainakin väitetään, itse en ole siihen vielä kykeneväinen. Se hetki tulee vielä. Oletko valmis vapauteen, saanko kysyä?

Seuraavan kerran kun Facebook kysyy mitä ajattelet. No mutta, sehän kysyy.

Kuuntele tarkasti minua, ja mieti olla hyödyntämättä tätä vapaaehtoista tapaa jakaa tietoa.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia