Facebook tietää sinusta kaiken - ikuisesti

Facebookitta voi nauttia tapahtumista
Naamakirjan käyttö on suosittua. Hitsi, meitä ihmisiä on myös niin Instagramissa kuin Twitterissä, ainakin toistaiseksi. Minä en näihin kuulu, paitsi valitettavasti ensimmäiseen, enkä varmaan pitkään edes siihen. Facebook sanoo antavansa onnea, mutta ei koskaan sitä toimita.

Profiilikuva ei ole oikea ihminen. Vielä vähemmän jos henkilö on kokonaan kuvaton. Ei ihan tavatonta, sanoisin. Moni ei halua esiintyä oikealla kuvallaan internetissä. Sen sijaan lemmikin yksityisyys ei näitä käyttäjiä huoleta. Lemmikki kun ei tiedä edustavansa jotakuta sosiaalisessa mediassa profiilikuvan kautta. Minua on jo pitkään harmittanut Facebookin vakoilu. Tämä palvelu ja sen omistaja tietää sinustakin kaiken. Mutta huolettaako tämä sinua?

Naamakirjan arkisto paljastaa kaiken

Jokainen voi ladata arkistonsa omalle nimelleen. Oma henkilökohtainen arkistoni sattui olemaan lähes 70 megatavua. Tässä oli kaikenlaista. Minun täytyi tutkia tätä monivuotista arkistoa hyvän ajan kanssa - edes tunti ei ole riittänyt. Ja valitettavaa onkin se, että tämä arkisto kasvaa päivä päivältä. Koska minä, minä, annan sen tapahtua. Onko meidän aika vastustaa tätä vakoilua? Palautetaan vanhanaikainen viestintä, soitetaan puhelimella ja jutellaan, ennen nettiin laittamista!

Arkiston laajuudesta kertoo jotain se, että sen toimittaminen kestää Facebookilta noin kymmenisen minuuttia ja tässä kaikki mitä sinäkin voit löytää sieltä itsestäsi ja muistakin:

1. Kaikki tiedot ihan sinusta. Facebookin arkisto avautuessaan vie omaan profiiliin. Täällä sanotaan, että loin tilin Facebookiin 30. elokuuta 2012 klo 10.42.00. Hitsi, edes minä en muistanut tätä tietoa - etenkään minuutin tarkkuudella! Facebook tuntee myös nykyisen sekä entisen sähköpostini. Facebook muistaa myös entisen nimeni, koska vaihdoin sen aikoinaan. Facebook tietää myös asuinpaikat ja -ajat, työpaikat, koulut, parisuhdetilanteeni, puhelinnumeroni, puhumani kielet, ja mielenkiinnon kohteissa ensimmäisenä oli Väinö Paunu Oy ja sitten liuta lisää. Kaikki tykkäämäni artistit, leffat, sarjat, asiat, yritykset, maat, paikkakunnat... Osa näistä tiedoista näkyvät onneksi vain minulle. Mitä tietoa jaat Facebookille ja mihin sitä ilmaiseksi jaettua dataa käytetään?
Mainontaan, jotta ostat lisää sitä, mitä et todellakaan tarvitse. Haluatko antaa mainostajille tietoa, jotta voisit köyhtyä lisää?
2. Kaikki mistä tykkäät jakaa. Facebook tietää mistä tykkäät jutella tai mitä haluat jakaa. Kun avasin aikajanan, järkytyin miten paljon muutamassa vuodessa on tullutkaan arkistoon, vaikken edes jaa aikajanalla mitään elämästäni. Ei ole tapana kirjoittaa käyneeni kaupassa tai matkalla, enkä tykkää päivitellä muutenkaan mistään. Silti tämä sivu arkistossa oli loputtoman vierityksen takana. Tässä oli kaikki videot, joista tykkäsin YouTubessa, Iltalehdessä, Taloussanomissa ja kaikkialla läpi internetin. Jos tykkäät, se on täällä. Ikuisesti. Näen juuri ne videot, joista tykkäsin ehkä liian helposti. Täällä näkyi myös Spotify-aikana kuuntelemani kappaleet. Kaikki ne Da Tweekazit, DJ Gollumit sekä juuri ne biisit, joita en kehtaisi enää edes kuunnella vaikkapa järkyttävien lyriikoiden takia. Jos tuuri käy, löydät myös milloin vaihdoit Facebookin kieltä, ja kenet sekä koska hyväksyit kaveriksi.
Tai hylkäsit, ehkäpä poistit, mutta hei onneksi Facebook ei koskaan kerro tästä muille. Vuosien toiminta arkistossa. Kauheaa, ja paljon lisää tulee ihan koko ajan, varsinkin jos et tee mitään!
3. Kuvat ja videot tarinoineen. Albumeittain kaikki kuvat ja videot? Myös ne kuvat, joita olet lähettänyt vahingossa kavereille? Ihan kaikki. Myös kavereiden. Entä tuntemattomien lähettämät paljastavat kuvat Inboxiisi, kaikki täällä. Jotta voisit ihailla näitä kerran vielä. Nämä kuvat eivät lähde Facebookista koskaan, koska vaikka poistat profiilin, sinun on vain luotettava siihen että data poistuu. Data jää kaverisi profiiliin näistä samoista kuvista. Näin arkistosta stereosarjan, minkä kaveri osti kaksi vuotta sitten. Näin arkistosta kuvan, minkä lähetin kaverilleni 2014 syyskuussa illalla. En edes muistanut lähettäneeni sitä, mutta ajattelin informoida pizzastani tuolloin. Näin myös kaikki täytteet, eikä siinä mitään, juusto sekä meetwursti sopii siihen täydellisesti. Tomaattia vielä, kiitos.
Kaikki multimedia kaikilta. On aika huolestua?
4. Tapahtumat, viestit ja tökkäykset. Jos olet miettinyt, koska ja ketä tökkäsit viimeksi, päivän, tunnin ja minuutin tarkkuudella - lopeta. Lataa arkisto ja katso. Samalla näet käymäsi keskustelut kaikkien kanssa. Näet myös tuntemattomien lyhyeksi jääneet En tunne sinua -välitunnit. Näet ihan kaiken, sanasta sanaan. Myös sen, minkä et ehkä sanoisi enää koskaan. Näet myös sanasta sanaan sen, kun elämäsi paras Facebook-kaveri lopettaa vuosien työn - haukkuen ja lähtien menemään sinun kaverilistalta. Jos et muista koska, jatkahan lukemista, minä kerron. Vaikka osa näistä tiedoista eivät olekaan julkisia, sairasta on se, miten paljon tietoa Facebook meistä säilyttää - emmekä edes huolestu. Koska nykyään sitä sanotaan, että sosiaalinen media on sosiaalinen. Kerro vaikka kaikki.
Sosiaalinen media painostaa jakamaan tietoa. Mitä mietit?
5. Kaverit, kaverit ja kaverit. Kohta kerron miksi. Sillä on olemassa kavereita, joita olet hyväksynyt, sitten on olemassa kavereita, jotka eivät ole sinun pyyntöjä vahvistaneet. Kolmannet kaverit ovat syystä tai toisesta päätyneet poistoon. Näet heitä täällä. Päivien ja tuntien tarkkuudella. Näet ihan kaikki sisään tulleet kaveripyynnöt, koska tosiasiassa mitä teet - kyllä tai ei. Listalla on paljon muslimeja, ja niitä kavereita, joita en tunne. He ovat silti täällä. Facebook tietää kuka on yrittänyt päästä kaverilistaani. Facebook tietää tämän kaiken ja jos haluat onkia tietoa kavereista listalla, sitäkin tässä arkistossa on. Sähköpostit, puhelinnumerot, asuinpaikat ja osoitteet - you name it! Mieti siis mitä jaat, koska Facebookissahan on tapana hyväksyä kaikki. Eihän kukaan haluaisi sanoa ei yhden kuukauden kurssikaverille? Ja täytyykö heidän tietää mitä mietit ja mistä numerosi koostuu?
Jos sinulla on 500 kaveria Facebookissa, laskepa uusiksi!

Loppusanat

Naamakirja on ikävä juttu. Olen miettinyt sen poistamista. Sen voi tehdä kuka tahansa. Ei vain deaktivoimalla, mutta poistamalla kokonaan. Arkisto pelkästään on antanut käsittämättömän paljon tietoa minusta ja koska sosiaalisen median idea on olla julkinen, suurin osa tiedosta sitä onkin. Mitä kommentoit Aamulehden sivuilla, on kaikkien nähtävissä. Vaikka sinulla olisi julkaisut vain kavereille, ei heidänkään kuuluisi tietää, mistä tänään nautit. Ei koskaan, sillä se syö kaverisuhteita. Miksi? Mieti itse. Jos luen jo aamulla Facebookista mitä teit eilen, mistä aiheista puhuisimmekaan sitten lounaalla iltapäivällä? Elämme aikaa, kun kyttäys on voimissaan, ja kaikki hyvä on sanottava.

Meidän on jaettava jokaiset bileet, jokainen lounas, jokainen arkipäivä ja viikonloppu, että joku tykkäisi siitä. Me olemme sitä parempia, mitä enemmän meillä on reaktioita profiilikuvissamme. Olemme kiireisiä päivittämään sosiaalista mediaa sen sijaan että päivittäisimme dieettejä arjessamme. Koska näistä dieeteistä me tulemme paremmiksi ja sosiaalisen median kautta heikommiksi. Kun me jaamme kaiken näin julkisesti, kaverinkin on helppo tunnistaa meidän heikkoudet. Juuri näitä heikkouksia he voivat käyttää sinua vastaan ei nyt, mutta viiden vuoden päästä.

Jos olet valmiina, paina tätä linkkiä. Vain niin Facebook poistuu kokonaan. Tai niin ainakin väitetään, itse en ole siihen vielä kykeneväinen. Se hetki tulee vielä. Oletko valmis?
Seuraavan kerran kun Facebook kysyy sinulta mitä mietit. Tottele ja mieti olla hyödyntämättä tätä vapaaehtoista tapaa jakaa tietoa.

Kommentit

 1. Minä niin linkkaisin tämän kavereilleni, kaikki vain kirjoittaneet positiivista, yksi kuinka loputon parisuhde hänellä on ja kuinka hän rakastaa naistaan. Vitsi, kehuisi itse miehelle, ei tarvitse parisuhde sosiaalista huomiota. Kun ei kiinnosta. Luokan tytöistäkin tullut valmistumisen jälkeen outoja. Joka viikko selfie, rinnat näkyy puoliksi ym. Facebook on tehnyt ihmisistä vapaata riistaa ja tykkäyksiä haetaan jo avoimilla rinnoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, kaikki on nykyään julkista, ja moni tykkää vain tykkäämisen ilosta. Et voi tosiaan tietää kuka tykkää oikeasti. Mutta itsensä hyväksyminen on nykyään tällaista, että kaikki täytyy olla nättiä, jotta joku painaisi nappuloita ja lisää.

   Olen samaa mieltä, että osasta tyttöjä on tullut liian paljastavia, mutta tämä on ehkä H&M- tai muotimainonnan tulosta yleensäkin. Kadun varsissa mainostetaan mitä mainioimpia vaatteita vastaavasti pukeutuvilla naisilla. Tästä otetaan mallia.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle