Salasanojen ja tilien sekamelskaa

Spotifyyn salasana
Elämme maailmassa, jossa jokainen ostos kauppaan luo tilin, tai se ainakin tyrkyttää sitä. Toisaalta monilla on Facebook, Twitter tai Instagram. Ehkä tykkäät kuunnella musiikkia Spotifystä. Minullakin oli tämä tapa, josta pääsin kylläkin onneksi kauan sitten eroon.

Siirsin kaksi vuotta sitten soittolistani Google Play Musiikkiin ja sain näin viimeisenkin merkittävän asian saman katon alle Googlen helmoihin. Suljin tämän jälkeen Spotify-tilin lopullisesti. Tai niin ainakin Spotify lupasi tehdä, poistamalla kaikki tiedot. Suosittelen samaa sinullekin, sillä minimalismi on tässäkin asiassa hyväksi. Pääset eroon turhista salasanoista. Ennen minulla oli myös myös Dropbox, nyt on Drive, sitten WordPress ja nyt on Blogger.

Olen siirtänyt kaiken mahdollisen Googlen puolelle yhteen paikkaan.

Chrome muistaa salasanat

Salasanojen muistaminen ei toki ole vaikeaa, mutta käytän tähän silti Googlen palvelua. Google kysyy, tallennetaanko tiedot kirjautumisen yhteydessä, jatkossa riittää kun painaa Kirjaudu-nappulaa. Tällä hetkellä selaimen muistissa on salasana Googleen, Toshliin, Facebookiin, DNA:n sekä Elenian palveluihin. Näissä ovat käytössä vahvat salasanat ja Google lisäksi vaatii kaksivaiheista tunnistautumista uusille laitteille. Käytännössä joudun siis hyväksymään kirjautumisen vielä lukitun puhelimen kautta tietoturvan kannalta. Eikä siinä, runsasta tietoa kannattaakin.

Minulla on siis käytössä kaikki Googlen palvelut. Play Musiikki, Play Elokuvat, Blogger, Hangouts, Gmail, Drive, Keep, Kuvat... ihan kaikki. On luonnollista, että minimalistina haluan sitä, että kaikki käyttämäni palvelut ovat yhden katon alla. Vaarana tietenkin on, että Google voi milloin tahansa palvelun lakkauttaa. Juuri näin tapahtui Picasan web-albumeissa. Onneksi en ole käyttänyt sitä, tiedote sulkemisesta kyllä tuli sähköpostiini. Tässä yksi tapa säästää tileissä.

Siinä vaiheessa kun siirsin Elisan liittymän DNA:lle pyysin Elisaa poistamaan asiakastiedot ja tilin. Tämä onnistui nopeasti. Nyt tajusin, että omistan tilin Telialle, vaikka silloisen Soneran asiakkuus päättyi jo 2010. Pyysin poistamaan tietoni ja Telia lupasi hoitaa sen alkuviikolla. Kannattaa siis sinunkin olla yhteyksissä vaikkapa Teliaan, jos et halua tietojesi lojuvan siellä turhaan, etenkään kun minulla ei esimerkiksi ole tarvetta Telian liittymälle jatkossakaan. DNA on toiminut kaksi vuotta niin hyvin, etten aio tätä unelmaliittymää vaihtaa ainakaan kalliimpaan Teliaan.

Pulmana on kuitenkin se, etten muista kaikkia palveluita mihin olen rekisteröitynyt. En siis tallenna Googleen kaikki kirjautumiset. Kaikki tämän ulkopuolella olevat palvelut pohjautuvat salasanasääntöön, minkä muistan ulkoa, eivätkä todellakaan ole mitenkään tärkeitä edes. Silti, yksikin turha tili, on murhe arjessa. Ainakin minulle. Poistin aiemmin Twitterin, Soundcloudin ja tilin Giganttiin. En yksinkertaisesti tarvinnut näitä. Nyt lähti tili poistoon myös Zalandolta.

Syynä ei ole niinkään foliohattu, vaan tarpeettomuus, Zalandolta en ole tilannut vuoteen, sillä nykyään haluan nähdä mitä ostan. Gigantissa käyn mieluiten myymälässä ja muutenkin olen tilannut nykyään enemmän Verkkokauppa.comista, koska on lähin elektroniikkaa myyvä kauppa, miksi maksaa postikuluja tai muutakaan, jos voi noutaa itse bussilipun hinnalla. Twitteriä en ole koskaan pitänyt hyvänä ja sen lopettamisesta voisin kirjoittaa myöhemmin lisää. Soundcloud oli muuten turha, musiikkia voi kuunnella aivan hyvin YouTubesta tai Googlen musiikista.

Osassa paikkoja tilin poistaminen on tehty mahdottomaksi. Esimerkiksi Couchsurfing-palvelussa tilin voi ainoastaan poistaa käytöstä ja Twitterissä tili kyllä poistuu, kunhan malttaa pysyä kirjautumatta muutamaan viikkoon - yritykset haluavat, että muuttaisit mieltäsi. Minä en. Microsoft lupaa poistaa tiedot 60 päivän jälkeen, mutta en ole vielä sitä tiliä poistanut. Ilmoitin ensin kahdelle kontaktille, voisivatko lisätä Hangoutsin kautta. Facebookin voi myös poistaa.

Asetuksista tarjotaan käytöstä poistamista, mutta lopullinen Facebookin poisto onnistuu tästä.

Loppusanat

Salasanojen hallintaan ei ole mitään erityistä sääntöä. Käytä automaattista LastPassin tai Google Chromen kaltaista salasanan hallintaa. Jos toimit kuten minä, tallenna ainakin tärkeimmät vahvalla salasanalla ja laita loput johonkin dokumenttiin ilman salasanoja. On selvää, ettei foorumeita tai tällaisia kannata juurikaan suojella vahvoilla salasanoilla. Salasanasääntö riittää täysin. Itse vasta eilen aloin tätä listaa tekemään ja totta puhuen on ollut hakemista, en edes muista mihin kaikkialle olen rekisteröitynyt, tässäpä tämä maailma nykyään salasanojen maailmassa.

Jokainen ostos luo tilin, kirjaimellisesti. Elämme maailmassa, jossa paras keino tilin luomatta jättämiseen, on ostaa kivijalkakaupasta. Paras tapa tilien välttämiseen on elää tätä maailmaa päivä kerrallaan kotona ja matkalla aidossa elämässä internetin virtuaalielämän sijasta. Sosiaalinen media on kaiken paha. Jos käytät Twitteriä uutisten seuraamiseen, mieti mitä kaikkea muuta voisit tehdä tämän sijasta. Jos käytät Facebookia perheen takia, soita, ja mieluiten ovikelloa.

Naapurillani ei ole koskaan ollut sosiaalista mediaa käytössään. Hän haluaa elää aidosti, eikä häntä kiinnosta päivitellä muita. Toisaalta kun naapurini oli nuori, silloin ei ollut edes nettiä. Silloin tavattiin soittaa ovikelloa. Kun minä elin lapsuuttani 90-luvulla, koin olevani viimeisimpiä lapsia, joilla oli oikeus netittömään elämään ilman puhelinta, tietokonetta ja sosiaalista mediaa. Nyt 2000-luvun jälkeen tämä kaikki on historiaa. Nykylapset eivät tiedä kuinka hienoa oli soittaa sitä ovikelloa. Sitä ovikelloa, jonka oven takana oli elämäsi paras kaveri, vaikka ihan joka päivä.

Ehkä sinullakin on muutama tili, minkä voisit poistaa nyt. Minkä poistat ensin?

Parhaimmassa tapauksessa elämä vasta alkaa, vaikka hyvin moni luulee sen loppuvan Twitterin poistoon. Kommentoi alle minkä palvelun poistit ja lähde vihdoin sinne metsään!

Kommentit