Onko puheliittymä halpa vai kallis?

DNA Kauppa Koskikeskus
Suomessa ihmiset jakautuvat kahtia mobiilimarkkinoilla. Joidenkin mielestä kaikki on niin halpaa Elisan, DNA:n ja Telian valikoimissa, kun taas toisilla tuntuu koko palkka menevän puhelinlaskuihin. Enkä ole edes ainoa, joka on aiheesta huolestunut. Tuntuu, että mikään ei riitä. Kaikki on saatava täysin trimmattuun hintaan ihan joka päivä.

Kaikki alkoi siitä, kun minulle soitteli viime kuussa DNA:n puhelinmyyjä ja hän kertoi, että sopimukseni olisi päättymässä 21,90 euron hintaan. Hän tarjosi minulle kalliimpaa 23,90 euron hintaan, mutta säästöä tulisi normaalihinnasta viisi euroa. Mielestäni sopimus oli tarpeeton, sillä en tarvitse EU-dataa tai nopeampaa 100 Mb/s -nettiä. Jätin siis kaupat väliin ja päädyin pitämään nykyisen sopimuksen ennallaan, kallistumisesta huolimatta. Sain sille toki vuodeksi jatkoaikaa myöhemmin.

Rajattomasti kaikkea, vaaditko enemmän

Kerrottuani tästä foorumilla, minulle sanottiin suoraan, onpahan kallis tarjous. Kukaan ei maksa 21,90 euroa rajattomasta 50 megan netistä, 200 minuutista ja 200 viestistä noin paljoa. Hänellä sattui olemaan samantyyppinen liittymä 14,90 eurolla kuukaudessa vuodeksi ilman rajoituksia paketeissa 50 megan netillä. Hän on joutunut sen tähden työllistämään DNA-operaattoria, jotta Elisa taipui kyseiseen tarjoukseen. Toinen sai tingittyä Moin takia Elisalta liittymän 4G-netillä 2,90 eurolla.

Numeronsiirto tuo siis painetta laskutukseen. Toisaalta toinen operaattori joutuu täysin turhaan lähettämään SIM-kortteja, joille ei sitten ole edes mitään tarvetta. Aikomustakaan vaihtoon ei ole, kunhan saa nykyisissä maisemissa hintaa alemmaksi. Minä en tätä ymmärrä. Meillä on rajaton netti, jota voi jakaa jopa läppärille, halpaan kuukausihintaan ja ihmiset vaativat vieläkin parempaa. DNA Kauppaan tarvitaan myyjiä, Elisa maksaa veroja Suomeen ja Telia investoi kotimaahan verkkojen muodossa. Kaikki operaattorit osallistuvat tähän maahan tavalla tai toisella.

Ihmiset eivät kuitenkaan tätä arvosta. Riittääkö tuo Elisan antama tarjoussopimus 14,90 eurolla kattamaan työntekijäkulut, sähköt tukiasemiin, enemmän kapasiteettia, markkinointi- ja asiakkuushallintakulut sekä muuta vastaavaa. Haluamme kaiken halvemmalla kuin eilen. Miettikää joskus itse, mitä gigatavu dataa maksaa Saksassa, tai paljonko joudutaan maksamaan datasta Puolassa tai Singaporessa. Venäjällä ei paraskaan etsijä löydä halpaa hintaa rajattomalla netillä.

Venäjällä on myös huonosti peittoa ja matkailija helposti törmää Ei verkkoa -sanomaan puhelimen näytöllä. Meillä täällä Suomessa 4G-verkot kattavat lähes koko Suomen Nuorgamista Hankoon - emmekä edes osaa kiittää operaattoreita maksamalla laskun kokonaisuudessaan ilman turhia numeronsiirtoja vaatien sitä pienempää laskua Nordean verkkopankkiin. Meille on sanottu, että kun pistät numeronsiirron käyntiin, saat parhaimman tarjouksen - koska asiakkaista on operaattoreilla pulaa. Yhdestäkään ei haluta luopua. Mielestäni noin 20-30 euron lasku on huoleton.

Ei ole tarvinnut miettiä käytänkö dataa, puhetta tai viestejä - kaikki on kuulunut mukaan. Puhetta on mennyt viime kuussa noin tunti, viestejä noin kymmenen ja dataa noin 115 Gt. Maksoin tästä kaikesta vain 21,90 euroa enkä ole vaatinut alennusta. Saan vastinetta koko rahan edestä, Amerikassa ei esimerkiksi tietokoneelle jakamisesta voi edes unelmoida samaan hintaan. Täällä se on suorastaan arkipäivää ja siinä kiinteä laajakaista jää monesti jopa kokonaan hankkimatta.

Maksa lasku, muualla itketään

Maksan laskut mielelläni, vaikka jotkut saavatkin tehtailemalla alennuksia. Minä olen uskollinen asiakas DNA:lle, koska verkko on toiminut kahden vuoden asiakkuuden aikana tosi luotettavasti ja nopeasti kaikissa tilanteissa. Se on kuin kiinteä laajakaista minulle. Säästän selvää rahaa, sillä nopeusmittari antaa noin 40 megaa sisään ja noin 20 megaa ulos ajasta riippumatta. Parhaimmillaan nopeus on yli liittymän maksimin, noin 55 Mb/s. En voi valittaa, kun muualla itketään.

Katsoin dokumentin aiheesta ja muualla päin maailmaa Yhdistyneissä kuningaskunnissa on niin kallista, että normaaliksi luokiteltu datan käyttö voi tuoda yllättävän laskun kotiin. Äiti oli itkun partaalla, kun paikallinen posti toi laskun, jossa teini ylitti hieman dataansa - lasku oli kaksi tuhatta dollaria. Meillä täällä Suomessa lasku on aina vakio. Se voi olla 21,90 euroa, 24,90 euroa tai 29,90 euroa. Siinä on myös se ja sama miten paljon sitä liittymää käytät, jaa vaikka televisioon dataa.

Tutuilla on sama tilanne, DNA:lla kolme Mini Dataa 4,90 euron hintaan ja rajaton 10M 4G 13,90 eurolla. Joku näistäkin liittymistä on valittanut jo - kuka enää kehtaa käyttää 0.25M-dataa. Kaikilla kun ei ole sitä tarvetta olla jatkuvasti puhelimessa katsomalla kissavideoita YouTubessa. Kolmihenkisen perheen laskutus matkapuhelimissa ja kotimokkulassa on noin 40 euroa. Mini Data on siitä hyvä, että puheesta ei tarvitse maksaa rajattomasti, vartin puhelu maksaa vain 1,05 euroa.

Aikoinaan perusliittymä maksoi euron, mutta se ei sisältänyt dataa. Datan kanssa liittymä lähti Saunalahdelta yhtenä päivänä 2,90 eurolla. Hinnat ovat siis nousseet, mutta niin ne ovat nousseet vuokrissa, ruoassa ja palveluissa. Osasyy hintojen nousuun on 4G-laajennuksen tarve ja toisaalta EU-muutokset operaattoreiden hinnoittelussa. Meillä ei kuitenkaan viitsitä maksaa täyttä hintaa ja osaltaan uskolliset vakioasiakkaat maksavat näiden säästäjien huipputarjoukset.

Toisaalta maksamme myös heidän turhaksi jääneet SIM-kortit, kun DNA:n sijasta sain Elisalta laskun puoleen hintaan! Kiittäisitte edes joskus! Aina vain täytyy saada halvemmalla, jotta huominen olisi paremmin. Muualla maksetaan gigatavusta kymmeniä euroja. Veikkaisin, että kenelle tahansa saksalaiselle kelpaisi DNA Rajaton 4G Teho -paketti listahintaan. Kuka tahansa Puolasta ottaisi Elisan vastaavan paketin. Miksi sama listahinta ei kelpaa sitten meille suomalaisille?

Olemmeko tottuneet näinä päivinä liian halpaan? Minä en näe ainakaan tätä hyvänä asiana - SIM-korttien vaihtoja vuosittain. Tarvitaan Ifin tapainen laskutus. Siellä kaikki saavat tasavertaisesti alennusta. Ifin kotivakuutus on kaikille halpa. Kuka perustaisi tällaisen laskutusmallin mobiilikentälle? Olisi aidosti halpa liittymä ja paljon iloisia asiakkaita. Kalliiksi se tulee operaattoreille hoitaa jatkuvasti vaihtoja, kampanjoita tai jälkimarkkinointia automaatiosta huolimatta.

Olen nähnyt sitäkin, että juuri vaihdettua liittymää vaihdetaan uudestaan, jos vain saadaan vieläkin halvemmalla. Kenellä on aikaa tähän kaikkeen? Elämä on todella lyhyt simmien vaihtoihin.

Eivät näitä hupivaihtajia edes mitkään 3,90 euron avausmaksut pysäytä.

Loppusanat

Puhelinmyyjän ehdottama tarjous oli tarpeisiin liian kallis. Se oli tietoinen arvovalinta, koska nykyinen tarjouskampanja ja liittymän normaalihinta oli tätä uutta EU-liittymää halvempi. Sain jatkettua nykyistä tarjousta vuodella samoin ehdoin muiden mietteistä huolimatta. Olen tosiaan tietoinen siitä, miten paljon muualla maksetaan samasta, ja se on jo kallista se. Suomessa kaikki on halpaa mobiilipuolella, paitsi jos mikään riitä, ja jälleen kerran on aika tarttua numeronsiirtoon.

Eihän se kiellettyä toki ole ja kaikki kannattaa kilpailuttaa. Mutta jos kaikki alkavat kilpailuttaa, ja jokaisella on 4,90 euron 4G-liittymä vuodeksi ilman rajaa - mistä saamme kapasiteettia, peittoa lisää - saati sitten huoletonta rajattomuutta. Kaikki on tukossa ja rahaa ei ole. Operaattorit tekevät liiketoimintaa, eivätkä ole hyväntekijöitä, ethän saa ruokakauppiaaltakaan rajattomasti ruokaa kuukaudessa 299 eurolla? Minä toivoisin, että lopetetaan tämä touhu heti alkuunsa.

Maksa lasku, aivan kuten pyydetään. 21,90 euroa ei ole mitenkään paljon siitä, että saan käyttää nettiä ilman rajaa, ja muutama puhelu sekä viesti onnistuu halutessaan. Wifi-tukiaseman käyttö kuuluu kuukausimaksuun. Viime kuussa tämä kustansi 78 senttiä päivässä. Kyse on maitopurkista päivässä. Ja ihmiset kehtaavat valittaa kalliista laskusta ja alemmaksi pitäisi saada. On totta, että operaattorit tekevät voittoa, mutta tekisit varmasti itsekin sitä mielellään operaattorin paikalla.

Asu vuoden Saksassa, niin ymmärrät mikä on mobiiliverkon liittymissä halpaa, meillä Suomessa kaikki. Ja vaikket muuta, tsekkaa edes Googlen avulla paikallisia hintoja - saatat kauhistua.

Maksa tämän jälkeen kiltisti lasku Elisalle, DNA:lle tai Telialle!

Kommentit