Johdottomat kuulokkeet

Nyt ei ainakaan johto mene pilalle
On varsin hieno kevät. Kalenterin mukaan oli keskiviikko. Ja uudet nappikuulokkeet, taas! Sennheiser on hieno merkki, mutta uusikaan takuuvaihto joulukuun lopussa ei ole pitkään palvellut - kuulokkeet kestivät tällä kertaa noin neljä kuukautta ja toisesta lähti ääni lopullisesti.

Verkkokauppa.comin huoltotiskillä käyntini noteerattiin heti - kuulokkeita vai? Annetaan uusi paketista, ja sellaiset sain. CX3 on tullut jo tutuksi, toisaalta sain taas kolmannen muovirasian kuulokkeiden mukana. Kuka edelleen tänä päivänä paketoi kertakäyttötavaraa pysyväisluonteiseen muovirasiaan? Sennheiser tietenkin ja se on väärin. Enkä edes usko, että tämä kerta on laatuaan viimeinen. Puolen vuoden päästä taas tiskillä, lyökää vaikka vetoa!

Johdoton ei mene rikki ainakaan johdostaan

Tällä kertaa tiesin kuulokkeiden menevän rikki. Vuoden aikana CX3-malli on tullut tutuksi tässäkin asiassa. Kun kuuloke soi tavallista hiljempaa, voimakkuutta täytyy laitteessa lisätä, pian tämän jälkeen muutamassa viikossa toinen puoli tippuu kokonaan eli johto plugin kohdalla kuluu niin paljon ettei mikään enää auta. Paitsi takuuluukku, jossa uudet ojennettiin mitään kyselemättä. Kahden vuoden takuulle tuli siis käyttöä jo useita kertoja, tämä kuuloke on kolmas ostoksen jälkeen.

Nyt sain kuitenkin tarpeeksi, sillä kuuntelen musiikkia päivittäin tuntikaupalla. Kuuntelen sitä kotona, lenkillä, pyöräillessä, tehdessäni asioita - olin sitten kotona tai menossa. CX3 ei yksinkertaisesti kestä tällaista elämää ja ajattelin kotikuulokkeet vaihtaa langattomiin, etenkin kun Chromebookissa on Bluetooth. Jatkossa käytän nappeja ainoastaan silloin, kun poistun kotoa. Langaton malli on Sennheiser HD 4.40BT ja se maksoi 126 euroa. Suuri panostus, mutta jospa kestäisi enemmän.

Äänenlaatu on uusissa kuulokkeissa hyvä ja akku kestää 25 tuntia. Kuuntelen mielestäni elektronista tanssimusiikkia erityisen paljon, silti lataan näitä vain 2-3 kertaa viikossa, lisäksi johdollinen kuuntelu on aina vaihtoehto. CX3-malli jää nyt selvästi vähemmälle huomiolle musiikin kuuntelussa ja toivon sen kestävän hieman pidempään ulkona tapahtuvaa kuuntelua. Molemmissa malleissa on todella hieno, alhaalta tuleva basso, joten tämä miellyttää Hardstylen kuuntelijaa.

Kuulokkeiden liitännät

Pääsen nyt kuuntelemaan musiikkia paremmin silloin, kun en ole koneella, mutta kuitenkin kotosalla. Enää ei tarvitse johdon takia lukittautua sohvalle silloin, kun pyykkikasa odottaa koneeseen laittoa. Kaiuttimet kannettavassa ovat todella huonot musiikin kuunteluun ja etenkin siivoamisen aikana ongelma korostuu - hirveän kovalla ei viitsi metelöidä - ainakaan imuria kovempaa. Nyt kuulee hyvin ja imurin äänet jäävät musiikin taakse vaikkeivät nämä ole ääntä eristävät kuulokkeet.

Näissä HD 4.40BT -kuulokkeissa on monia liitäntöjä. Akun lataukseen tarkoitettu liitäntä ottaa vastaan kännykästä tutun johdon - lataus edustaa kahta tuntia. Se pitää mielestäni paikkansa. Seuraava reikä on tarkoitettu johdolle, joka tulee mukaan, aivan kuten latauspiuha. Seuraava nappi hoitaa ääntä ja sen perässä on puheluiden ja kappaleiden hallinta. Tämä ei tokikaan toimi täysin tietokoneeseen liitettynä, kännykässä kylläkin. Viimeinen nappi sammuttaa kuulokkeet.

Ihmettelin kuulokkeiden kestävyyttä aiemminkin, mutta myös Verkkokauppa.comissa asia on tuttu tilastoissa. Liian moni nappikuuloke tulee takuun kautta vaihtoon ja CX3-mallissa takuuhuoltoja edustaa yli kymmenen prosentin valikoima nappikuulokkeita. Se on paljon, kovasta plugista huolimatta, enkä ole todellakaan ainoa palauttamassa näitä takuuseen. Hintaan nähden toivoisi kyllä parempaa kestävyyttä laatumerkiltä Sennheiser. Hinta ainakin oli kova, 37 euroa.

Loppusanat

Kuulokeasioissa olen vakioasiakas ja nyt oli pakko hommata parempia kuulokkeita kotikuunteluun. Toivon samalla, että viimeistään nyt CX3 alkaisi kestää muutamaa kuukautta pidemmälle, sillä en näitä enää käytä kotona. Kovin rasitus napeille tulee kuitenkin pyöräillessä farkkujen taskussa. Mahdollista on se, että saan jatkossakin takuuasioissa kaupassa vierailla, kenties samassa aikajanassa. Oli Sennheiser tai Philips, mikään ei mielestäni nappikuulokkeiden laadussa muutu.

Millaisia kokemuksia sinulla on hajoavista nappikuulokkeista ja oletko miettinyt sen vaikutusta maapalloon? Minä olen. Neljättä varsin kovaa muovirasiaa odotellessa, kun seuraavan kerran uudet saan takuusta, ja se hetki tuskin on enää kaukana. Näihin langattomiin kuulokkeisiin olen nyt kuitenkin tyytyväinen, sillä johdollinen käyttö on tässä vapaaehtoista ja toisaalta samaisen johdon saa vaihdettua tarvittaessa. Tällaisilla kuulokkeilla mennään vuosia eteenpäin ilman vaihtoa.

Miksi nappikuulokkeet eivät kestä edes puolia kahden vuoden takuuajasta?

Kommentit