Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Vanha pankkikortti
On olemassa ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä pankkiinsa syystä tai toisesta, ehkä sinäkin olet sellainen. Varmaksi en voi sanoa, mutta ainakin itse olin todella tyytymätön Nordean uusiin päätöksiin ja aloitin pienoisen yrittäjyyden pankista eroamiseen jo samana kuukautena.

Nordea on tehnyt tämän mahdottomaksi. Pankin tuorein uudistus, jossa verkkopankkia suosiva asiakas maksaa palveluistaan mobiilipankkia käyttävää selvästi enemmän sai monet asiakkaat hermostumaan. Pankin mukaan asiakaspalvelut eri kanavissa ovat ruuhkautuneet samalla kun konttoreita suljetaan Pirkkalasta, Kangasalta ja muun muassa Ylöjärveltä.

Eivät nämä konttorit ole nytkään auki kuin muutamana päivänä viikossa. Konttoreista saa apua mobiilipankin käyttöön, mutta tärkein apu juuri nyt olisi pankista eroaminen. Sitä he eivät anna mielellään, sillä itsekin jonotin vuorotellen chatissa tai puhelimessa useita vartteja. Puhelimessa piti jonottaa surkeaa hittimusiikkia kuunnellen tunnin ajan ja vasta sen jälkeen joku ehti vastata puheluun. Chat-sessiot olivat joskus verkkopankin istuntoja pidempiä. Pankki kysyi, haluatko jatkaa verkkopankin käyttöä, samalla kun odotin vapautuvaa asiakaspalvelijaa vielä hetken.

Kuusi tapaa lähtöön

Ensimmäiseksi haluan korostaa, että S-pankki ei ehkä ole oikea vaihtoehto sinulle. Jos asut maaseudulla, jossa vain yksi pankki, matka toisaalle voi koitua kalliiksi muun muassa autokulujen takia tai jopa täysin mahdottomaksi bussiyhteyksien puuttumiseen. Jos paikkakunnallasi ainoa pankki on OP, se voisi olla oikea valinta sinulle, jos arvostat palvelua konttorissa. S-pankkiin voi liittyä kerran vain konttorissa ja tämän jälkeen moni asia hoituu itsepalveluna tai kaupan kassalla.

Itse tykkään S-pankissa siitä, että voin tallettaa tai nostaa rahaa S-ryhmän kaupoissa. Se on oikea pankki minulle, joka asuu kymmenen kilometrin säteellä lähimmästä Prismasta. Tarvittaessa pääsen konttoriin vaikkapa pyöräillen. Juuri siellä avasin tilit, kortit ja verkkopankkitunnukset. Nordea ajoi minut pois yhdellä kirjeellä ja muutama ihminen on yrittänyt tälle siirrolle jopa nauraa. Pankin vaihto on niin hankalaa, yksi sanoi. Toinen piti vaihtoa todella tyhmänä neljän euron takia.

Ei kyse ole mistään neljästä eurosta, vaan seitsemästä eurosta ja puolet eurosta päälle. Jos sinulla on ylimääräistä rahaa 90 euroa vuodessa, voin kyllä ottaa mielelläni vastaan. Sillä saa jo lähes vuoden musiikit Googlen musiikkipalvelusta. Jopa 48 euroa on paljon, koska sillä saa musiikkia lähes puoleksi vuodeksi, edellyttäen että jostain löytyy vielä kaksi euroa, täydellisen maksun viimeistelyyn. Jos kuuntelisin heitä, olisin edelleen Nordean asiakas, mutta olen nyt S-pankissa.

1. Ota yhteyttä. Ennen kuin vaihdat pankkia kirjeeseen tai muuhun liittyen, ota yhteyttä pankkiisi. Kysy onko asialle mitään tehtävissä. Joskus pankki voi katsoa palvelupaketit kuntoon, on olemassa asiakkaita, jotka maksavat turhaan ylimääräistä aikana, jona pankilla olisi antaa jonkinlainen kokonaisuus asiakkuudelle. Minun tilanteessa pankkiiri sanoi, että ota tai jätä, suunnitelma on totta ja että jatkossa maksaisin 7,50 euroa verkkopankin asiakkaana Check-in-asiakkuuden jälkeen.

Huomaa: tässä kannattaa jo katsella muita pankkeja samalla kun odottaa oman pankin palvelua joko puhelimessa tai internetissä. Odotusaika hyötykäyttöön! Mikä on halvin pankki sinulle?
  • S-pankissa asiakasomistaja maksaa pankista nolla euroa. Liittymismaksu on 100 euroa.
  • OP:n asiakas verkkopankissa maksaa toiseksi halvimman hinnan, Tampereella viisi euroa.
  • Muut pankit tulevat perässä: Danske, Nordea ja muut rokottavat tiliä noin seitsemällä eurolla.
2. Kävele kilpailijalle. Jos pankki ei suostu halpuuttamaan maksuja, kävele muualle. Minä kävelin S-pankkiin, jossa Lielahden myymälässä avattiin tili, kortti, verkkopankkitunnukset ja säästötilit. Näitä ei saa heti, ja liittymismaksun 100 euroa jouduin maksamaan samalla, se oli kallis raha - mutta Nordea olisi vienyt tämän tulevaisuudessa vuosittain. Käyttötilin tiedot tulivat samalla viikolla, tämän jälkeen sain verkkopankkitunnukset ja seuraavalla viikolla tuli PIN-koodi korttiin ja kortti pian sen jälkeen.

Huomaa: mukaan kannattaa ottaa henkilökortti tai passi, ajokortti kelpaa myös. Ota mukaan myös mahdolliset muut tiedot, esimerkiksi jäljellä olevan asuntolainan määrä, niin kaikki on helpompaa.

3. Siirrä rahat. Kannattaa siirtää rahat. Käyttötili tyhjäksi Nordeassa. Säästöt vaikka väkisin. Alkuun aloitin hätätilistä ja se siirtyi S-pankin S-tuottotiliin. Tämä tili vastaa Nordean Etutiliä. Seuraavaksi yritin siirtää varsinaisen säästötilin vastaavaan S-pankissa. Nordea esti tämän, sillä järjestelmä ajatteli, että joku toinen olisi siirtämässä rahoja. Rahat siirtyi vasta, kun jonotin asiakaspalveluun 50 minuuttia, ja vasta vartin puhelun jälkeen rahat pantiin siirtoon. Onneksi oli ilmainen numero!

Huomaa: tässäkin joutoaika kannattaa hyödyntää. Nordean vaatiessa varmistusta siirrolle, jouduin jonottamaan puhelimessa tunnin, käytin tätä aikaa e-laskujen siirtämiseen pankista toiseen.

4. Informoi maksajia. Tämä on tärkeää. Työnantajasi, kaverisi tai jokin muu taho tuskin tiedä muutostasi pankista toiseen. Harmikseni joudun toteamaan, että tilinumerot eivät siirry GSM-numeroiden tavoin ja tilalle avataan kokonaan uusi tili koostuen erilaisista numeroista. Kopioi tämä numero verkkopankista ja ilmoita se verottajalle, pomolle, Kelalle, kaverille ja kenelle ikinä haluatkaan. Näin varmistat sen, että raha löytää perille, vanhan tilin sulkeutuessa piakkoin.

Huomaa: tilinumero kannattaa kopioida verkkopankista näppäilyvirheitä välttäessä. Toisaalta kannattaa katsoa muutama kuukausi takaperin tiliotteita, näet kuka on laittanut tilillesi rahaa.

5. Siirrä laskut. Minulle tulee viisi laskua verkkopankkiin ja saatat sinäkin saada muutaman - kuukausittain. Nämä laskut eivät siirry pankista toiseen automaattisesti. Nordeasta jouduin yksitellen sulkemaan laskutuksen sopimuksia. Esimerkiksi vuokranantajan kohdalla, tämän jälkeen hain vastaavan yrityksen S-pankin e-laskupalvelusta. Tilasin laskun sieltä antamalla viitenumeron (tai muut kysyttävät tiedot). Tämän jälkeen seuraava vuokralasku saapui jo uuteen pankkiin ajoissa.

Huomaa: lasku saattaa olla jo muodostunut ja matkalla, jolloin se tulee vielä vanhaan pankkiin, maksa se normaalisti sieltä tai siirrä manuaalisesti uuteen pankkiin maksamalla vanhaan tapaan.

6. Aika toimia. Nyt kun kaikki on siirretty, varmista vielä. Kirjaudu uuden pankin verkkopankkiin ja katso ovatko entisessä pankissa olleet rahat tulleet, maksavatko ihmiset rahaa oikeaan paikkaan ja tulevatko laskut asiallisesti, voit samalla myös siirtää bonukset rahastoon. Tämän jälkeen, jos kaikki on kunnossa, malta jonottaa Nordean asiakaspalveluun verkkopankissa. Pyydä sulkemaan käyttötilin, säästötilit, pankki- ja luottokortit sekä verkkopankkitunnukset. Valmista seuraavana päivänä!

Huomaa: ainakaan Nordeassa asiakkuutta ei suljettu heti, vaan siinä meni noin päivä, minkä jälkeen verkkopankkitunnukset lakkasivat toimimasta. Toimiminen on parasta palautetta pankille.

Pankin vaihto vaatii kuusi nopeaa vaihetta ja avasin tilin S-pankkiin 11. huhtikuuta. Sain asiakkuuden suljettua Nordeassa eilen, 27. huhtikuuta. Prosessiin meni vain hieman työaikaa ja nautin jatkossakin ilmaisesta pankkiasioinnista. Nordean ilmaisuus olisi vuodessa päättynyt. Minä en ainakaan maksa itsepalvelusta pankille mitään. Konttoriakaan ei kohta ole, joten lähtö oli selvä. Pankin vaihtoon meni kohdallani vain kolmisen viikkoa ja tästä suurin osa oli S-pankin mukavaa postia odotellessa.

Jos tästä huolimatta tuntuu, että vaihto on hankalaa, voit antaa S-pankille valtakirjan. Tämän avulla pankki siirtää rahat ja laskut laitoksesta toiseen ja vieläpä sulkee tilit vanhassa paikassa. Sinun vastuulle tuolloin jää vain maksajien informointi ja asiakkuuden sulkeminen vanhassa pankissa. Tätä uusi pankki ei voi tehdä puolestasi. Halutessaan kannattaa vanhasta pankista ladata tiliotteet tärkeimmistä asioista. Nämä häviävät sen jälkeen käsiesi ulottuvista asiakkuuden päättymiseen.

Loppusanat

Moni on sanonut, että en tule pankkia vaihtamaan. Joku piti sitä hölmönä, kuka nyt muutaman euron takia alkaa tehdä yhtään mitään. Minä löydän kyllä pankkimaksuille parempaa käyttöä. Sijoita vaikka vuoden palvelumaksut rahastoon ja saatat saada takaisin paljon enemmän. Saat samalla hyvää kokemusta sijoittamisesta osakkeisiin tai rahastoihin. Sanokaa mitä sanotte, mutta 90 euroa itsepalvelusta vuodessa, on laillista ryöstöä. Maksat pankille siitä, että teet kaiken itse.

Pankin vaihto ei ole edes ylioppilastutkinnon takana. Se on paljon helpompaa. Jos tavallinen suomalainen voi vaihtaa pankkia alle kuukaudessa, pankin voi vaihtaa kuka tahansa muukin, se vaatii vain yrittäjyyttä ja tahtoa odottaa Nordean olematonta palvelua perumatta siirtoaikeita. Nordea on tosissaan tehnyt uudistuksen avulla eroamisen mahdottomaksi. Kaikki palvelukanavat ovat ruuhkautuneita ja kukaan asiakkaista ei tiedä mitä tehdä. Maksaako vai ei, siirtääkö vai ei.

Itse edustan Nordean 11-vuotiaita asiakkaita, mutta olen nyt entinen asiakas. Minusta tuntuu, että olen ollut jo vuosia uppoavassa laivassa ja nyt poistuin ennen onnettomuutta. Tällä menolla Nordeaan jäävät vain rikkaat sekä yritykset, maksamistani viidestä laskusta kaikki tuntuvat käyttävän Nordeaa. Nordea onkin suosittu yrityspankki, mutta normaalit kuluttaja-asiakkaat löytävät todennäköisesti jotain paljon parempaa. Jotain, joka on myös halvempaa, tai jopa maksutonta vuodesta toiseen.

Oletko vielä Nordean asiakas? Aloita lukeminen alusta ja olet pian entinen asiakas 😀

Kommentit