Näin vaihdat pankkia Nordeasta oitis

On olemassa ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä pankkiinsa syystä tai toisesta, ehkä sinä. Varmaksi en voi tietenkään sanoa, mutta olin itse todella tyytymätön Nordean uusiin päätöksiin. Kirjeestä aloitin pienoisen yrittäjyyden pankista eroamiseen nopeasti jo samana kuukautena. Ennen muuta varmistan valoisan tulevaisuuden ilman, että Nordea muuttaa maksuttoman maksulliseen, ikääntymiseen. Miten hieno lahja Nordealta olisi, että yhdessä yössä maksaisin samasta paketista 7,50 euroa kuukaudessa.

Nordea on tehnyt irtisanoutumisesta vaikeaa. Pankin tuorein uudistus, jossa verkkopankkia rakastava asiakas maksaa palveluistaan mobiilipankkia käyttävää selvästi enemmän sai monet asiakkaat peräti hermostumaan. Pankin mukaan asiakaspalvelut eri kanavissa ovat ruuhkautuneet samalla kun alueen konttoreita suljetaan parasta aikaa Pirkkalasta, Kangasalta ja muun muassa Ylöjärveltä. Musiikkia soi tunnin ajan, että pääsen siirtämään suurimman summan S-pankkiin, jotta he varmistavat siirron.

Kukaan ei vastaa, onneksi ilmaiseen puheluun. Olen odottanut tunnin ajan palvelua, enkä tällaisesta palvelusta ole innoissani. Olen asiakkaana jo kymmenen vuotta, mutta noinkin pitkään en ole koskaan jonottanut. Eivät edes nämä konttorit ole nytkään auki kuin korkeintaan muutamana päivänä viikossa. Konttoreista saa apua mobiilipankin käyttöön, mutta tärkein apu juuri nyt olisi pankista eroaminen. Sitä he eivät anna mielellään, sillä itse jonotin vuorotellen chatissa tai puhelimessa useita tunteja.

Asiakkaana en ole enää onneksi kauan. Älypuhelimessa piti jonottaa surkeaa hittilistaa toistamiseen kuunnellen tunnin ajan, ja vasta sen jälkeen joku ehti vastata puheluun, tietämättä yhtään mistään. Chat-sessiot olivat joskus pankin istuntoja pidempiä. Verkkopankki kysyi jatkuvasti, haluatko jatkaa käyttöä, samalla kun odotin vapautuvaa palvelijaa vielä hetken. Onko hän saunomassa, kun ei kukaan vastaa? Juodaanko siellä drinkkejä, että Jyriä olisi väsytetty ihan tarpeeksi vaihtamasta S-pankkiin?
Nordea nosti juuri hintoja, eikä hinnannousu varmasti jää tähän. Löysin maksuttoman pankin, joten liityin viikkoja aiemmin omaan S-ryhmään. En maksa pankeille, jos muualta voi saada palvelupaketin ilmaiseksi.
Nordea on lopulta hyvin kallis pankki. S-pankki ei täysin vastaa omia tarpeitani, mutta oletan kovasti, että he kehittyvät mm. sijoittamisessa ja säästämisessä. Nordea on siinä toistaiseksi paljon parempi.

S-pankin Lielahden konttorissa sain valtakunnan parasta palvelua ja asiakkuutta en hevillä lopeta.

Kuusi vaihetta lähtöön, lapsikin osaa

Ensimmäiseksi haluan tietenkin korostaa, että S-pankki ei ehkä ole oikea vaihtoehto sinulle. Jos asut maaseudulla ja siellä vain yksi pankki, matka toisaalle voi koitua kalliiksi muun muassa autokulujen takia tai jopa täysin mahdottomaksi bussiyhteyksien puuttumiseen. Jos paikkakunnallasi ainoa pankki on OP, se voisi olla oikea valinta sinulle, jos arvostat palvelua konttorissa. S-pankkiin voi liittyä kerran vain konttorissa ja tämän jälkeen moni asia hoituu vaikka itsepalveluna tai lähikaupan kassalla.

Itse tykkään S-pankissa siitä, että voin tallettaa tai nostaa rahaa S-ryhmän lähikaupoissa. Se on oikea pankki minulle, joka asuu kymmenen kilometrin säteellä lähimmästä Prismasta. Tarvittaessa pääsen konttoriin vaikkapa pyöräillen. Juuri siellä avasin tilit, kortit ja verkkopankkitunnukset. Nordea ajoi minut pois yhdellä kirjeellä ja muutama ihminen on yrittänyt tälle siirrolle jopa nauraa. Pankin vaihto on niin hankalaa, yksi sanoi. Toinen herra piti vaihtoa todella tyhmänä vain neljän euron takia.

Ei kyse ole mistään neljästä eurosta, vaan seitsemästä eurosta ja puolet eurosta päälle. Jos sinulla on ylimääräistä rahaa 90 euroa vuodessa, voin kyllä ottaa mielelläni vastaan. Sillä saa jopa lähes vuoden musiikit Googlen musiikkipalvelusta. Jopa 48 euroa on paljon, koska sillä saa musiikkia lähes puoleksi vuodeksi, edellyttäen että jostain löytyy vielä kaksi euroa, täydellisen maksun viimeistelyyn. Jos vain kuuntelisin heitä, olisin piakkoin Nordean maksava asiakas, mutta nyt olen onnekseni S-pankissa.

Soita sinne Nordealle ja anna palautetta

1. Ota yhteyttä. Ennen kuin vaihdat pankkia uutiskirjeeseen tai muuhun liittyen, ota yhteyttä pankkiisi. Kysy mitä asialle on tehtävissä. Joskus pankki voi katsoa palvelupaketit kuntoon, sillä onhan olemassa asiakkaita, jotka maksavat turhaan ylimääräistä aikana, jona pankilla olisikin antaa jonkinlainen halpa kokonaisuus asiakkuudelle. Minun tilanteessa pankkiiri sanoi, että ota tai jätä, suunnitelma on totta ja että jatkossa maksaisin vain 7,50 euroa verkkopankin asiakkaana Check-in-asiakkuuden jälkeen.

Huomaa: tässä kannattaa jo katsella muita pankkeja samalla kun odottaa oman pankin palvelua joko puhelimessa tai internetissä. Odotusaika hyötykäyttöön! Mikä on halvin pankki juuri sinulle?
  • S-pankissa asiakasomistaja maksaa pankista nolla euroa. Liittymismaksu on 100 euroa.
  • OP:n tai Aktian asiakas maksaa toiseksi halvimman hinnan, Tampereella noin viisi euroa.
  • Muut pankit tulevat perässä: Danske, Nordea ja muut rokottavat tiliä noin seitsemällä eurolla.
2. Kävele kilpailijalle. Jos pankki ei suostu halpuuttamaan maksuja, kävele muualle. Minä kävelin S-pankkiin, jossa Lielahden myymälässä avattiin tili, kortti, verkkopankkitunnukset ja säästötilit. Näitä ei saa heti, ja liittymismaksun 100 euroa jouduin maksamaan samalla, se oli kallista — mutta Nordea olisi vienyt tämän tulevaisuudessa vuosittain. Käyttötilin tiedot tulivat samalla viikolla, tämän jälkeen sain verkkopankkitunnukset ja seuraavalla viikolla tuli PIN-koodi korttiin ja kortti pian sen jälkeen.

Huomaa: mukaan kannattaa ottaa henkilökortti tai vaikka passi, ajokortti ei kelpaa enää. Ota mukaan mahdolliset muut tiedot, esimerkiksi jäljellä olevan asuntolainan määrä, niin kaikki on helpompaa.

3. Siirrä rahat. Kannattaa siirtää rahat. Käyttötili tyhjäksi Nordeassa. Säästöt vaikka väkisin. Alkuun aloitin hätätilistä ja se siirtyi S-pankin S-tuottotiliin. Tämä tili vastaa Nordean Etutiliä. Seuraavaksi yritin siirtää varsinaisen säästötilini vastaavaan S-pankissa. Nordea esti tilisiirron, sillä järjestelmä ajatteli, että joku toinen olisi siirtämässä rahoja. Rahat siirtyi vasta, kun jonotin asiakaspalveluun 50 minuuttia, ja vasta vartin puhelun jälkeen rahat pantiin siirtoon. Onneksi oli ilmainen numero!

Huomaa: tässäkin joutoaika kannattaa hyödyntää. Nordean vaatiessa varmistusta siirrolle, jouduin jonottamaan puhelimessa tunnin, käytin tätä aikaa e-laskujen siirtämiseen pankista toiseen.

4. Informoi maksajia. Tämä on todella tärkeää. Työnantajasi, kaverisi tai jokin muu taho tuskin tiedä muutostasi pankista toiseen. Harmikseni joudun toteamaan nyt, että pankkien tilinumerot eivät siirry GSM-numeroiden tavoin ja tilalle avataan kokonaan uusi tili koostuen erilaisista numeroista. Kopioi tämä tilinumero verkkopankista ja ilmoita se verottajalle, pomolle, Kelalle, kaverille ja kenelle ikinä haluatkaan. Näin varmistat sen, että uusi raha löytää perille, vanhan tilin sulkeutuessa piakkoin.

Huomaa: tilinumero kannattaa kopioida verkkopankista virheitä pakoon. Toisaalta kannattaa katsoa muutama kuukausi takaperin tiliotteita, näet muistutukseksi kuka on laittanut tilillesi rahaa.

5. Siirrä laskut. Minulle tulee viitisen laskua verkkopankkiin, ja saatat sinäkin saada toki muutaman omaasi — kuukausittain. Nämä laskut eivät siirry pankista toiseen automaattisesti. Nordeasta jouduin yksitellen sulkemaan laskutuksen sopimuksia. Esimerkiksi vuokranantajan kohdalla, tämän jälkeen hain vastaavan yrityksen S-pankin e-laskupalvelusta. Tilasin laskun sieltä antamalla viitenumeron (tai muut kysyttävät tiedot). Tämän jälkeen seuraava lasku saapui jo uuteen pankkiin ajoissa.

Huomaa: lasku saattaa olla jo muodostunut ja matkalla, jolloin se tulee vielä vanhaan pankkiin, maksa se normaalisti sieltä tai siirrä vaikkapa manuaalisesti uuteen pankkiin maksamalla vanhaan tapaan.

6. Aika toimia. Nyt lähes kaikki on siirretty, varmista vielä. Kirjaudu uuden pankin verkkopankkiin ja katso ovatko entisessä pankissa olleet rahat tulleet, maksavatko ihmiset rahaa oikeaan paikkaan ja tulevatko laskut asiallisesti, voit samalla myös siirtää bonukset rahastoon. Tämän jälkeen, jos kaikki on kunnossa, malta jonottaa Nordean asiakaspalveluun verkkopankissa. Pyydä sulkemaan käyttötilin, säästötilit, pankki- ja luottokortit sekä verkkopankkitunnukset. Valmista seuraavana päivänä!

Huomaa: ainakaan surkeassa Nordeassa asiakkuutta ei suljettu heti, vaan siinä meni noin päivä, minkä jälkeen verkkopankkitunnukset lakkasivat toimimasta. Toimiminen on parasta palautetta pankille.

Olet vapaa lähtemään Nordeasta

Pankin vaihto vaatii kuusi nopeaa vaihetta ja avasin tilin S-pankkiin 11. huhtikuuta. Sain asiakkuuden suljettua Nordeassa eilen, 27. huhtikuuta. Prosessiin meni vain hieman työaikaa ja nautin jatkossakin ilmaisesta pankkiasioinnista. Nordean ilmaisuus olisi noin vuodessa päättynyt. En todellakaan maksa itsepalvelusta pankille mitään. Konttoriakaan ei kohta ole, joten lähtö oli selvä. Pankin vaihtoon meni kohdallani vain kolmisen viikkoa ja tästäkin suurin osa S-pankin mukavaa kirjepostia odotellessa.

Jos tästä huolimatta tuntuu, että vaihto on hankalaa, voit antaa S-pankille valtakirjan. Tämän avulla uusi pankki siirtää rahat ja laskut laitoksesta toiseen ja vieläpä sulkee tilit vanhassa paikassa. Sinun vastuulle tuolloin jää vain maksajien informointi ja asiakkuuden sulkeminen vanhassa pankissa. Tätä uusi pankki ei voi tehdä puolestasi. Halutessaan vanhasta pankista kannattaa ladata tiliotteet omaksi tärkeimmistä asioista. Nämä häviävät sen jälkeen käsiesi ulottuvista asiakkuuden päättymiseen.

Minua eivät pääse rahastamaan. Frugalistina säästän kaikesta mistä voin. Tuntuu, että yhdessä yössä maksuttomuus tarkoittaisi 7,50 euroa kuukaudessa. Olisivat nostaneet vaikka porrastetusti, mutta ei. Ehkä hommaan niilläkin rahoilla jotain muuta, kuten vaikkapa kryptovaluuttaa lähitulevaisuudessa. Moni nuori maksaa nuokin, koska ovat yksinkertaisesti aivan liian laiskoja tekemään yhtään mitään. Täällä toimin heti ja pyrin omiin budjettitavoitteisiin. Siksi olen huono asiakas vähän kaikille.

Löydän aina halvemman hinnan jostain muualta, sitten vaihdan siihen säästöjen toivossa.

Yhteenveto: ei ole pienintäkään syytä jatkaa uppoavassa laivassa

Moni on sanonut, että en tule pankkia vaihtamaan. Joku piti sitä hölmönä, kuka nyt muutaman euron takia alkaa tehdä yhtään mitään. Pahus, löydän kyllä pankkimaksuille parempaa käyttöä. Sijoita vaikka vuoden palvelumaksut rahastoon ja saatat saada takaisin paljon enemmän. Saathan samalla toki hyvää kokemusta sijoittamisesta osakkeisiin tai rahastoihin. Sanokaa nyt mitä sanotte, mutta summana 90 euroa itsepalvelusta vuodessa, on laillista ryöstöä. Maksat siitä, että teet kaiken kuitenkin itse.

Onneksi pankin vaihto ei ole edes ylioppilastutkinnon takana. Se on paljon helpompaa. Jos tavallinen suomalainen voi vaihtaa pankkia alle kuukaudessa, pankin voi vaihtaa kuka tahansa muukin, se vaatii vain yrittäjyyttä ja tahtoa odottaa Nordean olematonta palvelua perumatta siirron aikeita. Nordea on tosissaan tehnyt uudistuksen avulla eroamisen jo uuvuttavan mahdottomaksi. Kaikki palvelukanavat ovat ruuhkautuneita, ja kukaan asiakkaista ei tiedä mitä tehdä. Maksaako vai ei, siirtääkö vai ei.

Itse edustan Nordean 11-vuotiaita vakiasiakkaita, mutta olen nyt entinen asiakas. Minusta tuntuu, että olen ollut jo vuosia uppoavassa laivassa ja nyt poistuin ennen onnettomuutta. Tällä menolla Nordeaan jäävät vain rikkaat sekä yritykset, maksamistani viidestä laskusta kaikki tuntuvat käyttävän Nordeaa. Nordea onkin suosittu yrityspankki, mutta tavanomaiset kuluttaja-asiakkaat löytävät todennäköisesti jotain paljon parempaa. Jotain, joka on myös halvempaa, tai jopa maksutonta vuodesta toiseen.

Toivotaan nyt, että olen joskus 11-vuotias S-pankin asiakas ja vain hyvä Jumala tietää, onko S-pankki tuolloin edelleen ilmainen. En ole sijoittaja, enkä osaa ennustaa, mutta sitä en tietenkään meille toivo. Vaikuttaa siltä, että uutisten mukaan S-pankin tavoitteena on olla ilmainen aina. Vaikka en sijoitakaan kryptoon tai muualle, niin S-ryhmään liittyminen taitaa olla sijoitus. Sijoitin juuri omaan S-ryhmään ja ilmaisiin pankkipalveluihin. S-pankille olen aidosti kiitollinen siitä, että saan ilmaisuutta jatkaa.

Nordealle olet rahastusautomaatti, ja en oikein usko, että pankin hinnan nousu jäisi tähän. Odottakaa vielä muutama vuosi, niin näitä uusia kuukausimaksuja nostetaan ylös jollakin verukkeella. Nordea on onneksi menneen talven lumia täällä, enkä kyseiseen pankkiin enää koskaan palaa. Kallista lystiä.

Oletko vielä Nordean asiakas? Aloita lukeminen alusta ja olet pian entinen asiakas 😀

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Ikean 365 päivän palautus testissä

Paunulla päiväreissu kauas Caribialle

Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa minimalistina 353 asiaa

Paunulla extempore-retki Ylöjärvelle

Minulla oli maailman paras mummo

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Mies, 11 syytä miksi Tinder on onneton