Kiinteistönhoitajaksi vuodessa

Lampun vaihto
Haluatko kiinteistönhoitajaksi? Hyvä. Asu vuosi tai kaksi Lassila&Tikanojaa käyttävässä taloyhtiössä ja sinusta tulee sellainen. Et tarvitse edes koulutusta! Pääsin hyödyntämään kiinteistönhoitajan taitoja uudestaan tänään sunnuntaina, koska Lassila&Tikanoja ei hommiaan nyt tee.

Olen kirjoittanut tästä huoltoyhtiöstä aiemminkin, ja kesäkuussa tämä onneksi vaihtuu. L&T on huono valinta aina. Tuntuu, että huoltomiehet osaavat vain lippuja nostaa ja laskea. Kaikki kiva tapahtuu viiveellä ja esimerkiksi vikailmoituksiin reagointi toteutuu laiskasti - usein kuukaudessa. Joudut väistämättä tekemään työt heidän puolesta jatkuvasti.

Näin sinustakin tulee kahdessa vuodessa huoltomies ilman minkäänlaista tutkintoa.

Tee se itse, nyt ja tulevaisuudessa

Lassila&Tikanojan motiivi ei ole selvä. Heidän siivooja ei oikeastaan siivoa. Taloyhtiön sauna- ja pesutiloissa saatat törmätä edelleen talvella liukkaudentorjuntaan käytettävään sepeliin. Siivouksen ammattilainen tuntuu käyvän välillä, mutta hän osaa ainoastaan tyhjentää roskakorit. Asukkaana joutuu siivoamaan ihan itse, niin saunassa kuin pyykkituvassakin. Minusta tämä on naurettavaa, vaikka kilpailutuksessa L&T oli halpa, kukaan ei ole odottanut laiskoja ihmisiä töihin.

Kaksi viikkoa sitten ilmoitin selvällä suomen kielellä palaneista lampuista talojen seinustoilla. Annoin tarkat koordinaatit. Viime torstaina huoltomies saapui korjaamaan asiaa. Hän osasi vaihtaa ainoastaan yhden palaneen lampun uuteen ja jätti tekemättä loput. Lopulta naapuri sanoi, että hänelle oli vaihdettu lamppu, mutta hän joutui sen taas ottamaan pois, koska tykkää olla jostain syystä ilman pihallaan. Toiselle kävi samoin ja hän poisti sen samasta syystä. Kiinteistönhoitoa?

Ymmärrän, että virheitä syntyy. Jouduin itse lamput vaihtamaan, koska sattui olemaan muutama varalla tarpeettomana. Sijoitin taloyhtiöön siis noin 2,30 euron verran. En yksinkertaisesti jaksanut laittaa uutta vikailmoitusta, etenkin kun kesäkuussa tai viimeistään heinäkuussa, Lassila&Tikanoja vihdoin vaihtuu uuteen huoltoyhtiöön. Naapuri toisesta talosta huomasi tämän ja ihmetteli tuttua kiinteistönhoitajaa. Kerroin, että viralliselta huoltomieheltä tämä ei ole onnistunut.

Naapuri ei ole asiaa ihmetellyt yhtään. Nopeasti ilahtui uutisesta yhtiön vaihdosta ja niinpä juttelimme jo aurauksesta. Se oli todellakin parantunut valituksista, mutta hänen luona ei aura ole koko talvena käynyt. Eläkeläinen ei kuitenkaan itse jaksa isoa määrää lunta hoitaa. Joudut siis Lassila&Tikanojaa käyttävässä kiinteistössä myös lumitöihin varmuudella. Puhuimme myös siitä, että meidän yleisiä nurmikkoja ei ole vieläkään parturoitu. Naapurilla PTH on jo vauhdissa nurmikolla.

Joudut myös leikkaamaan nurmikkoa taloyhtiön leikkurilla, mutta vain siksi että tikanpojat eivät jaksa tehdä mitään! Lippu kyllä nousee ja laskee ajallaan. Se ei riitä. Vuokralaisina maksamme vuokrissa tästä kaikesta ja joudumme kuitenkin tekemään lähes kaiken itse. Kolmas naapuri joutui avaamaan tukoksen keittiön lavuaarissa putkenavaajalla. Nauroin, sillä täysin samaa tein itsekin vastikään ja se toimi. On halvempaa ostaa putkenavaaja kuin odottaa näitä huoltomiehiä viikkojakin.

Yksikin euro omaan laskuun, joka kuuluu taloyhtiölle, on kuitenkin liikaa.

Loppusanat

Haluatko valmistua kiinteistönhoitajaksi? Haluatko tehdä sen vuodessa tai kahdessa? Muuta Lassila&Tikanojan huoltamaan kiinteistöön ja pääset ihan tee se itse -miehenä konkreettisiin tuloksiin. Tuloksiin, jotka ovat parempia, kuin varsinaisilla kiinteistön huoltomiehillä. Sinusta saattaa tulla taloyhtiösi talonmies - kaikki juoksevat luoksesi. Vaihda paristo palovaroittimeen, vaihda lamppu ulos, leikkaa nurmikko ja pääset vielä tekemään tulevaisuudessa oikeitakin hommia.

Kenties sinusta tulee talkkari, joka parantaa Lassila&Tikanojaa. Ehkä sinusta tulee haluttua valuuttaa työmarkkinoilla siivousalalla. Totuus on se, että minkä tikanpoika jättää tekemättä, sinä teet ja opit uusia taitoja. Avaat tukkeutuneet putket, vaihdat lamput, kolaat lumet matkalla lenkkisaunaan ja mikä parasta mitä pidempään asut - sen parempi on työkokemus alalta. Olet mies ilman liivejä. Mies, jolla on arvoa. Mies, joka hoitaa kaiken. Mies, joka näkee ongelmakohdat kaukaa.

Mutta rehellisesti toivon, ettet koskaan joudu tekemään töitä, jotka kuuluvat huoltomiehelle.

Sillä en minäkään enää, koska kesäkuussa huoltoyhtiö vaihtuu vihdoin!

Kommentit