Kuka tietää sinustakin enemmän kuin Google?

Aamulla on vähän aikaa miettiä
Aamu. Herätyskello, joka löytyy suoraan Androidistasi, herättää sinut taas uuteen työpäivään. Jos olet kuitenkin tarpeeksi onnekas, saattaa se olla myös vapaapäivä. Ihana aamu ei ainakaan hyvän teen kanssa huonone. Monella on kuitenkin varsin toivoton kiire seuraavaan asiaan.

Missä vaiheessa sitä ehtii miettiä Googlesta ja omasta yksityisyydestä, kun Aamulehti herättää uutisiin Kim Kardashianista kotiin kannettuna. Jos et maksa paperisesta elämyksestä, saatat saada vähintään samankaltaiset uutiset Elisan mobiiliverkosta kotiin kannettuna - ilman suurta vaivaa. Samalla lapsi tuossa vieressä itkee haluttua aamupalaansa.

Koirakin ehkä pitäisi päästää lenkille ja kukapa sen tekisi - ellet siinä? Ehkä naapurilla on sama ongelma, mutta eri aiheista. Ehkä hänellä on vieläkin huonommin, auto rikki ja pomo odottaa. Milloin sinulla on ollut aikaa nauttia aamukahvista ja miettiä oikeista asioista ilman minkäänlaista kiirettä? Asioista, joista Google tuntee sinua paljon paremmin. Ehkä on aika herätä? Me asumme työpaikoilla saadaksemme rahaa, joka ehkä tekee meidät onnellisiksi yhtenä päivänä viikossa.

Luulemme niin, mutta tämä ei ole totta. Naapuri kärsi palkatonta päivää, kunnes sai autonsa korjattua. Hän lähti vasta seuraavana päivänä töihin hakemaan jotain, jolla kaupasta saa kassillisen ruisleipää ja oivariinia. Hän tuntui olevan vapautunut miettimään asioita, sillä pomo ymmärsi hänen tilanteensa. Bussilla ei työpaikalle pääse ainakaan helposti ilman toivotonta kävelyä bussipysäkiltä. Naapuri mietti autoa korjatessa asioita, joihin samaistun, miksi Google tietää meistä niin paljon?

Me teemme sen mahdolliseksi. Kukaan ei pakota rekisteröitymään Googleen.

Facebookia runsaampaa vakoilua

Kun poistin Facebookin, tiedostin sen, etten ole poistamassa pahinta tiedonkerääjää. Olen ehkä riippuvainen Googlesta, koska ilman häntä minulla ei olisi ilmaista tapaa jakaa tietoa Bloggerin avulla. Ainoa kulu tästä blogista minulle on henkilökohtainen verkko-osoite. Poistamalla monille tutun Twitterin tiesin, etten tule sitä tarvitsemaan enää koskaan. Minua ei kiinnosta mistä juoruillaan juuri nyt. Pahin tiedonkerääjä kuitenkin jäi - käytätkö sinäkin Googlea? Pysähdy hetkeksi.

Google on niin suosittu palvelu Androidien elinaikana, että lähes kaikkien sähköposti on Gmail. En yllättyisi vaikka omistat sellaisen. Gmail lukee sähköpostejasi koneellisesti. Vaikka tämän tekee botti, Google teoriassa saattaisi tietää mikä on uusimman sähkösopimuksen sisältö, minkä nimisiä henkilöitä kontaktoit useammin ja kuka on lähettänyt sinulle sähköpostia viimeksi. Google tietää jokaisen asian sähköpostistasi, mutta tämä ei ole asioista todellakaan huolestuttavin.

YouTubessa jokainen viihtyy kirjautuneena. Sanotaan, että Google tilastoi hakuja kokemuksen parantamiseksi. Kun hain YouTubesta ensimmäistä kertaa television hyödyttömyydestä, Google päätteli, että tykkään näistä. Mainosasetuksien kiinnostuksen kohteissa oli muutakin perustuen näihin hakuihin. Joskus tämä Google osui jopa oikeaan. Googlen mukaan tykkään ympäristöstä, tanssimusiikista, polkupyöristä ja muun muassa ruoasta. Pakko tykätä, sillä ilman ei elä.

Joskus haluaa etsiä tietoa. Kukapa sitä enää omia aivoja käyttäisi nykyaikana. Jos mieleen tulee kysymys, haemme sen Googlesta. Kerran hain kirjaa, toisinaan elokuvaa, ja joskus ihan vitsinä kuvaa S-ryhmän maitopurkista. Tieto kiinnostaa meitä. Ehkä samaistut tähän. Yhtenä kertana maitopurkki ei enää tyydytä ja käyttäjä rupeaa hakemaan jotain, minkä Safe Search piilottaa oletuksena. Nämäkin kuvat ja haut löytyvät Googlesta. Mutta hei, onneksi sentään kirjautumistietojen takaa!

Google perustuu vakoiluun Facebookin tavoin. He myyvät nimettömiä tietoja mainostajille. Google tekee rahaa AdSense-mainonnalla jota löytyy nykyään kaikkialta - jopa tästä blogista. Tavallaan olemme molemmat uhreja. Meidän lisäksi on sitten muitakin uhreja maailman ympäri. Ihmiset hienossa Uudessa-Seelannissa ovat toivottavasti yhtä huolissaan yksityisyydestä. Google ei ole ainoa vaihtoehto ja tämä ei pakota meitä rekisteröitymään palveluun kiristämällä tai muutenkaan.

Me jaamme viattomien ja joskus tyhmien hakujen lisäksi täysin vapaaehtoisesti arkeamme Google Kuviin. On täysin rajatonta, niinpä monella on siellä bikinikuvia lomareissulta Kreikasta. Mitä sinun Google Kuvissa löytyy? Oletko huolestunut, että amerikkalaisella firmalla on tieto osasta kehoasi? Tänä päivänä ei voi oikeasti luottaa kehenkään ja arkaluontoiset kuvat kannattaakin pitää enemmän omalla laitteella salasanojen ja sormenjälkien takana. Mieti tätä kun otat seuraavaa kuvaa.

Googlen Omat tapahtumat -sivu

Olen itse ahkera Googlen käyttäjä, sillä minulla on myös Hangouts. Google voi teoriassa lukea arkaluontoisia tekstiviestejä. Minua ei haittaa, koska juttelen Hangoutsissa lähinnä niitä näitä. Toisaalta ahkeruuteni näkyy siinäkin, että kuuntelen musiikkia Googlen musiikkipalvelulla tilauspassilla. Google tietää artisteista, biiseistä ja albumeista, joita kuuntelen. Google tietää siitäkin, että tanssimusiikin lisäksi kuuntelen Lecraen kaltaista hiphoppia. Google tietää ehkäpä tunteeni.

Yksi biisi kertoo siitä, mikä on paras hetki nauttia elämästä. Kuuntelin biisiä kyseisenä hetkenä. Kyseinen kappale Hardstyle-kategoriasta on myös soittolistalla ja Google ehkä tietää myös sen, koska olen kappaleen sinne laittanut. Hakukonejätti tietää myös koska olen vuokrannut leffoja, mihin aikaan ja olenko katsonut loppuun, mitä leffoja sinä olet vuokrannut Googlen elokuvapalvelusta? Kertovatko nämä leffat jotain sinusta? Se on vain ulkomaista viihdettä, minua ei haittaa yhtään.

Drive on Googlen tiedostopalvelu. Siinä on oletuksena 15 Gt tilaa. Kuvien tavoin en itse lataa sinne mitään henkilökohtaista. Minua ei haittaa, jos Google tietää jotain, minkä voisin huoletta näyttää muillekin. Drivessa omistan lähinnä sellaisia asiakirjoja, joilla ei ole mitään merkitystä. Yksi asiakirja kertoo, koska olen ostanut elektronisia tuotteita. Tämä auttaa takuuasioissa ja toisaalta tiedän miten paljon esimerkiksi kuuloke kestää käytössä. Viimeisin vain kolme kuukautta, harmi.

On luonnollista, että kartoissa Google tietää liikkeemme ja kotiosoitteemme. Google tietää mitä työpaikkaa vierailemme. Se tietää, koska olet ulkomailla, missä ja milloin olet takaisin Suomessa. Onneksi tämä Google ei myy näitä tietoja varkaille, jotka voisivat käyttää sitä dataa hyödykseen. Google myös kertoo, että käyttäjän yksityisyys on heille tärkeää. Tietojesi pitäisi siis olla turvassa. Kysy vaikka Googlelta, haku löytää vastauksen myös siihen, onko huomenna lunta.

Google+ on Facebookin tappaja. Ainakin yritettiin. Siinä voi kuitenkin päättää mitä palveluun jakaa. Itse käytän blogini mainostamiseen automaattisesti. Googlella on kaikki tiedot meistä, myös kontaktien puhelinnumerot. He tietävät mitä sovelluksia käytät, koska sinullakin on varmasti Googlen puhelin, tai ainakin tunnet muutaman henkilön päivittämässä sitä. Muutama tässä Suomessa tarkoittaa luultavasti miljoonia. Kaikilla on Googlen puhelin, etenkin jos ei ole varaa iPhoneen.

Saatat olla huolestunut. Minäkin. Joskus kauhistuin, kun löysin kyseisen sivun jopa useita vuosia vanhan äänihistorian. Kuulin, kun entinen kaveri vitsaili Googlelle "Why to search Google on Google", ja toki mukana oli omaakin ääntä. Joskus kuulin tallenteista epämääräistä musiikkia - silloin en ole luultavasti puhunut mitään ja Google lopetti haun. Miksi pitää tällaista rekisteriä Googlen palvelimilla itsestään? Äänihistorian poistin heti Omista tapahtumista, mutta oletko sinä?

Mitä aiot tehdä Googlessa tänään, jotta huomenna olisi paremmin?

Monta tapaa toimia

Radikaalein muutos on luopua Googlen käytöstä. Jos ajatellaan aivoillamme, niin mihin sitä Googlea tarvitsee? YouTubea voi käyttää myös ilman tiliä, kommentoinnista voi toki silloin unelmoida. Blogger on korvattavissa ilmaisella WordPress.comilla. Hangoutsin voisi korvata oikea elämä ja DNA:n palvelut. Gmail on korvattavissa Protonmaililla. Musiikkia voit kuunnella Spotifyllä ilmaiseksi tai ladata tietokoneelle. Drive ja Kuvat viihtyvät hyvin omissa käsissä kiintolevyllä.

Google Keepin voi korvata paperisella muistiolla tai lisäosalla Windowsiin. Google+ on sosiaalinen media. Paras tapa olla sosiaalinen on lähteä ulos sosialisoitumaan. Mapsia voi käyttää myös ilman kirjautumista. Kalenteri korvautuu seinäkalenterilla, sovelluksella tai jollakin tarjouskalenterilla Tokmannilta. Saatat saada ehkä kynän mukaan! Nyt huolehdit varmaan Androidista. Entä ne rahat, joita olen laittanut siihen? Voit käyttää sitä myös ilman tiliä entiseen malliin.

Samsungissa tämä on vieläpä helppoa, sillä he antavat poistaa käytöstä kaikki Googlen sovellukset. Vakiosovelluksilla pärjää pitkälle ja näissä on kaikki tarpeellisin. Samsung Appsilla voi ladata sitten lisää. Mutta tämä tapa toimia ei ehkä ole paras tapa toimia. Minun tapauksessa tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi tärkeä blogi joutuisi siirtymään uuteen paikkaan. Enkä minä oikeasti Googlea vastusta. On kiva, kun kaikki palvelut ovat saman katon alla. Ehkä nautit samasta.

On kiva kuunnella musiikkia, katsella videoita, kirjoittaa ajatuksia, navigoida, etsiä tietoa, säilyttää tiedostoja ja kuvia samasta paikasta. Googlessa on myös mahdollisuus tienata AdSensella. Jos ihmiset kirjoittaisivat Facebookin tilapäivityksien sijasta tällaisia merkintöjä, heillä olisi mahdollisuus tienata pikkurahaa. Facebook ei nimittäin maksa tykkäyksistä ja palveluun tuoduista käyttäjistä mitään panoksestasi huolimatta. Voit olla kiinnostava, mutta et saa siltikään mitään.

Toinen tapa toimia on tutustua tiliin. Se on tapa, joka sopii minulle. Käy toimintojen hallinnassa ja poista tarpeettomat tiedon kerääjät. Minä poistin käytöstä äänihistorian, Chrome-historian ja sinä saatat löytää muutakin. Jos et halua tilastoida sijaintitietoja, ota ne pois täältä. Asioista kannattaa huolestua, vaikka se tuntuisi joistakin naurettavalta, tänä päivänä kaikki on mahdollista. Lisäksi voit tutustua tarkemminkin Googlen aikajanaasi - mitä poistaisit seuraavaksi?

Kolmas tapa toimia on tutustua muihin palveluihin. Selaimessasi on yksityinen tila ja lisänä voit kokeilla DuckDuckGo-hakukonetta. Tällä viritelmällä on helppoa hakea jotain, minkä et haluaisi kenellekään näkyvän. Joku saattaa hakea Iltalehden uutisia yläosattomista julkkiksista, toinen Ilta-Sanomien listausta parhaista naisista ruskettuneena Yyteristä. Jokaisella on jotain, minkä haluaisi hakea kenenkään tietämättä. Älä jätä näissä tapauksissa jälkiä ainakaan Googlelle!

Omistatko Google-tilin? Kommentoi aiheesta merkinnän alle saman tien.

Loppusanat

Google tarjoaa mahdollisuutta poistaa tilin. Tästä huolimatta vain harva poistaa sen. Jokainen tarvitsee jotain sieltä jossain vaiheessa elämää. Google ei kuitenkaan ole pakollinen - jos aloittaisin nyt alusta - tekisin varmasti sähköpostin, musiikkipalvelun ja vastaavaa muualle. Vaikka se olisi hankalampaa. Eihän kukaan halua muistaa useita käyttäjätunnuksia? Salasanojen hallintaohjelmat tekevät tästä kuitenkin helppoa kauraa. Tärkeintä on kuitenkin se, että tietää vastuunsa.

Nettiin ei jatkossakaan kannata jakaa kuvia lapsista kylpyhuoneesta, itse asiassa en edes ymmärrä sitä. Lapsilla saisi olla jonkinlainen yksityisyys ja oikeus päättää mihin kuvat päätyvät. Nettiin ei kannata jättää mitään sellaista, minkä ei haluaisi päätyvän parhaan työkaverin tietoon. Sosiaalinen media tekee tämän kuitenkin helpoksi. Vaikka yleisö on rajattua, jostain kumman syystä työpaikan asiat lähtevät aina leviämään, niin että pomokin saattaisi asiasta kiinnostua nähtyään.

Vaikka olemme edelleen varsin kiireisiä arjessa, joskus on hyvä miettiä näitäkin asioita. Miksi nettiin ei kannata pistää ihan kaikkea ja mitä mahdollisuuksia Googlessa on tietojen poistoon. Ehkä sain jonkun heräämään, koska niin moni on riippuvainen Googlesta ja sosiaalisesta mediasta. Androidien suurin kulmakivi on se, että voit jakaa parhaita hetkiä ihan mistä tahansa ja ihan koska tahansa jopa koko internetin nähtäväksi. Saat ainakin 15 minuutin verran hyvin toimivaa julkisuutta.

Kun seuraavan kerran teet niin, toivon sinun miettivän, onko tämä sen arvoista? Elämä jatkuu siitä huolimatta, vaikka 707 kaveriasi eivät tietäisi mitään elämästäsi sairaalan vuodeosastolla. On aika miettiä muutakin kuin lööppien julkkiksia, television turhia keskusteluohjelmia ei mistään, urheilun tuloksia, saippuasarjojen juonenkäänteitä, lehtien pelottavimpia uutisia, Rihannan mokia keikoilla tai mitään, mitä media meille syöttää päivittäin viihteenä. Se on tarpeetonta täytettä.

Totuus on, että jos keskitymme roskaan, taustalla tapahtuu koko ajan ja jos olet nukkumassa, annat suostumuksen siihen. Toisaalta en tiedä ovatko ihmiset koskaan olleetkaan hereillä.

Ketään ei tunnu edes kiinnostavan ympäristöongelma, jos ongelma ei ole Kim Kardashian.

Onneksi on sentään televisio, sieltä voi katsoa metsää aina, kun vieressä kaadetaan pois. On aika herätä ja ottaa vastuu meidän yksityisyydestä, meidän maapallosta, sillä se on - no meidän!

Kommentit

 1. Jos ei halua, että oma hakuhistoria mitenkään tallentuu (oli asetukset miten vain) ja Gmailia haluaa/tulee voida käyttää, kannattaa pitää Gmail-istuntoa auki eri selaimella (kuin, jolla hakuja tekee tai käyttää muita Googlen palveluja). Toinen vaihtoehto IMAP:lla jollain asiakasohjelmalla, kuten Thunderbirdillä.

  Kaikkiin pilvipalveluihin tulisi erityisesti NSA-vuotojen jälkeen suhtautua siten, että lähtökohtaisesti kaikki sinne laitettu materiaali on julkista, ts. ei aiheutuisi haittaa, mikäli ne vuotaisivat julkisiksi.

  Kaikkiin someihin em. tavoin, kaikki lähtökohtaisesti aina julkista, myös yksityisviestit. Hiljattainhan Facebookissa oli muuttunut täysin mielivaltaisesti jotain vanhoja päivityksiä massana useilta käyttäjiltä julkisiksi.

  Suurinta kyttäystä Google harjoittanee (käyttäjiensä luvalla, toki) mobiililaitteiden avulla. Näin se saa tiedon hakutuloksiinsa "täällä vietetään tavallisesti näin ja näin kauan, tähän ja tähän aikaan" jne. Googlen vakoilupaskojen poisto puhelimesta on siis ensisijaisen tärkeää mielestäni, voihan sitä Gmailia käyttää normaalisti selaimella tai muulla erillisellä IMAP-protokollaa hyödyntävällä sähköpostiohjelmalla joka tapauksessa.

  Itse selaan Youtubea, kuin käytän Googleakin normaalisti aina kirjautumattomana. Seurattavien kanavien linkit on selaimen kirjainmerkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kiitos näistä vinkeistä.

   Olenkin jo poistanut Chromen ja Gmailin puhelimestani kuten aiemmassa merkinnässä kirjoitin puhelimen tyhmentämisestä. Tein sen tilan säästämiseksi ja otin käyttöön vakiosovellukset Samsungilta - Internet ja Email.

   Tuohon en osaa ottaa kantaa, onko tämä huonompi Googlen kautta, kun poistin käytöstä älypuhelimestani myös muita Googlen vakiosovelluksia. Googlen sovelluksesta enää jäljellä Google, Play Kauppa ja Play Musiikki, joille on tarvetta.

   Toinen asia on se, että Google voi kyllä edelleen tietää mitä selailen Samsungin selaimella, koska olen kirjautunut syystä, että pääsen selaimella Driveen, Keepiin, YouTubeen ilman mainoksia ja mm. Kuviin. On se ainakin parempi kuin Chrome.

   Tässä Chromebookissa käytän Chromea, mutta olen nyt onneksi huomannut poistaa sivuhistorian tallentamisen Googlen palvelimille. Aika iso vakoilufirma kyseessä ja tosiaan itse en lataisi amerikkalaiselle firmalle Driveen ihan kaikkea.

   Nykyään ihmiset antavat kaiken, kunhan ei maksa mitään. Olen jopa lakannut ottamasta kuvia niin, että ne menevät automaattisesti Googlelle. Puhelimessa oli esiasennettu Photos, mutta korvasin sen Samsungin vakiogallerialla.

   Nyt kuvat ovat puhelimen muistissa, kunnes teen niille jotain. Suurin osa ottamistani kuvista nykyään menevät puhtaasti blogiin, ja ovat muutenkin julkisia. Kuviin lataan sitten manuaalisesti vain sellaisia kuvia, jotka ovat tavallisia.

   Olen kyllä miettinyt elämää ilman Googlen tiliä viime aikoina. Jotkut elävät niin. Gmail on korvattavissa Protonmaililla ja monille Googlen palveluille on aina vaihtoehto.

   Toisaalta se tili on ihan kätevä siinä mielessä, että saa kaikki palvelut saman katon alta. Kannattaa kuitenkin muidenkin miettiä mitä tietoa sinne lataa.

   Poista
 2. Muutama lisäkommentti:

  "Tänä päivänä ei voi oikeasti luottaa kehenkään ja arkaluontoiset kuvat kannattaakin pitää enemmän omalla laitteella salasanojen ja sormenjälkien takana."

  Miten tuon synkronoinnin kanssa? Jos käyttäjä laittaa sen päälle, silloinhan ne synkronoituvat johonkin pilvipalveluun. Tämä tulisi myös huomioida.

  "Nettiin ei jatkossakaan kannata jakaa kuvia lapsista kylpyhuoneesta, itse asiassa en edes ymmärrä sitä. Lapsilla saisi olla jonkinlainen yksityisyys ja oikeus päättää mihin kuvat päätyvät. "

  Tätä ei tunnu moni ymmärtävän. Somet pursuaa eri ikäisten ipanoiden kuvia eri tilanteissa. Voi tulla jostain kuvista täysi-ikäisenä sanomista, mutta valitusoikeuttahan ei ole. Sama koskee esim. heidän koulutodistustensa julkista levittelyä brassailumielessä.

  Ilmenee erityisesti valkoroskan eli "alemman sosiaaliluokan" profiileissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tämä oli yksi syy miksi ylipäätään kyllästyin Facebookiin. Ne hyvät syyt Facebookin käyttämiseen eivät riittäneet kestämään kaikkea tuota "minä, minä minä" -meininkiä ja liuta perhekuvia perään lapsineen kaikkineen.

   Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että joku haluaa kehua lapsiaan, mutta se pitää tehdä henkilökohtaisesti eikä niin, että tietoa jaetaan tuhannelle kerralla. Tai koko netille, jos päivitys on julkinen. Hinta voi olla kallis lapselle.

   LIsäksi kun lopetin somen, niin en oikeastaan enää käytä koko internetiä paljoa. Sama kun sitä ei olisi ollenkaan. Luen blogeja, kuuntelen musiikkia ja katson videoita. Hoidan pankkiasioita, joten päätin palata ajassa taaksepäin netin kanssa.

   Ylimääräisen 50 megan sijasta koin, että on koettava vanhat ajat, laitoin megabitin laajakaistan tilalle ja toistaiseksi tuntuu etten muuta tarvitsekaan. Ja kun omistan vain läppärin ja puhelimen, joista lähes kaikki sovellukset poistettu, ei ihmekään.

   Synkronointi on aika paha, koska Googlen puhelimen mukana tulee aina Photos/Kuvat, joka haluaa kuvat synkronoida pilveen (ja videot). Minä haluan palata ajassa 2000-luvulle ja poistin sen käytöstä sovelluksena.

   Nyt käytän Samsungin oletusgalleriaa, koska sitä ei voi poistaakaan. Jos kuvat täytyy siirtää, ne täytyy tehdä USB:n kautta tietokoneelle, ja koska se on Chromebook eli pohjautuu Googleen - suorin paikka kuville on edelleen Photos.

   Mutta. Eivät mene ainakaan automaattisesti, huonot voi ottaa valmiiksi pois. Lisäksi kun täytyy mennä nyt "wanhan ajan mukaan", tulee myös mietittyä onko kuva koko tilanteesta edes tarpeen, eli yrittäisikö vain elää tilannetta ja muistaa sen.

   Kuten totesin, niin suurin osa kuvistani menevät nykyään blogiin ja näissäkin merkinnöissä kierrätän nykyään paljon jo ladattuja kuvia (jos vain käyvät aiheeseen).

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle