Miksi luovuin mainonnan esto-ohjelmasta

Mainoksia kaukosäätimen alla
Mainokset. Ei kiitos. On kulunut vuosia, kun laitoin postilaatikkooni mainonnan eston. Se on estänyt turhia lehtiä tulemasta paperisena versiona. Vielä pidempään estän mainoksia netissä lisäosalla, jonka sinäkin saattaisit saada ilmaiseksi. Chrome, Firefox, kaikki - mainoksitta.

Tänään tuotan sisältöä blogiini ja mainokset ovat yksi tapa saada palkkio tekemästään työstä. Eräs lisäosa kertoo, että yli kymmenen miljoonaa käyttäjää estävät mainoksia, tietenkin heidän ilmaisen lisäosan avulla. Olen huolissani meistä kaikista, vloggaajista, bloggaajista ja muista tekevistä ihmisistä. Mainostulot ovat nimittäin vuodesta 2010 lähinnä romahtaneet.

Tänä vuonna poistin mainonnan esto-ohjelman tietokoneeltani ja puhelimestani. Yksi syy asiaan oli, että YouTube Musiikki tuli Suomeen ja Google Musiikin kautta sain osittain mainoksettoman YouTuben musiikkia sisältävälle osuudelle. Esimerkiksi viralliset Hardstyle-musiikkivideot ovat ilman mainoksia, lisäksi muutakin musiikkiin liittyvää ei enää tyrkytä bannereita tai mainospitoista videokuvaa. Poistettuani lisäosan huomasin, etteivät mainokset olekaan niin häiritseviä.

Netti mainoksilla vai ilman?

Kävin Iltasanomissa, kävin YouTubessa, kävin kaikkialla. Mainoksia ei ollut riesaksi asti. Päätin jatkaa tästä samaan malliin, ilman mainonnan esto-ohjelmaa. Yksi murhe asiassa oli, että lisäosa tiesi mitä sivuja lataan, voisiko tässä olla jotain epäilyttävää. Mitä jos lisäosa myy dataa eteenpäin? Mitä jos lisäosa tekeekin jotain, mitä sen ei pitäisi tehdä? Mitä vikaa on siinä, että saa palvelun käyttöön ilmaiseksi, maksamatta siitä mitään? Jos blogi on hyvä, haluan tukea omistajaa tarpeeksi.

Viattoman mainonnan esto-ohjelman lataaminen ja käytössä pitäminen ei tue ketään. YouTubessa mainonnan esto poisti kaiken - maksamatta mitään. Nyt jos katselee YouTubea enemmänkin ja kuuntelee musiikkia paljon, 11,99 euroa maksava mainokseton musiikki ja videot ei ole paljoa YouTubessa tai Google Musiikissa. Sitäkin olen miettinyt, mutta minulle riittää Play Musiikin tarjoama mainokseton musiikkielämys YouTubessa. Huomasin kuitenkin testissäni yhden asian.

On todella ärsyttävää, että video keskeytyy mainokseen. Minusta on väärin, että keskellä ei aina ole bannereita. Miksei näytetä liikkuvia mainoksia videon alussa ja lopussa, jos pakko on? Tässä blogissa en yritä ärsyttää ketään vain kahdella tai yhdellä mainoksella sivua kohti sisällöstä riippuen. Aikoinaan otin mainonnan eston siksi, että kyllästyin mainoksilla täytettyihin sivuihin. Näin vanhempana ja viisaampana tajuan, ettei se ole tavoista ainoa. Voin etsiä vaihtoehdon.

Esimerkissä kerron nopeustestistä Speedtest.net. Ilman mainoksia siinä on seitsemän isoa banneria. Minusta se on naurettavaa, rasittavaa ja jopa sairasta. Nyt viisaampaana en enää pidä mainonnan esto-ohjelmaa, vaan lakkasin käyttämästä koko palvelua, Netflixin oma nopeustesti Fast.com tarjoaa järkevän tuloksen ilman yhtäkään mainosta tietokoneella tai puhelimella. Mainoksia on myös kaduilla, mutta emme voi näille mitään. Miksi mainonnan poisto netissä on etuoikeus?

Kaupallisena ihmisenä ymmärrän täysin sen, että mainokset vaikuttavat meihin. Kukaan ei kuitenkaan pakota ketään ostamaan mainostettua tuotetta, näitpä mainoksen sitten ensimmäistä tai vasta tuhannetta kertaa. Millaisella mielellä sinä liikut netissä - miten tuet suosikkitekijöitä? Jos tekijän palkkaus riippuu mainoksista, on väärin estää ainoakin mahdollisuus, mahdollisuus saada edes jotain. Luovuin mainonnan esto-ohjelmasta, koska haluan olla esimerkkinä muille ihmisille.

Lisäksi olin kyllästynyt puutteelliseen mainonnan estoon. Mainosestosta huolimatta sivuilla oli aina jotain, mikä jäi lisäosalta huomaamamtta, ja sain estää näitä mainoksia itse kuin työkseen. Toisaalta esimerkiksi videopalvelu YouTubessa osa mainoksista jäivät sivuille tyhjinä. Tällaisia mainoksia lisäosa esti latautumasta, mutta itse banneri latausvirheellä varustettuna oli koko ajan näytillä ilman mainosta. Jos mainoksia ruvetaan estämään, niin estetään kunnolla, ettei mitään jää.

Loppusanat

Tänään on kulunut noin kolme päivää ilman mainonnan esto-ohjelmaa. Voin edelleen hyvin ja lompakossa on lähes saman verran rahaa kuin viime viikolla muutamaa kaupassa käyntiä lukuun ottamatta. Ostin ruokaa, en Bank Norwegianin lainaa, jota tämäkin blogi näyttää mainostavan. Hiljaa mietin myös YouTube Premiumia, koska YouTubea olen käyttänyt päivittäin jo vuosia. Vaihto tähän Google Musiikista on tehty "hankalaksi". Hankalaksi, koska ovat eri sopimuksia.

Tuntuisi pahalta lopettaa runsas Play Musiikin yli kahden vuoden tilausputki, jotta voi vaihtaa YouTube Premiumiin sisältäen YouTube Musiikin, Play Musiikin ja YouTube Premiumin. Googlen Musiikilla saan kuitenkin YouTube Musicin ja Music Premiumin. Music Premium tarjoaa mainoksettoman musiikin YouTuben verkossa ja sovelluksessa. Luulen, etten tule tilaamaan tätä parempaa YouTubea, koska videomainokset voi ohittaa vain neljän sekunnin jälkeen, onneksi!

Olen myös nauranut sille, miten jotkut YouTube-mainokset kestävät yli kymmenen minuuttia. Kenellä on aikaa katsella niin paljon mainoksia? Televisiottomana täytyy sanoa, että YouTube-mainokset ovat vähemmän häiritseviä kuin televisiossa. Televisiossa et voi mainoksia ohittaa, ne vilkkuvat ja välkkyvät, kun taas YouTubessa mainos on jotenkin vähemmän päälle käyvä. Tai niin ainakin itse asian koen. Milloin viimeksi sinä olet kokeillut internetiä Googlen mainoksilla?

Jos tykkäät julkaisijoiden työstä YouTubessa, Bloggerissa tai ihan missä tahansa päin internetin maailmaa, on myös osattava kiittää, sillä paraskaan mainosesto ei johda tilipäivään.

Kiitos ja hyvää päivän jatkoa kaikille!

Kommentit

 1. Näkyy täälläkin mainokset, ihan sama. Joskus tulee käytettyä, jos oikein hyvä artikkeli. En osta sen enempää kuin tarvitsen. Television omistuksen aikana ostin eniten turhaa.

  Netissä mainokset eivät hyökkää alitajuntaani niin rajusti, joten en estä niitä.

  Televisiossa/radiossa estin ja siellä ainoa esto oli televisiosta/radiosta luopuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se riippuu asenteesta. Tosiaan netissä on ärsyttäviä sivuja täynnä mainoksia, mutta normaalisti pitäisi vaihtaa sivua toiseen, kuin estää kaikkien sivujen mainokset.

   Televisiota ei minullakaan ole, hyvin pärjää ilman.

   Poista
 2. Onpa hassua jos poistat mainosteneston, tilastojen mukaanhan esto-ohjelmien suosio nousee hurjasti joka vuosi.
  ei miljardi ihmistä voi olla väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainonta on vieläkin sallittuna tietokoneella, mutta joillakin sivuilla aina miettii, miksi ihmiset sitä asentavat. Puhelimeen ei edes saa mainonnan estoa ainakaan Chromeen.

   Kaikilla se mainonnan esto on, mutta jollakin tavalla sivustojen on tehtävä rahaa, ehkä netissä tienaamisen toimintamalli muuttuu jatkossa enemmän Patreonin suuntaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle