Yksin asuva ei rikastu bonuksilla

Salen myymälässä
Jokainen on joskus kuullut lupauksia. Lupauksia siitä, että alueesi osuuskauppaan liittymällä saat jo kuukauden kuluttua selvää rahaa takaisin pankkitilillesi. Tätä kutsutaan bonukseksi. Siis kuluttamalla ruokaan, saat pieniä tai suuria bonuksia, rahan tuhlaamisesta.

Tyypillisesti osuuskaupat suosivat rikkaita. Jos sinulla on iso perhe, on luonnollista ruokamenojen olevan suuria, silloin saat jopa viisi prosenttia bonusta maksutapaedun ollessa puoli prosenttia. Puhutaan isosta summasta, mutta yksin asuva saa tyytyä lähinnä pieneen maksutapaetuun ja hankalasti saavutettavaan vain prosentin bonukseen.

Olen asiakasomistaja jo puolen vuoden ajan ja nyt jaan kokemuksia. Kokemuksia siitä, että bonuksilla ei vältämättä rikastu, olen todennut hintatason korkeuden S-Marketissa Lidliin nähden myös lukuisilla hintavertailuilla. Tämän vuoden hintavertailu tuskin jää viimeiseksi. Harmillisesti matka Prismaan on kaukainen, joten en pääse nauttimaan siellä parhaimmista hinnoista. Joutuisin lähtemään kauppaan kahdella bussilla Nokialle ja tämä ei ole mitenkään järkevää kiireessä.

Rikastuminen: "Parhaimmillaan 1,92 euroa"

Olen käynyt pääasiassa Lidlissä jo vuosia, vuodesta 2011. Osuuskauppaan liittyin lähinnä ilmaisen pankin takia. Vaikka tämä Lidl ei ole täydellinen kauppa, se on aidosti halpa. Lidlissä maksaa jauheliha 1,95 euroa, kun sama hinta S-Marketissa on 2,39 euroa ja lähi-Salessa 2,49 euroa. Prisman hinta on Lidlin tasolla, sentilleen. Kuten sanoin, en Prismaan mene kahdella bussilla, vaan haen enemmin paikkakunnan Lidlistä pyörällä tai bussilla Väinö Paunun kyydissä ilman vaihtoja.

Otetaan toinen esimerkki. Lidlissä maksaa kanan fileesuikaleet 350 grammaa muistaakseni 2,55 euroa, mutta viereisessä osuuskaupassa S-Market saa samoista asioista pulittaa jo 2,75 euroa. Otin laskimen käteen. Esimerkissä ostan jauhelihapaketin joka päivä. Oletetaan, että kuukaudessa on 31 päivää. Lidlissä jauheliha maksaa 60,45 ja S-Marketissa 74,09. Okei, saan sentään bonusta! Mutta eikö 13,64 euron säästö tilittämättä ensin kauppiaalle ole kaikkein paras bonus? Niinpä niin.

Parhaimmillaan rikastuin 1,92 eurolla käymällä lähinnä S-Marketissa ja Salen myymälöissä. Jouduin kuluttamaan heinäkuussa lähes 124,24 euroa kauppaan. Tavallisesti ruokamenoihin valuu noin 180-200 euroa kuukaudessa. Kävin siis myös Lidlissä. Lidlissä maksaa esimerkiksi riisi 62 senttiä kilolle, enkä näe mitään järkeä maksaa samasta riisistä S-Marketiin lähes tuplahintaa, se on jo varsin kallista tuhlaamista. Nyt kuitenkin puhutaan täysin samasta riisistä mitä Lidlissä on päivittäin.

Omat sivut tarjoavat tietoa

S-ryhmä on myös uudistunut, nyt voit sinäkin nähdä kuinka kulutat, ja milloin. Tämä kaikki luonnollisesti näkyy hinnoissa, sillä tällaisen sivun ylläpitäminen tuskin ilmaista ole. Vaadittava työ laskutetaan tietysti tuotteiden hinnoissa. Minua ei haittaa, jos kauppias saa tietää ostaneeni siideriä tai pizzaa, päin vastoin - toivon kauppiaan alentavan usein ostamiani tuotteita. Ehkä kauppias voisi jopa tehdä näistä tuotteista henkilökohtaisen kortilla saatavan alennuksen. Miettikää sitä!

Pääasiallinen syy liittyä osuuskauppaan ei kuitenkaan ollut ostosten seuranta tai diagnoosi. Myönnän, että alkoholiin on ehkä joskus mennyt liikaakin rahaa. Onneksi en ole nauttinut näitä sentään yksin, vaan hyvän ystävän kanssa. Liityin tänne, että saisin ilmaiset pankkipalvelut. S-Pankkiin olen ollut puolen vuoden aikana täysin tyytyväinen. Raha liikkuu, laskut voi maksaa ja tilitietojen seuranta käy helposti jopa puhelimella, ilman kalliita pankkimaksuja. Osuusmaksu oli toki suuri.

Minä en kuitenkaan usko bonuksilla rikastumiseen. Sinun täytyy kuluttaa oikeasti aika paljon, että saat yksin asuvana tilillesi edes kolme euroa, mutta samalla pitää laskea mitä Lidlistä saa kaiken aikaa halvemmalla. Hyvä asia on se, että jokainen asiakasomistaja on samalla viivalla ilmaisten pankkipalveluiden rinnalla. S-Pankin peruspalvelut ovat aina ilmaisia henkilön varallisuudesta, ostomäärästä S-kaupoissa ja pankkiasioinnin laajuudesta riippumatta. Hyvä juttu!

Loppusanat

Kannattaako sitten osuuskauppaan liittyä? Kannattaa, enkä itse ole jättämässä. On tämä sadan euron kertasijoitus parempi kuin Nordean veloittama 90 euroa vuosittain. Säästän paljon rahaa, vaikken ikinä kävisi muualla kuin Lidlissä. Tiedän kuitenkin monia, jotka eivät käy siellä, koska naapurista saa bonuksia. En tiedä puuttuuko ihmisiltä laskutaito, mutta Lidlissä saa yhdellä asioinnilla kuukauden bonukset jätettyä tililleen, koska siellä on oikeasti halpaa. Jos et usko minua, vertaile itse.

Miinusta annan osuuskaupalle siitä, että Säästäjä-pankkisovellus on vielä kehitysvaiheessa ja siinä on joitakin bugeja ulkoasussa ja toiminnoissa. Osuuskauppa myös laittaa pankkisovellukseen ostotietoja, vaikka ne näkisi ihan hyvin tiliotteen puolelta. Minä haluaisin pelkän pankkisovelluksen ja bonussovelluksen vaikka erikseen. Yleensä selaan bonustietoja tietokoneella muutenkin. Kaikki turha lisä pankkisovellukseen tekee siitä raskaan ja sekavan käyttää. Toivon heidän oppivan siitä.

Toivon myös, että jokainen asiakasomistaja miettisi ääneen, säästääkö bonuksilla yhtään? Yksin asuva ei säästä ainakaan, mutta minusta pienin bonustaso saisi aktivoitua jo nollasta. On naurettavaa, että yksin asuvat köyhät joutuvat kuluttamaan jo valmiiksi pieneen bonukseen 50 euroa ensin. Tämä on monelle köyhälle ruokaraha kahdeksi viikoksi. Sen kerryttäminen voi kestää vieläkin pitempään, jos ostaa esimerkiksi jauhelihaa halvemmalla Lidlistä kassalla saatavilla bonuksilla.

Sillä se on valvomaton tapa säästää ruokakuluissa ilman minkäänlaisia tilisiirtoja tai bonuskortteja. Kuinka paljon rikastut kuukaudessa osuuskaupan bonuksilla? Kerro siitä kommenteissa.

Naurahdin, kun sain tässä kuussa 0,04 senttiä bonuksia. Nyt olen rikkaampi kuin koskaan.

Kommentit