Näin syntyy vakuuttavan minimalistinen koti

Vaimee-akustiikkapaneeli kotiin
Moni minimalisti panostaa rakkaan kotinsa viihtyvyyteen, mutta samalla unohtuu se tärkein. Kodin meluraja ei saisi ylittyä 35 desibelistä edes päiväsaikaan, koska liiallinen melu voi aiheuttaa unettomuutta, keskittymisvaikeutta tai ärtymystä. Tämän ilmiön voi onneksi välttää kotikonstein.

Vaimee tarjoaa kuvan mukaisia akustiikkapaneeleita, jotka sopivat täydellisesti minimalistin hienoon kotiin. Meluton tila kotona tai koulussa koetaan varsin miellyttäväksi, koska ääntään ei tarvitse korottaa, tullakseen kuulluksi kaveriporukassa. Kaiku syntyy olinpaikassaan ääniaaltojen heijastuessa seinistä ja hälvenee vain kun kaiku kohtaa vaimentavan pinnan.

Akustiikkapaneeli tulee Vaimeelta pizzalaatikon tapaisessa ihmeboksissa, ja jokaisessa paneelissa on todella pitävä tarra, jolla paneelin saa kiinni vaikkapa seinään taikka kattoon. Valitettavasti en ole tähän vuokrataloon sitä saanut asentaa, koska muuten olisi Realian isännöitsijältä saapunut muutama huomautus. Jos olet onnekkaampi ja asut omistusasunnossa, sinulla on vapaat kädet, ja tuolloin voit nauttia hiljaisemmasta kodista. Mutta miten muuten kodista saa minimalistisen hyvän?

Yksinkertaista kotielämää helposti

Miltä minimalistinen koti edes näyttää? Tyypillisesti ajatellaan, että minimalisti elää yksiössä, hänellä ei ole sohvaa, yöt nukutaan patjalla eikä kotoa löydy yhtä tuolia ja ruokapöytä on jäänyt Sotkaan. Niin tämä ei ole. Minimalisti on toki aina erilainen, eikä kukaan sellaiseksi itseään kutsuva omista täysin samanlaista kotia, tai elämäntyyliä takanaan. Jokaisen tulevaisuus on myös väistämättä toisista minimalisteista erottuva. Olen itsekin minimalisti, mutta minulla on muutakin kuin reppu.

Jokainen kokenutkin minimalisti edustaa vain itseään. Ennen kaikkea jokainen minimalisti haluaa kodistaan selkeämmän näistä syistä: minimalistinen koti stressaa aina vähemmän, se näyttää entistä viehättävämmältä ja sen siivoamiseen ei mene kamalasti aikaa. Mitä enemmän huoneita, kaapistoja ja tavaraa on, sen hankalammaksi kodin pitäminen siistinä tulee myös ajallisesti. Siksi kokoan tähän kuusi syytä mistä aloittaa silloin, kun haluat yksinkertaistaa kotielämää ilman ponnistuksia.

1. Vältä turhia huonekaluja. Minimalistinen koti ei ole tyhjää täynnä, koti, jossa ei ole sänkyä tai pöytää etätöihin. Minimalistinen koti ei ole myöskään mikään kirpputori tai sotkuinen kaatopaikka. Jokaisella on oma tarve huonekaluille, siksi sinulle tarpeellinen määrä niitä voi olla täysin erilainen, esimerkiksi minuun verrattuna. Korvaa työpöytä ruokapöydällä. Vähennä irtonaisia säilytysratkaisuja, erilaiset irtokaapistot vain saavat kuluttamaan, yritä pärjätä asunnon valmiskaapeilla.

2. Siivoa ylimääräinen tasoilta. Keittiössä, pöydiltä, kaikkialta. Siivoa tarpeeton heti ja jätä kaikki olennainen. Keittiön ylimääräiset vatkaimista riisinkeittimiin kannattaa piilottaa kaapistoon. Älä kuitenkaan piilota kaikkea: jätä keittiön tasolle mikroaaltouuni, kahvinkeitin, leivänpaahdin tai tämä tarpeellinen vedenkeitin. Jos haluat tehdä maukkaampaa ruokaa, voit myös harkita mikroaaltouunista luopumista. Olen pärjännyt ja elossa ilman sitä jo toista vuotta. Kuulostaa erittäin mahtavalta!

3. Vältä järjetöntä sisustamista myös seinillä. Et ole minimalisti, jos seinät pursuavat julisteita tai kotikuvia, kenties jotain muuta taidetta. Äläkä ymmärrä väärin, minimalistillakin saa olla taidetta ja tyyliä kotona, mutta pidä ainakin osaa seinistä siisteinä ja asenna vain joitakin tauluja yhteen seinään. Jos huomasit, niin kohdassa yksi luovuit turhasta huonekaluissa ja kohdassa kaksi ylimääräiseltä tasoilla, tämä voi lisätä kaikua. Tämän voit korjata muutamilla akustiikkapaneeleilla.

Vaimeen akustiikkapaneelin kiinnitystarra

4. Panosta värimaailmaan ja sitä korostavaan sisustukseen. Nykytrendi on nojautua yhteen tai kahteen väriin. Omassa kodissa pyrin nauttimaan valkoisista seinistä ja ovista. Pyrin hankkimaan valkoisia kodinkoneita jääkaapista lieteen, tämä kuitenkin kuuluu Realian isännöitsijälle, ja hän on osannut kaksi vuotta sitten päivitellä rikki menneet vastaavilla oikein minimalistisilla väreillä. Älä kuitenkaan vaihda huonekaluja toisiin siksi, etteivät ne rimmaa uuden värimaailman kanssa.

5. Lahjoita tai myy kaikki tarpeeton. Nyt kun olet jo suoriutunut neljästä kohdasta, sinulla saattaa pyöriä nurkissa muutama turha huonekalu tai asia, luovu niistä! Esimerkiksi tavaratalo Kontti noutaa täysin myyntikuntoisia asioita ilmaiseksi Tampereen seudulla. Voit myös lahjoittaa tutuille tai myydä netissä. Näin saat minimalistisen kodin. Se voi näyttää alkuun ankealta, jopa tyhjältä ajoittain, mutta totut ja pian et tule aiempaa ulkoasua edes kaipaamaan. Minimalismi on parasta lääkettä!

6. Vältä mainoksia, sisustusblogeja ja Ikeaa. Kotisi on vihdoin minimalistinen. Tärkeintä on nyt, ettei viesti paremmasta tavoita sinua, aseta siis mainosesto postilaatikkoosi. Irtisano kaikki postituslistat sähköpostissa. Yksi klikkaus peruutuslinkkiin riittää. Älä lue netissä olevia sisustusblogeja, sillä nämä innostavat tavalla tai toisella kuluttamaan, tai käymään Ikean tavaratalossa. Ikeasta puheen ollen vältä siellä käymistä. Jos mahdollista, ohita käyntisi aikana ainakin huonekalunäyttely.

Yksi tärkeimmistä harrastuksistani oli vuosien varrella tarpeettomasta luopuminen. Viisi vuotta sitten aloitin pelin ja nyt olen valmis, mutta peli nimeltä minimalismi ei tule kuitenkaan koskaan valmiiksi. Puntaroin nimittäin jatkuvasti tavaroiden, asioiden, kontaktien ja menojen olemassaoloa elämässäni. Yksi merkittävimmistä tavoitteista elämäni aikana, minkä asetin viisi vuotta sitten, oli juurikin tämä minimalistinen koti ja nyt jaoin vinkkejä miten sellaisesta unelmasta saa kunnollisen otteen.

Ehkä tulet paremmaksi matkalla huomiseen. Ehkä kotisi muuttuu dramaattisesti, ei seuraavan yön, päivän tai viikon aikana, vaan seuraavan kuukauden, vuoden tai vuosikymmenen aikana. Jokainen tulee kevyemmäksi ajallaan. Toisilla unelmien saavuttaminen kestää kuukausia, toisilla vuosia. Meillä on erilainen lähtötilanne ja toinen pääteasema. Vuoden 2013 aikana en olisi uskonut tulevani näin kauas omassa elämässä. Minulla oli aivan liikaa tavaraa ja ajoittain tunsin olleeni jopa väsynyt.

Vinkkejä ja sutkautuksia minimalismista

  1. Panosta tavaran laatuun määrän sijasta. Ostettava tavara voi olla kalliimpi, oli se sitten tietokone tai sohva, mutta se on myös kestävämpi ja palvelee sinua vuosia ostopäivästä.
  2. Älä yritä kilpailla kenenkään kanssa. Minimalismi ei ole kilpailu. Älä yritä mallintaa jonkun toisen elämää tai kotia. Älä yritä vähentää tavaraa alle tietyn määrän. Ole itsesi näköinen.
  3. Muista, että tyhjä tila näyttää ankealta. Jos ruokapöydän päällä ei ole mitään, voit laittaa sinne vaasin kukilla. Jos yöpöydällä ei ole mitään, voit laittaa sinne kuulokkeet. Älä luovu kaikesta.
  4. Säilytä tarpeeton alkuun varastossa. Vie tarpeeton vain kuukaudeksi pois silmistä. Jos jakson jälkeen et kaipaa mitään, lahjoita tai myy. Joku saattaisi ilahtua sinulle tarpeettomasta.
  5. Älä tee tiliä tarpeettomalla. Tavaran myyminen voi tuoda rahaa, mutta moni ei huomioi kuinka paljon aikaa tämä voi kysyä, siksi on parempi lahjoittaa tai luopua siitä torilla polkuhintaan.
  6. Älä välitä mistä muut puhuvat. Minimalismi on monelle tuntematon käsite, etenkin monelle maksimalistille. Älä yritä väitellä heidän kanssa elämäntyylistäsi. Elät nimittäin itsellesi.
  7. Älä kiristä ketään minimalistiksi. Jos sinulla on perhe, joku heistä ei ehkä halua olla niin minimalisti kuin sinä, siksi on tärkeää löytää kultainen keskitie tässäkin asiassa ilman riitoja.
  8. Minimalismi on parhaimmillaan yksin. Voit olla niin minimalisti kuin haluat. Oletko sinkku? Nauti siitä täysillä, koska kukaan ei ole rajoittamassa tätä elämäntyyliä, joka tuntuu kodilta.
  9. Älä osta muotia H&M:stä, käy ostoksilla vaatekaapissasi. Moni unohtaa kuinka paljon vaatteita sitä voikaan ihmisellä olla käymättä shoppailemassa vaatekaappia pidemmälle.
  10. Declutter more. Jos olet päässyt tähän asti, niin mikset voisi poistaa kodistasi hieman lisää, aloita vaikka vaatekaapista. Tai tee työtä autossasi, siivoa kaikki turha sieltä. Se vie vain hetken.

Loppusanat

Väsyneenä kaikki oli helpointa unohtaa ja siirtyä sänkyyn nukkumaan. Vain viisi vuotta myöhemmin olen vihdoin valmis. Tai niin ainakin luulen. Jopa ajatus kodin siivoamisesta turhasta tavarasta sai minut aikoinaan voimaan pahoin. Ehkä samaistut, mutta sotku ei ole ikuista elämässä. Se päivä tulee vielä, kun kotisi on minimalistinen ja luokseen kutsuva, ehkä jopa naapurisi innostuvat tästä pelistä nimeltä minimalismi. Silloin kaksi tai kolme ihmistä pääsevät nauttimaan paremmasta elämästä.

Tässä on hyvä olla. Se vaati vain pientä työtä, yksi vaatekaappi, yksi taso, yksi huone, yksi varasto, yksi "jotain" kerrallaan. Yksi pieni asia tässä hetkessä, se voi viedä vain minuutin tai kymmenen, ja voit sen jälkeen paremmin kuin koskaan. Tunnet onnistuneesi ja sinulla on mainio fiilis. Hengität syvään ja jatkat eteenpäin. Unelma, jota tavoittelet, on aina lähempänä kuin koskaan. Asioiden minimointi on aiheuttanut sen, että kotiin mahtuu enemmän vieraita, ja tavara löytyy aiempaa nopeammin.

Niin, en ole enää etsinyt sitä keittiön vähiten tarvittavaa työkalua vihaisena, sillä muistan tavaroiden koordinaatit. Kaapit sulkeutuvat ilman voimaa. Hyllyltä ei enää löydy vaatteita, joita en ole pitänyt päällä vuosikymmeneen. Haluatko aloittaa? Aloita heti. Poista vain yksi asia alkuun, ehkä löydä joku toinen, sitten minimoi kolmannen asian ja pian huomaat lahjoittaneesi tai myyneesi jo 75 asiaa. Näin syntyy minimalistinen koti, muista vain olla hankkimatta lisää, muuten olet lähtöpisteessä.

Minkälaisiin toimiin ryhdyt tänään, että huomenna olisi paremmin? Kommentioi alle.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona