Näin syntyy vakuuttavan minimalistinen koti

Moni minimalisti panostaa rakkaan kotinsa viihtyvyyteen, mutta samalla unohtuu tuo tärkein. Kodin meluraja ei saisi ylittyä 35 desibelistä edes päiväsaikaan, koska liiallinen melu voi aiheuttaa toivotonta unettomuutta, keskittymisvaikeutta tai ärtymystä. Ärtyminen sekä keskittymisvaikeudet voivat johtaa siihen, että tunnelma kiristyy ja ongelmia tulee jopa parisuhteeseen. Lisäksi koululainen voi menestyä huonommin koulussa tai ammattiopistossa. Tämän ilmiön voi onneksi välttää täysin kotikonstein.

Vaimee tarjoaa kuvan mukaisia akustiikkapaneeleita, jotka sopivat täydellisesti minimalistin hienoon kotiin. Meluton tila kotonaan tai koulussa koetaan aina varsin miellyttäväksi, koska ääntään ei tarvitse korottaa, tullakseen kuulluksi kaveriporukassa. Kaiku syntyy olinpaikassaan ääniaaltojen heijastuessa seinistä ja hälvenee vain kun kaiku kohtaa vaimentavan pinnan. Onko kodissa sitä? YouTubessa monet Extreme-minimalistit elävät ilman huonekaluja, ja kuuluu ihan kotiini asti kuinka siellä kaikuu.

Jos asut vuokratalossa, paneelin asennusta kannattaa myöhästyttää hieman. Ota ensin mukava asento, sitten yhteys isännöintitoimistoon ja sitten kysyt saako sellaisia asentaa. Jos lotto on myönteinen, osta muutama Vaimeelta tai muualta, ja nauti kodista ilman kaikua. Hetkessä riitoja ompi vähemmän, jotta lapset jaksavat keskittyä opiskeluun. Akustiikkapaneeli näyttäisi maksavan noin 30 euroa kappaleelta. Jos tarvitset niitä vain muutamia, noin 90 euroa riittää täysin. Kokeile elämää ilman kaikua tänään!

Akustiikkapaneeli tulee Vaimeelta pizzalaatikon tapaisessa ihmeboksissa, ja jokaisessa paneelissa on todella pitävä tarra, jolla paneelin saa kiinni vaikkapa seinään taikka ihan kattoon. Valitettavasti en ole tähän vuokrataloon sitä saanut asentaa, koska muuten olisi Realian isännöitsijältä saapunut muutama huomautus. Jos olet onnekkaampi ja asut omistusasunnossa, sinulla on vapaat kädet, ja tuolloin voit nauttia hiljaisemmasta kodista. Mutta miten muuten omasta kodista saa minimalistisen hyvän?
Minimalistinen koti saa voimaan paremmin. Minimalistinen koti saa viihtymään useammin. Minimalistinen koti vakuuttaa myös vieraat ja aina parempi jos keskustelu ei kaiku, kuten minimalisteilla yleensä.
Ole sellainen minimalisti, jonka kodissa ei kaiku hankkimalla muutama akustiikkapaneeli Vaimeelta tai muualta. Se kannattaa, koska niin vieraat kuin kodin muut asukkaat ovat sitten aina tyytyväisiä.

Ennen muuta voit välttää kaiun suosituissa YouTube-videoissa mikäli olet Extreme-minimalisti.

Yksinkertaista kotielämää helposti

Miltä minimalistinen koti edes näyttää? Tyypillisesti ajatellaan, että minimalisti elää yksiössä, hänellä ei ole sohvaa, yöt nukutaan patjalla eikä kotoa löydy yhtä tuolia ja ruokapöytä on jäänyt Sotkaan. Niin tämä ei nykyhetkessä ole. Minimalisti on toki aina erilainen, eikä kukaan sellaiseksi itseään kutsuva omista täysin samanlaista kotia, tai elämäntyyliä takanaan. Jokaisen tulevaisuus on myös väistämättä toisista minimalisteista erottuva. Olen itsekin minimalisti, mutta minulla on muutakin kuin reppu.

Jokainen kokenutkin minimalisti edustaa tyylillä itseään. Ennen kaikkea jokainen minimalisti haluaa kodistaan selkeämmän näistä syistä: minimalistinen koti stressaa aina vähemmän, se näyttää entistä viehättävämmältä ja sen siivoamiseen ei mene kamalasti aikaa. Mitä enemmän huoneita, kaapistoja ja tavaraa on, sen hankalammaksi kodin pitäminen siistinä tulee myös ajallisesti. Siksi kokoan tähän nyt kuusi syytä mistä aloittaa silloin, kun haluat yksinkertaistaa kotielämää ilman järeitä ponnistuksia.

1. Vältä turhia huonekaluja. Minimalistinen kotisi ei ole tyhjää täynnä, jossa ei ole sänkyä tai pöytää etätöihin. Minimalistinen koti ei ole myöskään mikään kirpputori tai sotkuinen kaatopaikka. Jokaisella on oma tarve huonekaluille, siksi sinulle tarpeellinen määrä niitä voi olla täysin erilainen, esimerkiksi minuun verrattuna. Korvaa työpöytäsi ruokapöydällä. Vähennä irtonaisia säilytysratkaisuja, erilaiset irtokaapistot vain saavat kuluttamaan, yritä pärjätä asunnon valmiskaapeilla ja poistahan loput.

2. Siivoa ylimääräinen tasoilta. Keittiössä, pöydiltä, ihan kaikkialta. Siivoa tarpeeton heti ja jätä kaikki olennainen. Keittiön ylimääräiset vatkaimista riisinkeittimiin kannattaa piilottaa heti kaapistoon. Älä kuitenkaan piilota kaikkea: jätä keittiön tasolle mikroaaltouuni, kahvinkeitin, leivänpaahdin tai tämä tarpeellinen vedenkeitin. Jos haluat tehdä maukkaampaa ruokaa, voit myös harkita mikroaaltouunista luopumista. Olen pärjännyt ja elossa ilman sitä jo toista vuotta. Kuulostaa erittäin mahtavalta!

3. Vältä järjetöntä sisustamista seinustalla. Et ole minimalisti, jos seinät pursuavat näitä julisteita tai kotikuvia, kenties jotain muuta taidetta. Äläkä ymmärrä väärin, minimalistillakin saa olla taidetta ja tyyliä kotona, mutta pidä ainakin osaa seinistä siisteinä ja asenna vain joitakin tauluja yhteen seinään. Jos edes huomasit, niin kohdassa yksi luovuit turhasta huonekaluissa ja kohdassa kaksi ylimääräiseltä tasoilla, tämä voi lisätä kaikua. Tämän voit korjata vain muutamilla Vaimeen akustiikkapaneeleilla.

Vaimeen akustiikkapaneelin kiinnitystarra

4. Panosta värimaailmaan, sitä korostavaan sisustukseen. Nykytrendi on nojautua yhteen tai kahteen pääväriin. Omassa kodissa pyrin nauttimaan valkoisista seinistä ja ovista. Pyrin hankkimaan valkoisia kodinkoneita aina jääkaapista nurkan lieteen, tämä kuitenkin kuuluu Realian isännöitsijälle, ja hän on osannut noin kaksi vuotta sitten päivitellä rikki menneet vastaavilla oikein minimalistisilla väreillä. Älä kuitenkaan vaihda huonekaluja toisiin siksi, etteivät ne rimmaa uuden värimaailman kanssa.

5. Lahjoita, myy kaikki tarpeeton. Nyt kun olet jo suoriutunut neljästä kohdasta, sinulla saattaa enää pyöriä nurkissa muutama turha huonekalu tai asia, luovu niistä! Esimerkiksi tavaratalo Kontti noutaa täysin myyntikuntoisia asioita ilmaiseksi Tampereen seudulla. Voit myös lahjoittaa tutuille tai myydä netissä. Näin saat minimalistisen kodin. Se voi näyttää alkuun ankealta, jopa tyhjältä ajoittain, mutta totut ja pian et tule aiempaa ulkoasua edes kaipaamaan. Minimalismi on parasta lääkettä onneen!

6. Vältä mainoksia, sisustusblogeja ja Ikeaa. Kotisi on vihdoin minimalistinen. Tärkeintä on nyt, ettei viesti paremmasta tavoita sinua, aseta siis mainosesto postilaatikkoosi. Irtisano kaikki postituslistat sähköpostissa. Yksi klikkaus peruutuslinkkiin riittää. Älä lue netissä olevia sisustusblogeja, sillä nämä innostavat tavalla tai toisella kuluttamaan lisää, tai käymään Ikean tavaratalossa. Ikeasta puheen ollen vältä siellä käymistä. Jos mahdollista, ohita pikaisen käyntisi aikana ainakin huonekalunäyttely.

Yksi tärkeimmistä harrastuksistani oli vuosien varrella tarpeettomasta luopuminen. Viisi vuotta sitten aloitin pelin ja nyt olen valmis, mutta peli nimeltä minimalismi ei tule kuitenkaan koskaan valmiiksi. Puntaroin nimittäin jatkuvasti tavaroiden, asioiden, kontaktien ja menojen olemassaoloa elämässäni. Yksi merkittävimmistä tavoitteista elämäni aikana, minkä asetin viisi vuotta sitten, oli juurikin tämä minimalistinen koti ja nyt jaoin omia vinkkejä miten sellaisesta unelmasta saa kunnollisen otteen.

Ehkä tulet paremmaksi matkallasi huomiseen. Ehkä kotisi muuttuu dramaattisesti, ei seuraavan yön, päivän tai viikon aikana, vaan seuraavan kuukauden, vuoden tai vuosikymmenen aikana. Nyt jokainen tulee kevyemmäksi ajallaan. Toisilla unelmien saavuttaminen kestää kuukausia, toisilla vuosia. Meillä on erilainen lähtötilanne ja useasti toinen pääteasema. Vuoden 2013 aikana en olisi uskonut tulevani näin kauas omassa elämässä. Minulla oli aivan liikaa tavaraa ja ajoittain tunsin olleeni jopa väsynyt.

Vinkkejä ja sutkautuksia minimalismista

Minimalismi on jokaiselle minimalistille erilaista. Tästä huolimatta alla olevat ohjeet sopivat kaikille minimalisteille, listan lopputulos on sitten se, joka sinut erottaa toisista. Tee sitä omalla tavallasi.
  1. Panosta tavaran laatuun määrän sijasta. Ostettava tavara voi olla kalliimpi, oli se sitten tietokone tai vaikka sohva, mutta se on myös kestävämpi ja palvelee sinua useita vuosia ostopäivästä.
  2. Älä yritäkään kilpailla kenenkään kanssa. Minimalismi ei ole kilpailu. Älä yritä mallintaa jonkun toisen elämää tai kotia. Älä yritä vähentää tavaraa alle tietyn määrän. Ole vain itsesi näköinen.
  3. Muista: tyhjä tila näyttää ankealta. Jos ruokapöydän päällä ei ole mitään, voithan laittaa sinnekin vaasin kukilla. Jos yöpöydällä ei ole mitään, voit laittaa sinne kuulokkeet. Älä luovu kaikesta.
  4. Säilytä tarpeeton alkuun varastossasi. Vie tarpeeton vaikkapa kuukaudeksi pois silmistä. Jos tuon jakson jälkeen et kaipaa mitään, lahjoita tai myy. Joku saattaisi ilahtua sinulle tarpeettomasta.
  5. Älä tee tiliä tarpeettomalla. Tavaran myyminen voi tuoda rahaa, mutta moni ei huomioi kuinka paljon aikaa tämä voi kysyä, siksi on parempi lahjoittaa tai luopua siitä torilla polkuhintaan.
  6. Älä välitä mistä muut puhuvat. Minimalismi on monelle ihan tuntematon käsite, etenkin monelle maksimalistille. Älä yritä väitellä heidän kanssa elämäntyylistäsi. Elät nimittäin vain itsellesi.
  7. Älä kiristä ketään minimalistiksi. Jos löytyypi ihanaa perhettä, joku heistä ei ehkä halua olla niin minimalisti kuin sinä, siksi on tärkeää löytää kultainen keskitie tässäkin asiassa ilman riitoja.
  8. Minimalismia parhaimmillaan yksin. Voit aina olla niin minimalisti kuin haluat. Oletko sinkku? Nauti siitä täysillä, koska kukaan ei ole rajoittamassa tätä elämäntyyliä, joka tuntuu kodilta.
  9. Älä osta muotia H&M:stä, käy ostoksilla vaatekaapissa. Monikin unohtaa kuinka paljon vaatteita sitä voikaan ihmisellä olla käymättä shoppailemassa oman nurkan vaatekaappia pidemmälle.
  10. Declutter more. Jos olet päässyt tähän asti, niin mikset voisi poistaa kodistasi hieman lisää, aloita vaikka vaatekaapista. Tai tee työtä autossasi, siivoa kaikki turha sieltä. Se vie vain hetken.

Yhteenveto: ihanaa olla kotona, sillä väsymys on vihdoin takana

Väsyneenä kaikki oli helpointa unohtaa ja siirtyä sänkyyn nukkumaan. Vain viisi vuotta myöhemmin olen vihdoin valmis. Tai niin ainakin luulen. Jopa ajatus kodin siivoamisesta turhasta tavarasta sai minut aikoinaan voimaan pahoin. Ehkä samaistut, mutta sotku ei ole ikuista elämässä. Se päivä tulee vielä, kun kotisi on minimalistinen ja luokseen kutsuva, ehkä jopa naapurisi innostuvat tästä pelistä nimeltä minimalismi. Silloin kaksi tai kolme ihmistä pääsevät nauttimaan paremmasta elämästä.

Tässä on hyvä olla. Se vaati vain pientä työtä, yksi vaatekaappi, yksi taso, yksi huone, yksi varasto, yksi "jotain" kerrallaan. Yksi pieni asia tässä hetkessä, se voi viedä vain minuutin tai kymmenen, ja sie voit sen jälkeen paremmin kuin koskaan. Tunnet onnistuneesi ja sinulla on mainio fiilis. Hengität syvään ja jatkat eteenpäin. Unelma, jota tässä tavoittelet, on aina lähempänä kuin koskaan. Asioiden minimointi on aiheuttanut sen, että kotiin mahtuu enemmän vieraita, ja tavara löytyy aiempaa nopeammin.

Niin, en ole enää etsinyt sitä keittiön vähiten tarvittavaa työkalua vihaisena, sillä muistan tavaroiden koordinaatit. Kaapit sulkeutuvat ilman voimaa. Hyllyltä ei enää löydy vaatteita, joita en ole pitänyt päällä vuosikymmeneen. Haluatko aloittaa? Aloita heti. Poista vain yksi asia alkuun, ehkä löydä joku toinen, sitten minimoi kolmannen asian ja pian huomaat lahjoittaneesi tai myyneesi jo 75 asiaa. Näin syntyy minimalistinen koti, muista vain olla hankkimatta lisää, sillä muuten olet lähtöpisteessä.

Lähtöpiste on kurja juttu. Minimointi ei toimi, jos hankkii pian lisää. Tärkeintä on, ettei kodissa pyöri itselleen tarpeetonta. Rahaa säästyy sen vuoksi, että jätät tarjoustuotteen kauppaan pölyyntymään. Se, että tuote on kaupassa, ei pakota sinua sitä hankkimaan. Sinulla on oikeus valita. Ostan tuotteita enää vain, jos oikeasti niitä tarvitsen. Vaikka minulla on paljon ylimääräistä rahaa, pidän rahat säästötileillä tai sijoituksissa, jotka tuottavat keskimäärin paremmin kuin kauppaan kuluttaminen ja pahoinvointi.

Vastustan kaikkea ylikuluttamista, mutta kun on aika kuluttaa rahaa, panostan laatuun. Tiedän, että vaikka kannettava tietokone maksaa tarjouksessa vain 799 euroa, pääsen hyödyntämään sitä vuosia. Halvimmat tietokoneet eivät nimittäin muuta teekään kuin hidastelevat joka aamu ja joka ilta.

Minkälaisiin toimiin ryhdytä tänään, että huomenna olisi paremmin? Kommentoi alle.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Tekevätkö S-bonukset sinusta köyhän tai rikkaan?

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

Sapattivapaa on vapaa-aikaa: "Paunulla ajelulle"