666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

14. heinäkuuta 2019 lähdin Helsingin Jollaksesta. Vaikka takana oli oma kulta, niin olin täysin shokissa aiemmista tapahtumista, enkä tajunnut tilanteessa auttaa itkevää pientä tyttöä bussipysäkillä. Tyttö itki minuuttien ajan, ja kun Nobinan bussi vihdoin saapui, kuljettaja ojensi lelukorin. Tajusin heti, että hetkessä iloinen tyttö unohti jotain tärkeää lopetettuaan itkemisen. Hetki oli sikäli mielenkiintoinen, että käytin bussia linjalla 85 viimeisen kerran vähään aikaan. Oma kulta on takana vain lopullisesti.

Olen hyvin pahoillani, koska en osannut tuossa tilanteessa auttaa. Kerron tästä nyt, koska normaalisti en olisi jäänyt kädet taskuun, vastaavassa jutussa. 666 päivää myöhemmin rahaongelmia ei enää ole. Sulattelin omat murheet, eikä rakas kulta ole enää menetyksen arvoinen. Tänään tunnistan epävakaat persoonallisuudet kaukaa. Voi sitä draaman määrää, kun edes yritti puhua järkeä noin 10-vuotiaalle aikuiselle. Tunsin olevani isä-poika-suhteessa hänen kanssa. Sellainen suhde meillä lopulta oli.

Aikoinaan hän kävi luonani omaan piikkiini. Muistan kaikki höyryt ruokakaupassa siitä, että hän ei sikanautaa syö, piste. Olin kuitenkin köyhä tuloistani, ja vaikka tiesin oikein hyvin, että hän oli mallia persaukinen en millään voinut asiaa hyväksyä. En yksinkertaisesti voinut sallia kaupan kalleinta lihaa edes itselleni tuona aikana. Hän lähti hyvin nopeasti karkuun lähi-Lidlistä ja palasi vasta suostuttuani kovaan yhteistyöhön. Jouduin taipumaan vaatimuksiin, koska muuten olisi suuri päivä täysin pilalla.

Hän saapui aikoinaan luokseni ja nukkui omistajan sängyllä. Vieraspatjalla ei suostunut nukkumaan. En ole nähnyt tätäkään koskaan ennen, että saavun vieraan luo, ja varastan sieltä omistajan sängyn. Se on minusta väärin, joten siksi en näin ikinä tee. Mieheni oli kovan luokan narsisti. Kirjahyllystä löysin Jollaksesta kirjan, minkä halusin lainaksi kotiin, hän ei ole antanut siihen lupaa. Näin tekee usein 10-vuotias lapsi, joka käy samasta syystä toimintaterapiaa, seurustelin kuitenkin aikuisen seurassa.
I said hey, I'm looking for a place that I can call home. Where I can spend my days, spend my days. I'm dancing through the night 'til we cry in love. We found our happy place, happy place. Happy place!
Tämä laulu on niin ihana, että kuuntelen sitä tänä päivänä tosi paljon. Se antaa toivoa ja lohtua, että irtaannuin lopulta narsistista. Se ei ole helppoa, jos narsisti on manipuloinut aivojasi jo vuosia.

Nauti kuitenkin siitä mistä voit ja kuuntele ehdottomasti Refuzion Remixiä!

Mieheni salaili joitakin diagnoosejaan: "Jos vain tietäisin, niin..."

Mieheni salaili diagnoosejaan minulta tyylillä, hän oli kertomuksensa mukaan ainoastaan masentunut ja hieman ahdistunut, tästä mielellään näytti asianmukaiset paperit. Ajattelin, että ehkä masentuneen ja ahdistuneen kanssa voisi työnteolla elää. Alussa kaikki vaikutti niin helvetin lupaavalta. Epäilin ajan kanssa monesti sitä, että hän olisi tietyissä tilanteissa epävakaa persoonallisuus. Kerrottuani hänelle tästä, hän suuttui niin maan perusteellisesti, etten kuullut hänestä mitään sitten vähään aikaan.

Myöhemmin hän tajusi näpäyttää, etten leikkisi keittiöpsykologia jatkossa. Yhtenä kertana katselin hänen hylkäämiä kirjeitä siltä varalta, että hänellä ei olisi varaa laskujaan maksaa, mutta papereista löytyi F60.3-diagnoosi. Olin silloin töissä arkistonhoitajana terveyskeskuksessa, eikä minulla mennyt aikaakaan kysellä lääkäriltä, mitä tuo termi meinaakaan. Lääkäri uteli hieman tilanteesta. Kerrottuani totuuden, lääkäri latasi: sinun on parasta mennä tästä suhteesta. Et voi häntä parantaa, minä voin.

Epävakaa persoonallisuus parisuhteessa on vaikea pala. Mieheni uhriutui jatkuvasti, hän puhui koko ajan itsemurha-ajatuksistaan, hän repi verhoja Hekan asunnossaan, hän uhkaili muita hengellä... enkä millään uskonut että hän oli neljä vuotta nuorempi kuin minä. Juuri tämä sai miettimään, että olinko todellisuudessa "isä" kyseiselle henkilölle. Jos sinusta tuntuu, että kohtelet kultaasi kuin poikaasi, olet todennäköisesti löytänyt psykopaatin elämääsi. Palvelin häntä niin väsymättä ja aina uudelleen.

Unelmoin tällaisesta suhteesta. Vaadinko liikaa?

Taustoista voin paljastaa sen verran, että jo Tesoman koulussa aloin kohtaamaan identiteettini, mutta jo sieltä alkaen on odotettu normaaleja valintoja. Ensimmäiseksi seurustelin erään teinitytön kanssa eri koulusta, mutten nauttinut siitäkään yhtään. Seurustelu tytön kanssa oli kuivaa ja merkityksetöntä. Lopetin leikin ja selitin tilanteen. Sanoin valehtelematta, että arvovalinta taitaa olla toinen. En voinut seurustella tytön kanssa väkisin, jos en siitä nauti. Samalla huomasin, että mielenkiinto herää.

Luokalla oli yläasteella monta nättiä poikaa, joista liikunnan tunneilla aina unelmoin. Kauppakoulussa ihastuin Valkeakoskella erääseen Tomiin, mutta kun hän ilmoitti olevansa koukussa naiseen, pelini oli juuri menetetty. Satuin kuitenkin löytämään homosuhteita parisen kappaletta ja ensimmäisen kanssa seurusteltiin 2016 asti. Toisen kanssa aloitimme tämän jälkeen ja hän onneksi jo Suomesta. Mielestäni puolalainen Konrad oli parempi, mutta koska Puolassa homoutta ei hyväksytä, hän epäröi jatkaa.

Helsinkiläinen mies Jollaksesta oli pelastus, ja alkuun kaikki näyttikin hyvältä, kunnes hän paljastui epävakaaksi persoonallisuudeksi myös. Lisäksi hän oli kovan luokan valehtelija, eli todellisuudessa ei ollutkaan täysin homo, vaan halusi avointa suhdetta minun, muiden miesten ja naisten kanssa. Tällä hetkellä en seurustele, vaikka kieltämättä miehet kiinnostavat edelleen. Valitettavasti tarjonta onkin heikkoa, koska useimmat ovat ylipainoisia eivätkä sytytä, tai sitten edustavat niitä heteroita.

Seuraavassa osiossa tyypillisiä piirteitä F60.3 (Epävakaa persoonallisuus):
 1. Käsitys omasta itsestä on ailahtelevainen. Välillä epäonnistunut, mitätön ja hävettävä yksilö ja välillä erinomaisen pärjäävä. Mikä parasta et koskaan tiedäkään milloin kumppanisi höyryää seuraavaksi. Omaa mitättömyyden tunnetta osoitetaan muualle. Näin epäröit itseäsi hulluksi.
 2. Vaikeus toimia pitkäjänteisesti, eli elämän suunnitelmat saattavat muuttua nopeasti, on vaikea sitoutua suunnitelmiin tai sovittuihin asioihin. Mieheni tuli usein myöhässä pahoittelematta.
 3. Tunteiden sääteleminen on vaikeaa; varsinkin negatiivisia tunteita on vaikea hallita, ja se saattaa johtaa hallitsemattomiin raivonpuuskiin tai pohjattomaan alakuloon. Myös kumppani kärsii.
 4. Mielialat vaihtelevat nopeasti joko itsestään tai tilanteiden mukaan. Jopa yhdessä sekunnissa. Hyvän leffaillan jälkeen hän saattoi valittaa siitä, että ostin taas halvinta mahdollista olutta.
 5. Toistuva tai jatkuva sisäisen tyhjyyden tunne. Puolisolla ei ollut itsetuntoa juuri yhtään. Tämä on punainen lippu parisuhteessa, aina. Jos kumppani kertoo tyhjyyden tunteestaan JUOKSE HETI!
 6. Impulsiivisuus, elikkä hetken mielijohteesta tehdyt asiat, jotka jälkikäteen harmittavat. Mieheni haukkui minua maanrakoon, vain palatakseen elämääni kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut. Hänen kohdalla impulsiivisuus on johtanut ulosottoon, sillä tavarasta haetaan lyhyttä onnea.
 7. Itsetuhoinen käytös, itsensä tahallinen vahingoittaminen tai sillä uhkaaminen. Jos paikan päällä kerrot lopettavasi suhteen, seuraa itsemurhalla uhkailua, jolloin empaattisena jäät hetkeksi.
 8. Mustavalkoajattelu. On vaikea nähdä ihmisessä tai asiassa samanaikaisesti hyviä että huonoja puolia. Olin välillä hänelle maailman paras ystävä, toisinaan idiootti pahimmasta päästä.
 9. Ajoittain todellisuudentajun hämärtyminen. Harhaluuloja tai epätodellisia kokemuksia saattaapi esiintyä etenkin kriisitilanteissa. Epävakaat ovat usein hyvin manipulatiivisia ihmisiä, varo!
 10. Suojaamaton seksi on epävakaalle ihmiselle normaalia. Itsestä tai muista ei välitetä sitten yhtään. Jos et tanssi seksin aikana täysin epävakaan pillin mukaan, hän raivostuu ja jäätkin pahimmassa tapauksessa kokonaan ilman seksiä. Älä edes yritä vaatia kondomin käyttöä, niitä ei tarvita!
Mikäli kärsit epävakaasta tai muusta persoonallisuudesta, hoitoa on saatavilla. Hae apua.
Lähde: terveyskeskuslääkäri (Pirkkalan kunta), omat kokemukset, Duodecim.

En tiedä miten olisin jaksanut häntä yhtään enempää. Vaikka tein kaikkeni, mikään ei ollut tarpeeksi. Vaikka antaisin hänelle kaikki säästöni, aikani ja omaisuuteni, hän ei olisi tyytyväinen. Nyt 666 päivää myöhemmin ajattelen häntä edelleen. Hän on useinkin unissani, ja näen hänen hyvääkin puolta niissä, herään miettien sitä todellisuutta. Sitä todellisuutta, jonka takia lähdin Jollaksesta viimeisen kerran. Tyttö, olen edelleen pahoillani, etten pystynyt auttamaan. Silloin en voinut auttaa edes itseäni.

Kävimme nimittäin ehkä viimeisen kerran yhteisellä matkalla siellä Tanskassa, ja se oli kovat ruispalat minulle. Maksoin kaikki kulut ja menot vain huomatakseni, ettei hän minua edes arvostanut. Hän jopa painosti minua maksamaan 400 euron velkaa uusimmasta päästä ennen matkaa. Jos en maksanut, hän olisi pilannut koko matkan. Aiempia matkoja miettien tästä ei epäilystä olisin maksanut tai en, mutta se pahin tapahtui kuitenkin Jollaksessa, ja kerron siitä vihdoin nyt. Jouduin ostamaan uudet lennot.

Mieheni oli niin hidas aamurutiineissa, että en voinut uskoakaan. Hän kielsi lähtemästä lentokentälle julkisilla, joten ainoa vaihtoehto oli Yangon taksi. Taksikuski ihmetteli kuinka aiomme ehtiä lennolle, mutta juurihan tästä puhuin koko aamun, taksi on tilattava jo. "Ei nyt vielä, syön ja otan lääkkeet?". Lopulta pääsimme lentokentälle vasta, kun Finnairin lentomme oli jo noussut ilmaan. Minua ahdisti ihan vitusti, ja oman sopan asiaan toi sekin, että jouduin ostamaan uudet lennot hänellekin.

Toivon, että minulta tai muilta ei enää kysytä joko löysit elämäsi ihmisen vastakkaisesta sukupuolesta. En etsi naista, joten on erittäin loukkaavaa kuulla siitä, että etsi vain niitä naisia. Kyllä se oikea löytyy vielä! Minua ette paranna arvovalinnoistani. Enkä kaipaa siihen mitään sparrausta, kiitos kaikille.

Näin autat epävakaata persoonallisuutta kohtauksen aikana

Jos puolisosi höyryää niin perusteellisesti ja tekee sinusta uhrin, kokeile näitä! Tämä ei ole kaiken kattava lista, mutta joku noista vinkeistä voi jopa kokemuksestani toimia, ainakin hetkeksi...
 1. Alkuun on olennaista, että rohkaisemme heitä hakemaan apua, jatkamaan terapiaa kaikkien lääkitysten kanssa. Rohkaisemme heitä hakemaan tukia jos niitä ei enää aktiivisesti haeta.
 2. Jos he ovat verbaalisesti aggressiivisia, on hyvä sanoa että nyt ei ole oikea hetki puhua. Tee sitten selväksi kuinka tärkeitä he ovat ja että olet valmis puhumaan asiasta paremmilla ilmoilla.
 3. Mikäli he ovat rauhoittuneet, keskity enemmän heidän tunteisiin kuin sanoihin, jotta saat heidät kotoisaan fiilikseen, jossa he tuntevat olonsa täysin turvallisiksi. Jatka tästä neuvotteluja!
 4. Jos puolisosi alkaa taas höyryämään, anna tilaa ja käske hengittämään syvään viidesti. Muista jo, että höyryävä "rajatila" on samantapainen juttu kuin auton ohjaaminen talvella ilman nastoja.
 5. Aseta terveelliset rajat, asukaa mieluiten vain erillään, ja nähkää vuorotellen vaikkapa tietyn ajan ristiin. Jos tarvetta on, sopikaa rajoista uudelleen, muuttakaa niitä sopivimmiksi ajan kanssa.
 6. Älä uhkaile psykiatrisella hoidolla tai muullakaan asialla. Älä salli, että hän lopettaa hoidon. Älä salli, että hän tekee itsemurhan, mutta soita asiasta viranomaisille. Älä hyväksy käytöstä.
 7. Auttaaksemme parhaiten epävakaata kumppania, on myös pidettävä huolta omasta kehosta ja tarpeista. Jos omat voimavarat ehtyvät, joskus on parasta paketoida suhde kokonaan.
Jos et enää jaksa selvitellä riitoja, ja pariterapia on kallista, on ihan ok lopettaa taistelukenttä nimeltä parisuhde. Uskon, että tulet löytämään rakkaudellisia asioita muualta, joten mitä ihmettä odotat?

Parempaa tarjousta tuskin olekaan kuin ihana, stressitön sinkkuus omassa vuokrakämpässä.

Jälleen ostan halpamerkkejä: "Nettovarallisuus karkaa pilviin"

Ilman narsistia olen päässyt budjetoimaan raskaalla kädellä. Toinen ei enää vittuile, että ostin halvinta teetä. Toinen ei enää pidä minua narsistina, kun lasken jokaisen sentin elämässäni. Kerran riitelimme Hallituskadulla pitkään siitä, että en ostanut merkkiriisiä, vaan pidin pintani halvimmassa tuotteessa. Minusta on ok ostaa parempaa riisiä, mutta kun jouduin elättämään sitä toistakin, niin rahankäyttöä on pitänyt tutkia. Narsisti ei mitenkään voinut tätä hyväksyä, koska minun olisi pitänyt joustaa.

Jos et käyttötililtä saa maksetuksi, niin mikset vaan ota velkaa? Sanoo hän, joka oli ulosotossa 20 000 eurolla ja eteenpäin. Tällaisen klovnin neuvoja en vakavasti ota. Eipä hän osannut omaa rahaa käyttää yhtään. Minä, joka edes hieman yritti, sai paskaa niskaan. Yhtenä päivänä rakas löi minua työkalullaan nenälle, ja piti tosissaan miettiä sitä lähtöä, mutta koska olen aina niin empaattinen. Tämä oli helvetin vaikeaa. Nettovarallisuus oli prioriteetti, mutta miten voit mitätöidä sitä toista ja hänen murheita?

En käsitä koko asiaa edelleenkään. Miten jollekin voi olla kynnyskysymys, että ostan vapaaehtoisesti 99 euron tarjousimurin, mutta hän haluaakin 149 euron mallin? En ollut ostamassa, mutta 2019 hän muutti omaan asuntoon ja Heka mahdollisti sen, ei minkäänlaista kiitosta. Ensimmäisestä esittelystä hän alkoi vauhdilla etsiä puutteita asunnosta. Minun teki kamalaa olla siellä, hänen raivokierrosten keskellä. Imuri oli pakko ostaa kalliina, koska muuten hän uhkasi lopettaa suhteet saman tien.

Näin taloudellinen väkivalta tapahtui (omat tiliotteet toukokuulta 2019). Tiliotteista näet selkeästi milloin olin Helsingissä paikassa nimeltä Jollas kultani luona kustantamassa hänen elämää

Tätä en nähnyt vielä tuolloin manipulointina, mutta 666 päivän jälkeen aivot kirkastuvat. Palatakseni tuonne Hekan vuokra-asuntoon, hän ei pitänyt siitä minkäänlaista huolta. Ihmettelin, miten ei ole ollut asunnossa rottia. Kamalaa sotkua, hella mausteissa ja liemessä viikkoja, syömättömiä ruokia ja avaamattomia laskuja. Suutuksissaan, että verhossa oli reikä, hän repi sekä verhon että itse tangon ruuveineen. Jos hän tekee kaikkea tätä materialle, joskus hän tekisi niin myös miulle. MIULLE!

Sentään tuossa vaiheessa aloin lukea lisää kirjoista ja foorumeilta. En ollut yksin. Moni eli päivänkin kerrallaan paskassa suhteessa, joka vaikutti hetkittäin omalta. Luettuani tuntemattomien tarinat, koin eläväni omaa maailmaa. Enkä voinut sanoa nauttineeni siitä yhtään. Olin suhteessa, jossa ei ollut enää edes seksiä jäljellä. Ainaisia tekosyitä, että tänään ei jaksa, huomenna ei varmaan sitten jo huvitakaan. Puhelut eivät innosta, mutta auta häntä nyt, jos hän sattuu soittamaan. Silloin oli vastattava heti.

Hän jaaritteli ja jaaritteli, vaikka keskellä yötä tuntejakin, noteeraamatta sitä että aamukuudelta olisin heräämässä omiin töihin. Sanoin uudelleen, että nyt ei ole oikea hetki vain kuullakseni, että etkö välitä minusta? Oletpa narsisti! Jos itse soittelin aamulla kysyäkseni apua, hän ei nostanut sormeakaan ylös vastatakseen puheluuni. En ollut hänelle kovinkaan tärkeä ihminen. Vasta tämän 666 päivän jälkeen tajuan, että hän ei koskaan rakastanut minua. Hän ei edes pitänyt minua ystävänä. Olin seteli...


...tai ainakin pankkiautomaatti. Mutta hei, etsin paikkaa, jota kutsua kodiksi. Se löytyi kotoani! Tästä ei voi muuta kuin nauttia ja kuunnella lisää Refuzionia! Kohta kaksi vuotta vapaana Christianista!

Jos kärsit suhteessa narsistin kanssa, hae ihmeessä apua.
Tukea on saatavilla aina mm. Narsismin Uhrien Tuki Ry. Sie jaksat!

Yhteenveto: "Mie jaksan!" ja "Oot tärkee!" huonoon suhteeseen

Minulla oli joskus palkkapäivä ja häneen meni jo puolet. Lomalla meni sitten loputkin. Tässä vaiheessa aloin jo miettiä onko tässä parhaat aineet ulosottoon itsellenikin. Ostin hänelle kuukausien lääkkeet, makselin monia Elisan laskuja, ostelin kaikkea kivaa Ikeasta ja mitä mie sain? En edes onnittelua, kun täytin vuosia. En suosittele suhdetta epävakaan persoonallisuuden kanssa kenellekään. En varsinkaan tämän kandidaatin kanssa, hän halusi tämän kaiken vain avoimena parisuhteena jo vuonna 2018.

Olin niin tyhmäkin, koska en tajunnutkaan koko kuvaa. Mumisin jotain, että se on kai täysin ok. Avoin suhde on omassa maailmassani aina silkkaa pettämistä. Onko se sittenkään täysin ok? Jos olet juurikin nyt avoimessa parisuhteessa, lähde saman tien. Olet suhteessa pettäjän, psykopaatin tai pahimmillaan narsistin kanssa. Mieheni kävi usein terapiaa, mutta epävakailla on taipumus kävellä sieltä heti pois, jos ei olekaan samaa mieltä terapeutin kanssa. Niin kävi myös miehelleni, usko tätä vauhdilla pois.

Olen yrittänyt saada suhde toimimaan, mutta se on ollut tuloksetonta. Lopulta se vei superkriisiin, että tuollaiselle klovnille olen menettänyt jo vuoden parisuhteen aikana yli 6 500 euroa. Siehän luit oikein, mie toistan: yli 6 500 euroa. Hän kävi useimmissa ravintoloissa ilmaiseksi ja osteli rahoillani kalleinta ruokaa mitä olikin tarjolla. Jos edes kehtasin kyseenalaistaa 33 euron pihviä, hän piti minua narsistina, idioottina ja hiton pihinä olentona. "Vain idiootit valittavat jostain eurosta, kasva vittu aikuiseksi!".

Niin sitten kasvoin ja "muutin pois". Löysin elämäni tarkoituksen. Nykyään en häntä elämääni kaipaa. Parempi olla rauhassa yksin, ilman seuraavaa riitaa, koska en ostanut taaskaan sitä Barilla-spagettia. Olen sitä mieltä, että Barilla-spagetti on hyvä ostos astetta laadukkaampaan koti-iltaan. Kumppanin valinta, vaikka halvempi Rainbow on säästänyt nälältä jo 666 päivän ajan... Enpä halua heti muistella sitä riitaa ruokakaupassa, kun edes kehtasin etsiä halvempia tuotteita itkien Lidlin pikakassalla.

Häntä ei kassalinjalla enää näkynyt, koska sain maksaa itse Barillasta kaikkeen muuhun. Mies ilmestyi vasta keittiöön, jossa brändiruokaa oli tarjolla, eikä tietenkään tarvinnut pettyä. Maksoin. Kaiken. Tuo on tyypillisintä suhdeväkivaltaa kaikista muodoista, ja yksi niistä on se, että sinua käytetään hyväksi.

Jos tiedät yhtään budjeteista, ehkä tiedät by now miksi syön taas halpamerkkejä ilman ilonpilaajaa.

Aiheesta lisää täältä

 1. Näin vältät energiavarkaat: tarina siitä miten narsisti voi puristaa kiltin niin kuiviin.
 2. Väkivalta ei aina pääty eroon: Jenni Kiviniemen artikkeli ja vähän muutakin aiheesta.
 3. Tietoa narsismista: NUTin tietoartikkeli narsismista helpottamaan omia johtopäätöksiä.
 4. The Little Shaman -vlogit: YouTube-kanava narsismista, tunnistin vihdoin mieheni!
 5. Näin katkaiset kierteen narsistiin: Hidasta elämää -blogista muitakin artikkeleita aiheesta.
 6. Tunnettu narsisti Sam Vaknin: professorina esiintyvä Sam V. kertoo narsismistaan avoimesti.
 7. Näin kiltti voi oppia välttämään manipuloinnin: Hidasta elämää -blogin artikkeli.
 8. Tällaista on taloudellinen väkivalta: Shamaani kertoo narsistin väkivallasta taloudellisesti.
Lisää artikkeleita löydät myös blogistani alla olevista avainsanoista! Laita ihmeessä kommenttia!

Kuka tahansa tätä nyt lukeekin, olet tärkeä ja jos saan edes yhden ihmisen pelastettua helvetistä, olen otettu. Narsistin kanssa eläneenä sanon, että heti ei mikään paljastu, kunnes on jo liian myöhäistä.

Olet koukussa kivaan. Uusi riita saa aikaan sen, että yrität ratkoa palasia. Suhteesta tuleekin nopeasti peliä, jossa ei ole voittajaa, on vain häviäjiä eli sinä siellä. Narsisti nauttii eduista, vain häpeämättä.

Onneksi tarinani, ja ne muut miljoonat tarinat osoittavat, että siekin jaksat katkaista kierteen!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"