Heinäkuun budjetti 225,84: "Ihmiskoe voi jatkua"

Kesäkuussa budjetti oli vuokran jälkeen vain 245,84 euroa, mutta ihanan kuukauden lopuksi talous oli ylijäämäinen. Kesäkuun säästö oli kaikkiaan 39,63 euroa. Tämän johdosta laskin budjettia heinäkuulle omien säästöjen mukaan noin puolella, Suomessa. Vakuutan, että täällä pärjää tosi vähällä. Kaikki on minusta asenteesta kiinni. Jokainen voi kuluttaa rahansa turhiin nettiostoksiin, tai sijoittaa säästöön ja rahastoon, ilman suuria kysymyksiä. Voit ihan hyvin kehuskella työkavereillesi sijoituksista.

Nyt kehut varmasti uusista autoista? Autoista työmatkoihin. Onpa järkevää, hei. Heinäkuu on nykyään vasta puolessa välissä ja alla oleva kulutusjakauma kertoopi kauniisti että olen erittäin hyvällä mallilla. Budjettini on tässä kuussa nimittäin vain 225,84 euroa kuukaudessa vain 432,16 euron vuokralaskun jälkeen. Pistin aiempaa paremmaksi. Kuinka me selvitään? Jäänkö plussalle tai miinukselle? Elokuussa kerron! Sitä odotellessa käydään vielä kesäkuussa! Nähdään se koko kuva, että miten täällä menee.

Kesäkuu olikin kaikkien aikojen timmein kuu. Budjettia oli käytössä vähemmän kuin koskaan tänä tai viime vuonna. Halusin saada ylimääräinen kuluttaminen pois omasta kuviosta. Yllättäviä menoja on tullut, muun muassa lahja, en kuitenkaan saanut talouttani siltikään miinukselle. En usko, että niin käy edes heinäkuussa. Teen heräteostoksia nykyään aika vähän, en oikeastaan yhtään. Silti haluan joskus nauttia elämästä muun muassa ostamalla vapaammin, tähän nostan 20 euron hupirahaa.

Muualla rahaa laitetaan kiertoon. Yksi tuttu osti hybridiauton miettimättä sitä, että nykyajan autot ovat tehty hajoamaan. Vaikka auto oli ostettu käytettynä, sieltä löytyi ostohetkellä vikaa. Tämä meni myyjän piikkiin. Pian tämän jälkeen autosta hajosi ilmastointi ja remonttikuluihin meni tuhat euroa. Hän ei ollut iloinen asiasta, koska tuohon hupenivat veronpalautukset. Pian hän huomasi, että autosta on taas jotain rikki. Uutta remonttia on tiedossa. Tämä tietää rahallista menoa, onneksi olen autoton.
Kesäkuussa luksusta olivat OnniBus.comin liput Hämeenlinnaan ja sieltä takaisin Tampereelle heinäkuulle. Ostan lippuja vain halvimpiin päiviin, ja aina alennuksessa, niinpä matkat maksoivat enää 5,90 euroa.
Päivästäni nautin Hämeenlinnassa tyylillä eilen eli 14. heinäkuuta. Pienellä rahalla luksusta elämään, vaikka senttejä joudunkin venyttämään. Ihmiselämän ei tarvitse minusta olla jatkuvaa suorittamista.

Korostan, että aina ei tarvitse olla menossa johonkin pistämällä rahat haisemaan... huh huh.

Kesäkuun budjetti oli ihanaa katsottavaa, että tipahdin tuolilta

Tiesin, että tulen aidosti kokeilemaan rajojani kyseisellä 245,84 euron budjetilla. Epäröin alkuun edes aloittaa, koska pelkäsin niin paljon sitä, että en tule onnistumaan. Joutuisin tuolloin myöntämään siitä julkisesti. Koko internetille, moido. Onneksi näin ei kuitenkaan ole, vaan selvisin haasteesta kunnialla. Budjetista jäi käyttämättä kesäkuussa 39,63 euroa. Keskikulutus oli kuusi euroa päivässä. Muuttuvat menot olivat yhteensä 186,21 euroa. Mitä ostelin? Katso kaikki kuvasta! Ja hengissä ollaan... niinpä!

Pienellä budjetilla ei tarvitse nääntyä nälkään, ruokabudjetin alitin reippaasti 125 eurosta. Itse asiassa meni niinkin hyvin, että heinäkuun ruokabudjetti on enää 100 euroa. Syön tästä huolimatta riittävästi. Ostoksiin, eli kansanomaisemmin shoppailuun, valui 35,74 euroa. Tärkein askel menestystarinaan on mielestäni se, että sanot ehdottomasti EI shoppailulle. Vain ilman turhaa shoppailuasi voit vaurastua. Mieti miksi teet niin? Shoppailetko pahaan oloon? Yksinäisyyteen? Kehitä itseäsi ja have a journey!

Minua ihmetyttää nykyään sekin, että miksi kaiken täytyy aina maksaa? Ihmiset lähtevät kuntosalille, vaikka esimerkiksi Pirkkalan lähiluonnosta löytyvät ilmaiset kuntoportaat. Sairasta touhua ja totta kai en ole suosittu ihminen, koska en pistä kallisarvoista rahaa haisemaan. Toisaalta, en enää välitä vaikka jäisin loppuelämäksi yksin, arvostan suuresti enemmän omaa taloutta kuin oravanpyörässä juoksevia kavereita. Juoksisin itsekin, jos minulla olisi shoppailuhulluja ystäviä. Onneksi ei ole, nautintoja!

Kesäkuussa kokeilin budjetoinnin rajoja Suomessa

Toinen askel vaurauteen on pitää mahdollisimman paljon kaupattomia päiviä. Kesäkuussa oli peräti 19 päivää ilman liikennettä tiliotteilla. Tämä on se tärkein klassikko, että jää rahaa muuhunkin. Mikään pakko ei ole vinguttaa pankkikorttia päivittäin, että selviää elävänä kuuman kuukauden loppuun. Vain kiristämällä vyötä onnistuu vaurauden kasvattaminen tai mahdollisimman pitkä sapatti allokoituihin säästöihin. Suosittelen vertailemaan hintoja aina, koska halvin ruokakauppa ei ole se mitä luulet.

Moni on valittanut minulle, että taasko se ruoka on noussut kaupoissa. Niin paljon enemmän maksan siitä nykyään. Ruoka ei ole sen kalliimpaa kuin ennen. Osta tarjouksesta varastoon, vertaile hintoja ja ennen muuta osta kaupan omia merkkejä. Ostan useimmiten tämän halvimman vaihtoehdon. Tämän takia pääsin ruokailemaan koko kesäkuun noin 80 eurolla kuukaudessa. Kauteen mahtui liikuntaakin: Valkeakosken uimahalli viiden euron maksulla. Lisäksi nautin muun muassa uuden ostamisesta.

Pyörän osa meni rikki matkalla Euron päiviltä kotiin, joten jouduin ostamaan varaosan Amazonista. Citymarketissa on hyviä euron tarjouksia usein, ja jotta säästän eniten, kuljen kauppaan pyörällä. Näin minun ei tarvitse maksaa bussilipuista, koska aina ei ole mahdollisuutta lainata ilmaista kausikorttia Nysseen. Joskus en jaksa hakea sitä, vaan koen helpommaksi lähteä pyörällä ostoksille. Uskoisin, että seuraavat reissut Euron päiville tulevat onnistumaan paremmin vaihdettuani rikkinäisen osan.

Heinäkuun puolessa välissä maisemat ovat ihanat

Heinäkuussa kiristin runsaasti vyötä, koska kesäkuussa budjetti oli tosiaan ylijäämäinen. Tämä ei salli kuluttamaan, vaan rahaa jää tilille. Sen sijaan se oli viesti siitä, että budjetti oli liian korkealla. Aloitin kuukauden tavallisesti maksamalla esimerkiksi edullisen vuokran, maksoin sähkön siirrosta Elenialle ja sen lisäksi nostin hupirahaa käteisellä. Hupirahaa en tilastoi, mutta kuitit säilytän kuukauden ajaksi. Lopuksi mietin ovatko nuo ostot tarpeen, vai ostanko esimerkiksi jäätelöä mainonnan uhrina.

Penno arvioi, että kulutuksellani olisin heinäkuun lopussa noin 50 euroa miinuksella, mutta minusta tuntuu silti, että jään voitolle. Ruokaa on pakastimessa helvetisti ja jääkaappi sulkeutuu täpärästi. Sen lisäksi liikun vähemmän, joten kaloreita ei kulu entiseen malliin. Säästän kuukauden lopuksi noin 25 euroa. Odotan, että käyn maksimissaan kerran ruokakaupassa mahdollisuuksien mukaan ilmaiseksi. Rakastan sitä, että minulla on mahdollisuus käyttää paunulaisia ja esimerkiksi pirtiliä ilmaiseksi.

Jotkut pitävät minua jopa täysin hulluna. Sairasvuoteella nähdään! Ei voi olla niin, että syöt 80 eurolla kuukaudessa. Kuolet nälkään, ymmärrä jo! Samat huutelijat ovat dieetillä, joka ei toimi. Miestisseillä ja lakritsi kädessä... että katsotaan vain kuka siellä sairasvuoteella lopuksi sitten onkaan. Oma ja muiden terveys on minulle prioriteetti numero yksi, ja jos tarvitset enemmän ruokaa, nosta budjettia. Ei sinun ole pakko kärvistellä 85 tai edes 125 eurolla kuukaudessa Lidlissä. Hei, ihan oikeasti! Järki käteen.

Kuukauden säästövinkki, säästöpossuun jää rahaa joka välissä

Näin säästin 10 prosenttia Aulangon kylpylästä. Liityin netissä ilmaiseen Scandic-klubiin.

Saapumalla tänne Aulangon kylpylään vielä ennen kuin rannekelloni näytti 14.00, säästin kaksi euroa lisää. Tämä on mahdollista, koska olen sapattivuodella. Työtä tekevänä orjana vierailin siellä enää vain lauantaisin. Tämä oli jopa tärkein syy irtaantua työelämästä, että voisin kerrankin käydä kylpylässä aikana, jolloin voisin hyötyä siitä rahallisesti eniten. Urapolulla aikaa oli käytännössä viikonloppuisin ja silloin Aulangon kylpylässä, kuten missä tahansa muussakin kylpylässä, on kaikkein kalleinta.

Perinteisesti loma-ajat, joita töistä annetaan sijoittuvat useasti kesiin ja talviin, ja silloin moni asia on kalliimpi. Ennen pandemiaa kaukolennot ja matkapaketit olivat halvimpia loma-ajan ulkopuolella. Tästä syystä koen, että työssä ei olisi mahdollista säästää. Sapattilomalla käyn usein Euron päivillä ja täytyy sanoa, että monet tarjoukset loppuvat ihan keskipäivällä. Näin kävi viimeksi jauhelihalle, joka maksoi kaksi euroa kappaleelta. Elämä sapatilla on suurta säästöä, joten en kiirehdi oravanpyörään.

Tarjouksia tilaan sähköposti täyteen. Mainoksia tulee Ikeasta, Tokmannilta, Verkkokauppa.comista ja monista vaateliikkeistä. Kyttäilen esimerkiksi kovia etuja, tai ilmaisia toimituksia, ja kun tarjoukset ovat kohdallaan ja toivelista on täysi teen tilauksen. Saatan ostaa, vaikka en heti tuotetta tarvitsekaan. Uusia tuotteita on paljon odottamassa käyttöä, joita ostelen usein jopa 70 prosentin alennuksilla. Myös ruokakaupassa kyttäilen esimerkiksi Euron päivien tarjouksia, ja ostan Plussa-kortilla pakastimeen.

Linja-autossa tienaan lahjakortteja vastaamalla kyselyihin

Frugalismin idea on olla ostamatta mitään, joka ei ole tarjouksessa. Vain välttämätön. Tämän lisäksi pidän varastossa ylimääräisiä farkkuja, farkkushortseja ja monia kenkiä, jotka ostan parhaimmillaan jopa 50-70 prosentin alennuksilla. En juuri silloin niitä tarvitse, mutta miksi maksaa normaalihintaa silloin kun niitä vihdoin tarvitsee? Omavaraisuushaaste on arkeani: myös pakastimessa on runsaasti tarjouslihaa ja -leipää. Pärjään yli viikon, vaikka kaupassa olisi suuria tuotepuutteita. Kiva juttu.

Tokmannilla kävin 4.6.21 klo 20 ja täytyy sanoa, että sitä kertaa et tiliotteista löydä, et edes laseilla. Ostelin tarjoustuotteita ilmaiseksi. Kuinka teen tämän? Rekisteröidyin esimerkiksi Kuluttajapaneeliin ja Norstatpaneeliin jo 2018, joista kyselyitä täyttämällä saan aitoa rahaa lahjakortteina muiden muassa Tokmanniin. Tällä hetkellä lahjakortteja onpi tullut satojen eurojen edestä ja kyselyitä on hyvä täytellä paunulaisissa istumisen vastapainoksi. Olen siirtänyt käyttötavaran täysin Tokmanniin tästä syystä.

Lahjakortteja tulee kyselyistä sen verran paljon, että päätin kuluttaa palkinnot Tokmannin tarjouksiin tahnoista, ruoasta ja pesuaineista. Tokmanni on mielestäni loistava kauppa, koska frugalisti voi tehdä tarjoussanomissa suuria löytöjä. Innolla odotan heidän seuraavan viikon tarjoussanomia. Minuahan ei hävetä asioida halpaliikkeissä. Polkupyöräni on jo kahdeksan vuotta vanha, jos oikein muistan. Vieläpä kun muistaisin milloin tämän edes hankin. Soiva peli. Turha niitä esineitä on koko ajan vaihtaa.

Moni unohtaa ilta-alennukset tuplana, kaikkea pakkaseen ja eurot säästöön

Säästin kaikkiaan Aulangon kylpylän käynnistä 20 prosenttia. Lisäksi olin Aulangolla yli kolme tuntia, joten sain rahoilleni vastinetta. Tunteja rentouttavaa kylpylää maksoi minulle 4,80 euroa tunnille. Jos olisin Aulangon kylpylässä kiireisenä vain tunnin, tunti kylpylää olisi 14,40 euroa. Lisäksi unohdat S-ryhmän ilta-alennukset. Jos läheltäsi löytyy Prisma, Sale tai vaikka ABC, pääset nauttimaan eduistasi. Myös kalliissa S-marketissa, jolloin 30 prosentin tuotteita myydään ilta-aikaan 60 prosentin alella.

Saavuin tänään ABC:n Saleen jo kello 21.50 ja nostin ostoskoriini kaikki kolme Vaasan ruisleipäpussia. Pussin hinnaksi tuli vain 70 senttiä heti, kun frugalisti kuuli tärkeän kuulutuksen. "Arvoisat asiakkaat, ilta-ale on nyt alkanut". Samalla noukin tietystikin parit vaniljajogurtit, joiden hinta ei niin haitannut. Löysin nimittäin matkalla Saleen jälleen kerran panttipulloja noin euron edestä. Todellista säästöä on syntynyt tämänkertaisella reissulla lähikauppaan, vaikka hirvittävän kallis se noin muuten onkin.

Hyödynnän osuuskaupan alennuksia usein, koska grillaan, nautin teetä voileivillä, vain ja ainoastaan alennuksesta. Pakastimessa on aina 60 prosentin alennuksella hommattuja nimikkeitä. Grillimakkarat ostan alennuksesta vain, jos ehdin niitä varmasti seuraavana päivänä grillaamaan. Voit vaikka grillata, nauttia iltateetä, tai tehdä kalakeittoa maksamatta omaisuuksia. Ihmettelenkin, miten vähän väkeä oli kyseisissä alennuksissa tänään. Eikö ihmisillä ole aikaa käydä iltasella ruokakaupassa säästämässä?

Aulangon kylpylään pääsee edullisesti, mutta myös ruoka on halpaa happy hour -tunneilla.

Yhteenveto: jos et aloita frugalismia tänään, et vapaudu koskaan

Ihmiset, lopettakaa kuluttaminen ja liittykää Pennoon! Pennolla olen saanut talouteni huippukuntoon. En koe jääväni mistään paitsi. Kilpailutin musiikkipalvelun ja enää saan Deezerin Hifi-jutskan tälläkin hetkellä ilmaiseksi auttamalla Deezeriä sosiaalisessa mediassa. Apu ei viekään elämästäni juuri yhtään ja vastineeksi saan ilmaista musiikkia. Olenkin alkanut hifistelemään, joten shoppailuun ei ole jäänyt aikaa. Kuulen jatkuvasti uusia vivahteita elektronisesta tanssimusiikista FLAC-laadulla 1411 kbps.

Kuulin, että ulkomaiset yhtiöt rakastavat someapulaisia, jotka välillä kirjoittavat jotain musiikista tai auttavat käyttäjiä. Huumoria, koska saan 20 euron arvoisen Deezerin Hifi Family -palvelun ilmaiseksi. Nykyäänhän jopa sukulaiseni nauttivat ilmaisesta Hifi-musiikista. En siltikään ole siellä Facebookissa, mutta työ palkitaan. En pidä sitä työnä, koska auttaa ja kirjoittaa voi oman elämäntilanteen mukaan. Tarkoitus on minimoida kaikki laskut, joten tuo ilmainen juttu tuli frugalistille tarpeeseen. Kiitos!

Minimoin elämästä kaiken, jopa parisuhteet. Tiedän, että olemalla sinkku säästän. Puoliso ei nalkuta siitä, että en taaskaan osta ulkomaanmatkaa. Olen muuttanut maailmaani niin, että minun ei tarvitse lomailla. Olen sapattivapaalla, josta ei halua lomailla. Ollessani töissä, en nähnyt lomaa tarpeellisena. Minusta kalliit matkat Espanjaan ovat hukkaan heitettyä rahaa. Frugalistina säästän edelleen kaikesta mistä voin. En kuitenkaan säästä ruoan laadusta, kotimaan matkailusta tai omasta Hifi-musiikista.

Elän muun muassa televisiotonta, kaupatonta, autotonta, sokeritonta ja mutkatonta elämääni. Ilman matkailua ulkomaille. Luuletko, että en säästäisi rahaa? On ihan turhaa kuluttaa sitäkään. En näe rahaa kulutusjuhlana, vaan työkaluna vapauteen. Tästä syystä vietän muun muassa muutamat sapattivuodet tähän väliin. Suosittelen sitä samaa sinullekin. Vaurauden kartoittaminen ei ole rakettitiedettä, joten KUKA TAHANSA voi pitää sapattilomaa oravanpyörästä. Lue tätä blogia niin tiedät varmasti lisää!

Tulevia laskuja on loppukuussa mm. sähkön myynti ja DNA-liittymä, mutta nämä ovat jo budjetissa. Elokuulle menee kotivakuutus, joka laskuttuu neljästi vuodessa. Varauduin siihen jo tänään. Teehän samoin ja pian huomaat, että raha odottaa laskuja sen sijaan että laskut odottavat rahaa, toivon.

Nyt lähden paunulaisella ilmaiseksi seuraavaan haasteeseen, hyvää päivänjatkoa!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Tekevätkö S-bonukset sinusta köyhän tai rikkaan?

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

Sapattivapaa on vapaa-aikaa: "Paunulla ajelulle"