Mobiilielämä ei kuulu sinunkaan kotiin

4G-reitittimiä Verkkokauppa.comissa
Parhaan vuoden olen käyttänyt päivittäin kotikäytössä kiinteää 100M/10M-laajakaistaa. Tänään ajattelin laittaa päiväksi mobiililaajakaistan. Hermot menivät jo nimittäin ensisekunneilla. Tämä tuskin on yllätys kenellekään joka on kiinteää käyttänyt edes useamman viikon ajan.

Artikkelissa tarkoitus ei ole tehdä suuria analyysejä, vaan kokeilla "uudelleen" sen, joka oli päivittäistä vielä reilu vuosi takaperin. Onko tilanteeseen tullut parannusta vai onko se heikentynyt entisestään? En ole pitkään mobiilia joutunut käyttämään kotikäytössä, joten ihanan selvyyden ottaminen on todella mielenkiintoista. Ainakin itselleni, sinusta en sitten mitään tiedäkään.

Toivottavasti monelle tästä on hyötyä, ja ehkäpä maksat vähän enemmän kiinteästä. Totuus on se, että kun kävelet Elisan myymälään, sinulle tyrkytetään heti kylän nopeinta Super 4G -liittymää. Laskussa vielä korostetaan, ja tietysti jo mainonnassa ennen kuin saat luvan maksaa, korkeita lukuja. Kukaan ei kuitenkaan jaksa sitten kertoa, että nämä nopeudet ovat teoreettisia ja kuuluvat lähinnä satukirjoihin. Todellinen nopeus voi näissä huippudiileissä jäädä selvästi jälkeen oletettavasta tarpeesta.

Järeitä nettibokseja 4G:llä hommataan ADSL:n rinnalle, tai parhaimmillaan tilalle, ja moninkertainen nopeus vanhaan verrattuna kuulostaa ainakin paperilla helvetin hyvältä. Vielä paremmaksi siitä tekee jälkinautinto, jossa poika valittaa, että pelin lataus tökkii Steamissa jo toista päivää putkeen. Soitat Elisan asiakaspalveluun ja jonotettuasi tunnin saat jonottaa vielä lisää tekniseen tukeen. Siellä sinulle ladataan suorat sanat: alueen kapasiteetti on lopuillaan, parannusta ei ole lähiaikoina luvassa.

Ahaa, kiitos tiedosta rouva, mutta ostinko juuri 150 megan 4G LTE -liittymän?

Hetki vielä, minä lataan!

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi jatkuvaan miettimiseen. Mobiililaajakaista siis vielä tänä päivänäkin tykkää miettiä pitkään ennen kuin suostuu mitään lataamaan. Ainakin jos se on Elisan dataverkossa. Vaikka vasteaika näyttäisi olevan kohdillaan, latausnopeus nyt lähes kahdeksan megaa, heikko alle yhden megan lähetysnopeus tekee tepposia yhteyteen. Kun Netflix-televisio yrittää ladata leffaa 7 Mbps -laadulla ja Spotify soittaa musiikkia, kaista on jo niin tukossa, ettei läppärille ole asiaa.

Toki normaalisti ei yksinasuva katsele Netflixiä ja lataa musiikkia samaan aikaan. Suuressa perheessä tähän kuitenkin törmätään lähes jatkuvasti etenkin koko Suomen kattavassa 3G-verkossa. Varsinkin mobiiliyhteys menee herkästi tukkoon jo peruskäytössä. Jos samaan aikaan alueella on muitakin innokkaita leffan katselijoita, ei jaetusta kakusta paljoa jää kenellekään. Alimmillaan 3G DC -yhteys olikin noin 1 Mbps pahimpaan ruuhkaan. Tämä vei jo surffailustakin kokonaisen idean.

Vaihtelu on niin kovaa, että joka toinen minuutti mietin kiinteää, sillä on toiminut kaikki. Odottaakaan ei tarvinnut mitään, riitti kun silmiä räpäytti  niin sivu oli jo täysin avautunut ruudulle. Nyt tässä mobiilikokeilussa samaan meni jopa puoli minuuttia ja näin vasta jotain. Ihmettelen sitä, että kuka enää viitsii mobiiliyhteyksiä edes käyttää kotikäytössä. Elisalle tuosta on ilmoitettu monta kertaa, mutta siellä ei tehdä asialle mitään. Se on kuulemma normaalia 3G-verkon toimintaa alueella.

Heidän mielestä aluetta palvelevassa tukiasemassa on havaittavaa pientä ruuhkaa joka voi erittäin hyvin 16-24 välisenä aikana. Asialle ei kuulemma voi tehdä mitään, koska 3G-kapasiteetin lisäys maksaa. 4G on laitettu viime vuoden alusta, mutta siinä on myös sama ongelma: jaettu on kakku, mutta täysi hinta. Pelkästään läppärikäytössä huomasi mobiiliyhteyden haittapuolet. Blogikuvien lataus kesti ja kesti, YouTube-video bufferoi 3G-verkossa silloin tällöin kesken matkaa.

On jotenkin vuoden aikana jo tottunut siihen, että kun lataat kuvia blogiin, ne latautuvat heti. Se on näkyvä muutos: onko sinulla alle 1M:n lähetyskaista vai 10M:n lähetyskaista (joka pitää kutinsa ajasta riippumatta). Sitten yritin ladata Linuxin jakelua, mobiililaajakaistalla latausarvio oli monta tuntia. Jäi lataus kesken, kun en jaksanut odottaa. Sama gigatavun paketti valuisi 100M-kaistallani muutamassa minuutissa. Yritän kuitenkin joskus uudelleen, kunhan 3G-kaistaa vapautuu markkinoille!

4G Dual Carrier nopeuttaa? Kiinteä kallis?

Myyntitiskillä tämä on kova väite. Oikeammin se on 3G DC. Operaattori on kanssani eri mieltä, ainakin heidän markkinointiosasto. Syykin on nyt selvä, mukavaa myydä 4G-liittymiä, vaikka samaan Dual Carrier -verkkoon pääsee halvemmallakin. Se nopeuttaa kyllä, mutta jos ei ole mitä antaa, nopeutus ei ole järin suuri. Saati hyödyllinen loppukuluttajalle. Tässä 3G DC on asennettu lähinnä siksi, koska Pirkkalan lentokenttä on lähellä. 4G LTE voisi toki toimia tulevaisuudessa tasalaatuisemmin.

Jos täällä ei olisi pikkulentokenttää, tässä olisi varmasti kuppainen 900-verkko, joka on yleensä vielä hitaampi. Hitaampi, koska se kantaa pidemmälle ja tavoittaa eniten ja siinä ei ole mahdollista käyttää DC-tekniikkaa. Tilanteeseen on pakko olla tyytyväinen. Joskus pelkästään puhelinkäytössä huomaa kuitenkin kaipaavansa nopeutta. Joskus se 0.5 megaa, jossa yhteys alimmillaan käy, aiheuttaa jatkuvaa pätkimistä muun muassa verkosta toistuvaan elektroniseen tanssimusiikkiin tai radioon.

Siinä ei paljoa Dual Carrier auta, jos saman tukiaseman alueella on muitakin kuin minä, näin on myös käytännössä aina. Kukapa ei haluaisi käyttää rajatonta nettiään koko maksun edestä? Pikkuvalitukset hitaista yhteyksistä menevät operaattoreilla kuuroille korville. Miksei kukaan voisi tehdä palvelusta? Jos kiinteän hankintaa edistettäisiin, paremmilla alennuksilla, ehkä pari naapuria olisivat jo kiinteän laajakaistan onnellisia asiakkaita? Nyt heistä tuntuu, että eivät tarvitse sellaista lainkaan.

Ymmärrän heidän pointin täysin, jos on eläkeläinen, sitä ei keksi mitään käyttöä 100M-yhteydelle joka maksaa 40 euroa kuukaudessa. Sitten 10M-laajakaistayhteys maksaa 27 euroa. Nopeus, jonka moni todennäköisesti saa jo 3G-verkosta, ainakin suotuisaan aikaan vain 15 eurolla kuussa. Tuntuu jotenkin huonolta diililtä sellainen ja varmasti juuri tämä estää monia hankkimasta kiinteää laajakaistaa. Iästä riippumatta. Operaattorit, tehkää kiinteä laajakaista halvemmaksi ja kauppa käy kuin itsestään!

Myös ADSL-liittymissä operaattorit ovat hinnoitelleet itsensä täysin pihalle. Soneran 30 euron pyynti 8M/1M-liittymästä nyt ei vain ole järkevää. Halvempi mobiiliyhteyteni kun tässä toimii juuri samoilla nopeuksilla tähän aikaan. Jos kuitenkin odotan muutaman tunnin, jo nopeudet alkavat laskea. Silloin ihmisillä on taas aikaa katsella Areenaa sekä Katsomoa, Netflixiä ja ties mitä muuta. Kaistakakku ei ole rajaton, vaikka data onkin sitä. Rajatonta lystiä ei ole. Myös taajuudet ilmassa ovat rajallisia.

Miksi en käyttäisi enää mobiilia

Olen käyttänyt mobiilia ainoana yhteytenä vuosia, mutta enää en siihen suostuisi helposti.
  1. Epävakaa. Mobiililaajakaista on epävakaa. Se toimii parhaiten öisin, mutta kuka silloin nettiä käyttää? Tarvitsen nopean netin aina, enkä halua sään, käyttäjämäärän tai muun vaikuttavan.
  2. Kallis. Vaikka mobiili maksaakin halvimmillaan 20 euroa, on se silti kallis. Suhteuta se saamaasi vakauteen, ja tulet nopeasti huomaamaan, että parempi olisi ilman. Kerron kohta miksi.
  3. Lisävarusteet. Mobiili vaatii parhaimmillaan lisäantenneja tai kokonaan uusia laitehankintoja. 4G-tekniikka kehittyy ja tulet väistämättä tarvitsemaan koko ajan parempaa laitteistoa.
  4. Säätäminen. Minua ei kiinnosta säätää antennin kanssa. Minua ei kiinnosta tutkia mistä syystä tänään yhteys on hidas ja linja pätkii. Minua ei kiinnosta operaattoreille soittaminen.
  5. Megabitit. Operaattori ei pysty takaamaan megabittejä, mutta he pystyvät takaamaan gigatavuja. Valitettavasti meillä Suomessa datakattoja karsastetaan, vaikka se olisi oikeudenmukaisempi kaikille, ja siinä olisi mahdollista saada mitä operaattorilta ostetaan, ihan vaikka kuukausittain.
  6. Jaettu. Mobiililaajakaista on jaettu kakku alueen asukkaiden kesken, ja jos he ovat kytkeytyneet samaan tukiasemaan, on kapasiteetti useinkin koetuksella. Kiinteässä kaista on oma, aina.
  7. Kiinteä. Tähän taloon on saatavilla kiinteä laajakaista ja se maksaa normaalisti 30 euroa. Maksan mieluusti ekstraa, koska tiedän yhteyden toimivan sovitusti. Samaa ei voi sanoa mobiilista.
Artikkeli lähenee loppuaan, mutta alussa laittamani gigatavun paketti ei ole vieläkään latautunut. Näin kauan kuuluisalla mokkulalla menee ladata yksi gigatavu. Kerran jo peruutin ja laitoin takaisin, tuntui alussa lataavan varsin nopeastikin, kunnes jokin tuli ja nopeus romahti. En tajua mikseivät meidän operaattorit tee asialle mitään. Jos kotiin on kiinteä laajakaista, kyllä sellaista kannattaisi markkinoida paremmin ja halvemmalla aggressiivisemmin, että kuka tahansa olisi tarpeeksi varakas siihen.

Loppusanat

Nyt perus-Pekan kannattaa suosiolla jättää paras kiinteä hankkimatta, koska saman nopeuden saa mobiiliverkostakin, jos hyväksyy muutamaa muuttujaa. Merkittävin on nopeusvaihtelu, joka tämän maailman nörtit ajaa kyllä pihalle kerhosta. Siinä olen kuitenkin samaa mieltä muiden kanssa: operaattorit ovat hinnoitelleet itsensä monessa asiassa pihalle. Ei ole järkevää hommata 40 euron 100M-kaistaa laskujen maksuun ja satunnaiseen Areenaan. Se olisi täysin nurinkurista ja väärin.

Jos nollan ottaa pois, lähtee aika paljon megatavuja latauspalkista, mutta hinta ei laske enää samassa suhteessa. Se laskee vain kymmenisen euroa. Monelle onkin järkevintä pysyä mobiilimaailmassa myös kotona, vaikkei se meistä nörteistä kuuluisikaan sinne. Käytän 100M/10M-kaapelilaajakaistaa kotona ja tiedonsiirtoa on erilaisten striimien jälkeen useita satoja gigatavuja kuukaudessa. Mobiiliyhteys mahdollistaa striimaustarvetta kylillä. Ehkä sittenkin LTE-verkot täydentävät laajakaistaa.

Puhelimessa tiedonsiirtoa on kuitenkin noin 25 gigatavua kuukausittain, mutta kesällä latausmäärä aina kasvaa puolella. Parhaimpina kesäkuukausina saatan puhelimella käyttää jopa 100 gigatavua kaistaa. Kaikki riippuu siitä kuinka hieno kesä on, lämpimämpi kesä saa väen liikkumaan enemmän. Sateisempana sitä istuu enemmän kotona ja katselee televisiosta Netflixiä! Yksi on kuitenkin varmaa, en halua rajoituksia dataani vaikka se olisi hitaampikin. Siinä operaattorit ovat onnistuneet.

Kannatan datan rajoittamista täysimääräisesti, jos sitä käyttää normaalia enemmän puheliittymissä. Dataliittymistä operaattoreiden pitäisi pyytää enemmän hintaa, koska niitä käytetään monesti kodin ainoina yhteyksinä. Äsken latausaika-arvio gigatavun paketille oli 20 minuuttia ja se oli niin lähellä, kunnes aika piteni yhteen tuntiin. Tuleeko se tiedosto ikinä tänne? Ei se taida nyt oikein! Taidan käydä vierailla kiinteän luona  kyllä se lataa ilman odottelua. Hetkessä, kunhan malttaa katsoa.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona