Mobiilielämä ei kuulu kotiin

Mokkula kotiin?
Reilun vuoden olen käyttänyt päivittäin kotikäytössä kiinteää 100M/10M-laajakaistaa. Tänään ajattelin laittaa päiväksi mobiililaajakaistan. Hermot menivät jo ensisekunneilla. Tämä tuskin on yllätys kenellekään joka on kiinteää käyttänyt edes useamman viikon ajan.

Artikkelissa tarkoitus ei ole tehdä suuria analyysejä, vaan kokeilla "uudelleen" sen, joka oli päivittäistä vielä reilu vuosi takaperin. Onko tilanteeseen tullut parannusta vai onko se heikentynyt entisestään? En ole pitkään mobiilia joutunut käyttämään kotikäytössä, joten selvyyden ottaminen on todella mielenkiintoista. Ainakin itselleni.

Toivottavasti myös monelle muullekin tästä on hyötyä.

Hetki vielä, minä lataan!

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi jatkuvaan miettimiseen. Mobiililaajakaista siis tänä päivänäkin tykkää miettiä ennen kuin suostuu mitään lataamaan. Ainakin jos se on Elisan verkossa. Vaikka vasteaika näyttäisi olevan kohdillaan, latausnopeus nyt lähes kahdeksan megaa, heikko alle yhden megan lähetysnopeus tekee tepposia yhteyteen. Kun Netflix-televisio yrittää ladata leffaa 7 Mbps -laadulla ja Spotify soittaa musiikkia, kaista on jo niin tukossa, ettei läppärille ole asiaa.

Toki normaalisti ei yksinasuva katsele Netflixiä ja lataa musiikkia samaan aikaan. Suuressa perheessä tähän kuitenkin törmätään jatkuvasti etenkin koko Suomen kattavassa 3G-verkossa. Varsinkin mobiiliyhteys menee herkästi tukkoon jo peruskäytössä. Jos samaan aikaan alueella on muitakin innokkaita leffan katselijoita, ei jaetusta kakusta paljoa jää kenellekään. Alimmillaan 3G DC -yhteys olikin noin 1 Mbps pahimpaan ruuhkaan. Tämä vei jo surffailustakin kokonaisen idean.

Vaihtelu on niin kovaa, että joka toinen minuutti mietin kiinteää, sillä on toiminut kaikki. Odottaakaan ei tarvinnut mitään, riitti kun silmiä räpäytti - niin sivu oli jo täysin avautunut ruudulle. Nyt mobiilikokeilussa samaan meni jopa puoli minuuttia ja näin vasta jotain. Ihmettelen sitä, että kuka enää viitsii mobiiliyhteyksiä edes käyttää kotikäytössä. Elisalle tuosta on ilmoitettu monta kertaa, mutta siellä ei tehdä asialle mitään. Se on kuulemma normaalia 3G-verkon toimintaa.

Heidän mielestä aluetta palvelevassa tukiasemassa on havaittavaa pientä ruuhkaa joka voi erittäin hyvin 16-24 välisenä aikana. Asialle ei kuulemma voi tehdä mitään, koska 3G-kapasiteetin lisäys maksaa. 4G on laitettu viime vuoden alusta, mutta siinä on myös sama ongelma: jaettu on kakku, mutta täysi hinta. Pelkästään läppärikäytössä huomasi mobiiliyhteyden haittapuolet. Blogikuvien lataus kesti ja kesti, YouTube-video bufferoi 3G-verkossa silloin tällöin kesken matkaa.

On jotenkin vuoden aikana jo tottunut siihen, että kun lataat kuvia blogiin, ne latautuvat heti. Se on näkyvä muutos: onko sinulla alle 1M:n lähetyskaista vai 10M:n lähetyskaista (joka pitää kutinsa ajasta riippumatta). Sitten yritin ladata Linuxin jakelua, mobiililaajakaistalla latausarvio oli monta tuntia. Jäi lataus kesken, kun en jaksanut odottaa. Sama gigatavun paketti valuisi 100M-kaistallani muutamassa minuutissa. Yritän kuitenkin joskus uudelleen, kunhan 3G-kaistaa vapautuu markkinoille!

4G Dual Carrier nopeuttaa? Kiinteä kallis?

Myyntitiskillä tämä on kova väite. Oikeammin se on 3G DC. Operaattori on kanssani eri mieltä, ainakin heidän markkinointiosasto. Syykin on selvä, mukavaa myydä 4G-liittymiä, vaikka samaan Dual Carrier -verkkoon pääsee halvemmallakin. Se nopeuttaa kyllä, mutta jos ei ole mitä antaa, nopeutus ei ole järin suuri. Saati hyödyllinen loppukuluttajalle. Tässä 3G DC on asennettu lähinnä siksi, koska lentokenttä on lähellä. 4G LTE voisi toki toimia tulevaisuudessa tasalaatuisemmin.

Jos täällä ei olisi lentokenttää, tässä olisi varmasti kuppainen 900-verkko, joka on yleensä vielä hitaampi. Hitaampi, koska se kantaa pidemmälle ja tavoittaa eniten ja siinä ei ole mahdollista käyttää DC-tekniikkaa. Tilanteeseen on pakko olla tyytyväinen. Joskus kuitenkin pelkästään puhelinkäytössä huomaa kaipaavansa nopeutta. Joskus se 0.5 megaa, jossa yhteys alimmillaan käy, aiheuttaa pätkimistä muun muassa verkosta toistuvaan elektroniseen tanssimusiikkiin tai radioon.

Siinä ei paljoa Dual Carrier auta, jos saman tukiaseman alueella on muitakin kuin minä, näin on myös käytännössä aina. Kukapa ei haluaisi käyttää rajatonta nettiään koko maksun edestä? Valitukset hitaista yhteyksistä menevät operaattoreilla kuuroille korville. Miksei kukaan voisi tehdä palvelusta? Jos kiinteän hankintaa edistettäisiin, paremmilla alennuksilla, ehkä pari naapuria olisivat jo kiinteän laajakaistan onnellisia asiakkaita? Nyt heistä tuntuu, että eivät tarvitse sellaista lainkaan.

Ymmärrän heidän pointin täysin, jos on eläkeläinen, sitä ei keksi mitään käyttöä 100M-yhteydelle joka maksaa 40 euroa kuukaudessa. Sitten 10M-laajakaistayhteys maksaa 27 euroa. Nopeus, jonka todennäköisesti saa jo 3G-verkosta, ainakin suotuisaan aikaan vain 15 eurolla kuussa. Tuntuu jotenkin huonolta diililtä sellainen ja varmasti juuri tämä estää monia hankkimasta kiinteää laajakaistaa. Iästä riippumatta. Operaattorit, tehkää kiinteä laajakaista halvemmaksi ja kauppa käy!

Myös ADSL-liittymissä operaattorit ovat hinnoitelleet itsensä pihalle. Soneran 30 euron pyynti 8M/1M-liittymästä nyt ei vain ole järkevää. Mobiiliyhteyteni kun tässä toimii juuri samoilla nopeuksilla tähän aikaan. Jos kuitenkin odotan muutama tunti, jo nopeudet alkavat laskea. Silloin ihmisillä on taas aikaa katsella Areenaa sekä Katsomoa, Netflixiä ja ties mitä muuta. Kaistakakku ei ole rajaton, vaikka data onkin sitä. Rajatonta lystiä ei ole. Myös taajuudet ilmassa ovat rajallisia.

Loppusanat

Artikkeli lähenee loppuaan, mutta alussa laittamani gigatavun paketti ei ole vieläkään latautunut. Näin kauan kuuluisalla mokkulalla menee ladata gigatavu. Kerran jo peruutin ja laitoin takaisin, tuntui alussa lataavan varsin nopeastikin, kunnes jokin tuli ja nopeus romahti. En tajua mikseivät operaattorit tee asialle mitään. Jos kotiin on kiinteä laajakaista, kyllä sellaista kannattaisi markkinoida paremmin ja halvemmalla aggressiivisemmin. Että kuka tahansa olisi tarpeeksi varakas siihen.

Nyt perus-Pekan kannattaa suosiolla jättää kiinteä hankkimatta, koska saman nopeuden saa mobiiliverkostakin, jos hyväksyy muutamaa muuttujaa. Merkittävin on nopeusvaihtelu, joka kaikenmaailman nörtit ajaa kyllä pihalle kerhosta. Siinä olen kuitenkin samaa mieltä muiden kanssa: operaattorit ovat hinnoitelleet itsensä monessa asiassa pihalle. Ei ole järkevää hommata 40 euron 100M-kaistaa laskujen maksuun ja satunnaiseen Areenaan. Se olisi nurinkurista.

Jos nollan ottaa pois, lähtee aika paljon megatavuja latauspalkista, mutta hinta ei laske samassa suhteessa. Se laskee vain kymmenisen euroa. Monelle onkin järkevintä pysyä mobiilimaailmassa myös kotona, vaikkei se meistä nörteistä kuuluisikaan sinne. Käytän 100M/10M-laajakaistaa kotona ja tiedonsiirtoa on erilaisten striimien jälkeen useita satoja gigatavuja kuukaudessa. Mobiiliyhteys täydentää striimaustarvetta kylillä. Ehkä LTE-verkot parantavat mobiilikaistaa.

Puhelimessa tiedonsiirtoa on kuitenkin noin 25 gigatavua kuukausittain, mutta kesällä latausmäärä aina kasvaa puolella. Parhaimpina kesäkuukausina saatan puhelimella käyttää jopa 100 gigatavua kaistaa. Kaikki riippuu siitä kuinka hieno kesä on, lämpimämpi kesä saa liikkumaan enemmän. Sateisempana sitä istuu enemmän kotona ja katselee televisiosta Netflixiä! Yksi on kuitenkin varmaa, en halua rajoituksia dataani vaikka se olisi hitaampikin. Siinä operaattorit ovat onnistuneet.

Kannatan kuitenkin datan rajoittamista, jos sitä käyttää normaalia enemmän puheliittymissä. Dataliittymistä operaattoreiden pitäisi pyytää enemmän hintaa, koska niitä käytetään monesti kodin ainoina yhteyksinä. Äsken latausaika-arvio gigatavun paketille oli 20 minuuttia ja se oli niin lähellä, kunnes aika piteni tuntiin. Tuleeko se tiedosto ikinä tänne? Ei se taida nyt oikein! Taidan käydä vierailla kiinteän luona - kyllä se lataa ilman odottelua. Hetkessä, kunhan malttaa.

Kommentit