Spotify vaihtuu Google Musiikkiin, heti

Olen aina tykännyt Spotifysta, mutta juuri on siihen tullut mitta aivan täyteen. Ajattelin, että vaihtelu virkistää. Spotifyssa on mielestäni liiaksi ominaisuuksia, joita ei tule koskaan edes käyttäneeksi, liikaa sitä sosiaalisuutta, lisäksi sivupalkin turhat elementit vievät tilaa tärkeimmistä asioista. Vaikken pidä muutoksista, olen valmis sellaiset hyväksymään, mikäli mitta on vihdoin täysi. Spotifyta olen valmiina kokeilemaan vasta sitten, kun olen kokeillut muut vaihtoehtoni ja todennut nämä riittämättömiksi.

Mietin ennen vaihtoani, että olisi hyvä löytää palvelu, jossa onnistuu kiistatta olennainen — musiikin etsiminen haulla, musiikin lisääminen omille soittolistoilleen, musiikin löytäminen kappaleradion tai suositusten kautta sekä mahdollisuus koota vain mielekkäimmät albuminne yhteen. Upea Google Play Musiikki tarjosi tämän melko ongelmitta. Niinpä aloitin siirrellä soittolistaa ja nyt biisit ovat siirretty täysin. Spotifyssani asui vain yksi lista, joten siirto oli helppoa. Aion lisätä listojen määrää jatkossa.

Google Musiikki on vakaasti toimiva Googlen musiikkipalvelu. Se vakuutti hienoudellaan ja samaisella hinnallaan. Äänenlaatu on parempi, ja valikoima kasvaa silmissä. Tarvittaessa biisejä voi ostaa omaksi. Mennään tällä ainakin muutaman vuoden, kunnes ehkäpä löytyy jotakin parempaa. Jos palvelu joskus lopettaa, listojen siirtäminen ei onneksi kamalan iso työ ole. Googlesta ei ikinä tiedä, firma julkaisee ja lopettaa palveluita tämän tästä, joten nähtäväksi jää tämän musapalvelun kohtalo vuosien mittaan.

Yksi syy vaihtoon oli eräs puuttuva kappale Spotifysta. Se löytyi Google Musiikista heti, ja ihan kaupan päälle muutkin versiot löysivät kuulokkeisiin. Kappale on Open Up The Dancefloor (DJ Gollum Remix). Pelkästään tuon takia vaihdan maisemia, sillä kyseinen kappale on minulle tärkeä. Levy-yhtiö sanoo, että koko single on lähetetty kaikkialle, myös Spotifyyn. Jostain syystä Spotify yksin ei halua julkaista sitä. Ei isompi ongelma, sillä kappale löytyy nykyään jopa YouTubesta ilmaiseen kuunteluun. Kelpaa.
Spotify jäi vihdoin eläkkeelle viiden vuoden käytön jälkeen. Tuossa ajassa maksoin Spotifysta tarkalleen 599,40 euroa. Miksi maksaisin nyt samaisen summan seuraavat viisi vuotta jo Google Musiikille?
Uskon, että Google Musiikista saisin lisäintoa musiikin kuunteluun. Se tuntuu paremmalta, ja siinä on muun muassa monipuolisemmat ehdotukset albumeista, joita rakastan todella paljon. Kokeile heti!

Google Musiikkia voi ostaa niin kortilla, PayPalilla kuin lähikioskin Google Play -lahjakorteilla.

Ongelmitta ei siirry arjessa mikään, mutta soittolistaa

Täysin ongelmitta siirto ei ole mennyt — tuhatta kappaletta kohti 30 julkaisua oli palvelusta poissa. Tämä voi johtua täysin siitä, että Spotify on vanhin palvelu ja siinä alkaa olla jo aivan kaikki ladattuna suoratoistoon. Tämä ei kuitenkaan varsinainen ongelma enää ole, koska voin kuunnella kaikkia niitä puuttuvia Spotifyn ilmaisversiosta jatkossa tai jopa YouTubesta, kunnes nämä mahdollisesti saapuvat Googlen palveluun. Kyse on kuitenkin todella vähäisestä määrästä puuttuvaa edm-tanssimusiikkia.

Jos enää mietit kannattaako vaihto, niin ehdottomasti kannattaa, sataa kappaletta kohti puuttuvia on vain muutama nimittäin. Kuuntelen lähes tulkoon jo aika maanalaista musaa. Toinen syy vaihtoon oli Spotifyn mustahko teema. Kännykässä jostain syystä sovellus oli ihan menevä, mutta ilmiö läppärissä varsinkin mustalla rungolla, Spotifyn käyttö oli hankalaa etenkin ilman valaistusta. Lukeminen oli nyt jotenkin vaikeampaa. Googlen valkoinen softatyyli selaimessa onkin paljon parempi ainakin minulle.

Samalla päätin luopua editoitujen radiokappaleiden toistamisesta. Google Playn listalla minulla olisi vain täyspitkiä kappaleita ja erillinen lista vain editoiduille. Päädyin tähän festivaalien jälkeen, koska tykkäsin siellä pitkien versioiden kuuntelemisesta miksattuna. Toisaalta nuo alku- ja lopputehosteet antavat mukavasti aikaa valmistautua seuraavaan kappaleeseen. Pisimmät kappaleet ovatkin nykyään soittolistalla lähes kahdeksan minuuttia pitkiä. Jatkossa kuuntelen usein myös Hardstyle-musiikkia.

Google Musiikki on minimalistinen

Syy vaihtoon oli myös tämä: minulla on jo Google-tili ja käytän lähes kaikkia Googlen palveluita. On helpompaa sanoa mitä palveluita en käytä Googlelta. Varmaan AdSense, AdWords ja Analytics, mutta näistä saattaisin joskus kiinnostua arjessa. Onkin hienoa, että samalla salasanalla pääsee käyttämään muun muassa blogia, pilvitallennusta, musiikkia, videoita ja vaikkapa niitä kuvia. Tykkään tästä ja on taas yksi salasana vähemmän. Spotifyta käyttäisin jatkossakin ilmaisena, ainakin vielä jonkin aikaa.

Tällä hetkellä Googlen listalla on noin 830 kappaletta ja se vastaa noin 75 tuntia. Ainoa Googlen puute on se, että se ei ole niin suosittu, eikä siitä ole ilmaisversiota lainkaan. Enpä voi linkittää tiettyä biisiä kaverille ja se on tehtävä Spotify-linkin avulla. Myös tietokoneohjelman puuttuminen voi olla monelle iso puute, mutta itse en koe asiaa niin. Nähdäkseni tästä YouTubesta ei ole myöskään asiakasohjelmaa ja silti palvelu toimii. Listoilla on ehkäpä hieman liikaa edm-musiikkia, mistä aion hiukan vähentää.

Todennäköisesti muutaman olisi voinut jättää lisäämättä jo siirron aikana. Google Play Musiikki toimii verkkoselaimessa ja yksi ajatus oli — toimiiko tämä vain megabitin netilllä: surffatakin pitää samaan aikaan. Rajojen puuttuessa tiedonsiirrosta ei onneksi tarvitse murehtia ja näyttää siltä, että Facebook-juttujen kelaaminenkin onnistuu, samaan aikaan musiikkia kuunnellessa. Jos voin toistaa jopa 480P-videoita YouTubesta ongelmitta, niin musiikin toistossakaan mitään ongelma voisi mielestäni olla.

Töistäni haluaisit Defqon-festivaalille, mutta ei lomaa

Olen työmies, jossain arkistossa skannaamassa tai järjestelemässä arjen potilaspapereita. Työni onkin hyvin merkittävää, mutta joskus tuntuu, että haluaisi elääkin välillä. Ei voi. Ei ole lomaa, tai on lomaa, mutta ei ole rahaa. Lomarahat maksetaan, kaikki meni parikymppisenä nuoren unelmaan. Nyt säästän jopa puolet palkasta, ja se on kovan työn takana, sillä unelma ei lakkaa. Haluan elää välillä muuallakin kuin arkistossa tai muissa töissä. Painamassa töitä esimiehille, tai nykyään, esihenkilöille sanotaan.

En sano että ei kiinnosta, miksi pitäisi raahautua töihin, ja olla siellä 40 tuntia viikossa. Niin, vaikka ne työt tekisi 30 tunnissa? Jotkut tekisivät nuo viikon työt kuukaudessa, vaikka tekisin työni alle viikossa. Tehokkuudesta viikon lisäloma? Tekisi vähemmän töitä, miksi ei tekisi. Joka haluaisi keskustella vain kollegojen kanssa tunteja, siitä vain, mutta ne työt tekee silloin joku muu. Palkka tuskin huonompi. Jos pystyt tekemään viikoksi osoitetut työt neljässä päivässä, niin miksi saapua enää viidentenä päivänä?

Tätä en ole ikinä työelämässä ymmärtänyt, vaikka ikää on nykyään 25 vuotta. Ennen tein kesätöitä, ja valvoin Suomensaaren rantaa, niin se kesätili oli jo samana päivänä gone! Olin suorastaan hölmö! Olisi pitänyt sijoittaa, säästää ja varautua tulevaisuuteen. Jos olisin ne kesätilit jemmannut, olisin vapaalla. Se tarkoittaisi tätä festivaalia, josta unelmoin parasta aikaa, mutta nuo kesärahat on jo tuhlattu. Kauan sitten. Siinä on yksi syy miksi suomalaiset eivät vaurastu. Kukaan ei pistä vastaan, kun saat ekan tilin.

Defqon.1 tarjoaa raskasta tanssimusiikkia

Unelmana olisi työ, jota ei tarvitse tehdä. Enkä ole koskaan lämmennyt ajatukselle, että pitää palvella muita ensin, ja sitten vasta itseään. Ihan sama ketä tätäkin lukee, olet tärkein. Miksi sinulle esimies on tärkein? Teet hiki hatussa töitä, kun kollegat rupattelevat ja somettavat Facebookissa. Suorittaminen? Niin, sitä tässä itse teen, toivon että jatketaan. Rahaa tarvitsee, koska vaikka säästän puolet palkastani, minulla on käsittämättömät unelmat maailman matkailusta, joita vain lottovoitto voisi täyttää heti.

Moni unelmoi maailman matkailusta, mutta kun tarkemmin mietin, en haluaisi sitä. Haluan, että olisi maailmalla rauha, jokaisella katto pään päällä, ruokaa ja paljon mieluista musiikkia. Enpä ole syntynyt tänne rikkomaan selkärankaa loputtomalla työlläsi, vaan kuuntelemaan elektronista tanssimusiikkia, olemaan lähimetsässä ja tietysti auttamalla muita. Siinä olisi asioita, jotka tuovat iloa. Työnteko antaa rahaa, mutta entistä vähemmän iloa. Tulet kotiin väsyneenä, eikä sinulla ole juuri energiaa muuhun.

Jos on energiaa, ei ole aikaa. Päästään lähtöpisteeseen, pakko herätä töihin, vaikka tekisit mitä tahansa muuta. Katsoisit elokuvaa perheenne kanssa, kalastaisit, pyöräilisit tai nuukailisit itsesi arjen vapautta kohti. Onko väärin ajatella eri tavalla kuin ne muut? Aina olen ollut eri suuntaan liikkuja, mutta pakko on kuunnella omaa intuitiotani. Aikoinaan on nähty työuraa päättäviä aikuisia, ja kukaan ei ole oikein sanonut, että olisipa tehnyt enemmän töitäsi! Eläkkeellä eivät aiempia veikaten enää jaksaneet elää.

Miksi maksan musiikista, vaikka kuulet sitä maksutta

Myönnän, en ymmärrä että rahalla voi saada muuta kuin musiikkia, ja niitä elämän ulkomaanmatkoja. Eletään sentään vuotta 2016, ja minussa asuu pakottava tarve maksaa arjen musiikista, koska muutkin tekevät sitä. Käyt töissä, ja kun on vähänkin lomaa, on pakko laittaa lennot tilaukseen. En tiedä, mutta olen niin täynnä tätä elämää. Haluaisin uskotella, että arkeni on onnellista, mutta olen niin ikään rikki. Se, että olen rikki niin. Häpeän, että tälle vuodelle on ostettu jo kahdet matkat Saksaan, miksiköhän?

Miten voi olla onnellinen, jos kaksi tuhatta euroa palavat sinkulla kahteen ulkomaanmatkaan yhdessä vuodessa, jota nyt eletään? Miksi maksan Spotifylle vuodessa 119,88 euroa ajalta 2011, vaikka helposti irtisanomalla voisin kuulla samaiset musiikit 0,00 eurolla vuodessa kuuntelemalla hieman mainontaa. Ei, vaihdan Googleen. Olen pakotettu maksamaan, sillä Google ei tänään tarjoa musiikkia mainoksilla, mikä on pienoinen harmi. Palvelu muuten on kyllä kätevä, ja tuntuu jo tietävän edm-makuaistejani.

Vielä tulee katsottua miten muut tuhlaavat rahaa, niin tuossa vaiheessa voisi helposti ajatella olevansa oikeassa. Eivät nuo ihmiset kai väärässäkään ole, hamstraamalla tavaroita ja tilauspalveluita, itselleen. Sitten on vaan paha lähteä itkemään esimiehelle, että rahat loppuivat. Palkan on tuhlannut oluisiin, ja sitten turhiin tilauspalveluihin. Elisaltakin taas joku soitti, että olisiko uudelle tilauspalvelulle tarvetta. Ihan muiden jatkoksi vain, pistetäänkö ensimmäinen kuukausi vaikka ilmaiseksi! Ei, se tarkoittaa ei.

En pysty nauttimaan elämän pienistä iloista

Kerrankin osasin kieltäytyä, ja olutta en ole paljoa juonutkaan, mutta edelleen ällistyn miten Pirkkalan Lidlissä on aina joku juoksemassa euron olutlavoille. Miettikää, eurolla olutta! Yksi tekijä hamstrasi 30 olutta, ja piti oikein kysyä, että isotkin bileet tulossa? Hän ei kiireessään ehtinyt kommentoida, mutta taisin kuulla jotakin juuri auenneesta kassasta. Jätin 30 olutta hankkimatta, säästin heti 30 euroa. Tuo on normaalia minulle, mutta se ei ole että tuhlailen lomamatkoihin, tai tilauspalveluiden musiikkiin.

Olisi kehitettävää, koska minusta se onnellisuus on tästä rottarallistamme kaukana. Mallinnat, teetät, kopioit, teet kuten muutkin. Lopulta olet suossa, aina vain syvemmällä, koska aina jollakin on jotakin ja enemmän kuin sinulla. Jos perustat onnellisuuden tavaroiden määrään, et tule olemaan tyytyväinen koskaan. Jos perustat onnellisuuden kalliiden elämysten ja remonttien määrään, et tule ehkä koskaan olemaan onnellinen. Miksi? Nähdäkseni joku remontoi, ostaa jotakin ja uudempaa, juuri nyt tänään.

Olen lukenut tuhat kertaa, että Spotify Free on maksuton. Silti tuntuu kuvottavalta se ajatus, että siitä ei voisi nauttia maksamatta. Perustelen hankintojani rahan tekemisellä töissä, pitkillä päivillä, mutta onko tässä elämän tarkoitus? Tehdä pitkiä päiviä ja pistää haisemaan? Se, mitä teen juuri nyt, en nauti siitä. Minua ei kiinnosta herätä aamukuudelta ja saapastella töihin. Haluaisin kokea vihdoinkin mitä se elämä on. Mitä virkaa on koko elämällä, jos tänne synnytään rottaralliin ja loputtomaan työntekoon?

Suurin syy siihen miksi en irtisano tilaustani on täällä

Moni sanoo, että Spotifysta on pakko maksaa, ja olen itsekin kehunut sitä paljon. Sehän on vain kuppi kuumaa munkilla kaksi kertaa kuukaudessa vähemmän. Minua pelottaa kohdata elämän totuus. Olen maksanut tanssimusiikista Spotifylle jo viiden vuoden aikana satasia, en edes kehtaa laskea todellista summaa. Jos peruutan tuon, ei minulle jää mitään käteen. Maksoin kuitenkin 599,40 euroa, jolla olisi saanut helposti 464 tanssibiisiä vaikka omaksi parhaalla laadulla. Niitä voi luukutella hautaan asti.

Vaikka ilman internetiä, vaikka ilman älypuhelinta, ja nyt olen älypuhelimen orja loppuelämäni. Eikä kuulosta kyllä hyvältä, mutta ehkä joku päivä tajuan irtisanoa sen, ja nauttia edes maksuttomasti siitä. Näin saisin pikkuhiljaa menetetyt rahat takaisin todellisena säästönä. Takaraivossa on jo kolme syytä, miksi sinunkin pitäisi peruuttaa Spotify, mutta ensin toivoisin miettiväni näitä valintoja itse. Hienoa, jos niistä joku muukin innostuu. Haluan kuitenkin olla vapaampi kuin koskaan, joten miksi maksaa?

Ensimmäinen syy toimia nyt on siinä, että peruutus tulee kalliimmaksi ajan mentäessä. Menetys olisi juuri nyt vain 599,40, mutta jos annan uuden viiden vuoden mennä, menetän 599,40 euroa lisää. Eikä siinä vielä kaikki, kuka meistä tietää mitä Spotify maksaa viiden vuoden kuluttua? Sehän voisi maksaa jopa 19,99 euroa, jos Daniel Ek niin päättää, Tukholman toimiston kahvitilassa. Siellä olin joskus itse ollut Spotify-fanina, ja kyllähän se hieno paikka on. Ei kuitenkaan niin hieno, että mainos olisi out.

Kannattaako tästä Spotifysta enää maksaa?

Jos peruutat Spotifyn, ja olet maksanut vuoden, tulet palaamaan ilmaiseen versioon. Versio, jota kuka tahansa voisi käyttää maksutta. Sinulle ei jää käteen yhtään mitään, kuten ei minullekaan, viidessä tai kymmenessä vuodessa. Sinulla oli pääsy kaiken maailman musiikkiin, mutta nyt sinulla ei ole mitään. Latausmahdollisuus poistui, ja kiintolevysi tyhjeni paikallisesti ladatusta musiikista. Ostit palvelun, et sitä tuotetta. Vaikka et saa ostamalla maailman musiikkia, mieti kuinka monta radiobiisiä kuuntelet?

Toinen syy on laiskuus. Spotify tekee sinut laiskaksi. Se perustaa jonkun soittolistan, tai vaikka useita, juuri sinulle ja sitä sitten kuuntelet viikkotolkulla. Ei eroa mitenkään radiosta. Se, että jokunen näyttää mikä on uusinta musiikkia voi olla herkullista, mutta arjessa unohdat haravoida biisivinkkejä muualta. Ennen kuuntelin musiikkia YouTubesta taikka SoundCloudista, ja tämä kaikki on ollut jopa vuosia ohi, koska maksan Spotifysta rahalla. Eikö siinä ole kaikkea maailman musiikkia? Tuliko minusta laiska?

Kolmanneksi voisi sanoa, että Anssi Kela tuskin kaipaa sinun tai minun striimejä. Kela olisi itse joskus julkisuudessa kertonut sen, että korvaukset ovat pieniä, eivätkä korvaa muusikon työtunteja. Se onkin sitten kuule hampurilaisia vääntämään Hesburgeriin, kuin olisi jo. En tiedä, maksanko jo turhasta, jos artistit eivät muka saa tarpeeksi. Onko tilanne jopa niin, että mikään ei riitä, kun on suosioon päässyt. Yksi syy kaikkeen tähän, ja moni ei uskalla irtisanoa Spotifyta tiedon puuttuessa, kuka tällä tienaa?

Yhteenveto: Spotifystani saisi olla Desktop-tilaus vain

Spotifyni kanssa on menty viisi vuotta, mutta nyt tuntuu paremmalta. Googlen palvelu on niin selkeä, että siinä keskityn musiikista nauttimiseen, Spotifyssa hukuin asetuksiin ja erilaisiin toimintoihinne. Mobiilisovellus on myös hyvä Googlella ja näyttää käyttävän vain suoratoistoa siinä oletuksena ilman välimuistia. Toki Offline-tila löytyy myös, mutta ajattelin käyttää sitä vain ennen ulkomaanmatkoja. Selainversiossa ei sitten sitä olekaan. Hyvä niin, kotona on aina pyöräilyn alueita parempi internet.

Pystyn toistamaan listoja varsin ongelmitta — joten mihinkä Offline-tilaa edes tarvitsee iltalenkeillä? Lähin 3G-tukiasema on Elisan mukaan "muutaman kivenheiton päässä". Toki datakäyttö siinä kasvaa hieman, mutta sitä tulee myös YouTubesta. Toisaalta sitä varten näitä 4G-internetyhteyksiä myydään, että niitä käytetään sitten suoratoistoon tai mihin ikinä haluat niitä käyttää. Spotifyssa en ole tykännyt kavereideni musiikkivirran syötöstä, sillä eivät kuuntele elektronista tanssimusiikkia ehkä koskaan.

Googlen palvelut ovat kyllä hyviä ja nyt myös musiikkini tulee sieltä. Kymmenen euroa kuussa ja saan kuunnella mitä tahansa ilman rajoituksia. Toki seulon sieltä vain itselleni parhaimman annin ja se on elektroninen tanssimusiikki. Joskus kuuntelemaani musiikkia sanotaan teknoksi. Last.fm:ää tuossa ei tosin ole, mutta eipä se niin tärkeä ollutkaan, joten napsuttelin tilin sulkuun. Ehkäpä tulevaisuudessa kirjoitan tästä hyvästä palvelusta enemmän, mutta tänään olkoon tästä tarinasta tarpeeksi. Niinpä?

Soittolistoja haluaisin tehdä enemmänkin, mutta aika ei riitä. Käyn joka päivä töissä, arkisin kylläkin, mutta musiikin kuuntelun mahdollisuudesta huolimatta ei ole aikaa perehtyä edm-julkaisuihin. Arjen tanssilöydöt jäävät viikonloppuun, jolloin puristan väkisin lisätunteja sille, mitä rakastan. Hukun heti suoratoistopalvelun edm-musiikkitarjontaan, jotta voin päivittää soittolistoja, kuunnella vähän uutta, tai perustaa muutaman uudehkon soittolistan uusista alatyylilajeista. Onko tuo elämää? Haluat töitä!

Virheitä palvelussa on paljon, ja niitä puutteita, joita ehkä korjata. Minulle riittää toimiva kokonaisuus toiminnoissa, joita itse käytän, mutta kyllähän tekijöiden täytyisi palvelua parantaa vain. Jos palvelu ei jatkossa parane tarpeeksi, tai peräti lopettaa, niin on varmasti muutettava takaisin sinne Spotifyynne.

Oletko vielä Spotifyn tai radion asiakas? Oletko aikeissa hyvästelemään palvelun ja minne muutat?

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena