Tervetuloa Google Play Musiikki ja näkemiin Spotify

Spotify jäi eläkkeelle
Olen aina tykännyt Spotifystä, mutta nyt on siihen tullut mitta täyteen. Ajattelin, että vaihtelu virkistää. Spotifyssä on mielestäni liiaksi ominaisuuksia, joita ei tule koskaan edes käyttäneeksi, liikaa sosiaalisuutta, lisäksi sivupalkin turhat elementit vievät tilaa tärkeimmistä asioista.

Mietin ennen vaihtoa, että olisi hyvä löytää palvelu, jossa onnistuu olennainen  musiikin etsiminen haulla, musiikin lisääminen soittolistoille, musiikin löytäminen radion tai suositusten kautta sekä mahdollisuus koota mielekkäimmät albumit yhteen. Google Play Musiikki tarjosi tämän melko ongelmitta. Niinpä aloin siirrellä soittolistaa ja nyt biisit ovat siirretty täysin.

Google Musiikki on vakaasti toimiva Googlen musiikkipalvelu. Se vakuutti hienoudellaan ja samaisella hinnallaan. Äänenlaatu on parempi ja valikoima kasvaa silmissä. Tarvittaessa biisejä voi ostaa omaksi. Mennään tällä ainakin muutaman vuoden, kunnes ehkäpä löytyy jotain parempaa. Jos palvelu joskus lopettaa, listojen siirtäminen ei onneksi kamalan iso työ ole. Googlesta ei ikinä tiedä, firma julkaisee ja lopettaa palveluita tämän tästä, joten nähtäväksi jää tämän palvelun kohtalo vuosien mittaan.

Ongelmitta ei siirry mikään

Täysin ongelmitta siirto ei ole mennyt — tuhatta kappaletta kohti 30 julkaisua oli palvelusta poissa. Tämä voi johtua täysin siitä, että Spotify on vanhin palvelu ja siinä alkaa olla jo aivan kaikki ladattuna suoratoistoon. Tämä ei kuitenkaan varsinainen ongelma ole, koska voin kuunnella niitä puuttuvia Spotifyn ilmaisversiosta jatkossa tai jopa YouTubesta, kunnes ne mahdollisesti saapuvat Googlen palveluun. Kyse on kuitenkin todella vähäisestä määrästä puuttuvaa tanssimusiikkia.

Jos siis mietit kannattaako vaihto, niin ehdottomasti kannattaa, sataa kappaletta kohti puuttuvia on vain muutama nimittäin. Kuuntelen lähes tulkoon aika maanalaista musaa. Toinen syy vaihtoon oli Spotifyn mustahko teema. Kännykässä jostain syystä sovellus oli ihan menevä, mutta läppärissä varsinkin mustalla rungolla, Spotifyn käyttö oli hankalaa etenkin ilman valaistusta. Lukeminen oli jotenkin vaikeampaa. Googlen valkoinen tyyli selaimessa onkin paljon parempi minulle.

Samalla päätin luopua editoitujen kappaleiden toistamisesta. Google Playn listalla minulla on vain täyspitkiä kappaleita ja erillinen lista vain editoiduille. Päädyin tähän festivaalien jälkeen, koska tykkäsin siellä pitkien versioiden kuuntelemisesta miksattuna. Toisaalta alku- ja lopputehosteet antavat mukavasti aikaa valmistautua seuraavaan kappaleeseen. Pisimmät kappaleet ovatkin nyt soittolistalla lähes kahdeksan minuuttia pitkiä. Jatkossa kuuntelen myös Hardstyle-musiikkia.

Google Musiikki läppärillä

Syy vaihtoon oli myös tämä: minulla on jo Google-tili ja käytän lähes kaikkia Googlen palveluita. On helpompaa sanoa mitä palveluita en käytä Googlelta. Varmaan AdSense, AdWords ja Analytics, mutta näistä saattaisin joskus kiinnostua arjessa. Onkin hienoa, että samalla salasanalla pääsee käyttämään muun muassa blogia, pilvitallennusta, musiikkia, videoita ja vaikkapa niitä kuvia. Tykkään tästä ja on taas yksi salasana vähemmän. Toki Spotifyä käytän jatkossakin ilmaisena, ainakin jonkun aikaa.

Tällä hetkellä Googlen listalla on noin 830 kappaletta ja se vastaa noin 75 tuntia. Ainoa Googlen puute on se, että se ei ole niin suosittu, eikä siitä ole ilmaisversiota lainkaan. En voi linkittää tiettyä biisiä kaverille ja se on tehtävä Spotify-linkin avulla. Myös tietokoneohjelman puuttuminen voi olla monelle iso puute, mutta itse en koe asiaa niin. Esimerkiksi YouTubesta ei ole myöskään asiakasohjelmaa ja silti palvelu toimii. Listalla on kuitenkin hieman liikaa musiikkia, mistä aion hiukan vähentää.

Todennäköisesti muutaman olisi voinut jättää lisäämättä jo siirron aikana. Google Play Musiikki toimii verkkoselaimessa ja yksi ajatus oli  toimiiko tämä megabitin netilllä: surffatakin pitää samaan aikaan. Rajojen puuttuessa tiedonsiirrosta ei onneksi tarvitse murehtia ja näyttää siltä, että Facebook-juttujen kelaaminenkin onnistuu, samaan aikaan musiikkia kuunnellessa. Jos voin toistaa 480P-videoita YouTubesta ongelmitta, niin musiikin toistossakaan mitään ongelma voi mielestäni olla.

Loppusanat

Spotifyn kanssa on menty viisi vuotta, mutta nyt tuntuu paremmalta. Googlen palvelu on niin selkeä, että siinä keskityn musiikista nauttimiseen, Spotifyssä hukuin asetuksiin ja erilaisiin toimintoihin. Mobiilisovellus on myös hyvä Googlella ja näyttää käyttävän vain suoratoistoa siinä oletuksena ilman välimuistia. Toki Offline-tila löytyy myös, mutta ajattelin käyttää sitä vain ennen ulkomaanmatkoja. Selainversiossa ei sitten sitä olekaan. Hyvä niin, kotona on aina liikettä parempi internet.

Pystyn toistamaan musiikkia varsin ongelmitta  joten mihin Offline-tilaa edes tarvitsee lenkeillä? Lähin 3G-tukiasema on Elisan mukaan "muutaman kivenheiton päässä". Toki datakäyttö siinä kasvaa hieman, mutta sitä tulee myös YouTubesta. Toisaalta sitä varten näitä nettiyhteyksiä myydään, että niitä käytetään sitten suoratoistoon tai mihin ikinä haluat niitä käyttää. Spotifyssä en ole tykännyt kavereiden musiikkivirrasta, sillä he eivät kuuntele elektronista tanssimusiikkia koskaan.

Googlen palvelut ovat kyllä hyviä ja nyt myös musiikkini tulee sieltä. Kymmenen euroa kuussa ja saan kuunnella mitä tahansa ilman rajoituksia. Toki seulon sieltä vain itselleni parhaimman annin ja se on elektroninen tanssimusiikki. Joskus kuuntelemaani musiikkia sanotaan teknoksi. Last.fm:ää tuossa ei tosin ole, mutta eipä se niin tärkeä ollutkaan, joten napsuttelin tilin sulkuun. Ehkä tulevaisuudessa kirjoitan tästä ihanasta palvelusta enemmän, mutta tänään olkoon tästä tarinasta tarpeeksi.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia