Näitä vikoja löytyy Googlen Musiikissa

Google Playn musiikin tilauspalvelua käytän 7. helmikuuta 2016 alkaen. Pienen testijakson aikana on kuitenkin varsin hankalaa löytää palvelusta kaikki parhaudet puutteista nyt mitään sanomatta. Nytten noin viiden kuukauden jälkeen on aika avautua Googlen omasta Play-musiikkipalvelusta. Kannattaako musiikit suoratoistaa Googlen servereiltäni ja jos kannattaa niin miksi? Miksi jättäisit Spotify Freen tai Premiumin nyt Googleen ja mitä hyötyä siitä on? Maksaako Google enemmän kuin Spotify artisteille?

Googleen siirryin juuri maksullisesta Spotifysta. Sellainen onkin ollut käytössä loppuvuodesta 2010. Spotifyssa oli paljonkin puutteita ja toisaalta vaihto Chromebookiin helpotti omaa valintaa kummasti. Halusin verkkosoittimeeni 320 kilobitin laadun. Spotifyni ei ole sellaiseen ihmeeseen pystynyt omalla verkkosoittimellaan. Miksi maksaa Premiumista, jos ei saakaan kaikkia sen antamia lupauksia kotiin? Lisäksi luin eilen internetistä, että Google Playn Musiikki maksaa enemmän kuin Spotify artisteille.

Ei jäänyt tyytymään heikompaan äänenlaatuun. Premium ei siis antanut vastinetta. Palautettakin on annettu, mutta se ei ole johtanut mihinkään. Laatuni voi parantua verkkoselaimessa Spotifyn mukaan silloin, kun siitä tiedotettaisiin tarkemmin. Lähiaikoina tätä muutosta ei ole odotettavissasi. Joskus on helpompaa vaihtaa maisemia nauttien paremmasta äänenlaadusta jo tänään. Kuka ottaa muutenkaan vastaan huonoja uutisia? Eipä juuri kukaan, silti sellaisiakin täytyisi silloin tällöin asiakkaille antaa.

Voi sanoa suoraan, että olen todella huono asiakas kaikille suoratoistopalveluille. Maksat vain 9,99 euroa kuukaudessa Google Musiikille, mutta kuuntelen musiikkia palveluissa jopa 14 tuntia päivässä. Google Musiikki maksaa yhdestä toistokerrasta 0,00676 senttiä... Kuuntelen kuukaudessa noin 5 000 biisiä elektronista tanssimusiikkia. Google joutuukin maksamaan oikeudenhaltijoille kaikkiaan 33,80 euroa. Ota vielä heti huomioon, että tuosta 9,99 eurosta menee veroja ja Googlen muita sivukuluja...
Google Musiikki valikoitui Deezerin sijasta juurikin sen vuoksi, että kyseinen sovellus oli valmiina puhelimessa. Minimalisteina halusin säästää sovelluksienne määrässä ja näin asia oli helpointa hoitaa.
Jos tulevaisuudessa Google Musiikki poistuu, muuttuu entistä bugisemmaksi, vaihdan kyllä Deezeriin. Tilanne tänään on se, että muuttoa ei ole näköpiirissä. Toivon, että Google sen sijaan parantaa vain.

Seuraavaksi haluan tarkastella miksi vaihdoin Spotifysta Googleen tuosta. Lue tästä ja hämmästy!

Miksi vaihdoin Google Musiikkiini, aprillipäivänäkin?

Nähdäkseni oli Spotify Premiumin käyttäjä jo joulukuusta 2010. Maksoin tästä palvelusta 9,99 euroa kuukaudessa viisi vuotta putkeen. Ylikin, elikkä ainakin yli 599,40 euron edestä, sitten voidaan laskea vielä mukaan tammikuu, helmikuu ja maaliskuu 2016, joista Spotify sai vielä 29,97 euroa. Lystinä tuo on halpa, koska en joudu ostamaan vinyylejä, CD-levyjä tai kuuntelemaan mainontaa radioista taikka sieltä Spotifysta ja saan musiikit valita itse. Rakastan tanssimusiikkia ja sitä löytyy jo Googlestakin.

Google Play Musiikilla haluan vaihtelua, ja pidän erityisesti rajattomasta kirjastosta, vaikka en paljoa levyjä ole toistaiseksi lisännyt tänne. Ottaen huomioon, että maksan suoratoistosta jo kuudetta vuotta, uskon käyttäväni Googlen palvelua ainakin viiden vuoden ajan. Tässä nettipalvelussa on bugeja, kuten siellä Spotifyssa, joten katson lähinnä miten Google suhtautuu niihin. Spotifyta ei tunnu kiinnostavan. Vastapainoksi saan minimalistisen käyttöliittymän, johon Play Musiikissa rakastuinkin saman tien.

Teininä kuunteli todella paljon radiokanavia, mutta en enää pystyisi siihen. Älytön mainostulva ottaa hermostolle ja saa kuluttamaan. Kuunnellessani radiota olin kirjaimellisesti rahaton. Jos kuulet päivän aikana satoja kertoja samoja mainosralleja kuluttamisesta, tulet kuluttamaan näihin toimijoihin, joita mainostetaan. Tämän lisäksi radiosi soittaa niitä rakastamiasi biisejä niin puhki, että tulet vihaamaan samoja biisejä ensimmäisen viikon aikana radiotoistossa. Ei sitä kukaan jaksa sataa kertaa päivässä.

Googlen logoa ei voi olla huomaamatta

Tulet toivomaan, että et enää koskaan kuule Irinaa taikka JVG:tä ehkä ikinä. Tai niitä vitun mainoksia, että pitäisi taas kerran ostaa seksilelu tai käydä festivaaleillasi. Ostamalla palvelun Googlelta, en kuule mainontaa ja pakko sanoa, että Googlella maksutonta versiotasi olekaan. Luulen, että heillä on hieman parempi käsitys kannattavuudesta, koska Spotifyn yksi tapa tienata rahaa on juurikin mainosmyyntisi. Jos mainokset eivät tuota, tai mainostajat eivät mainosta, Spotifyn perustajat tekivät hyvin tappiota.

Google sai tuloa pelkästään käyttäjiltä, mutta Google Play Musiikki ei paljasta kuinka vähän maksavia asiakkaita heillä on. Voisi olla, että niitä ei ole ainakaan Spotify Premiumin verran. Toisaalta pienempi toimija voi olla kiinnostuneempi loppuasiakkaista, toisaalta tästä katselee näitä bugimääriä, niin onko sittenkään? Onko olemassa sellaista musiikin suoratoistopalvelua, joka olisi bugiton? Sitäpä tässä olen etsimässä ja joka maksaisi artisteille kunnolla. Artisteille, joita tästä kuuntelen. Paljon kuuntelenkin.

Sen lisäksi Googlessa musiikin voi ostaa, jos sen haluaa herätyskelloksi tai soittoääneksi. Ostit Google Playsta biisin DJ Manianilta herätyskelloksesi ja se on Ravers Fantasy (Basslovers United Remix) ja sen lisäksi kun puhelimeni soi, soittoäänenä on juuri täältä hankittu biisisi DJ Gollumilta ja DJ Capilta ja se on Emotions In Dance (Easter Rave Hymn 2k15) (Original Mix). Jos puhelimeni sattuupi soimaan esim. busseissa, ihmiset olivat aina hämillään, koska eivät kuule Irinaa taikka JVG:tä jonkun soittoäänenä.

Musiikin heikkoja kohtiani on paljolti, Google kiirettä

1. Soittolistoja ei sinne kannata perustaa. Minulle tuli täytenä yllätyksenä jo listojani siirrellessä, että Spotifyn ainoa soittolistani ei edes mahtunut palveluun. Google, joka näyttää hakutuloksissa miljoonia sisältöjä ei nyt voi näyttää soittolistassa enempiä kuin tuhat kappaletta? Google, ei ole musiikkiasialla, koska vaikka Googlen tukifoorumeilla on vuosien vanha valitusketju, rajoitus on ja pysyy. En viitsi nyt alkaa tutustua esim. Happy Hardcore -musiikkiin, koska soittolistassani olisi tuhat biisiä vuodessa.

2. Kokeilen onneani -radio soittaa samaa. En voi olla kertomatta sitäkään, että biisejä joita rakastin, saatan nykyään ohittaa ja paljosti. Google ei näytä ymmärtävän sitä, että heidän palvelussa on juuri yli 70 miljoonaa kappaletta, minkä takia kuulin niistä vain 500? Voisi vannoa, että esimerkiksi Hardstyleä on muutakin kuin Brennan Heart tai Zatox, ja aina samat biisit. Jos laitat hakuun jotakin muuta, niin se haku on ihan paska. Se ei osaa näyttää kuin osan artistin tuotannosta, rajoittuu jo 300 nimikkeeseen.

3. Äänentasaus puuttuu, jatkuvasti säätimellä. Lähdet pyöräilemään tai marjametsään. Hienoa! Olisi vielä hienompaa, jos ei tarvitsisi koko ajan runkata puhelimen äänensäätöjäsi, Googlella kun ei viitsitä edes sitä asiaa miettiä kunnolla. Äänentasaus on ollut kaupan Spotifyssa valovuosia ja tuon takia sinun ei tarvitse jatkuvasti sovitella äänenvoimakkuutta samaksi. Google-palvelussa voi saada kuulovaurion, jos yhtäkkiä joku biisi soi normaalia kovempaa. Volyymisota onkin termi, joka tämän aiheuttaa siitä.

Suoratoistolla ei kuunnella vinyylejä

4. Soittolistoista katoaa biisejä, ilmoittamatta. Palveluun voi lisätä biisini, kunnes se katoaa helposti. Et edes tiedä mikä biisi sieltä katosi, mutta yhtäkkiä soittolistassa ei olekaan 666 biisiä vaan 636 biisiä. Selvittelytyön jälkeen selvisi, että niitä ei ollut enää saatavilla maassa. Spotify ei ikinä poista biisejä, se pistää niitä harmaiksi, niin niitä voi hakea YouTubesta listalle. Lopuksi selvisi, kun otin yhteyttä tähän Munix Recordsiin, että biisit julkaistaankin DJ Beat Recordsin kautta ja pian niitä olikin taas 666. Jes!

5. Palvelun suositukset ovat kaukana Spotifysta. Jos haluat parhaita suosituksiasi, tilaa Spotify. Jos ei ole varaa, käytä sitä ilmaista versiotasi, ei ollut vaikeaa. Turha huudella netissä ja antaa Spotifylle siitä yhtä tähteä, että Premium ei olekaan maksuton persaukisille. Jyri on musiikistaan maksanut jo, mutta siirryttyäni Googleen en ole muuta tehnytkään, kuin kaivannut niitä perinteisiä suosituksia Spotifylta. Google voi silloin tällöin yllättää suosituksissaan, mutta mielestäni kuulin enemmän uutta muualla.

6. Tiedonsiirrossa laitteiden välillä on viive. Google Musiikin paras ominaisuus on tämä laskuri, joka laskee montako kertaa kutakin biisiä on kuunneltu. Se ei toki näy kännykän kautta, joten et ikinä tiedä todellista määrää, kunnes kertarysäyksellä tehokuuntelussa olevat kappaleet saavat nyt toistokertoja. Basslovers Unitedin Remix eräälle biisille sai neljän kuukauden aikana yli 500 toistokertaa. Siitä onkin helppo laskea artistin tienestit (tai levy-yhtiön). Kerta on 0,00676 senttiä, 500 kertaa on 3,38 euroa.

Google Musiikin parhaita puolia, mutta mikä parasta?

1. Unohdat isot kiintolevyt vaikka ikiajoiksi. Onko sinulla liian vanha älypuhelin, jonka muisti on nyt täynnä? Löysitkö kaupasta Chromebookin, jossa tilaa ei ole edes kolmelle leffallesi? Älä hakkaa päätäsi seinääni, sillä Google Musiikki ei vaadi edes välimuistia toimiakseen. Varsinkin puhelimessa se on aika hyvä toiminto, sillä voit saada lisätilaa ohjelmille tai valokuville. Vain suoratoisto -tila ei tallenna tästä tavuakaan puhelimen muistiin, mutta saat kohdata isommat puhelinlaskut, paitsi jos asut Suomessa.

2. Minimalistinen käyttöliittymäsi vie mukanaan. Missään muualla ei ole mitään niin yksinkertaista. Se kaikkien rakastama Spotify on pelkkää mustaa, turhaa täytettä. Saako olla jopa yksinkertaisemmin? Vaaleaan sävyyn nojautuva käyttöliittymä vie mukanaan, eikä tuon käyttö ole vaikeaa. Siinä ei ole edes yhtäkään turhaa painiketta tai valikkoa, vaan kaikelle löytyy jokin käyttötarkoitus. Ovatkohan ottaneet mallia minimalisteista? Etusivullasi näkyy olennainen ja selkeästi, et käy edes Specsaversilla välissä.

3. Parempaa musiikkikirjastoa saa muualta. Muut puhuvat Spotifyn ylivertaisesta kirjastosta. Väärin. Et vain ole kokeillut Googlen musiikkikirjastoja. Se on lajiteltu yksinkertaisesti. Ensimmäiseksi sinulle näytetään omat soittolistat, toiseksi haluamasi radiokanavat, kolmanneksi artistit. Lopuksi voit nähdä seuraavassa välilehdessä albumit, mutta ei tässäkään nyt kaikki. Viimeisimpänä tulevat omat tyylilajit. Tätä lajitelmaa et saa mistään muualta, voisi nimittäin lajitella musiikkisi tarkasti ja genreittäin itse.

Kannattaa kuunnella positiivista musiikkia

4. Ei liikaa tai ollenkaan sosiaalisia toimintoja. Spotify on sosiaalinen, vaikka mitään Facebookeja ne eivät enää pakota. Spotifyn käyttöön ei enää tarvita luottokortteja tai Facebook-tilejä. Googlea ei ikinä voi kokeilla maksutta, mutta kuukauden koejakso järjestyi. Sen aikana huomasi, että siinä ei ollut juuri mitään toimintoja, sosiaalisesta näkökulmastasi. Löydät muiden julkisia listoja ja voit jakaa omiasi. Et edes voi seurata artisteja. Etkä näe mitä muut kuuntelevat, tosin eipä täällä ole kavereitakaan. Haha.

5. Ainoa suoratoistopalvelu ilman podcasteja. Spotify ja Deezer, ehkä myös Apple joskus, nuo tulevat tekemään täyskäännöksen. Tekstissäni jo näkyy miksi. Musiikin suurkuluttajat ovat kalliita yrityksille, joten ne haluaisi saada minut ja sinut kuuntelemaan podcasteja sillä verukkeellani, että niistä ei sitten mene mitään tilityksiä. Niihin podcastien tekijät voivat laittaa automaattisesti itse omia mainoksiaan. Google on ainoita suoratoistopalveluita, joissa ei ole podcasteja Suomessa, Spotifyssa ja muualla on.

6. Hinta. Kymmenellä eurolla rajattomasti musiikkia ei tunnu paljolta. Vaikka saisin potkut töistäsi ja minusta tulisi työtön työnhakija, maksaisin tästä. Sehän vastaa muutamaa siideriä, helppoa! Pärjäätte hyvin ilman niitä siidereitä, niin minäkin. Moni valittaa joka päivä kun ei ollut tähänkään varaa, mutta oikeasti on varaa. Et vain osaa priorisoida. Tiedätte, että joillekin on esimerkiksi viina tärkeämpää kuin parisuhde tai Deezerin musiikkipalvelu kuukausittain. Ei ihme, etteivät rahasi riitä, jos joit ne. Jeppis.

Kuulokkeillasi on merkitys, jos kuuntelet elektronista

Teini rakasti edm-musiikkia, vaikka ei siellä näitä suoratoistopalveluita ollut. Musiikkia latasi koulun jälkeen LimeWirellä, koska minulla ei olisi ollut nytkään varaa ostaa biisejäni 0,99 eurolla, eikä tuohon hintaan niitä edes saa enää mistään! Kuunteli tosi paljon ennenkuulumatonta edm-musiikkia ja luurin tilavin soittolista on varmaankin yli tuhannen biisini luokkaa, mutta joudun jakamaan noitakin kahtia. Kiitos, Googlelle. En voisi kuvitellakaan, että maksaisin näistä listoista euroja yli 2 500. En nyt, ikinä.

LimeWirestä ei kukaan saanut koskaan mitään, mutta olen maksanut musiikistani jo vuodesta 2010. Oma tuttu, Basslovers United, elää varmaan herroiksi kun kuuntelen hänen remiksejä ihan koko ajan. Aina sieltä kilahtaa levy-yhtiöön muutama roponen. Anssi Kela valittaa jatkuvasti huonoja tienestejä, mutta minusta hänen pitäisi valittaa levy-yhtiönsä suuntaan. Jos hän ei saa Spotifylta tarpeeksi, niin ehkä se levy-yhtiö vie välistä? Ahneita on kaikkialla, mutta artisti voi itse päättää hyväksyykö diilin.

Teini ei ajatellut paljoa koko musiikkiasiaasi. Silloin ei ollut rahaa eikä Spotifyta. Eräänä iltana Jussi Lehmuskallio juonsi Kiss FM:n iltaa ja top-listasta kuului Cascadan biisi Everytime We Touch. Tiesin heti, että tämä on minun musiikkia ja latasin sitä LimeWirellä. Ensimmäisen biisini sijasta tuli virus, mutta toinen biisi oli huonolaatuinen rippi. Kolmannella kerralla onnistuin ja sain 256 kbps -version. En tiennyt tietysti sitä, että muuttamalla se 128 kbps -laatuun, ääni kärsi. MP3-soitin olikin 128 Mt.

Teinillä ei ollut varaa ostaa laatua

Niinpä. Sitten kun sitäkin koulussa aina rikottiin. Sain vanhemmilta uuden ja tilaa oli 512 Mt. Niitäkin onnen hetkiä, kun musiikkia mahtui aiempaa enemmän, mutta jouduit siltikin muuttamaan laatuja. Ei siinä mitään, ne Creativen kuulokkeet olivat nyt surkeat. Et käyttäisi enää, kun on paremmasta kuultu. Silloin ei ollut tosiaan varaa ja kun yläasteen aikana työllistyin mainosten jakajaksi, säästin tuliterään iPod Classiciin. Siellä ei tarvinnut enää laatuja muutella, vaan kaikki mahtui moneen gigatavuunne.

Teinivuodet olisivat teilläkin kätevämpiä, jos ei olisi tarvinnut LimeWirestä viruksia onkia. Toisaalta vahinko opetti, nimittäin 14-vuotiaana ja ihan hetken vanhat kuulokkeeni, juuttuivat koulumatkallani Paunulaisen selkänojaan nelipaikkaisilla penkkiriveillä. Sanomattakin on selvää, että ne rikki menivät. Menit sitten kuljettajalle puhumaan, kun ei musiikkiakaan kuullut. Joku jätti käsinojan taas auki. Sirpa sanoi, että "Kyllä noita kuulokkeita tuonne jää, et ole ensimmäinen!" ja kuulin noista säästämisistä!

Silloin asuin Lentävänniemessä ja etsin tölkkejä, sillä saisi euron helposti iltalenkillä koirani kanssa. Ikää ei ollut juuri enemmän, kun sain kasaan 19 euroa, jäi limut kauppaan. Tinkasin sitten Giganteista samat halvemmalla, koska näin niitä 14 eurolla jossakin muussa liikkeessä. Viidellä eurolla sain limuja. Tietysti, sillä samaisella koulumatkalla Paunun kuljettaja huomasi sen ja sanoi kiva kun säästit! Joskus huvittaa, kun tämä sama naiskuski ajaa niitä paunulaisia vieläkin. Sai hyvän vinkin elämääni, 25 nyt!

Yhteenveto: 320K MP3 sai kiinnostumaan äänestäkin

Kohta käytän palvelua jo puoli vuotta. Osa puutteista kieltämättä ärsyttävät, mutta toisaalta yhden salasanan taktiikka jättää kaiken taakseen. On se vain helppoa kirjautua yhdellä tunnisteella blogiin, sähköpostiin, chattiin, musiikkiin, viihteeseen (YouTube), verkkopilveen, omiin kuviin ja videoihin... Google, toivottavasti saisit korjattua ärsyttävimmät puutteet pois. Verkkoyhtiöltä toki odottaisi, että palvelut toimisivat kunnolla ja ettei niissä olisi naurettavia soittolistan rajoituksia muiden riesana.

Palvelun avulla kiinnostui äänentoistosta. En enää kuuntele mitään musiikkia halvoilla kuulokkeilla. Noin parin kympin nappikuulokkeet ovat jo historiaa, eikä muukaan kuulokevarastosi saa olla huonoa. Kuulokkeissa siirryin Sennheiserin huippumalleihini. Momentum-laadun tulppakuulokkeet näyttävät hyviltä ja kuulostavat vielä paremmilta. Lisäksi hommasin isohkot kuulokkeet samalta merkiltä, jotta jokainen vivahde kuuluisi kunnolla kotosalla. Tästä päästään siihen tuntien kuunteluuni. Laatua on.

Erityisen tyytyväisenä saisin olla uuteen operaattoriini. Tässä kuussa DNA:n 3G-verkosta on siirtynyt 2M/2M-nopeudella jo 85 gigatavua dataa. Loppukuussa varmaankin tullaan sataan gigatavuun. Tuo on varmaan kuukausittainen käyttö tuosta eteenpäin. Jotenkin täällä näkyy se, että 2M-liittymällä toistuu HD-video sekä HQ-musiikki aina ilman välimuistia. Tosin nyt puutteistakin huolimatta pidän Googlen palveluja silti yhtenä parhaimmasta tässä maailmassa. Spotifyt on juuri kivasti takana ja vihdoinkin!

Lopultakin vaihdoin Spotifysta pois palvelun puutteisiin. Sielläpä ärsytti ylisosiaalisuus sekä palvelun ahtaaminen turhillakin ominaisuuksilla. Tidalia kokeilin tänään, englanniksi näkynyt käyttöliittymä ei juuri miellyttänyt. Lisäksi en haluaisi tukea kaupallisia artisteja kuukausimaksuissa. Kaikissa nykyajan suoratoistopalveluissa on hyvin puutteita, mutta kannattaa katsoa ne parhaimmat palat — niin löytää mielekkäimmän ratkaisuni musiikin kuunteluuni. Kokeile vaikka itse ja huomaat uuden ihastuksesi.

Google Musiikki tarjoaa ilmaisen pääsyn YouTube Musiikkiin lähitulevaisuudessa, mutta se kieli vain yhdestä asiasta. Google Musiikkia ei ole enää kauan. Käytän sitä kuitenkin niin pitkään kuin voisit. Jos jokin muuttuu, arvioin tarjontaa uudelleen, ja voi olla että kokeilen Deezeriä tai nähdään Spotifyssa.

Minkä nimistä suoratoistopalvelua käytät musiikkiin ja oletko tyytyväinen? Kerrot ihmeessä.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Komein ylipainoni oli narsistisuhteessa

Ikean 365 päivän palautus on testissäni

Paunulla viimeistä kertaa jo Kuhmoisiin

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Chromebook nopeammaksi ja helposti

Näinkö päädymme narsistien ansoihin