Tällaisia vikoja löytyy Google Play Musiikissa

Voisi olla enemmän soittolistoja
Google Playn musiikin tilauspalvelua käytän 7. helmikuuta 2016 alkaen. Pienen testijakson aikana on kuitenkin varsin hankalaa löytää palvelusta kaikki parhaudet puutteista nyt mitään sanomatta. Nyt noin viiden kuukauden jälkeen on aika avautua Googlen omasta musiikkipalvelusta.

Googleen siirryin maksullisesta Spotifystä. Sellainen on ollut käytössä loppuvuodesta 2010. Spotifyssä oli omia puutteita ja toisaalta vaihto Chromebookiin helpotti valintaa kummasti. Halusin verkkosoittimeen 320 kilobitin laadun. Spotify ei ole sellaiseen ihmeeseen pystynyt omalla verkkosoittimellaan. Miksi maksaa Premiumista, jos ei saa kaikkia sen antamia lupauksia?

En jäänyt tyytymään heikompaan äänenlaatuun. Premium ei siis antanut vastinetta. Palautettakin on annettu, mutta se ei ole johtanut mihinkään. Laatu voi parantua verkkoselaimessa Spotifyn mukaan silloin, kun siitä tiedotettaisiin tarkemmin. Lähiaikoina tätä muutosta ei ole odotettavissa. Joskus on helpompaa vaihtaa maisemia nauttien paremmasta äänenlaadusta heti. Kuka ottaa muutenkaan vastaan huonoja uutisa? Eipä juuri kukaan, silti sellaisiakin täytyy silloin tällöin antaa.

Google Play Musiikki ei ole täydellinen

Googlen musiikkipalvelu on toki sellainen, johon olen pääasiassa tyytyväinen. Palvelussa on kuitenkin suuren suuria puutteita. Niitä ei ehkä huomaa testikuukauden aikana. Lähden avaamaan niitä tässä, koska hyvin monelle tuollaiset puutteet voivat vaikuttaa palvelun valintaan. Itselleni näistä on haittaa, mutta näen palvelun tuovan enemmän etuja kuin puutteita. Ainakin tärkeimmät asiat ovat kunnossa ja etenkin kun kaikki on Googlessa. Google maksaa saman verran kuin kaikille tuttu Spotify Premium.

Palvelun puutteita

 • Soittolistassa tuhannen kappaleen rajoitus. Spotifystä tulleena tämä oli järkyttävä yllätys. Vanhaan kymmeneen tuhanteen tottuneena kokeilin testilistalla. Palvelu alkoi valittaa soittolistan täyttymisestä tuhannen biisin kohdalla. Minulla on tapana pitää kaikki suosikit yhdellä listalla ja jo nyt listalla on hieman yli 770 biisiä. Toisaalta rajoitus saa miettimään uuden biisin lisäystä ainakin kolmesti ellei enemmänkin. Kaikki biisit eivät ole parhaita.
 • Palvelussa ei ole äänen tasausta. Biisit soivat siis eri voimakkuudella silloin tällöin. Tämä on hankalaa erityisesti silloin, kun kuulokkeissa ei ole voimakkuuden säädintä ja puhelin on kaukana repussa selän takana. Puute koskee sekä verkkoselainta että älypuhelinta. Etenkin liikkuvassa käytössä puute on todella ärsyttävä. Toivon korjausta tähän varsin pikaisesti.
 • Älypuhelinsovellus ei näytä soittolistan tekijän valokuvaa. Omissa soittolistoissa on tila kuvalle puhelinsovelluksessa. Omaa kuvaa jää kuitenkin kaipaamaan, sillä se näkyy vain noin prosentin verran ajasta. Harmaa henkilökuva on siis tuttu näky muidenkin listoilla, voi harmitus!
 • Soittolistoista katoaa biisejä. Palvelun soittolistoista on kadonnut biisejä. Googlen tukifoorumi on täynnä tästä kertovia aiheita ja biisit jatkavat katoamistaan. Esimerkiksi 800 biisin soittolista voi kadota yön yli kymmeniä biisejä ilman syytä. Tätä ei tapahdu aina, mutta ärsyttävää on. Olen jopa miettinyt palvelun vaihtoa. Jos biisi katoaa lisenssin umpeutumiseen, toivoisin varoitusta.
 • Palvelun suositukset eivät täysin vastaa musiikkimakua. Uusien julkaisujen löytäminen on lisäksi hyvin hankalaa suosikkiartisteilta, koska palvelussa ei ole artistin seurantatoimintoa. Onneksi monipuolinen radiotoiminto auttaa tässä asiassa. Voisi parantaa sitäkin, ei mitään uutta.
 • Omat lataukset tulevat automaattisesti kokoelmaan mikä on minusta huono juttu. Eihän palvelussa olevia albumeja lisätä kokoelmaan ilman lupaasi. Se, että lisään jotain palveluun itse, ei tarkoita että haluaisin sen myös kokoelmaan automaattisesti. Näin ollen yksittäisiä biisejä jätän lisäämättä ja kuuntelen Drivesta tai YouTuben soittolistalta toimivalla tavalla.

Palvelun parhautta

 • Palvelun paras puoli on verkkotoiminnallisuus. Chromebookissa ei ole mahdollisuutta sovelluksiin ja tykkään käyttää selainta kaikkeen. Palvelu on monipuolinen ja erityisesti haku on helppokäyttöinen. Verkkoselaimessa palvelu valitsee parhaan mahdollisen laadun verkkoyhteyden mukaan. DNA:n 2M/2M 3G -liittymällä laatu on ollut enimmäkseen 320K.
 • Käyttöliittymä. Se todellakin vastaa täysin itseään eri laitteiden välillä. On siis älyttömän helppoa löytää samat toiminnot kaikista alustoistasi ilman melko kalliita verkkokursseja.
 • Ei välimuistia. Itselleni paras asia on välimuistin puuttuminen. Verkkoselain toistaa aina ilman välimuistia, mutta Android-sovelluksesta välimuisti on kytkettävissä pois. En juuri tarvitse sitä täyttämään muutenkin vähäistä tilaa. Chromebookin mukana tuleekin monelle tarpeellista käyttötilaa käyttöjärjestelmän jälkeen noin 8 Gt ja Android-puhelimessa vain vähäiset 4 Gt.
 • Oma musiikkikirjasto. Se lajittelee kaiken helposti lähestyttävään muotoon. Näet helposti luodut soittolistat, lisätyt radiokanavat, esittäjät, albumit, kappaleet ja tyylilajit. Elektronisessa tanssimusiikissa ei kuitenkaan pääasiassa levyjä ole, vaan se pohjautuu sinkkuihin, joten en käytä tuota ominaisuutta paljoa. Se on kuitenkin hauska sisältäen omia latauksia tarvittaessa.
 • Synkronoi tiedot reaaliajassa laitteiden välillä. Lisäämäsi musiikki tulee päivitetyksi laitteiden välillä lähes saman tien. Kuuntelukerratkin päivittyvät verkkosoittimeen, vaikka kuuntelisit puhelimella. Palvelun verkossa näkyvät kuuntelukerrat eivät tule pelkästään verkkokuuntelusta, vaan myös esimerkiksi Android-kuuntelut päivittyvät hetken viiveellä  usein alle tunnissa. Joskus tässä voi kestää jopa päivän, mutta nopeutuu välimuistin tyhjennyksellä.
 • Hinta. Kymmenellä eurolla rajattomat musiikit edustaa parasta parhautta.
Palvelussa on siis sekä hyviä että huonoja puolia. Ehkä puutteiden kanssa voi jotenkin elää, jos on muuten palveluun varsin tyytyväinen. Viime aikoina en ole edes kuunnellut pelkästään soittolistaani. Tulin miettineeksi, että paljon kuulematta jää, jos vain sieltä kuuntelee. On tietysti ärsyttävää, jos sieltä on biisejä kadonnut itsestään. Saa ajattelemaan, että voiko Googleen luottaa Drivessa tai Kuvissa. Onko sitten sieltäkin kadonnut tiedostoja ja kuvia? Uskon, että tilanne paranee.

Loppusanat

Kohta käytän palvelua jo puoli vuotta. Osa puutteista kieltämättä ärsyttävät, mutta toisaalta yhden salasanan taktiikka jättää kaiken taakseen. On se vain helppoa kirjautua yhdellä tunnisteella blogiin, sähköpostiin, chattiin, musiikkiin, viihteeseen (YouTube), verkkopilveen, omiin kuviin ja videoihin... Toivottavasti Google saisi korjattua ärsyttävimmät puutteet pois. Verkkoyhtiöltä toki odottaisi, että palvelut toimisivat kunnolla ja ettei niissä olisi naurettavia soittolistan rajoituksia riesana.

Erityisen tyytyväinen saan olla uuteen operaattoriini. Tässä kuussa DNA:n 3G-verkosta on siirtynyt 2M/2M-nopeudella jo 85 gigatavua dataa. Loppukuussa varmaankin tullaan sataan gigatavuun. Se on varmaan kuukausittainen käyttö tästä eteenpäin. Jotenkin siis näkyy se, että 2M-liittymällä toistuu HD-video sekä HQ-musiikki aina ilman välimuistia. Mutta puutteista huolimatta pidän Googlen palvelua silti yhtenä parhaimmasta tässä maailmassa. Spotify on nyt takana, vihdoinkin!

Lopultakin vaihdoin Spotifystä pois palvelun puutteisiin. Siellä ärsytti ylisosiaalisuus sekä palvelun ahtaaminen turhilla ominaisuuksilla. Tidalia kokeilin myös, englanniksi tuleva käyttöliittymä ei miellyttänyt. Lisäksi en haluaisi tukea kaupallisia artisteja kuukausimaksuissa. Kaikissa nykyajan suoratoistopalveluissa on siis puutteita, mutta kannattaa katsoa ne parhaimmat palat  niin löytää mielekkäimmän ratkaisun musiikin kuunteluun. Kokeile vaikka itse ja huomaat ihastuksen!

Minkä nimistä suoratoistopalvelua sinä käytät musiikkiin ja oletko tyytyväinen?

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona