Google Play Musiikki Rajoittamaton vuoden

Play Musiikki vuoden
Olen elektronisen tanssimusiikin suuri ystävä ja minulla sitä soi tuntikaupalla päivittäin. Spotifystä vaihdoin pois 7.2.2016 huonon radion takia ja lisäksi verkkosoitin ei tukenut parasta mahdollista laatua  en oikein saanut rahoilleni vastinetta Chromebook-käytössä ainakaan.

Nyt 7.2.2017 tämäkin palvelu on ollut käytössä Chrome-kannettavassa ja Android-puhelimessa yhden vuoden. Palvelussa on edelleenkin puutteita, mutta enemmän nähdäkseni varsinaista plussaa. Eniten olen tykännyt siitä, että Googlen palveluissa tarvitsen vain yhden käyttäjätilin ja salasanan. Googlessa on minulla pilvipalvelu sekä tämä blogi esimerkiksi ja paljon muuta.

Spotifyn käyttö vaatii aina erillisiä hankalia tunnuksia muistettavaksi. Lisäksi Spotify ei enää miellytä. Kysymyksessä on iso firma, joka voi tehdä mitä haluaa. Google on sitäkin isompi, mutta sen ihana musiikkisovellus on ainakin toistaiseksi pienissä käsissä. Sovelluksesta näkyy heti, että se on tehty musiikin asiantuntijoilta meille musiikin suurkuluttajille. Siinä on monia hyviä ominisuuksia, joita ei muualla varmasti ole. Sanoisin, että tulen käyttämään Googlea vuosia musiikkiin, valehtelematta.

Jotain tapahtui vuodessa

Vuodessa on tapahtunut aika paljon, hyvä palvelu koki suuria uudistuksia. Tässä ajassa käyttöliittymät sovelluksissa uudistuivat ja paranivat. Muutoksen myötä näen enemmän musiikkimakuuni liittyviä suosituksia ja radiokanavien ehdotuksia. Uudet julkaisut ovat myös hyvin tyrkyllä, joskin oman maun suositukset ovat siinä harventuneet, mikä on miinus. Toivottavasti tämä paranee. Lisäksi palvelu on nyt huonompi uusien biisien ja suosituimpien biisien valikoissa käytetystä laitteesta riippumatta.

Ennen näillä sivuilla oli filtteri ja valitsin siinä aina elektronisen tanssimusiikin. Sitä kautta oli helppoa katsoa uusimpia julkistuksia ja näitä tulikin löydettyä useampia. Nyt tuo filtteri poistui, valikot alkavat olla meikäläiselle melko turhia, sillä elektroninen tanssimusiikki hukkuu nykyään populaarimusiikin loputtomaan massaan. Löytyy silloin tällöin muutama mielenkiintoinen asia, tässä suhteessa palvelu huononi reippaasti, ja se oli yksi asia miksi palveluun vaihdoin. Nyt on kestettävä tämä puute.

Tämän poistuminen ei toki nytkään haittaa, sillä seuraan alan sivustojen kautta suosikkiartisteja sekä levymerkkejä, ja sitä kautta uutuudet löytyvät helposti. Toisaalta seuraan kanavia. Olisi kuitenkin ollut kivaa, että Google pitäisi kiinni ominaisuuksista, joita ei ole muissa vastaavissa palveluissa. Muualla en huonontumista huomannut, lähinnä jään kaipaamaan edelleen puutteiden korjausta. On edelleen naurettavaa, että olen sidottu soittolistoissa tuhanteen kappaleeseen jokaisessa niistä kaikista.

Googlen musiikkipalvelu luonnossa ja DNA:lta netti

Lisäksi näkisin mielelläni palvelussa äänen tasauksen, ristihäivytyksen ja rajoittamattoman tykättyjen kappaleiden listauksen. Nyt rajana on tuhat kappaletta, ja vanhimmat alkavat jo poistua sieltä  mistä löydän ne myöhemmin? Koko listan ideahan on kerätä tykättyjä vuosien varrelta ja on ikävää jos sen pituutta rajoitetaan keinotekoisesti. Tässä menee koko listan idea ja vielä vähemmän ymmärrän sitä siksi, koska YouTuben vastaava lista on rajoittamaton. Piti lähettää palautetta Googlelle.

Chromebookissa ja Androidissa on kuitenkin rajallisesti tilaa, käyttöjärjestelmän jälkeen jää jokaiseen laitteeseen noin kymmenen gigatavua tilaa muuhun. Siihen ei kovin suuresti musiikkia mahdu, joten suoratoisto ilman välimuistia on tosi hyvä juttu minulle. Puhelimessa etenkin, sillä jää tilaa valokuville ja videoille myös. Jos Google kehittäisi palvelua toiveideni mukaisesti, ja en ole edes ainoa kyselemässä näiden normaalien asioiden perään, hyppäisin varmasti ilosta vähintään kolmanteen kerrokseen.

Näen jatkuvasti ongelmia tällä osastolla. Palautteita ei kuunnella, vaikka parhaimmillaan ihmiset lähettävät niitä niin foorumeille kuin sovelluksen kautta useita kuukaudessa. Tällä hetkellä palvelu tarjoaa kaikki perusominaisuudet, mutta merkkejä on jo ilmassa palvelun lakkauttamisesta. Puhetta YouTube Musiikin tulosta alkaa jo näkyä, ja sen lisäksi asiakkaita kuunnellaan entistä vähemmän. Joitakin pitkään toivottuja asioita ei yksinkertaisesti nähdä edes silmälasien läpi kunnolla.

Loppusanat

Aina ei kaikki mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan. Pelkästään soittolistojen rajoituksen poistoa tai kohentamista tuhannesta kappaleesta kymmeneen tuhanteen on toivottu sadoin viestein Googlen foorumeilla  mutta yhtiö ei ole reagoinut siihen mitenkään. Pyyntöjä on ainakin vuodelta, joten mikään uusi juttu tämä ei ole. Deezerissä tuo rajoitus on kaksi tuhatta ja Spotifyssä kymmenen. Myös Microsoftin palvelussa rajana on kaksi tuhatta, ihmetellä täytyy rajoituksia, joita on kaikkialla.

Näitä rajoja ei pitäisi juuri olla. Jos hakukone osaa näyttää miljoonia hakutuloksia haussa, miksei voisi näyttää tuhansia kappaleita soittolistallani, mietin vain. Mutta kuten sanoin, palvelussa on enemmän plussaa, kuin miinusta. Käytän sitä jatkossakin. YouTube Redin olemassaolo olisi paikallaan, mutta tällä hetkellä sitä ei jaella suomalaisille lainkaan. Kyseinen etu kuuluu ainakin amerikkalaisiin tileihin, ja se poistaa mainokset YouTubesta, koska ovat häiritseviä. Toisaalla on myös YouTube Music.

YouTuben saa tietokoneella mainoksettomaksi helposti ilman ylioppilastutkintoa. Esimerkiksi Google Chromen lisäosa uBlock on blokannut minulla myös videomainokset YouTubessa muista sivustoista puhumattakaan jo vuosien ajan. Rediin kuuluu tällä hetkellä muitakin etuja, joten palvelun tuloa kovasti odotellaan ja kuulemma on jollain aikataululla tulossa pohjolaankin. Tällä hetkellä Googlen musiikkipalvelu on laskunsa arvoinen puutteistaan huolimatta. Toivottavasti myös jatkossa.

Jos joskus YouTube Musiikki ottaa vallan, etsin varmasti parempia palveluita tyylillä.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia