Google Play Musiikki Rajoittamaton vuoden

Play Musiikki vuoden
Olen elektronisen tanssimusiikin suuri ystävä ja minulla sitä soi tuntikaupalla päivittäin. Spotifystä vaihdoin pois 7.2.2016 huonon radion takia ja lisäksi verkkosoitin ei tukenut parasta mahdollista laatua - en siis saanut rahoilleni vastinetta Chromebook-käytössä.

Nyt 7.2.2017 palvelu on ollut käytössä Chrome-kannettavassa ja Android-puhelimessa yhden vuoden. Palvelussa on edelleen puutteita, mutta enemmän kuitenkin varsinaista plussaa. Eniten olen tykännyt siitä, että Googlen palveluissa tarvitsen vain yhden tilin ja salasanan. Googlessa on minulla pilvipalvelu sekä tämä blogi esimerkiksi ja paljon muuta. Spotifyn käyttö vaatii aina erillisiä hankalia tunnuksia muistettavaksi.

Jotain tapahtui vuodessa

Vuodessa on tapahtunut paljon, palvelu koki uudistuksia. Vuodessa käyttöliittymät sovelluksissa uudistuivat ja paranivat. Muutoksen myötä näen enemmän musiikkimakuuni liittyviä suosituksia ja radiokanavien ehdotuksia. Uudet julkaisut ovat myös hyvin tyrkyllä, joskin oman maun suositukset ovat siinä harventuneet, mikä on miinus. Toivottavasti tämä paranee. Lisäksi palvelu on nyt huonompi uusien biisien ja suosituimpien biisien valikoissa laitteesta riippumatta.

Ennen näillä sivuilla oli filtteri ja valitsin siinä aina elektronisen ja tanssimusiikin. Sitä kautta oli helppoa katsoa uusimpia julkistuksia ja näitä tulikin löydettyä useampia. Nyt tuo filtteri poistui, valikot alkavat olla turhia, sillä elektroninen ja tanssimusiikki hukkuu nyt populaarimusiikin loputtomaan massaan. Löytyy silloin tällöin muutama mielenkiintoinen asia, tässä suhteessa palvelu huononi reippaasti ja se oli yksi asia miksi palveluun vaihdoin. Nyt on kestettävä tämä puute.

Tämän poistuminen ei toki nyt haittaa, sillä seuraan Facebookin kautta suosikkiartisteja ja levymerkkejä ja sitä kautta uutuudet löytyvät helposti. Toisaalta seuraan sivuja. Olisi kuitenkin ollut kivaa, että Google pitäisi kiinni ominaisuuksista, joita ei ole muissa vastaavissa palveluissa. Muualla en huonontumista huomannut, lähinnä jään kaipaamaan edelleen puutteiden korjausta. On edelleen naurettavaa, että olen sidottu soittolistoissa tuhanteen kappaleeseen jokaisessa.

Lisäksi näkisin palvelussa äänen tasauksen, ristihäivytyksen ja rajoittamattoman tykättyjen kappaleiden listan. Nyt rajana on tuhat kappaletta ja vanhimmat alkavat jo poistua sieltä - mistä löydän ne myöhemmin? Koko listan ideahan on kerätä tykättyjä vuosien varrelta ja on ikävää, jos sen pituutta rajoitetaan keinotekoisesti. Tässä menee koko listan idea ja vielä vähemmän ymmärrän sitä siksi, koska YouTuben vastaava lista on rajoittamaton. Piti lähettää palautetta Googlelle.

Chromebookissa ja Androidissa on kuitenkin rajallisesti tilaa, käyttöjärjestelmän jälkeen jää jokaiseen laitteeseen noin kymmenen gigatavua tilaa muuhun. Siihen ei suuresti musiikkia mahdu, joten suoratoisto ilman välimuistia on tosi hyvä juttu. Puhelimessa etenkin, sillä jää tilaa valokuville ja videoille myös. Jos Google kehittäisi palvelua toiveideni mukaisesti, ja en ole edes ainoa kyselemässä näiden perään, hyppäisin varmasti ilosta vähintään kolmanteen kerrokseen.

Loppusanat

Aina ei kaikki mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan. Pelkästään soittolistojen rajoituksen poistoa tai kohentamista tuhannesta kappaleesta kymmeneen tuhanteen on toivottu sadoin viestein Googlen foorumeilla - mutta yhtiö ei ole reagoinut siihen mitenkään. Pyyntöjä on ainakin vuodelta, joten mikään uusi juttu tämä ei ole. Deezerissä tuo rajoitus on kaksi tuhatta ja Spotifyssä kymmenen. Myös Microsoftin palvelussa rajana on kaksi tuhatta, ihmetellä täytyy rajoituksia.

Näitä rajoja ei pitäisi olla. Jos hakukone osaa näyttää miljoonia hakutuloksia haussa, miksei voisi näyttää tuhansia kappaleita soittolistallani, mietin vain. Mutta kuten sanoin, palvelussa on enemmän plussaa, kuin miinusta. Käytän sitä jatkossakin. YouTube Redin olemassaolo olisi paikallaan, mutta tällä hetkellä sitä ei jaella suomalaisiin tileihin lainkaan. Kyseinen etu kuuluu ainakin amerikkalaisiin tileihin ja se poistaa mainokset YouTubesta. Toisaalla on myös YouTube Music.

YouTuben saa kuitenkin tietokoneella mainoksettomaksi helposti. Esimerkiksi Google Chromen lisäosa uBlock on blokannut minulla myös videomainokset YouTubessa muista sivustoista puhumattakaan jo vuosien ajan. Rediin kuuluu tällä hetkellä muitakin etuja, joten palvelun tuloa kovasti odotellaan ja kuulemma on jollain aikataululla tulossa pohjolaankin. Tällä hetkellä Googlen musiikkipalvelu on laskunsa arvoinen puutteistaan huolimatta. Toivottavasti myös jatkossa.

Kommentit