Google Musiikki Rajaton vuoden

Olen suuren elektronisen tanssimusiikin suuri ystävätär ja minulla sitäkin soi tuntikaupalla päivittäin. Spotifystä vaihdoin pois heti 7.2.2016 huonon radion takia sekä lisäksi verkkosoitin ei tukenut parasta mahdollista laatua — en juurikaan saanut rahoilleni vastinetta Chromebook-käytössä ainakaan. Enpä edes tiedä miksi ostin Chromebookin, koska tämä ei tunnu kovin tehokkaalta, eikä siihen saa Spotifyn sovellusta tai muitakaan sovelluksia. Onneksi hankinta ei ole kallis, kahdeksi vuodeksi vankeutta.

Vankeus tarkoittaa sitä, että aion käyttää tehotonta konetta ainakin takuuajan. Eilen 7.2.2017 tämäkin palvelu on ollut käytössä Chrome-kannettavassa ja Android-puhelimessa lähes yhden vuoden. Tässä palvelussa Googlelta ompi edelleen puutteita, mutta enemmän nähdäkseni varsinaista plussaa. Eniten olen tykännyt siitä, että Googlen palveluissa tarvitsen vain yhden käyttäjätilin ja salasanan. Googlessa on minulla pilvipalvelu sekä tämä blogi esimerkiksi ja paljon muuta. Kaikki toimii hienosti tänään.

Spotifyn käyttö vaatii aina erillisiä hankalia tunnuksia muistettavaksi. Lisäksi Spotify ei enää miellytä. Kysymyksessä on huikea firma, joka voi tehdä mitä haluaa. Google on sitäkin isompi, mutta sen ihana musiikkisovellus on ainakin toistaiseksi pienissä käsissä. Sovelluksesta näkyy heti, että tämä on tehty musiikin asiantuntijoilta meille musiikin suurkuluttajille. Siinä on monia hyviä ominaisuuksia, joita ei muualla varmasti ole. Sanoisin, että tulen käyttämään Googlea vuosia musiikkiin, valehtelematta.
Spotify oli käytössä vuosia, todennäköisesti ainakin viisi. Premiumina. Miksi vaihdoin vuosien historian Google Musiikkiin? Spotify alkoi käydä miinuksella. Nyt oletan, että sen hinta nousee lähivuosina jopa eurolla.
Etsin tilalle vakaampaa firmaa, jonka historiassa hinnannousuja on vähiten. Googlen palveluissa hinta on itse asiassa laskenut muun muassa tallennustilan osalta. Haluan tukea firmaa, joten tällä mennään.

Huomaa, että vuoden 2020 lopussa Google Musiikki sulkeutui, ja nyt kokeilen Deezeriä.

Jotain tapahtui vuodessa, mutta jotain ei

Vuodessa on tapahtunut aika paljon, hyvä palvelu koki suuria uudistuksia. Tässä ajassa käyttöliittymät sovelluksissa uudistuivat sekä paranivat. Muutoksen myötä näet enemmän musiikkimakuusi liittyviä suosituksia ja radiokanavien ehdotuksia. Uudet julkaisut ovat myös hyvin tyrkyllä, joskin oman maun suositukset ovat siinä harventuneet, mikä on miinus. Toivottavasti tämä paranee. Lisäksi palvelu on nyt huonompi uusien biisien ja suosituimpien biisien valikoissa käytetystä laitteesta riippumatta.

Ennen näillä sivuilla oli filtteri ja valitsin siinä aina elektronisen tanssimusiikin. Sitä kautta oli helppoa katsoa uusimpia julkistuksia ja näitä tulikin löydettyä useampia. Nyt tuo filtteri poistui, valikot alkavat olla meikäläiselle melko turhia, sillä elektroninen tanssimusiikki hukkuu nykyään populaarimusiikin loputtomaan massaan. Löytyy silloin tällöin muutama mielenkiintoinen asia, tässä suhteessa palvelu huononi reippaasti, ja se oli yksi asia miksi palveluun vaihdoin. Nyt on kestettävä tämäkin puute.

Tämän poistuminen ei toki nytkään haittaa, sillä seuraan alan sivustojen kautta suosikkiartisteja sekä levymerkkejä, ja sitä kautta uutuudet löytyvät helposti. Toisaalta seuraan kanavia. Olisi kuitenkin ollut kivaa, että Google pitäisi kiinni ominaisuuksistaan, joita ei ole muissa vastaavissa palveluissa. Muualla en huonontumista huomannut, lähinnä jään kaipaamaan edelleen puutteiden korjausta. Onpa edelleen naurettavaa, että olen sidottuna soittolistoissa tuhanteen kappaleeseen jokaisessa niistä kaikista.

Google Play Musiikki toistaa Hardstyleä kotona

Lisäksi näkisin mielelläni palvelussa äänen tasauksen, ristihäivytyksen ja rajoittamattoman tykättyjen kappaleiden listauksen. Nyt rajana on tuhat kappaletta, ja vanhimmat alkavat jo poistua sieltä — mistä löydän näitä myöhemmin? Koko listan ideahan on kerätä tykättyjä vuosien varrelta ja on ikävää jos sen pituutta rajoitetaan keinotekoisesti. Tässäpä menee koko listan idea ja vielä vähemmän ymmärrän sitä siksi, koska YouTuben vastaava lista on rajoittamaton. Pitikin lähettää pientä palautetta Googlelle.

Chromebookissa ja Androidissa on kuitenkin rajallisesti tilaa, käyttöjärjestelmän jälkeen jää jokaiseen laitteeseen noin kymmenen gigatavua tilaa muuhun. Siihen ei kovin suuresti musiikkia mahdu, joten suoratoisto ilman välimuistia on tosi hyvä juttu minulle. Puhelimessa etenkin, sillä jää tilaa valokuville ja videoille myös. Jos Google kehittäisi palvelua toiveideni mukaisesti, ja en ole edes ainoa kyselemässä näiden normaalien asioiden perään, hyppäisin varmasti ilosta vähintään kolmanteen kerrokseen.

Näen ihan jatkuvasti ongelmia tällä osastolla. Palautteita ei kuunnella, vaikka parhaimmillaan ihmiset lähettävät niitä niin foorumeille kuin sovelluksen kautta useitakin kuukaudessa. Tällä hetkellä palvelu tarjoaa kaikki perusominaisuudet, mutta merkkejä on jo ilmassa palvelun lakkauttamisesta. Puhetta YouTube Musiikin tulosta alkaa jo näkyä, ja sen lisäksi asiakkaita kuunnellaan entistäkin vähemmän. Joitakin pitkään toivottuja asioita ei yksinkertaisesti nähdä edes järeiden silmälasien läpi kunnolla.

Loppusanat

Aina ei kaikki mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan. Pelkästään soittolistojen rajoituksen poistoa tai kohentamista tuhannesta kappaleesta kymmeneen tuhanteen on toivottu sadoin viestein Googlen foorumeilla — mutta yhtiö ei ole reagoinut siihen mitenkään. Pyyntöjä on ainakin jo vuodelta, joten mikään uusi juttu tämä ei ole. Deezerissä tuo rajoitus on kaksi tuhatta ja Spotifyssä kymmenen. Myös Microsoftin palvelussa rajana on kaksi tuhatta, ihmetellä täytyy rajoituksia, joita löytyy kaikkialla.

Näitä rajoja ei pitäisi juuri olla. Jos hakukone osaa näyttää miljoonia hakutuloksia haussa, miksei voisi näyttää tuhansia kappaleita soittolistallani, mietin vain. Kuten sanoin, palvelussa on enemmän hyvää plussaa, kuin sitä miinusta. Käytän sitä jatkossakin. YouTube Redin olemassaolo olisi ehkä paikallaan, mutta tällä hetkellä sitä ei jaella suomalaisille lainkaan. Kyseinen etu kuuluu ainakin amerikkalaisiin tileihin, ja se poistaa mainokset YouTubesta, koska ovat häiritseviä. Toisaalla asuu YouTube Music.

YouTuben saa tietokoneella mainoksettomaksi helposti ilman ylioppilastutkintoa. Esimerkiksi Google Chromen lisäosa uBlock on blokannut minulla myös videomainokset YouTubessa muista sivustoista puhumattakaan jo vuosien ajan. Rediin kuuluu tällä hetkellä muitakin hyviä etuja, joten palvelun tuloa kovasti odotellaan ja kuulemma on jollain aikataululla tulossa ehkä pohjolaan. Tällä hetkellä Googlen musiikkipalvelu on laskunsa arvoinen puutteistaan huolimatta. Toivottavasti niin on myös jatkossa.

Jos joskus YouTube Musiikki ottaa vallan, etsin varmasti parempia palveluita tyylillä. Deezer voisi olla välipaikka tuolloin, kunnes löydämme jotain parempaa. Jos onnekkaana omistat tavallista paremmat kuulokkeet, niin Hifi-suoratoisto alkaa rantautua palveluihin juuri. Kokeile vaikka Tidalia ja kerro.

Google lopetti Play Musiikin joulukuussa 2020, joten siirryin takaisin Spotify Premiumiin 09/2021.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Ikean 365 päivän palautus testissä

Paunulla päiväreissu kauas Caribialle

Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa minimalistina 353 asiaa

Paunulla extempore-retki Ylöjärvelle

Näin vaihdat pankkia Nordeasta oitis

Minulla oli maailman paras mummo

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Mies, 11 syytä miksi Tinder on onneton