Google Play Musiikki: Rajaton, vuoden

Ole suuren elektronisen tanssimusiikin hyvä ystävätär, ja minulla sitäkin soi tuntikaupalla päivittäin. Spotifysta vaihdoin pois heti 7.2.2016 huonon radion takia sekä lisäksi verkkosoitin ei tukenut parasta mahdollista laatua — en juurikaan saanut rahoilleni vastinetta Chromebook-käytössä ainakaan. Enpä edes tiedä miksi ostin Chromebookin, koska tämä ei tunnu kovin tehokkaalta, eikä siihen saa Spotifyn sovelluksia tai muitakaan sovelluksiani. Onneksi hankinta ei ole kallis, kahdeksi vuodeksi vankeutta.

Vankeus tarkoittaa sitä, että aion käyttää tehotonta konetta ainakin takuuajan. Eilen 7.2.2017 tämäkin palvelu on ollut käytössä Chrome-kannettavassa ja Android-puhelimessa lähes yhden vuoden. Tuossa palvelussa Googlelta löytyi edelleen puutteita, mutta enemmän nähdäkseni varsinaista plussaa. Eniten olen tykännyt siitä, että Googlen palveluissa tarvitsen vain yhden käyttäjätilin ja salasanani. Googlessa on minulla pilvipalvelu sekä tämä blogi esimerkiksi ja paljon muuta. Kaikki toimii hienosti joka päivä.

Spotifyn käyttö vaati aina erillisiä hankalia tunnuksia muistettavaksi. Lisäksi Spotify ei enää miellytä. Kysymyksessä on huikea firma, joka voi tehdä mitä haluaa. Google on siitäkin isompi, mutta sen ihana musiikkisovellus on ainakin toistaiseksi pienissä käsissä. Sovelluksesta näkyisi heti, että tämä on tehty musiikin asiantuntijoilta meille musiikin suurkuluttajille. Siinä on monia hyviä ominaisuuksia, joita ei muualla varmasti ole. Sanon, että tulen käyttämään Googlea vielä vuosia musiikkiin, valehtelematta.

Google Play Musiikki antaa mahdollisuuden ladata puuttuvia kappaleita MP3-laadulla omaan 50 000 raidan varastooni, mutta ottaen huomioon että palvelussa on yli 70 miljoonaa musiikkiraitaa, tähän ei ole aikaa taikka aihetta perehtyä. Löydän kaikki ne happy hardcoret ja hardstylet, joita olen kuunnellut jopa aiemmin jostain Spotifyni palvelimilta vähän heikommalla Web-sovelluksen laadulla. Olen nörtti, mutta käytän Chromebookia, mikä järki. Tästä voisi kirjoittaa enemmänkin, sillä Spotifyta on kaipuu.
Spotify oli käytössä vuosia, todennäköisesti ainakin viisi. Premiumina. Miksi vaihdoin vuosien historian Google Musiikkiin? Spotify alkoi käydä miinuksella. Nyt oletan, että sen hinta nousee lähivuosina jopa eurolla.
Etsin tilalle vakaampaa firmaa, jonka historiassa hinnannousuja on vähiten. Googlen palveluissa hinta on itse asiassa laskenut muun muassa tallennustilan osalta. Haluat tukea firmaa, joten tällä mennään.

Huomaa, että vuoden 2020 lopussa Google Musiikkisi sulkeutui, ja nyt kokeillaan Deezeriä vuoden.

Jotain tapahtui täällä vuodessa, mutta jotakin ei ikinä

Vuodessa on tapahtunut aika paljon, nyt palvelu koki suuria uudistuksia. Tässä ajassa käyttöliittymät sovelluksillasi uudistuivat sekä paranivat. Muutoksen myötä näet enemmän musiikkimakuusi liittyviä suosituksia ja radiokanavien ehdotuksia. Uudet julkaisusi ovat myös hyvin tyrkyllä, joskin oman maun suositukset ovat siinä harventuneet, mikä on miinusta. Toivottavasti tämä paranee. Lisäksi palvelu on nyt huonompi uusien biisien ja suosituimpien biisien valikoissa käytetyistä laitteistani riippumatta.

Ennen niillä sivuilla oli filtteri ja valitsit sieltä sen elektronisen tanssimusiikin. Sitä kautta oli helppoa katsoa uusimpia julkistuksia ja näitä tulikin löydettyä useampia. Nyt tuo filtteri poistui, valikot alkavat olla meikäläiselle melko turhia, sillä elektroninen tanssimusiikkisi hukkuu nykyään populaarimusiikin loputtomaan massaan. Löytyy silloin tällöin muutama mielenkiintoinen asiasi, tässä suhteessa palvelu huononi reippaasti, ja se oli yksi asia miksi palveluuni vaihdoin. Nyt on etsittävä uutta, nyt pikaisesti.

Tämän poistuminen ei toki nytkään haittaa, sillä seuraan alan sivustojen kautta suosikkiartisteja sekä levymerkkejä, ja sitä kautta uutuudet löytyvät helposti. Toisaalta seuraan kanavia. Olisi kuitenkin ollut kivaa, että Google pitäisi kiinni ominaisuuksistaan, joita ei ole muissa vastaavissa palveluissa. Muualla en huonontumista huomannut, lähinnä jään kaipaamaan edelleen puutteiden korjausta. Onpa edelleen naurettavaa, että olen sidottuna soittolistoissa tuhanteen kappaleeseen nyt jokaisessa niistä kaikista.

Hardstyle-hetkiin kotona Play Musiikilla

Lisäksi näkisit mielelläsi palvelussa äänen tasauksen, ristihäivytyksen ja rajoittamattoman tykättyjen kappaleiden listauksen. Nyt rajana on tuhat kappaletta, ja vanhimmat alkavat jo poistua sieltä — mistä löydän näitä myöhemmin? Koko listan ideahan on kerätä tykättyjä vuosien varrelta ja on ikävää jos sen pituutta rajoitetaan keinotekoisesti. Tuossa menee koko listasi idea, ja vielä vähemmän ymmärrän sitä siksi, koska YouTuben vastaava lista on edes 5 000. Spotify työskentelee listarajan poistamisesta nyt.

Google ei vieläkään kuuntele asiakkaitaan. Olemme jo vuosia pyytäneet parannuksia palveluuni. Voisi olla kiva, että sieltä toimisi edes ne normaalitoiminnot. Minulla on tällä hetkellä ongelmia palveluissa, etkä tiedä kuinka ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Tukisivuilla linkki vie linkkiin, ja kun vihdoin löydät jonkun ihmisen langan päähän, hän kertoo olennaisen. Muutoksia tuskin tule, palvelu lopetetaan pian. Hän kuitenkin välitti palautteeni teknikoille ja viikon päästä eräs välilehti alkoi näyttämään sisältöjä.

Näe ihan jatkuvasti ongelmia tällä osastolla. Kyseisellä välilehdellä oli erilaisia linkkejä tunnetiloihin tai tyylilajeihin, joista on voinut käynnistää mielialaansa perustuvan radiokanavan. Niin nurinkurista, kun jo kuukausia putkeeni tämä välilehti oli rikki ja näytti tyhjää. Korjattunakaan kyseinen välilehti ei edelleen toimi kuten pitää, mutta en rupea valittamaan, palvelusi loppuu kuitenkin. Nyt tärkeintä olisi, että ennen kuin YouTube Musiikkiin pakotetaan, seilaan vaikka jo Deezerissa arjen tanssimusiikkiin.

Näin rakastuin tanssimusiikkiin, koukuttavampaakin

Kaikkea on omassa elämässä kokeillut, muun muassa tätä tupakointia. Mutta vasta kun kokeilin sitä ennenkuulumattoman elektronisen tanssimusiikin, tiesin mistä huumeesta tässä olisi arjen kysymys. Tupakoinnin voi sentään lopettaa, mutta tähän päivään mennessä en ole voinut lopettaa elektronisen tanssimusiikin eli EDM:n kuuntelua. Se tekee minusta onnellisen ihmisen, jonka elämä on täynnä iloa ja suuntaa. Joka kerta kun kuulen linkittämäni biisin, hyppäänkö lattiasta kattoon hetkessä. Näin on.

Tunnen käsittämätöntä iloa, tarkoitusta kaikessa. Jos voisi yhtäkkiä pahoin, ja kukapa ei tuntisi niin, ainakin ja joskus. Meillä kaikilla on paskoja päiviä, mutta sitten kun laitan tämän tanssibiisin soimaan, hyppään lattioista kattoon ja juoksen lähiluontoon. Se tekee minut eläväksi, vaikka hetkeä aiemmin en jaksanut mitään. Oli uskomatonta, miten helpolla lopetin aikoinaan tupakoinnin lapsena, mutta miten vaikeaa on tähän päivään mennessä lopettaa elektronisen tanssimusiikin. Se on sitä, aitoa huumetta.

Teininä kuuntelin tosi paljon radioita, ja hei onneksi kuuntelin, sillä tuolloin radioaalloilla olisi kivoja biisejä kaupan. Kiss FM -nimisellä kanavalla Jussi Lehmuskallio juonsi top-listojaan ja vähän väliä soi Akcent, Kylie tai Cascada, Everytime We Touch, minä rikoin stereoni liiasta bassosta. Äiti saapui sinne huoneeseen ja sanoi, "Laita sitä radiota vähän hiljemmalle!". Siellä kuuli Cascadaa. Ei silloin ollutkaan Spotifyta, kuin ehkä märissä unissani. Teini rakastui saman tien kyseiseen musiikkiin 14-vuotiaana.

EDM on arjen koukuttavinta huumetta, aina

Ota nyt huomioon, että minulla ei ollut tavallinen stereosarja. Hän oli Philips MC-70, jossa oli järeät Subwoofer-kaiuttimet juurikin tällaista Cascadan musiikkia varten. Eikä siitä pitänyt kukaan, ei edes naapuri, kun luukuttelin Kiss FM Party -ohjelmaa sillä välin, kun vanhemmat kävivät Citymarketissa. Rouva tiesi, että kun basso raikaa, niin 14-vuotias Jyri kuunteli Kiss FM:n perjantain Party-ohjelmaa. Sillä välin kun kalenterissa oli 2005, löysin Happy Hardcore -musiikin, ja sytyit sille täysin rinnoin.

Olin siinä 15-vuotias. Koukutuin välittömästi Happy Hardcore -musiikkiini, eikä tuo ollut huumeista mikään juttusi, jota olin siihen mennessä kokeillut. Tupakka ja alkoholi. Tiesin, että hardcore voisi olla parempaa kuin seksi, jota muut luokkalaiseni tavoittelivat samalla kun Jyri ei edes miettinyt tuotakaan asiaa. Olinpa rakastunut elektroniseen tanssimusiikkiini, mistä syystä minua oli siellä kiusattu paljon. Nyt olen 26-vuotias, eli tuosta hetkestä on pian 11 vuotta, ja silti olen uskollinen sille mitä rakastan.

Eikä tämä ole ainoa rakastamasi alatyylilaji tanssimusiikissa. Rakastan kaikenlaista reivausmusiikkia. Se saa olla freeformia, dubstepia, hardstyleä, hardcorea, industrialia sekä vaikka suomidancea. Sitäkin on. Sitten kuulen jatkuvasti ihmisiltä sellaista juttua, että he eivät millään voi lopettaa tupakoinnin. Ei ole mitään, joka sitä auttaisi tekemään. Joskus 12-vuotiaana sanoin, että lopeta tupakoinnit jo, ja se oli siinä. En ole sen jälkeen polttanut, mutta sitten tämä seuraava kysymys. Miten voin lopettaa EDM:n?

Vain konemusiikkia, Pirkkalaan muutoista joka päivä

Kiusaamisen vuoksi kuunteli vuosia muuta musiikkia, lähinnä kouluissa tai koulumatkoilla. Muistan, kun minulla soi hevimusiikkia ja kaupallista radiota, että voit "kuulua joukkoon". Et ollut tyytyväinen, koska sinun piti mallintaa massoja, etkä saanut edustaa itseäsi edes musiikkimaussa. Siitä muutto tuli siten melko sopivasti, koska muutin vain 10,8 kilometrini päähän Peltolammilta nyt Pirkkalaan. Vuosi oli 2012. Sanoin, että täällä aloitan uuden elämäni, palaan juurilleni. Kuuntele vain reivausmusiikkia.

En välittänyt mitä yläasteeni kiusaaja siitä mietti, tai mitä naapurinani siitä ajattelisit, elä itsellesi. Ei voinut enää esittää massoja. En tykännyt pyöriä isoissa joukoissa matkalla kapakkaani, enkä halunnut sitä että mainostaja murtautui taas lompakkooni, jotta olisin köyhempi kuin eilen. Tuhlasi liian paljon rahaa kaiken maailman roskiin siihen pisteeseen, ettei edes muistanut mitä tulikaan ostettua kuukausi sitten 4,99 eurolla Citymarketista Nordean tiliotteen mukaan. Jos tilanteesi on tätä, lopetat tuhlailut.

Minimalismi ja konemusiikki. Vuodesta 2012. Lopetit kaikki turhat kaverisi yhdestä syystä, minulla ei ollut niitä. Kavereita ei kiinnostanut kauppakoulussakaan enää se, että voi tulla kylään. Ilman sitä, että juotaisiin koko iltaa. Sinulla oli erilaisia vaihtoehtoja illanvietolle, metsäisiä retkiä kansallispuistoissa, mutta eräs Tomi torjui sen. Häntä ei kiinnostanut metsä, hän olisi halunnut aukaista jo korkin. Aliisani kanssa kaveerattiin, mutta hänen luona käyminen ei ollut sinusta yhtään kivaa. Viinalla illanviettoon.

Peliläppärilläni tanssimusiikkia, ikuisesti

Aloitit kauppakoulun jo vuonna 2007, enkä ollut koskaan yksinäisempi. Ensimmäisenä päivänä istuin välitunneilla yksin, kuuntelin konemusiikkia, enkä halunnut ketään viereeni. En kaivannut ihmisiä, se koko opiskelu oli pakonomaista minusta, luotto ihmisiin on valmiiksi nolla yläasteen kiusaamisista. Se joku tuli yrittämään. Siinä olikin todellisuudessa koulukavereita, mutta vapaa-ajalla ei niistä ollut siitä mihinkään. Kukaan ei innostanut, koska ehdotuksiisi ei kuulunut tavallisia illanviettoja ilman kaljaa.

Eräänä koulupäivänä suostui autoreissuun sen jälkeen. Toinen kerta, kun tunsi olevan yksin seurassa. Kuski oli raitis, et sinä kuitenkaan ajokortittomana, mutta miltei loput joivat kaljat. Paitsi minä. Silloin ei ollut vielä Google Musiikkia kaupan, tai edes Spotifyta, joten Cascadat soitettiin stereoista. Muilla oli hauskaa, mutta ei minulla. En nauttinut yhtään. Autostereot: nämä soivat lujaa, jutut hipoivat nollaa ja et varmaan ikinä katunut mitään yhtä paljon kuin lähtöjä tähän autoreissuun kaljalla Valkeakoskella.

Moni on ihmetellyt sinua, mutta et halua kuulua tähän joukkoon. Elämäsi ei ole niin paskaa, että siitä pitäisi pakoilla juomalla oluitasi. En halua pilata elimistöäsi alkoholilla. En halua muistisairautta siksi, että pullon korkki ei meinaa pysyä kiinni. Alkoholisi tuhoaa hermosoluja pysyvästi. Se tuhoaa maksaa. Kuka haluaa tätä vapaaehtoisesti? Jos ilman viinoja ei suomalaisilla illat etene, niin olkaa ilman minua sitten. Pärjään yksin mainiosti. Otan jälleen kerran tunnin päivästäsi talteen ja etsin uutta musiikkia.

Teini rakastui ääniin, Sennheiser-kuulokeilla HD 206

Palataan ajassa taaksepäin. Silloin olin 15-vuotias, sait elämäsi ensimmäiset Hifi-kuulokkeet. Nämä maksoivat 24,90 euroa, mutta nyt kun inflaatio on niin kovaa, niiden hinta kaupoissa on 29,90 euroa. Se oli polkuni parempaan ääneen ilman, että maksoin kuulokkeista satasia, perheelläni ei ollut varaa edes ruokaan. Leipäjonoista leivät saatiin ja vähän voita. Jaoin mainoksia asuinalueelleni ja kuntoilin. Tutuin vitsi hississä oli tietty, asukas sanoisi joka kerta, että menet varmaan ylimpään kerrokseeni.

Olen kuullut sitäkin vitsiä mainoksien jakajana niin paljon, että en osaa enää nauraa tälle. Se oli tietty hyvää työtä, koska vaikka palkka ei ollut iso, noin 60 euroa kuukaudessa menivät helposti kulutukseen tai 40 euroa säästöön sadan euron kuukausipalkoista. Kaupunkilehtiä, joten palkka ei ollut kovin hyvä. Järjetöntä, että ihmiset lakkoilivat mehevillä palkoilla, kun pienen piirin mainosjakaja selviää satasella seuraavaan palkkaani. Jos olisin edelleen mainoksiesi jakajia, ihan varmasti menisin lakkotalkoisiini.

Näkisi mitä se työn arvo on, kun ison kerrostaloalueen mainoksien jaosta saa satasen tilille, työpäiviä on keskiviikko ja lauantai. Mainokset tulevat nipuissa, joita pitää tunteja lajitellakin. Jos jaat väärin, tai lehti tulee minuutin myöhässä, saat paskaa niskaan. Kesällä täytyi ottaa kaksi piiriä, jotta selvisi teinin kustannuksista. Näillä rahoilla sai kuitenkin HD 206 -kuulokkeet, jotka eivät olleet kuitenkaan parasta laatua, sillä kolmen metrin johto sotkeutui helposti. Se olikin rullalla jo kuukausi ostamisten jälkeen.

Sennheiser HD 206, kaikilla oli varaa

Mitä muuten ajattelisit, jos jäisi se Tamperelainen tulematta keskiviikkona? Onneksi lopetit sen työn kauppakoulun loppuun, sillä se oli aivan liian raskas ja aivan liian alipalkattu edes sivutöistäni. Pulloja keräämällä tienaat enemmän kuukaudessa! Eipä ole näkynyt lakkoja siitä, että mainoksiesi jakaja saisi rahat. Mieti sitten siellä kotikadulla, että miksi tuolla jakajina on paljon 15-vuotiaita nuoriasi. Ei tunnu ketään kiinnostavan, enkä itsekään nuorena tajunnut, että näistä töistä sopii saada vähän enemmän.

Siksi minulla on tämä blogi. Haluaisin tuoda yhteiskunnallisia asioita julki. Haluaisin kertoa sen, että Google Musiikkini ei ole ehkä sinulle, jos et halua siirtää soittolistojasi jälleen kerran muualle, tuo kun loppuu ihan lähivuosina kuulemma. Mainoksien jako on kuitenkin hyvää liikuntaa, vaikka musiikillisia palveluita ei tuolloin ollutkaan. Tässä työssä sain ensimmäisiä rahoja, teini rupesikin säästämään ihan iPod Classiciin. Luit jo aiemmin, että 40 euroa siirtyi säästööni, joten Classic oli kämmenellä kesäksi.

Eniten pelkäsi silloin sitä, että Tesoman koulussa joku rikkoisi sen, mutta onneksi en ottanutkaan sitä sinne. Peli oli parasta tanssimusiikkia vapaa-ajalla, mainoksia jakaessa sinulle ja naapureillesi tai ihan muuten vain kotiin tylsistymällä. En ymmärrä enää niitäkään ihmisiä, jotka eivät osaa edes laiskotella. Minulle laiskottelu ei ole mikään ongelma. Ihmiset ovat aivan liian kiireisiä nykyään, tehdään valtavia määriä töitä lukuisiin lomiin, vaikka vähentämällä sitä työtä, vähennät kulutusta ja lomatarpeitakin.

Yhteenveto: Google Musiikki olisi huippu, pitäkää tuo

Aina ei kaikki mene kuitenkaan suunnitelmiin mukaan. Pelkästään soittolistojen rajoituksen poistoa tai kohentamista tuhannesta kappaleesta kymmeneen tuhanteen on toivottu sadoin viestein Googlen foorumeillasi — mutta yhtiö ei ole reagoinut siihen mitenkään. Pyyntöjä on ainakin jo vuodelta, joten mikään uusi juttu tämä ei ole. Deezerissä tuo rajoitus on kaksi tuhatta ja Spotifyssa kymmenen. Myös Microsoftin palveluissa rajana on kaksi tuhatta, ihmetellä täytyy rajoituksia, joita löytyy kaikkialla.

Spotify kertoo, että he olisivat luopumassa rajoituksista soittolistalla ja kokoelmissa, joten tämä voisi olla tarpeeksi hyvä houkutin minulle palaamaan lähtöpaikkaani. Olen käyttänyt Spotifyta ennen alusta asti, jolloin palveluun pääsit vielä kutsuilla. Laiskuus teki sen, että vaihdoin Google Musiikkiin. Yhtenä kertana en jaksanut sitä asentaa uuteen puhelimeen, sillä löysin asennetuista Musiikki-sovelluksenne, joka kosi sisään kuukauden ilmaisjaksolla. Se vaikutti niin hyvältä, että peruin Spotifysi miettimättä.

Nyt, rajoja ei pitäisi siinä olla. Jos hakukone osaa näyttää miljoonia hakutuloksia haussa, miksei voisi näyttää tuhansia kappaleita soittolistallani, mietin vain. Kuten sanoin, palvelussa on enemmän hyvää plussaa, kuin sitä miinusta. Käytän sitä jatkossakin. YouTube Redin olemassaolo olisi ehkä paikallaan, mutta tällä hetkellä sitä ei jaella suomalaisille lainkaan. Kyseinen etusi kuuluu ainakin amerikkalaisiin tileihin, ja se poistaa mainokset YouTubestasi, koska ovat häiritseviä. Toisaalla asuu YouTube Music.

YouTuben sai tietokoneella mainoksettomaksi helposti ilman ylioppilastutkintoa. Esimerkiksi Google Chromeni lisäosa uBlock on blokannut minulla myös videomainokseni YouTubessa muista sivustoista puhumattakaan jo vuosien ajan. Rediin kuuluu tällä hetkellä muitakin hyviä etuja, joten palvelun tuloa kovasti odotellaan ja kuulemma on jollain aikataululla tulossa ehkä pohjolaani. Tällä hetkellä Googlen musiikkipalvelu on laskunsa arvoinen puutteistaan huolimatta. Toivottavasti niin on myös jatkossa.

Jos joskus YouTube Musiikki ottaa vallan, etsin varmasti parempia palveluita tyylillä. Deezer voi olla välipaikka tuolloin, kunnes löydämme jotain parempaa. Jos onnekkaana omistat tavallista paremmat kuulokkeet, niin Hifi-suoratoisto alkaa rantautua palveluihin juuri. Kokeile vaikka Tidalia ja kerrot.

Google lopetti Play Musiikin joulukuussa 2020, joten siirryin takaisin Spotify Premiumiin 09/2021.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!